Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Inflace konečně dosáhla dvouprocentního cíle. Je čas na oslavy?

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
11. 3. 2024
aktuality

Spotřebitelské ceny v únoru meziročně vzrostly o dvě procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v lednu. Po více než pěti letech se tak znovu podařil naplnit cíl České národní banky (ČNB). Největší zdražení hlásí stravování a ubytování, zlevnily naopak potraviny a nealkoholické nápoje.

V meziměsíčním srovnání stoupla inflace o 0,3 procenta. Nejvíce se do toho promítl nárůst cen pohonných hmot a také vyšší cena dovolených, na snížení cenové hladiny se naopak podílely hlavně ceny alkoholických nápojů a tabáku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Únorová inflace je pochopitelně potěšující svou hodnotou, když poprvé od prosince roku 2018 dosáhla cíle centrální banky. Na oslavy definitivního zkrocení inflační saně je ovšem přece jen trochu brzy,“ komentuje nejnovější čísla Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus.

„Poněkud zlobivé zůstávají tradiční poptávkové kategorie, jako jsou oděvy a obuv, rekreace, stravování či ubytování. Ty sice již také nevykazují astronomické hodnoty z nedávných let, ovšem v únoru jejich meziměsíční cenový vývoj přesto zůstával na tuzemské poměry zvýšený,“ dodává Hradil s tím, že inflační drama z minulých let se ale ani náhodou nezopakuje.

Vývoj inflace v Česku

Také podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka už definitivně skončila inflační epizoda, která Česko v minulých letech trápila. „Z hlediska vývoje cen jsme se vrátili do ekonomicky standardních časů. Nyní se můžeme zaměřit na snižování úrokových sazeb, které podpoří ekonomický růst,“ vyzývá.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že dvouprocentní úroveň růstu spotřebitelských cen je nižší, než čekala centrální banka i většina trhu. Inflace v meziročním srovnání je teď v Česku nižší než třeba na Slovensku, v Rakousku i v Polsku.

„Českou inflaci v únoru evidentně snižovalo to, že prodejci potravin v čele s řetězci konečně začali alespoň částečně promítat historicky zcela se vymykající zlevnění zemědělců, prakticky dvacetiprocentní, do koncových cen. Zatímco například zelenina v lednu meziročně zdražovala ještě o více než třináct procent, v únoru už meziročně zlevňovala, o 0,1 procenta,“ připomíná Kovanda.

Inflační tlaky v ekonomice jsou nicméně podle řady ekonomů stále patrné, především v oblasti služeb. „Nelze rovněž opomenout stoupající ceny ropy na světových trzích, což ve spojení se slabší korunou vytváří tlak na rostoucí ceny na čerpacích stanicích. Obavy ze silného přecenění ze strany prodejců se na začátku roku nenaplnily, ale je na místě zůstat ostražití,“ říká analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

V březnu a dalších měsících roku by se inflace měla pohybovat nad únorovou hodnotou a v závěru roku opět překročit tři procenta, odhadují analytici. Aktuální výše inflace je každopádně dobrým signálem pro ČNB, která by mohla už na svém dalším měnověpolitickém zasedání sáhnout k dalšímu snižování úrokových sazeb. Zda tomu tak skutečně bude, a zda tím pádem zlevní i firemní úvěry, se dozvíme už 20. března.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitycentrální bankaČNBekonomikainflacespotřebitelské ceny

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo