Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Našetřit si na důchod ve sto šesti

27. 9. 2016
 7 057
244 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ale ono LZE mít průběžný systém, i když ubývá těch, co vydělávají.

Můžete třeba říct, že odvody ze mzdy budou 85% a penze 4000Kč. Pak systém vyrovnáte.
Nebo si na penze můžete po fuldovsku natisknout.

Ale zamozřejmě to bude mít další konsekvence:

- Při tak vysokém zdanění vám část lidí uteče do zahraničí (ti nejlepší), část odejde do šedé ekonomiky a část to prostě vzdá a půjde na pracák

- Mít na to pořídit si bydlení a uživit rodinu (ženu a děti) bude ještě hůře dostupné, než dnes (a pokud si stát na penze bude tisknout, ceny nemovitostí vyletí do nebes a stanou se předmětem bublinózních spekulací, formou obrany před státem generovanou inflací)

- Kdo není slepý, tak si při pohledu na vyhlídku čtyřtisícové penze uvědomí, že o takovouto "službu" státu opravdu nemá zájem. A bude se snažit z průběžné pyramidy za každou cenu vystoupit

- Penzisti, dávkaři, neziskovkáři, věční studelnti a státní zaměstnanci však budou mít (možná již mají?) demokratickou většinu a té menšině se budou v úniku snažit zabránit stále drakoničtějšími opatřeními

- Produktivní menšina pochopí, že demokracie je amorální zvěrstvo. Systém, kde si jedni osobují právo rozhodovat/hlasovat o životě a majetku druhých, demaskují jako zločinný.

- Vznikne konflikt, který sice produktivní mohou po nějaký čas prohrávat, ale nakonec nutně musí vyhrát, protože to bez nich (a ne bez těch druhých) systém/ekonomika/společnost nefunguje


Každý, kdo počítá se snaží spočítat si udržitelnost penzijního ponziho systému by měl do rovnic ještě doplnit další faktory, bez kterých se ke správným číslům nedopracuje:

- Nejde jen o náklady na penze, ale i o náklady na další služby seniorům. Zejména zdravotní péči (sociální služby, asistenci, příspěvky na bydlení, ...), kterou konzumují nejvíce a kterou opět musí platit ztenčující se vrstva produktivních rostoucí vrstvě důchodců. Tzn. i zdravotní systém se zhroutí, když JIŽ DNES tvoří státní pojištěnci polovinu pojištěných (tedy nepřispívají, jen konzumují). A to mám obavy, že statistici cudně opomíjí státní zaměstnance, o kterých si myslí, že do zdravotního i penzijního systému něco platí, ale NENÍ TO PRAVDA.

- O tisíce ročně rostou i počty státních zaměstnanců, kteří nic neodvádějí, jen dále čerpají z peněz sebraných produktivním.

- Rostou i počty lidí závislých na dotacích, grantech, atd... A až rostoucí regulace a manipulace přivodí další krizi, skokově vzrostou i počty nezaměstnaných.

To vše k přiblížení kolapsu přispívá také.

Nahlásit
-
43
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Princip průběžného systému je primitivní, účinný a robustní.
Uvedu velmi primitivní příklad, z kterého by to mělo být zřejmé:

1. prvních 20 let mě živí rodiče (jen beru)
2. dalších 20 let živím sebe a své děti (neplatím žádné odvody ale živím děti)
3. dalších 20 živím sebe a své rodiče (neživím děti ale platím odvody)
4. dalších 20 let pobírám důchod od svých dětí (jen dostávám)

K provozu tohoto systému stačí 45% odvody odváděné až od 40 let věku, tedy po dobu pouze posledních 20 aktivních let (1/4 mého života). Uvedené procento lze samozřejmě rozložit tak, že v bodě 2 se bude odvádět např. 15% a v bodě 3 pak 30%, nebo by bylo možno odvádět konstantních 22,5% po dobu 40 let. A to zde počítám odchod do důchodu v 60-ti a průměrný věk dožití 80 let. Srovnejte s dnešním nastavením.

Z uvedeného je také zřejmé, že, že upření nároku na pobírání důchodu bezdětným je zcela přirozené a odpovídá tomu, že bezdětní nenesou břímě výchovy dětí v bodě 2. Z bodu 3. ale bezdětné vynechat nelze protože, rodiče má každý, i bezdětní.

A z uvedeného je také zřejmé, že tento systém zcela efektivně řeší pokles porodnosti

Jednodušeji to už asi nejde.

Nahlásit
-
-11
+

Diskuze

Když fond,tak jedině pod osobní kontrolou,tak jak to mám nastavené osobně já i manželka a denně vidím případný pohyb.Navíc do toho fondu nemůže nikdo sáhnout,protože bankéř dané banky nezná prístupové kódy a další se zase nedostane do banky.
Už jsem to udělal i svému vynikovi.
Záleží na postavení fondu a zajištění podmínek.Vnuk se k penězům dostane nejdříve v 60letech,takže mám jistotu,že bude zajištěn.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V současnosti našetřit na duchod,znamená vyhrát v sázce milióny.Naši politici od první republiky do současnosti si s tím hlavu moc nelamali ,protože nikdo z politiků od té doby a to v cetne komunistů nemysleli na blaho svého lidu,oni vždy hovořili jen o společnosti,nikdy nehovořili o člověku a jeho potřebách.
O tom,že se věk člověka statisticky zvyšuje věděli i komunisté(viz.obsah textu NDR)a některého z textů sjezdu KSČ.
Komunisté sice vytvářeli systém,aby mohli zajistit důchodový systém(což se jim částečně i podařilo v minimální částce),pro zvyšování porodnosti byly aktivovany cílené částky a RP.Taktéž jim pomohla velká migrace z Řecka a Makedonie.Zvýšila se aktivní porodnost.
V současnosti si budeme muset navíc sami vytvářet svůj vlastní důchodový systém formou různých fondů(já jej osobně mám i manželka)na stát se výhledově nedá spoléhat.I když člověk vloží za 40 let práce do společné kasy necelý million korun,vypadá to výhledově velice špatně.V roce asi 2060 to vypadá 5 aktivních lidí na 4,5duchodcu a děti,i když důchod bude zastropovan možná v 68 letech.To znamená,že důchod bude velice nízký a důchodce si bude muset nechat vyplácet nějaké doživotní minimum ze svého fondu(záleží kdo si jej jak postaví)a možná nějakým privydelkem,pokud se bude chtít dožít svůj čas důstojně a ne zebranim,jak je to vidět v některých společnostech.

Nahlásit

-
1
+

Pořád lepší než "peníze" kryté NIČÍM, jako v případě bitcoinu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Peníze "kryté" státním dluhem, to zní jako velké terno.
To už peníze kryté hroším trusem zní důvěryhodněji...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

I kdyby všechny existující peníze vznikly jako státní dluh a neexistovaly by peníze, které by vznikly jako dluh soukromý, tak až v tomto případě by se jednalo o peníze, jež jsou kvalitou principiálně srovnatelné s papírovými penězi, resp. s jejich virtuální odnoží ve formě bitcoinu, či kryptoměn obecně.

A teď tedy ta data. :-)
V roce 2002 byl podíl peněz krytých státním dluhem cca 23%.
Od roku 2002 tento podíl stále rostl až v roce 2012 tento podíl kulminoval na 51%.
Od roku 2013 doposud již pouze klesal až na 41%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tohle fakt řešit neumím, stejně jako neumím vyřešit situaci, kdy se do "světa rovných příležitostí" narodí dítě chudým rodičům, které bude konkurovat dětem rodičů, jejichž majetek byl budován po mnoho generací. Taky to ten chudák nebude mít lehké, jenom proto, že se narodil tam, kam se narodil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hmmm... Proc mne neprekvapuje, ze kdekoliv se dostaneme k nejakym cislum, argumentujete "svym odhadem", "svym soukromym paretovym pravidlem" atd.
A to jste si jeste vybral jen tu cast z prispevku pana Altmana, ktery se Vam "hodil". Ten zbytek jste nejak ignoroval, protoze *i kdyby* ten Vas odhad byl pravdivy, to nasledujici uz se rozhodne k tomu Vasemu "1%" zaradit neda:

... A státním dluhem, který je nesplatitelný a je (zatím) "udržitelný" jen za podmínek QE a čím dál zběsilejších manipulací s úrokovou mírou. Státním dluhem investovaným do výplaty penzí v čím dál deficitnějším průběžném systému, skvěle investovaným do stále vyšších platů čím dál většího počtu státních zaměstnanců a "návratně" investovaných do předražených, nesmyslných, zkorumpovaných a neefektivních státních zakázek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No jiste, zalozit si maly gang tam kde je velky, opravdu neni zadna legrace - a vy vsi silou hlasate nazor, ze ten velky gang ma narok tu svoji pravdu prosazovat, protoze je velky...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle je přirovnání k braní drog a následnému absťáku, je zcela nepřiléhavé.

Přiléhavější je označit expanzi za růst organismu, kterému s jeho růstem, roste i objem v něm kolující krve. Když organismus poroste dál ale vy mu namísto dalšího růstu objemu krve naordinujete pouštění žilou (kontrakci), pak samozřejmě nejen že zastavíte růst organismu, ale také ho tím ohrozíte na životě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je můj odhad. Pan Altman se s nějakým odhadem ani nenamáhal. Jeho se zeptejte kolik procent peněz je kryto dluhy pomocných dělníků z Chanova.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Všechno jde, když se chce. :-) EET i pro bitcoinové transakce mě napadá jako na první dobrou. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A kdo o tom rozhodne, že černošičáci jsou občané jednoho státu s bruntálci? Oni se tak už většinou narodili a ti co se narodili za Rakouska - Uherska, žili během svého života v různých společnostech. O vzniku státu rozhodují občané.

Proč bych proboha dělal takové referendum. Jestli někdo z Černošičáků má za to, že je neúnosné být v jednom státě s Porubáky, tak ať o tom přesvědčí ostatní a ti pak třeba prosadí referendum a třeba vyhrají. Pravděpodobnost úspěchu odhaduji na asi 1:1.000.000, protože takové pitomosti může řešit tak jeden Čech z milionu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, to není žádná legrace založit si stát. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inspiraci eugenikou nezapřete. Vaše názory jsou jednoduše odporné a s civilizací neslučitelné. Výborně byste si v tomto rozuměl s Adolfem. Jediný rozdíl mezi Vámi je v tom, že Adolf neschopné a nepohodlné aktivně likvidoval a Vy byste je nechal pochcípat hladem na ulicích.

Ty Vaše fantasmagorie by vedly nejspíš ke genocidě, která by měla pomáhat Vašim pomateným představám o evoluci lidské rasy. A Vy mě budete vykládat něco o tom, že páchám zločin na celém lidském druhu a civilizaci? To snad nééé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ano, narkomanovi je také blbě jen při absťáku či odvykačce.
Ale soudného člověka nenapadne, že by prvotní příčinou nebyly drogy a potřeba jejich stále větších dávek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak zkuste bitcoin zakázat!
Já mám pocit, že se šíří nejrychleji tam, kde jsou na něj uvaleny státní restrikce!

Tzn. zkuste si doplnit technické vzdělání a zkuste nám tu popsat, jak byste ten zákaz chtěl prakticky realizovat. Jak mi napaříte DPH, když si BTC koupím za hotové, nebo i převodem od někoho jiného, nebo na zahraniční burze. Jak, když se o tom nedozvíte?

Netušíte, že? A nebojte, netuší daleko větší technologické kapacity a netuší ani vládní tyrani, protože jinak by to (alespoň někde) již úspěšně zrealizovali.

Ve skutečnosti je činnost státních orgánů nezamýšleně pro-bitcoinová, protože úvahy o záporných sazbách, omezení/rušení hotovosti, registry účtů, omezování bankovního tajemství, EU zákony o bail-INech, (zatím) řecké a kyperské zkušenosti s kapitálovými kontrolami a omezením výběrů, atd... jsou pro BTC jako živá voda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A kdo o tom rozhodne, že černošičáci jsou občané jednoho státu s bruntálci? Jakým právem?

Podle mne úplně technicky i právně stejně, jako kdyby se Rusko či Čína rozhodla, že Češi budou s nimi občané jednoho státu.

Tzn. černošičáci jsou ve stejné situaci, v jaké se ocitli třeba Litevci přičleněním k CCCP.

Zkuste udělat v Černošicích referendum o tom, zda chtějí být v jednom státě či v jednom penzijním, zdravotním, atd... systémy s Porubáky. Neuděláte, co? Asi jako neudělal Stalin v Litvě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To se velmi pletete.
Už proto, že vycházíte z nějakého konstantního počtu "potřebných".
Ale to je nesmysl. To jen ve vašem systému je potřebných třičtvrtě populace. To jen ve vašem systému je člověk motivován stát se potřebným a demotivován být prozíravým a zodpovědným.
To jen váš systém přeměnil penzisty z kapitalistů na klienty závislé na milodarech státu.
To jen váš systém motivuje ty nejméně schopné, zdravé, inteligentní plodit další generace podobných, opět přisátých na stát:
"Jsi levej, přituplej, nebo jsi nositel genetické vady? Neva, pořiď si 4 děti, ostatní se o ně jistě rádi postaraj! Genetické vady na náklady ostatních chirurgicky odstraníme a gen vesele bude pokračovat dál. Tebe i tvé děti budeme živit dávkami a platit vám zdravotní péči. Tak co bys přemýšlel, když nemusíš nést důsledky svých rozhodnutí?"
"Jsi chytrej, zdravej a pracovitej? Tak se opovaž investovat do vlastních dětí, stojí tu fronta 10ti lidí, které musíš přednostně živit!"
"Rozhodla ses užívat si mládí a dítě si pořídit až ve 38mi? Nevadí že pak budeš rodit už v 5.měsíci, ostatní ti rádi zaplatí inkubátor a veškerou péči. A později léky na alergie, asistenty pro tvé dítě s ADHD, ..."


Tedy tvrdím: pokud by fungovala smluvní svoboda, pokud by neexistovalo násilí (povinnost účastnit se průběžné pyramidy, monopol jedné měny, ...), pokud by (soc a zdrav) pojištění bylo opravdu pojištěním (spravedlivá pojistka, bonusování za zodpovědnost, malusování za nezodpovědnost), tak by nikdy nevznikla situace, kdy podstatná část národa bude "potřebná", závislá na almužně.

Vedle nespravedlnosti a násilí tak pácháte i zločin na celém lidském druhu a civilizaci. Otočili jste evoluci do zpětného chodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Citace - Richard Fuld / 04.10.2016 19:12

"Účetní peníze jsou skvěle kryté dluhem pomocného dělníka - jeho hypotékou na barák. Spotřebitelským úvěrem obyvatele Chanova." Právě jste popsal asi 1% peněz, které nebudou dlužníky nikdy splaceny.


Zdroj (hlavne ohledne toho 1%)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Účetní peníze jsou skvěle kryté dluhem pomocného dělníka - jeho hypotékou na barák. Spotřebitelským úvěrem obyvatele Chanova." Právě jste popsal asi 1% peněz, které nebudou dlužníky nikdy splaceny. Banky ale mají cca 3% marži na krytí takovýchto rizik a ještě výnos z prodeje zastaveného baráku. Mě to vychází dobře.

A státní dluh se NEMUSÍ splácet. Když se státní dluh nesplatí, nic opakuji VŮBEC NIC, se nestane.

Nízké úrokové sazby tu nejsou proto, aby stát platil malé úroky. Jsou tu proto, aby firmy a dlužníci platili malé úroky. Tedy za účelem zmírnění deflačních tlaků a s nimi související stagnace ekonomiky.

Státní "investice" do platů státních zaměstnanců a deficitu důchodového systému jsou tou nejúčinnější podporou ekonomiky v době, kdy tato trpí nedostatkem kupní síly poptávky a v důsledku toho i nadbytečnými kapacitami. S nesmyslností některých státních zakázek s Vámi souhlasím, nicméně pořád se neprojevují nějakým inflačním tlakem na ceny (jen rostou úspory, těch co ty peníze ukradli).

Cibulky sice nesplňovali základní vlastnosti peněz. To ale nic nemění na tom, že spousta lidí jim přisuzovala TU gigantickou hodnotu, jako dnes přisuzují TU nesmyslnou hodnotu bitcoinu, který není ani tou cibulkou. Ta analogie s cibulkami je velmi trefná. NIC má nulovou hodnotu. Omezené množství NIČEHO má také nulovou hodnotu. A to bez ohledu na to, jakou hodnotu tomu NIC lidé dočasně přisuzují.

Účetní peníze samozřejmě nejdou promptně nahradit bitcoinem. To je sci fi.

"Švýcarské úschovny drahých kovů nemusí na rozdíl od bank hlásit žádné podezřelé finanční transakce." To je ale přece jen otázka času. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nemuze, protoze kazdy pozemek na zemekouli uz je rozparcelovan a nejaky stat si na nej vznasi narok. Ovsem pokud by misto "opusteny ostrov" v te vete bylo "kus pozemku", souhlasil bych. (Jak se ovsem podle Vas lisi opusteny ostrov od kusu pozemku mi ovsem neni jasne.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten přiblble se usmívající Jonáš si může vykládat, co chce. Nic zajímavého neřekl. Snad kromě toho, že určitě ví, že bitcoin není akce CIA. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K jakému ubohému násilí? 99% lidí vůbec neví, že se penízi zabývají nějaké zákony. :-) Ten Váš fanatický ideologický mozek vidí násilí úplně všude, co má jen něco trochu společného se státem a zákony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nacisti účetní měnu nezavedli a komunisti měli tuším ještě v 80-tých letech na bankovkách napsáno, že jsou kryty zlatem a ostatními aktivy v držení státní banky československé. :-)

Účetní měna byla zavedena jako prvními hlavně demokratickými státy. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Psal jsem o TRŽNÍM ustanovení, tedy právě výběru takových peněz, které vyberou účastníci trhu. Nevím, co byste ještě chtěl. :-)

"My chceme jen svobodu." Vy chcete JEN svobodu, která by mohla přivodit takový chaos, že by mohla současná civilizace zcela zaniknout. To není JEN taková nějaká bezvýznamná svobodička. Máte svobodu prosazovat své názory a požadavky. To by Vám mělo stačit.

No a když už mluvíte o svobodě, říct si za jakou měnu budete pracovat, nebo prodávat své výrobky, tak Vám snad posté opakuji, že takovou svobodu MÁTE. Klidně si prodávejte svou práci, nebo svou produkci, za co Vás jen napadne. Jediné co ale nemůžete, je vnucovat Vaše požadavky Vaši zákazníkům. Na každou transakci jsou potřeba DVA. Pokud protistranu přesvědčíte, že Vám má platit zlatem a protistrana na tento Váš požadavek přistoupí, pak budete prodávat za zlato. Na co si pořád stěžujete. Je to mezi Vámi a Vaším obchodním partnerem. Pokud nedokážete protistranu přesvědčit, aby na Váš požadavek DOBROVOLNĚ přistoupila, pak se Váš požadavek minul s potřebami Vašeho obchodního partnera a k obchodu nedojde, samozřejmě především k Vaší smůle.

A k tomu nářku ohledně DPH. Proč, když stát uvalí DPH na chleba, by měl vynechat komodity, jako je zlato, stříbro, nebo bitcoin? To, že Vy se chcete vyhnout placení daní, mě vůbec nezajímá. To je Váš problém, který musíte zahrnout do "ceny" svých nabídek Vašim potenciálním obchodním partnerům. Že budete z tohoto důvodu nekonkurenceschopný? To je ale Vaše blbost. Nikdo Vás nenutí, abyste prodával za něco jiného, než za peníze. Jste to Vy, kdo vytváří sám sobě problém, ne DPH.

Co se týče povinnosti přijmout jako splacení dluhu zákonnou měnu. To je také nesmysl. Když je dluh vyčíslen v zákonné měně, pak je logické, že musíte přijmou jeho splacení v zákonné měně. Když ale někomu půjčíte hroudu zlata pak se jedná o VĚC, kterou Vám musí "dlužník" vrátit (toliko přiměřeně povaze věci opotřebenou). Nemůže Vám místo hroudy zlata vrátit hromadu bankovek, pokud s tím nebudete souhlasit a pokud budete, pak jistě budete chtít takovou sumu, která bude odpovídat aktuální ceně půjčeného zlata.

Lidé vidí v bitcoinu hlavně jakýsí modní technologický výstřelek, příležitost ke spekulaci a někteří i vysněnou "svobodu", kterou jim ale bitcoin nikdy, v míře jakou si představují, neposkytne. Přirozených lidských potřeb je spousta, většina z nich lze uspokojit prostřednictvím použití peněz a žádná z nich nejde uspokojit lépe bitcoinem :-) Ani ta "přirozená lidská potřeba" v podobě daňových úniků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně. Měli transparentně opustit zlatý standard a rovnou přejít k účetním penězům. Bylo by to poctivé a žádná krize by se nekonala. Oni se ale namísto toho chtěli vrátit zpátky ke zlatému standardu a tím vyvolali největší ekonomickou katastrofu v dějinách lidstva, kterou následoval největší vojenská katastrofa v dějinách lidstva.

A možná máte pravdu, že kdyby lidem nabídli používání účetních peněz, namísto zlata, tak by přechod na účetní peníze proběhl hladce a ke spokojenosti všech, včetně Vás. Varianta, že by se v té situaci vrátili lidé ke zlatu by nakonec vyvolal ještě větší deflaci a depresi, než diletantský postup FEDu a na další expanzi, která následovala, by mohli všichni zapomenout. Ještě dnes bychom "lezli po stromech"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to já přece nepopírám. A výsledkem té expanze byla všeobecná prosperita. Svrab a bída přišli až když někdo vymyslel, že by se měla expanze zase vrátit zpět pomocí UMĚLÉ peněžní kontrakce. Jediným důvodem byla nesmyslná a hloupá snaha vrátit se ke zlatému standardu. Teprve "zpětný chod" v podobě kontrakce způsobil krizi a utrpení. ZBYTEČNĚ! Násilné a nesmyslné zmenšování expandované ekonomiky bylo příčinou krize, ne předchozí expanze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Lidé přešli na účetní měnu" je zcela relevantní popis situace. To, že Vy s tím máte svůj ideologický problém, na té skutečnosti nic nezmění. Bez ohledu na to, jestli stát zavelel, nebo to lidé převzali dobrovolně, zlato se už jako měna nepoužívá, a tedy se to zlatu opravdu STALO a tím spíše se to může stát bitcoinu. Opět bez ohledu na to jestli se to stane dobrovolně na základě prozření, že bitcoin je v podstatě jen virtuální předražená tulipánová cibulka, nebo na základě toho, že "platby" v bitcoinu budou státem zregulovány a zdaněny, popř. pro daňové úniky rovnou zakázány. Vždyť stačí na bitcoin jako na jakoukoli jinou komoditu zavést DPH a celý ten Váš domeček z karet se Vám zhroutí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale Franta, Tonda i Pepa jsou občané JEDNOHO státu a podléhají tak demokraticky zvolenými politiky stanoveným pravidlům. Až si Franta koupí opuštěný ostrov, může si tam stanovit vlastní pravidla a může si tam vzít Tondu i Pepu s sebou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže pražáci, ostraváci, černošičáci i bruntálané jsou občané jednoho společného demokratického státu. Zase vedle.

Pokud se pražáci osamostatní, budou mít vlastní důchodový systém. Oni se ale neosamostatnili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/9