Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krize se zakazuje!

Aleš Tůma
Aleš Tůma
9. 12. 2008

Přesně to udělala lotyšská tajná služba v případě Dmitrijse Smirnovse, který přednáší ekonomii na univerzitě ve Ventspilsu. Smirnovs byl na dva dny zadržen a vyslýchán, protože měl šířit pomluvy o stabilitě bank a hrozící devalvaci latu, na což má Lotyšsko paragraf. Zprávu přinesl i Wall Street Journal.

Krize se zakazuje!

Nežijeme ovšem (zatím) ve světě skutečného Velkého Bratra, takže Smirnovs byl po dvou dnech propuštěn bez obvinění. Nesmí ale opustit zemi a úřady mu zabavily počítač. Kromě něj už si oplétačky s policií způsobil jeden novinář a jeden zpěvák popové kapely, který o bankách vtipkoval během koncertu.

Ironie je, že Smirnovs svoje pochybnosti o stabilitě bank a měny vyjádřil už v říjnu, ale zatčen byl až poté, co vláda v listopadu převzala nadpoloviční podíl v jedné z velkých bank a požádala o pomoc Mezinárodní měnový fond.

Spekulace o úpravě kurzu lotyšské měny navíc nejsou nic nového. Články o možné devalvaci latu, který je v rámci příprav na vstup do eurozóny zavěšen na euro, se objevují přinejmenším od loňska. Lotyšsko má už několik let vysokou inflaci a letos vstoupilo do poměrně hluboké recese.

Samotný Smirnovs samozřejmě těžko byl v pozici, že by jeho slova mohla něco ovlivnit. Na rozdíl od George Bushe, který si onehdy při projevu v Japonsku spletl deflaci s devalvací a poslal tak dolů kurs jenu. Nebo na rozdíl od Alana Greenspana, který si z hýbání trhy za pomoci slovíčkaření udělal živnost.

V ekonomii se někdy mluví o "samonaplňujících se proroctvích". Typickým příkladem je právě run na banky – pokud dostatečný počet lidí uvěří, že banky budou mít problémy, banky MAJÍ problém.

Snaha zamezit šíření pochyb je ovšem řešení ze stejné kuchyně jako zákaz krátkých prodejů: snažíme se trh stabilizovat tím, že umlčíme ty, kdo sází na pokles. Potom by se ale vlády nesměly zastavit jen u toho, že zatknou pochybovače. Měly by se ze všech sil snažit dostat z hlav svých oveček všechny negativní myšlenky.

Mnoho bylo napsáno o roli testosteronu v burzovních obchodech... třeba by makléři mohli dostat injekce zdarma? Nebo by se Ben Bernanke měl přestat snažit nacpat na trh peníze za každou cenu a místo toho říct po zasedání FOMC dobrý vtip.

Místo stimulačních balíčků by pak vlády měly zaměstnat profesionální klauny a postavit je před obchody. Klauni by svými taškařicemi vzbuzovali u spotřebitelů optimismus a ti by tak více utráceli. Ostatně, obchodníci dávno přišli na to, že tržbám pomáhá, když v obchodech hraje hudba. Tak proč nějakou radostnou písničku nepustit i do pouličního rozhlasu? Stačilo by jen oprášit staré gramodesky...

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo