Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Našetřit si na důchod ve sto šesti

27. 9. 2016
 7 077
244 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ale ono LZE mít průběžný systém, i když ubývá těch, co vydělávají.

Můžete třeba říct, že odvody ze mzdy budou 85% a penze 4000Kč. Pak systém vyrovnáte.
Nebo si na penze můžete po fuldovsku natisknout.

Ale zamozřejmě to bude mít další konsekvence:

- Při tak vysokém zdanění vám část lidí uteče do zahraničí (ti nejlepší), část odejde do šedé ekonomiky a část to prostě vzdá a půjde na pracák

- Mít na to pořídit si bydlení a uživit rodinu (ženu a děti) bude ještě hůře dostupné, než dnes (a pokud si stát na penze bude tisknout, ceny nemovitostí vyletí do nebes a stanou se předmětem bublinózních spekulací, formou obrany před státem generovanou inflací)

- Kdo není slepý, tak si při pohledu na vyhlídku čtyřtisícové penze uvědomí, že o takovouto "službu" státu opravdu nemá zájem. A bude se snažit z průběžné pyramidy za každou cenu vystoupit

- Penzisti, dávkaři, neziskovkáři, věční studelnti a státní zaměstnanci však budou mít (možná již mají?) demokratickou většinu a té menšině se budou v úniku snažit zabránit stále drakoničtějšími opatřeními

- Produktivní menšina pochopí, že demokracie je amorální zvěrstvo. Systém, kde si jedni osobují právo rozhodovat/hlasovat o životě a majetku druhých, demaskují jako zločinný.

- Vznikne konflikt, který sice produktivní mohou po nějaký čas prohrávat, ale nakonec nutně musí vyhrát, protože to bez nich (a ne bez těch druhých) systém/ekonomika/společnost nefunguje


Každý, kdo počítá se snaží spočítat si udržitelnost penzijního ponziho systému by měl do rovnic ještě doplnit další faktory, bez kterých se ke správným číslům nedopracuje:

- Nejde jen o náklady na penze, ale i o náklady na další služby seniorům. Zejména zdravotní péči (sociální služby, asistenci, příspěvky na bydlení, ...), kterou konzumují nejvíce a kterou opět musí platit ztenčující se vrstva produktivních rostoucí vrstvě důchodců. Tzn. i zdravotní systém se zhroutí, když JIŽ DNES tvoří státní pojištěnci polovinu pojištěných (tedy nepřispívají, jen konzumují). A to mám obavy, že statistici cudně opomíjí státní zaměstnance, o kterých si myslí, že do zdravotního i penzijního systému něco platí, ale NENÍ TO PRAVDA.

- O tisíce ročně rostou i počty státních zaměstnanců, kteří nic neodvádějí, jen dále čerpají z peněz sebraných produktivním.

- Rostou i počty lidí závislých na dotacích, grantech, atd... A až rostoucí regulace a manipulace přivodí další krizi, skokově vzrostou i počty nezaměstnaných.

To vše k přiblížení kolapsu přispívá také.

Nahlásit
-
43
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Princip průběžného systému je primitivní, účinný a robustní.
Uvedu velmi primitivní příklad, z kterého by to mělo být zřejmé:

1. prvních 20 let mě živí rodiče (jen beru)
2. dalších 20 let živím sebe a své děti (neplatím žádné odvody ale živím děti)
3. dalších 20 živím sebe a své rodiče (neživím děti ale platím odvody)
4. dalších 20 let pobírám důchod od svých dětí (jen dostávám)

K provozu tohoto systému stačí 45% odvody odváděné až od 40 let věku, tedy po dobu pouze posledních 20 aktivních let (1/4 mého života). Uvedené procento lze samozřejmě rozložit tak, že v bodě 2 se bude odvádět např. 15% a v bodě 3 pak 30%, nebo by bylo možno odvádět konstantních 22,5% po dobu 40 let. A to zde počítám odchod do důchodu v 60-ti a průměrný věk dožití 80 let. Srovnejte s dnešním nastavením.

Z uvedeného je také zřejmé, že, že upření nároku na pobírání důchodu bezdětným je zcela přirozené a odpovídá tomu, že bezdětní nenesou břímě výchovy dětí v bodě 2. Z bodu 3. ale bezdětné vynechat nelze protože, rodiče má každý, i bezdětní.

A z uvedeného je také zřejmé, že tento systém zcela efektivně řeší pokles porodnosti

Jednodušeji to už asi nejde.

Nahlásit
-
-11
+

Diskuze

No Vy přece. :-) To je naprosto zřejmé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Znakem civilizovanosti či šlechetnosti je pouze dobrovolná pomoc potřebným."

Ano máte z části pravdu. Jistě by byla společnost civilizovanější, pokud by pomoc potřebným byla poskytována dobrovolně. Avšak společnost, kde je pomoc potřebným povinná, je mnohem civilizovanější, než barbarská společnost, kde potřební umírají hladem. A čekat, až budou lidé natolik dobří, že budou dostatečně pomáhat potřebným dobrovolně, je stejné, jako čekat až zde budou žít natolik uvědomělí lidé, že půjde zavést komunismus. OBOJÍ je čekáním na Godota.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uvedený princip pojištění je vtělen do průběžného systému a navíc tak, že "pojištěn" je každý, ne jen ten, kdo na to má. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To dobrovolně by bylo ale spojeno s těmi mrtvými v pangejtu. A můžeme začít diskutovat ve smyčce pořád dokola. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Holá skutečnost je, že na nic jiného, než ideologické řeči, se nezmůžete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

2.5 roku starý rozhovor s investičním bankéřem Jonášem:

http://video.aktualne.cz/dvtv/jonas-bitcoin-je-velmi-inovativni-a-casem-se-prosadi/r~e8746984e74211e3bbbd002590604f2e/

2.5 roku a zní to jako středověk :-)

http://magazin.aktualne.cz/bitcoin-mena-bankovnictvi-finance-korupce-anonymita/r~8624020e896a11e6888a0025900fea04/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A do dusledku - Franta, Tonda a Pepa (sousedi na jedne ulici) se urcite taky nesloucili, takze Franta s Tondou taky nemuzou prehlasovat Pepu, aby jim daval polovicku sveho prijmu, a oni podle sveho uvazeni tyto penize pouzili "pro obecne dobro vetsiny" (tedy Franty a Tondy)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Další level reklamy by mohl být třeba: "Spořte na důchod svým vnoučatům. Včera bylo pozdě." :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč ne. Ale dobrovolně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže pražáci se také dobrovolně nesloučili s ostraváky. A černošičáci s bruntálany. A průhoničáci s porubáky. Máte snad někde jejich podpisy???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Znakem civilizovanosti či šlechetnosti je pouze dobrovolná pomoc potřebným.
V násilném donucení žádná civilizovanost ani šlechetnost není. Naopak je znakem barbarství a civilizačního úpadku.
Navíc byrokratická mašinerie není schopná rozlišovat, kdo si pomoc zaslouží a jak velkou.
http://www.mises.cz/clanky/bezdomovectvi-jako-osobni-selhani-2074.aspx
Ve výsledku vede jak k plýtvání, tak k podpoře antisociálních patologických jevů.

Vy si prostě dupnete a namalujete lajnu zrovna tam, kde se vám jako marxistovi hodí. Diskriminovat podle barvy pleti, vyznání, atd... vy prohlásíte za špatné, ale diskriminaci podle pracovitosti, prozíravosti, ochoty přijímat riziko a zodpovědnost, tu prohlásíte za správnou. A basta, je to tak, protože je to tak. Konec diskuse. Že? Co se obtěžovat třeba s nějakým logickým důkazem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

K vám princip životního pojištění asi ještě nedorazil...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nevím, na co je to reakce.
Ale bitcoin do určité míry může fungovat jako hotovost.
1) Můžete jej někomu předat/prodat v papírové podobě
2) I pro elektronickou transakci stačí někde v nákupním centru vaše dva NFC mobily přitisknout zády k sobě

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jo. Účetní peníze jsou skvěle kryté dluhem pomocného dělníka - jeho hypotékou na barák. Spotřebitelským úvěrem obyvatele Chanova. A státním dluhem, který je nesplatitelný a je (zatím) "udržitelný" jen za podmínek QE a čím dál zběsilejších manipulací s úrokovou mírou. Státním dluhem investovaným do výplaty penzí v čím dál deficitnějším průběžném systému, skvěle investovaným do stále vyšších platů čím dál většího počtu státních zaměstnanců a "návratně" investovaných do předražených, nesmyslných, zkorumpovaných a neefektivních státních zakázek.
-------
Cibulky nesplňovaly základní vlastnosti peněz (trvanlivost/nekazivost, dělitelnost, ...). Bitcoin je splňuje a k nim přidává levnost a rychlost převodů na libovolnou dálku, anonymitu vlastnictví i transakcí, omezenou zásobu, atd...

Tedy má dostatečné vlastnosti na to, abych třeba dvě procenta portfolia (vedle akcií, nemovitostí, zlata) na něj vsadil (zatím jsem výrazně v plusu). Na jeho schopnost v případě problémů, omezujících regulací a restrikcí na rádoby monopolní státoměně (kapitálové kontroly, omezení hotovosti, ...) tuto fiat měnu promptně nahradit.
-----------
Ale uznávám, že bohatí lidé (tedy pravděpodobně politici, na ně napojení takypodnikatelé, atd...) zatím v daleko větší míře z toho vašeho skvělého "zápisu v knize dlužních úpisů" utíkají spíše sem:
http://zpravy.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/nahrada-za-svycarske-banky-byvale-armadni-bunkry-ukryvaji-zlato-z-celeho-sveta-1323260

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To nejsou ideologické řeči, to je holá skutečnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A potom kdo je tu demagog.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne ne. Mezi státy nemůže fungovat demokracie. To by se ty státy musely nejprve dobrovolně sloučit a pak by bylo možné, že by nás chudí Indové přehlasovali podle jejich představ.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vy, který zastáváte názor, že lidé, co nejsou schopni se o sebe postarat, by měli umírat hladem, mluvíte o lidské přirozenosti? To snad nééé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pomoc chudým, starým a dětem je znakem civilizovaných společností a nejde o diskriminaci bohatých.

Diskriminace na základě barvy pleti, náboženství nebo národnosti není znakem civilizované společnosti, nýbrž rasistických, nacionalistických, či totalitních společností.

Čemu pořád nerozumíte?

Vaše názory, že ti, co nejsou schopni postarat se sami o sebe, mají umřít hlady jsou pak znakem barbarství a z civilizovanou společností nemají nic společného. A na to nic nemůže změnit ani to, že se tohoto barbarství dovoláváte ve jménu svobody jednotlivce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikdo nechce nic USTANOVIT.
To jen vy.
My chceme jen svobodu. Svobodu si říct, za jakou měnu (a za jakou NE) budu pracovat, prodávat své výrobky. Svobodu pro banky vést účty v tom, co lidé poptávají (např. v miligramech zlata) - a neposílat na takové banky státní těžkooděnce (viz e-gold). Svobodu razit stříbrné mince a neplatit z nich státu 21% výpalné (tzv. DPH). Smluvní svobodu, kde smluvní závazek je nutné splatit v dohodnuté měně a ne dlužníkem jednostranně ve státní monopolní "měně". Svobodu poslat či uložit si peníze aniž by mně banka musela hned nabonzovat, aniž by nějaká novodobá StB mohla na mé finance koukat, účty mi zablokovat, atd...
Vítěze nechť určí vůle spotřebitelů, trh. Ne centrální plánovač a bičem v ruce.
Pokud oficiální systém tuto svobodu nenabízí, není divu, že ji lidé hledají třeba v BTC. Je to přirozená lidská potřeba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jenže zlatý standard není to samé, co freebanking (tedy to, co prosazují libertariáni).

Zlatý standard je státní výmysl, násilím vnucený lidem, stejně jako účetní peníze.

Penězi není zlato. Legální měnou je to, co za ni vyhlásí stát - např. dolar.

A samozřejmě pokud bude stát tvrdit, že každých 20 dolarů smění za unci zlata a zároveň ty dolary bude nekontrolovatelně tisknout či provozovat deficity zahr. obchodu, nemůže to skončit dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jenže co té kontrakci předcházelo? Umělá expanze!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Lidé přešli na účetní měnu" je asi stejně příčetné tvrzení, jako že "lidé za socialismu přestali cestovat", nebo "lidé začali platit poplatek za obnovitelné zdroje", nebo "lidé přešli na úsporné žárovky".
Jen ignorant či fanatický etatista přehlíží tu nemířenou zbraň, která je za tím.

Jak už jsem řekl, bitcoinu mám o více než řád méně, než zlata či nemovitostí. Tzn. nijak extrémně na BTC nevsázím. Nicméně pokud by přišel nějaký vážnější problém vašeho finančního systému krytého dluhem, sliby a bajonety, tak BTC má oproti zlatu daleko lepší plnit roli oběživa, média pro běžné transakce. Je technicky schopen z hodiny na hodinu převzít roli platebních karet, bankovních převodů i hotovosti. Runy na banky, zákazy hotovosti, záporné sazby a další projevy vašeho systému mu mohou docela solidně nahrávat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Takže diskriminovat podle X a ne podle Y - na to je nějaké pravidlo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Cituji z Vámi odkazovaného Smileyho: „Všude na světě se země nacházely v sevření deflačních strategií, jejichž cílem bylo snížit cenové hladiny. Hospodářská aktivita klesala v jedné zemi po druhé, postupně se rozpoutávala celosvětová hospodářská krize.“ To vše kvůli snaze o návrat ke zlatému standardu.

„Výsledkem byla globální peněžní kontrakce, která postupně vyvolala celosvětovou hospodářskou recesi.“ Podle Rakušanů ale příčinou bylo předchozí opuštění zlatého standardu, nikoliv samotný následný návrat ke zlatému standardu.

„Hloubku hospodářského propadu přičítá především selhání amerického Federálního rezervního systému. Ten v rozporu s účelem, kvůli němuž byl zřízen, nechal v letech 1929-1933 poklesnout peněžní zásobu o jednu třetinu a zcela selhal i v roli „věřitele poslední instance“. Zůstal totiž víceméně nečinný tváří v tvář několika devastujícím vlnám masivních bankovních pádů.“

Přesně tak, příčinou krize byla nesmyslná snaha o návrat ke zlatému standardu, prostřednictvím peněžní kontrakce a deflace. A hloubka krize a délka jejího trvání pak byla dána absencí FEDu v roli věřitele poslední instance a jeho diletantskou restriktivní měnovou politikou.

Jinými slovy příčinou krize nebyl nadbytek státních zásahů ale snaha o návrat k zlatému standardu a nedostatek zásahů FEDu v jeho roli posledního věřitele. Namísto plnění jeho role posledního věřitele FED „zachraňoval“ situaci nesmyslnou restriktivní měnovou politikou. Prostě děs, běs.

Příčinou ale nebyla SAMOTNÁ existence státní instituce ve formě FEDu Příčinou bylo nezměrné diletantství představitelů FEDu. Obdobné diletantství i výsledky, jakého jsme byli svědky v případě postupu Trojky vůči Řecku.

Dnes jsme na tom obdobně, jen místo hloupého snažení se o návrat k zlatému standardu zde máme obdobnou snahu o návrat k „fiskální odpovědnosti“. Výsledkem může být opět peněžní kontrakce, deflace a další Velká krize. A Rakušani opět cynicky opakují, že příčinou byla zase jen předcházející velká peněžní expanze (tentokrát však nikoliv kvůli válečnému běsnění, ale pro zlepšení životní úrovně) a že kontrakce má pouze "očistit" ekonomiku od špatných investic a vrátit ji „zpět na své místo“, tedy do chudoby, v níž se nacházela pře expanzí.

A pak tady vykládejte nesmysly o tom, jak je deflační nebezpečí pouze jalovým strašákem, resp. dokonce žádoucím stavem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na tom, co způsobilo Velkou krizi se v podstatě shodnout nelze. Já jen tvrdím, že nastala v době, kdy platil zlatý standard. Velká krize pouze zcela názorně ukázala, jak to vypadá, když začne působit Vámi obhajovaný "očistný" tržní mechanismus bankrotů, tedy odstranění těch neefektivních částí trhu, které "nemají právo na další existenci". Pokud lze státu něco vyčíst, tak že byl při vypuknutí krize málo aktivní v tom, ohledu, že by bankrotujícím bankám a podnikům pomohl. Možná ani stát pomoci nemohl, protože na takovou pomoc neexistovalo na světě dost zlata. :-) Hold rigidní zlatý standard neumožnil účinnou pomoc. Pokud by tehdy byl zaveden systém účetních peněz a nelpělo se tolik na zlatu, pak bychom možná o žádné Velké krizi nikdy neslyšeli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je Vaše spekulace. Sám jste opakovaně připustil, že nevylučujete, že by si lidé dobrovolně vybrali právě účetní peníze i v případě, že by si mohli svobodně vybrat jiný peněžní systém. Jen doplním, že lidé si mohli svobodně vybrat bitcoin. Nicméně dobrovolně zůstali u účetní měny. Bitcoin používá hrstka nadšenců.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak to, že se to zlatu nestalo? Lidé přešli od zlata na účetní měnu. Zkuste si jít něco koupit se zlatou minci. :-) Jediný rozdíl je že zlato si uchovalo svoji vnitřní hodnotu, protože je to poměrně vzácná komodita. Až lidé přestanou používat bitcoiny (dobrovolně nebo nuceně), zůstane Vám v rukách holé NIC! To je jediný rozdíl mezi zlatem a bitcoiny. Pokud Vám zůstalo zlato, zůstal Vám místo peněz skutečně hodnotný kov. Pokud Vám zůstanou "v ruce" bitcoiny, máte akorát PRD. V obou případech jste ale nakupoval za zcela reálné v potu tváře vydělávané peníze. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tulipánové cibulky ale taky měli TU hodnotu, co jim lidé, kteří si je kupovali jako investici, přisuzovali. A bitcoin je NIC, kterému lidé přisuzuji vysokou hodnotu, stejně jako tulipánové cibulky byly taky jen cibulky, kterým lidé přisuzovali vysokou hodnotu. Jinými slovy to, že si dnes lidé tak vysoce cení prázdnou skořápku ve formě bitcoinu více vypovídá o těch lidech, než o hodnotě toho NIC, čím bitcoin zcela nepopiratelně je.

To, že mi bitcoinový účet nikdo neobstaví jistě má svou pofidérní hodnotu. Tato hodnota je ale opět spojena spíše se speciálními potřebami toho člověka, který bitcoin používá. Nejde o universální prospěšnost pro všechny. Ani uvedená individuální a dočasná prospěšnost ale nic nemění na skutečnosti, že bitcoin je v počítači evidované NIC, kterému zatím někteří lidé přisuzují hodnotu.

A vsaďte si na co chcete. Jsou to Vaše peníze. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Omyl. Ryze věřícím jste tady Vy a racionální argumenty Vám chybí. Vše co máte, je primitivní ideologická víra, že to co je dobrovolné, je vždy a za všech okolností lepší, než to co je údajně z donucení. Argumenty naopak chybí Vám. Já jich tady snesl spousty. Bylo to ale zbytečné, protože namísto věcné protiargumentace jsem se od Vás dočkal akorát ideologického poučování a tupého popírání skutečného stavu naší diskuze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
2/9