Předplatit časopis Finmag

Průvodce džunglí předpisů a kontrol. Hospodářská komora vydala příručku

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
7. 5. 2024
aktuality

Aktualizovaná verze příručky provede podnikatele problematikou úředních kontrol ve firmě. Shrnuje práva, povinnosti, postupy i termíny pro obě strany: kotrolovaného i kontrolujícího.

Co to znamená 1492? Všichni vědí, bílý muž přišel do Ameriky a místním nastaly zlé časy.

A co znamená 1493?

Tolik je prý různých povinností, které podle Hospodářské komory mají čeští podnikatelé vůči pouhému tuctu úřadů. Z těch úřadů nám pak do firem můžu chodit bílé límečky a kontrolovat, jak dodržujeme předpisy. A to nám pak nastávají zlé časy.

Zvlášť tedy, pokud nejsme připraveni a nevíme, co mají příchozí za zbraně a práva, jak se k nim máme chovat, co jim musíme ukázat a co nemusíme. Ve vědění je síla. Víte, jaký je procesní postup při kontrole a na koho se obrátit, když nejste s jejími výsledky spokojeni?

Hospodářská komora připravila pro podnikatele aktualizaci své příručky Kontroly pod kontrolou. Téměř stostránkový manuál, který přehledně odpovídá na otázky spojené s přítomností kontrolorů v podniku.

Nejčastěji kontroly provádí finanční správa, živnostenské úřady, obchodní inspekce, inspekce práce a správa sociálního zabezpečení. Právě kontrolám z těchto úřadů jsou zasvěceny po obecném úvodu jednotlivé kapitoly.

Přehledně rozepisují, co která kontrola zjišťuje, jaké může uvalit sankce, jak je možné její závěry rozporovat – a samozřejmě i lhůty, ve kterých se všecko má správně odehrát. Na konci každého oddílu jsou sepsány nejčastější otázky a odpovědi na ně.

Příručka v pdf je ke stažení na webu Hospodářské komory v sekci Příručky a návody.

Kontrolní rok 2022

  • Finanční správa doměřila podnikatelům po kontrolách daně v celkové výši 6,7 miliardy korun
  • Česká obchodní inspekce vybrala na pokutách téměř 80 milionů korun
  • Česká správa sociálního zabezpečení provedla u zaměstnavatelů na 64 tisíc kontrol

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokracieČeská obchodní inspekceČeská správa sociálního zabezpečenífinanční správafinanční úřadhospodářská komorakontrolypodnikáníStátní úřad inspekce práce

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo