Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: VW dojel na regulaci, která těší Kreml

29. 9. 2015
 7 158
68 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To bude možná tím, že takových možný případů a z nich plynoucích výsledků je opravdu hodně a tady do diskuze lze uvést tak maximálně několik případů. Od dospělého jedince očekávám pochopení, že tady to opravdu není právní knihovna, a že reakce typu: "Ale ono by to mohlo být i tak a tak!" nejsou adekvátní k (jinak to ani nejde) načrtnutým řešením, ale že pokud má dotyčný opravdu zájem, tak si holt bude muset najít dost materiálů k prostudování.
Vy tady řešíte podle čeho by se soukromé soudy řídily, když ne podle ad hoc schválených zákonů jako nyní. Přinejmenším každé západní právo prošlo procesem objevování - obchodní právo, námořní právo, ale i římské a kanonické právo a common law se nezrodilo v hlavách vládců (zase je nepřeceňujte), ale byla objevována soudci (či kněžími - to byly často stejné osoby), kteří aplikovali neměnné principy na jednotlivé proměnné případy. Dokonce tyto právní systémy existovaly dlouhou dobu vedle sebe. Konec světa nenastal.
Další údajně nepřekonatelný problém - zločin nemusí být odhalen/vyřešen. No, pokud existence státu neposkytuje nějaké nadpřirozené schopnosti, tak se obávám, že toto není argument proti trhu (ale ani proti státu). Taková situace nastat může. Hotovo.
Dále vás zřejmě trápí, jak by měla být prosazováno právo. Opět jen stručně. Oproti současným veřejným činitelům, kteří mají práva jaká obyčejný smrtelník nemá, by měl soukromník práva "jen" jako každý jiný. Pokud se třeba vrah zavře u sebe doma a myslí si, že na něho nikdo nemůže, protože je na svém majetku,tak takhle to nefunguje. Vrah spáchal agresi a následná akce mířící k jeho dopadení a následným reparacím či jinému trestu je ospraveditelná. Policista-zaměstnanec agentury může (stejně jako kdokoliv jiný) vykopnout dveře bránící mu zadržení vraha. Můžeme ho třeba i z jeho doupěte vykouřit pokud existuje důvodné podezření (což se dá snad užít i dnes), že je dotyčný ozbrojený. Pokud by ale už byl dotyčný zneškodněn a já mu jen tak z plezíru rozmlátil nádobí, rozřezal obrazy a vymočil se mu na koberec, tak toto konkrétní jednání může být jím nebo jeho dědici trestně stíháno.
Víte, jako hlavní problém mi připadá, že po nás chcete, abychom vám přesně popsali, jak bude vypadat trh. To je ovšem i při dobré znalosti ekonomie nemožné, protože by to znamenalo znalost budoucího jednání bezpočtu lidí.
Chápu, že člověka, který trh v nějaké oblasti nezažil, může představivost zradit. Svým způsobem chápu i lidi, kteří si v roce 1989 mysleli, že si tu každý otevře butik s drahým oblečením a nikdo nebude péct haléřové rohlíky. Tenkrát stačilo poukázat na to, že hned za hranicí někde v Rakousku se tak běžně děje. Některé konkrétní oblasti jsou již dlouho státní a spousta lidí ani nemusí vědět, že něco fungovalo nebo někde stále funguje, soukromě. Můžu vás odkázat na příslušnou literaturu. V češtině existuje relativně obsáhlá publikace "Ekonomie a životní prostředí", kde se můžete například dočíst, že v Británii (a ve Skotsku obzvláště) je soukromé vlastnictví (nebo alespoň dlouhodobý pronájem od státu) docela rozšířené.
Ještě musím upozornit, že když o něčem nevím, že to existuje, neznamená, že to opravdu neexistuje. A na etatistech, jakožto zastáncích agresivního řešení, by mělo ležet důkazní břemeno, nikoliv na libertariánech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A vy jste ten, kdo to rozhodne :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebo-li zločin se možná nepodaří vždy vyřešit a proto je třeba stát, který....asi dokáže vyřešit každý zločin?...Nebo má tu magickou moc, že když se někdo rozhodne porušit vyhlášku, tak se rozevřou nebesa a do hříšníka udeří blesk?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud nechcete jen šaškovat, jako pan Březina a opravdu vás to zajímá, tak zkuste:
"Právo, vlastnická práva a znečištění ovzduší - Murray N. Rothbard"
ke stažení na mises.cz nebo libinst.cz

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

niekto nevie rozlisovat medzi vrazdou a regulaciou, ze?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S regulaciou suhlasim pokial je zmysluplna (zakaz vypustania chemikalii, setrne lesnictvo atd.).
To s tym Bioetanolom ale povazujem za jednu z najhorsich a najhlupejsich veci ake vobec mohli niekoho napadnut (nicenie pralesov-pluc planety kvoli plantazam). Panensky prales dokaze absorbovat omnoho viac CO2 ako "usetria" na jeho mieste vypestovane biopaliva. Takisto les produkuje dalsie pozitivne externality, ktore plantaze nedokazu, alebo len v malej miere.

Podla mna treba rozlisovat - regulacia kde je primarnym motivom ochrana, a regulacia kde ide len a len o peniaze (biopaliva). Cize sa nejedna o problem regulacie ako takej.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vidite to moc ciernobielo. Ja som za minimum statu, ale suhlasim s niektorymi regulaciami (zakaz znecistovat rieky napriklad).

Voda z riek raz dotecie do mora - to by to vase "Sdruzeni pratel Vltavy" malo kompenzovat pripadne externality "Sdruzeni pratel Severniho more".

:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, právě že to není stejné, jako když vám soused hodí odpadky na zahradu.

Znečištění nemusí být okem viditelné a taky není zcela zjevné, kdo je jeho původcem. Atd.

Pokud to srovnáváte se středověkem - no, právě proto máme dnes tak složitá a někdy kontraproduktivní pravidla, protože možnosti a různá ohrožení jsou se středověkem nesrovnatelná. Oni opravdu neznali nejrůznější chemikálie, radioaktivitu, a co já vím, co všechno. Řešit to jako šlechticové, tak jsme ve válce každou chvíli, akorát ty zbraně mají mnohem fatálnější dopad.

Bystřejšího jedince bez sklonu ke konspiraci by taky napadlo, proč to asi nikdo nikdy nezkoušel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Presne. Bol by som zvedavy ako by majitel mora zistoval ktory spoluvlastnik ktorej rieky mu ho znecistil:)

Sukromne vlastnictvo je vyborna vec, ale v niektorych pripadoch sa proste musi regulovat kvoli negativnym externalitam. Podobne ako stat reguluje vlastnikov lesa aby nemohli len tak vyrubat cely les (co by sa mnohym z nich naramne hodilo).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Protoze rasove vrazdy jsou spatne, tak jakýkoliv komentář, sebenesmyslnější, který je proti rasovym vrazdam, je dobrý. Sorry, ale tohle uvažování mě asi opravdu neoslovuje a rád vám jej přenechám."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi stejne, jak kdyz vam nejaky soused vyhodi odpadky na zahradu...

Pripadne lze docela logicky ocekavat, ze by majitele jednotlivych useku zalozili nejakou spolecnost typu "Sdruzeni pratel Vltavy" a nastavili si ve vlastnim zajmu nejaka pravidla.

Nehlede k tomu, ze tento problem zcela jiste jiz resili pred nami napriklad slechticke rody, ktere jednotlive useky vlastnily. Pokud ne u nas, tak nekde urcite ano.


To, ze si to nedovedete predstavit, je v podstate vas problem. Ja si taky nedovedu ledacos predstavit, ale nijak z toho nevyvozuji, ze mam pravo nekomu neco diktovat a vnucovat.

Vy si nedovedete neco predstavit, ale jak z toho logicky vyplyva, ze nejaka organizace, ktera sama sebe nazve stat, ma pravo krast lidem 60% prijmu, diktovat jim, zda se v jejich hospode smi kourit, jak se maji zabezpecit na penzi, ze maji jit umrit nekam do valky, ze musi financovat blanky, repky, pandury, atd...?
Kde vzala tato organizace legitimni pravo chovat se jako majitel vsech rek? Kdo ji ho dal?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je snad zjevné, že u všech vzácných zdrojů, které nejsou soukromě vlastněny, dochází k "tragedii obecní pastviny". Typicky je to vidět na vylovených oceánech například. Můžeme se bavit o tom, jestli je technicky možné vlastnit část oceánu a ryb v něm. Třeba se o dob Římanů změnily možnosti, třeba ne. Tragedy of the Commons neoddiskutovatelným faktem, takže debata o tom, jak z "commons" udělat "private property", není tak od věci, jak vám to připadá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to vás musím upozornit, že anarchokapitalisté zcela vážně předpokládají soukromé vlastnictví (zřejmě úseků) řek, rozparcelování moře, vzdušného prostoru nad pozemkem do nějaké výše, atd. Jak by se vymáhání narušení takového vlastnictví realizovalo, to by mne ovšem docela zajímalo. Například dojde ke znečištění řeky a majitel nějakého úseku je přesvědčen, že majitel jiného úseku to znečištění zavinil. Ten to ovšem popírá, nebo rovnou nekomunikuje, nebo je přesvědčen, že nejde o znečištění (otázka stupně, typu znečištění, co je a co ještě není znečištění, a kdo má právo to určovat, atd.). Stát, policie, justice neexistují, jen soukromé agentury.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uf, tak tady už musím reagovat. Už staří Římané postulovali, že řeku vlastnit nejde, neboť ji nejde ovládnout. Na rozdíl např. od rybníka. Na této zásadě se posledních 2000 let nic nezměnilo. Soukromá řeka tedy nikdy neexistovala, podobně jako soukromé moře, soukromý vzduch, soukromá gravitace nebo soukromý sluneční svit. Tady asi budeme i nadále odkázáni na státní regulaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě. Protože regulace jsou špatné, tak jakýkoliv komentář, sebenesmyslnější, který je proti regulacím, je dobrý. Sorry, ale tohle uvažování mě asi opravdu neoslovuje a rád vám jej přenechám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A ten vzduch, ten bude patřit komu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by měla státní regulace řešit vypouštění škodlivin do soukromé řeky?
Protože podle mne ten "sebevětší pravičák" jinou, než soukromou řeku, les, náměstí, ulici nebere vážně. Resp. bere ji jen jako důsledek státního vyvlastňování.
Ano, pokud stát znárodní váš obličej, jak pak musí řešit regulaci cákání inkoustu na něj.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč si potom v té diskusi i vy nepřečtete nebo nenecháte si přečíst a vysvětlit, abych použil váš způsob argumentace, že je úplně jedno o jaké oxidy se jedná a že předmětem článku jsou nesmyslné melounovské regulace, jak to ostatně je i v názvu článku?
Ale jestliže k článku o (škodlivých) regulacích přispíváte do diskuse poznámkami o siláckých nálepkách a oxidech, tak jste mimo mísu vy, článek je fakt o regulacích a jejich důsledcích, zkuste si ho přečíst. Sorry, tohle fakt nemá cenu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna o víkendu jsem tu pod rozhovorem s Pavlem Kohoutem nadhodil čím se liší sociliasmus a fašismus. Ačkoli nešlo o eko-, tak to na sedí víc než dobře...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen tak mezi námi, ten článek zmiňuje i CO2 :-) Uvedl jsem ho jako příklad úřední svévole EPA a část sjednocující ideologie, na kterou se Brezina tak dychtivě ptal.
Jinak i oxidy dusíku jsou tzv. skleníkové plyny (mnohem víc než CO2), takže to má relevanci i z tohoto směru. A mohu vás ubezpečit, že NOx jsou za dieselem cítit zcela běžně, pokud víte jak "voní".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč si nejprve tu diskusi nepřečtete, než se do ní zapojíte? A pokud jste si ji přečetl a nepochopil, proč nepoprosíte někoho, aby vám s tím pomohl? Nepsal jsem vůbec nic o dieselech, o regulaci nebo o legislativě. Pozastavil jsem se nad tím, že někdo nevhodně používá silácké nálepky a plete si chemické sloučeniny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koukám, že to tu někteří mají pomíchané.
Že prý bez regulace bychom se všichni udusili.
Přitom to právě stát diesely prosazoval - daňově, legislativně a regulatorně.
Stejně jako stát pomocí regulací, dotací a dalších synonym pro zločin prosazuje řepku, solární elektrárny a další ekonomicky i ekologicky škodlivé výmysly. Kvůli státu a produkci bioethanolu se v Asii a J.Americe kácejí pralesy.
Ale člověk žijící od narození v Matrixu toto zřejmě není sto pochopit:
http://www.mises.cz/clanky/bez-statu-by-to-nefungovalo--1872.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže diesely zde nemáme navzdory regulaci, ale právě díky ní. Stát diesely zvýhodňuje. Daňově, legislativně regulatorně. Takže až zase budete mít chuť hájit regulace, tak se napřed zamyslete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná kdyby se zákazníci ve vlastním zájmu rozhodovali podle reálné spotřeby naměřené např. ve srovnávacích testech motoristických magazínů, byl by dopad na životní prostředí pozitivnější, než při nesmyslné regulaci, kterou každý splňuje jen formálně a k tomu se plundruje příroda pěstováním biopaliv.
A řekl bych, že zákazníci se na spotřebu (a ta je podle mne např. v případě CO2 přímo úměrná emisím) docela dívají - zkuste si prodat nějaké čtyřleté auto se žíznivým šestiválcem, ruce vám nikdo trhat nebude. Nebo kolik asi tak lidí by bylo ochotno si dnes koupit V8 se spotřebou 15 litrů?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a co? Nikdo je nenutí dýchat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ondřej je troll, nereagujte na něj prosím, díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale jasně že auto nevybíráte podle emisí. Ty neohrožují tolik vás, jako ty kolem z vás - včetně těch co žádné auto nemají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V závěru článku chybí jeden pikantní detail. Původní testování totiž nenařídil a neplatil regulátor, ale International Council on Clean Transportation (viz např. jdem.cz/btxph6)! Proč to dělal existuje víc verzí, ale podle jedné se snažil lobovat za diesely na druhé straně Atlantiku. A aby nebyl obviněn z podjatosti (Dr. Vicente Franco je Evropan, konkrétně Španěl), zadal to vědcům z West Virginia University. A ti pak dlooouho nechtěli věřit, co jim přístroje ukazovaly.

Ta hlavní lekce, kterou bychom si z toho měli vzít - že podvádět se nevyplácí. Já vím, že v Česku podvádí kde kdo a jsme tu na to tak nějak zvyklí. Snad bysme to i tomu Volkswagenu prominuli. Za oceánem tahle blahosklonost k "malým krádežím" není - jak ještě uvidíme až bude Volkswagen platit ne jednu, ale sérii pokut a léta táhnoucí se soudní procesy (např. jdem.cz/btxpj2 )

Vzpomínám si, jak jsem kdysi hájil libertariány před nějakým levičákem, který si z nich dělal pr... srandu. Říkal jsem mu, že i sebevětší pravičák uznává regulaci u negativních externalit jako vypouštění škodlivin do řeky. Když tu čtu některé komentátory - asi se mu budu muset omluvit.

Nahlásit

-
0
+

No v clanku sa pise, ze na vyrobu nafty je vhodnejsia ruska ropa nez nemecka. Nemecka je vhodna na vyrobu benzinu. Keby tu bolo rovnake mnozstvo benzinovych aut, nebolo by treba dovazat tolko ruskej ropy kvoli nafte, vystacili by sme si s europskou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

VolksFraud... http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2015092401

Nahlásit

-
0
+
2/3