Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Steen Jakobsen: Máme prostě málo holičů

Martin Vlnas
Martin Vlnas
30. 3. 2013

První díl našeho rozhovoru s hlavním ekonomem dánské Saxo Bank sice skončil happy-endem a větou: „A všichni žijí šťastně až do smrti,“ jenže důvodů k radosti bylo pramálo. Dánská cesta plná státních regulací nedávala smysl ani Steenovi, ani mě. Pokusil jsem se mu popsat, proč se bojím, že naši politici inspiraci Dánskem berou opravdu vážně, když zvyšují DPH, zabíjejí drobné podnikání a chrlí koncepci za koncepcí. V tomto momentě můžeme na naše povídání znovu navázat Steenovou odpovědí...

Steen Jakobsen: Máme prostě málo holičů

… pokud vaši politici fakt věří tomu, že Dánsko udává směr, kterým byste se měli uvírat, je mi vás upřímně líto.

Já bych ještě pochopil, kdyby tohle dělala levice, jenže ona to opravdu s takovými nápady přichází česká pravice.

Ono na tom zase není až tak moc nepochopitelného. Stačí se podívat do Ameriky. Víte, kdo ve Spojených státech začal jako první ve velkém utrácet peníze, které neměl? Ronald Reagan. Pan Pravičák Reagan. Od té doby to jde od desíti k pěti. Jediný, kdo dokázal deficit snížit, byl Bill Clinton. Realita a to, jak realitu vnímáme, jsou dvě odlišné věci. Potvrzení stereotypu šetrné pravicové vlády historici v minulosti moc nenajdou. Rozhazující republikány ano. Problém je v zodpovědnosti, respektive nezodpovědnosti pravicových vlád. Spoléhají na to, že je lidé budou volit prostě proto, že jsou pravicové. A ono tak bohužel i dopadá. Lidé jsou asi příliš zaneprázdnění aktualizováním statusů na Facebooku [viz debata v prvním díle rozhovoru, pozn. autora]…


Zdroj: Leaving Trails

…. a vymýšlením způsobů, jak systém obejít. V tom jsme my Češi, alespoň se to často říká, opravdoví mistři.

Tohle mi připomíná Dánsko někdy kolem roku 1970. Jeden slavný právník tehdy v televizi v hlavním vysílacím čase prohlásil, že neplatí žádné daně. V Dánsku, chápete? A ještě si přisadil a vytáhl své daňové přiznání. Lidi si ho zamilovali a stal se hvězdou. Čím vyšší daně platíte, tím více lidem se vyplatí trávit produktivní čas vymýšlením kliček a úskoků. A ve finále na tom nevydělá vůbec nikdo.

Abychom ale nekritizovali jen Čechy. Před několika dny jste byl v Maďarsku. Asi se vám tam muselo hodně líbit, soudě podle vašeho statusu na Twitteru: „Maďarsko je snad ještě víc v kelu než Itálie. A to už je co říct.“

Jo, fakt mám pocit, že v porovnání s Maďarskem vypadá Itálie jako bismarckovské Německo. Dokonce i Evropská unie se rozhoupala k činu a na Maďarsko uvalila sankce. To už je opravdu co říct. K Orbánovi máte ještě daleko, ale dejte si pozor. Podobné tendence pozoruji v celém postkomunistickém bloku. Sice to bude znít jako klišé, ale začít musíte od píky – kvalitním vzděláním.

Zajímalo by mě, co tím myslíte? Počet vysokoškoláků zvlášť těch studujících humanitní obory výrazně narost, jenže pro ně není práce. Na druhou stranu zase nejsou řemeslníci.

Určitě to nemyslím tak, že tady všichni musíte být magistři a inženýři. Celá Evropa žije v iluzi, když si myslí, že čím víc inženýrů vytvoříme, tím budeme bohatší. To je blbost. Potřebujeme právě lidi, kteří dokážou pracovat rukama a takové práce si váží. Inženýr vám nová pracovní místa nevytvoří. Prosperující živnostník, který si časem založí firmu, ano. V Dánsku je prakticky nemožné najít dobrého holiče nebo krejčího, a pokud nějakého potkáte, má plný diář na týdny dopředu. Když se vám rozbije kohoutek v koupelně, musíte nakonec zavolat do jedné z velkých firem, která kromě oprav kohoutků dělá sto jiných věcí. A podle toho to taky vypadá. Dobří řemeslníci si navíc vydělají majlant, protože umějí něco unikátního a je jich jako šafránu.

Jak ale tohle vysvětlit všem budoucím sociologům, ekonomům nebo politologům?

Jednoduše. Víte, kolik ekonomů by mohlo dělat mojí práci? Milion. Proto by mi nikdo neměl platit vůbec nic. Určitě by se našel někdo, kdo by tuhle práci dělal zadarmo. Všichni se dneska učíme mít názor na všechno, jenže zase: k čemu to je? Jasně, mám skoro třicet let praxe v oboru, takže si nějakou odměnu zasloužím, ale stejně mám pocit, že mě platí hlavně proto, že cestuju jako šílenej. Rozhodně nejsem chytřejší než spousta mých kolegů, prostě jsem placený za to, že ročně navštívím dvacet zemí.

Mimochodem, víte, že množství informačních výstupů, které denně vychrlíme do světa, narůstá tak neuvěřitelným způsobem, že matematikům už nestačí klasická exponenciála, ale museli přijít s něčím ještě mnohem strmějším? Myslíte, že je všechny někdo konzumuje?

Ani náhodou…

Spousta lidí se živí tím, že produkuje informační šum, věci, které nikoho nezajímají. Přitom naprosto nezvládáme řešit běžné problémy… Jestli to je příčina nebo důsledek, nevím. Ale je to kritické. Mým i vaším hlavním úkolem by proto mělo být ten šum filtrovat, nacházet v něm to podstatné a předávat to ostatním. Ať už se to týká ekonomické krize, daní nebo třeba Evropské unie. Proto si myslím, že lidi čtou můj blog. Třeba souhlasí jen s deseti procenty toho, co napíšu, třeba si odnesou jeden jediný argument… Tak to ale má být. Hlavní je přemýšlet, polemizovat. Proto nepíšu primárně o tom, že nějaká akcie už devět dní po sobě roste – koho to zajímá, tohle nikomu práci nedá. Bohatí na tom ještě víc zbohatnou, jasný, ale žádné pracovní místo ten „dějinný okamžik“ rozhodně nevytvoří.

Úplně s vámi souhlasím. Přijde mi ale trochu zvláštní, že to říkáte zrovna vy, hlavní ekonom banky, která se zaměřuje on-line obchodování.

Jsem libertarián. Proto rozhodně nehodlám někomu říkat, co by měl dělat, nebo ještě hůř, co by dělat neměl. Každý má právo se svobodně rozhodnout, co udělá. Navíc pracuju pro Saxo. Nejsme broker, ale banka. Plně transparentní, přísně regulovaná a bez skrytých poplatků. Jasně, pokud někdo brutálně zapákuje a myslí si, jak za měsíc pohádkově zbohatne, dopadne s největší pravděpodobností blbě. Pokud ale ovládáte základní pravidla, třeba to, že když ze stovky ztratíte deset dolarů, přišli jste o deset procent, ale abyste se zhodnotili 90 dolarů na stovku, musíte růst o 11,1 procenta, je obchodování s měnami podobné, jako jakékoliv jiné investování. Většina našich klientů má svá portfolia velmi dobře diverzifikovaná a u nás mají jen „peníze na hraní“. Takhle mají rozhodně větší šanci peníze rozmnožit nebo minimálně neztratit než třeba v ruletě, protože to není o štěstí, ale nastavení správně strategie, dodržování pravidel a disciplíně. Proto prostřednictvím nás obchodují nejen fyzické osoby, ale účty u nás má otevřené také řada bank, včetně těch českých. Jde o velmi komplexní byznys model.

Poslední otázku si dovolím z jiného soudku. Znáte Václava Klause?

Jasně. Je to velmi dobrý kamarád našeho generálního ředitele. Zrovna jsme sponzorovali předklad jedné jeho slavné knihy do dánštiny.

Vnímání Václava Klause se v poslední době u mnoha lidí hodně změnilo. Z dříve obdivovaného promotéra volného trhu, odpovědnosti jednotlivce za vlastní činy a minimálního státu se stal tak trochu mrmlající stařík, který si myslí, že má patent na pravdu.

Tohle je bohužel problém většiny lidí, jako je Václav Klaus. Celý život bojují o to, aby jejich stát směřoval tam, kam je podle nich správné, velmi často to ale nakonec dopadne naprosto obráceně a z těchto lidí se stanou staří zamračení pánové, podle kterých je všechno špatně. Také máme v Dánsku takovou skupinu ekonomů. Snažili se bojovat s větrnými mlýny, ale nakonec prohráli a teď jsou zklamaní. Z toho pro mě plyne velké ponaučení. Neustále si říkám, buď optimista, buď optimista, jinak dopadneš jako oni. Všude kolem ve světě se děje spousta skvělých věcí a tahle krize, i když to teď moc nevypadá, taky jednou skončí a na jejím konci bude lepší systém než ten, který máme teď. Systém, který ctí malé živnostníky a firmy, a nepotřebuje přebujelý státní aparát. Prostě máme málo holičů. 


Steen JakobsenSteen Jakobsen

Dánský ekonom. V březnu 2011 byl jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank. Do Saxo se vracel po dvouleté přestávce, během které pracoval jako investiční ředitel společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má víc než dvacet let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování.

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

českodanědánskoinformační šumlevicepraviceregulacesteen jakobsenváclav klausvzdělánízaměstnání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo