Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Příliš teplá dráha Jaromíra Duška

6. 3. 2010
69 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Výroky pana Duška jsem si tu přečetl prvně, zřejmě mě tyto prima zprávy někde minuly. Můj dojem je takový, že byl evidentně v ráži a s redaktorem mluvil asi tak jako kde kdo po pátém pivu. V takovém stavu z člověka dost často vypadne mnoho a při vhodném filtrování i mnoho pravd, které jindy více či méně skrývá. Když si to přeložím do spisovné češtiny, tak jsou tam v zásadě dvě sdělení:1) Pan Dušek nemá rád homosexuály. To může být věc jeho předchozích osobních zkušeností s touto menšinou. Je to jeho osobní věc a celkem nemá cenu se tím veřejně zabývat.2) Posty ve vedení ČD a ministerstva dopravy jsou podle jeho tvrzení obsazovány na základě naprosto jiných než kvalifikačních předpokladů. Tohle už je tvrzení, které se týká veřených financí, které je vhodné potvrdit či vyvrátit. Na tuhle stánku Duškova tvrzení bychom se měli soustředit především. Je jedno jestli je ve vedení drah více či méně homosexuálů. Důležité je, jestli jsou tam schopní a kvalifikovaní manažeři s patřičnými výsledky. Pokud ne, tak pryč s nimi. Buzerant nebuzerant...:)

Nahlásit

-
0
+

Je to spor mezi Duškem a dotyčnými kteří homosexuálové nejsou, který se dá vyřešit u soudu.Každopádně si myslím, že naše společnost ještě není na toto téma připravena. Jak jinak si vysvětlit diskreditační kampaň, která se ihned odstartovala na pana Duška. Na kterého, kvůli pouhému názoru útočí všechny politické strany, vláda, zástupci odborů a i tisk, kteří vůbec nemají s výroky co do činění a pouze se pletou do sporu po kterém jim nic není.Mimochodem závažnost Duškovo obvinění by spíš měla nastartovat zcela opačnou reakci a jestliže se potvrdí, že na posty v ztrátových Českých drahách jsou lidé dosazováni ne podle odbornosti, ale podle sexuální orientace. Bylo by nanejvýš vhodné, aby takovéto vedení ihned odstoupilo.

Nahlásit

-
0
+

Mne by to sice bavilo, diskutovat v tomhle směru dál, přesto ale myslím, že už jsme od teplého Duška moc daleko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teď jsem asi nějak mimo, ale nikde nevidím, že by byl mezi námi rozpor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Víte tomu se říká vydírání a aby k tomu nedocházelo, tak každý stát má Policii (zločinci uvnitř) a armádu (zločinci venku).Asi by se Vám líbil navrát k pořádkům doby minulé, že ?Ty výsledky, co jste zmínil, mohl by jste se o tom trochu rozepsat ?Poznámka pro provozovatele webu - ty první homofóbní příspěvky bych čekal spíše na novinky.cz a ne tady. Jsem velkým příznivcem kontroverzních témat, ale debata má být vedená s určitou úrovní...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepřekvapuje, ale proti extrémům je nutné bojovat. Třeba proto, aby tahle diskuze mohla probíhat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejelegantněji to vyřešili sami homosexuálové - věnují Duškovi tužku na provázku, aby se na chodbách ČD cítil bezpečně a nemusel se ohýbat. (-;

Nahlásit

-
0
+

Omlouvám se, ale nerozumíte mi. Já nestojím vně, ale já stojím uvnitř a režijky a spol., včetně forem řešení mne pálí.Má zájmová skupina chce, aby při prosazování, jinak dejme tomu legitimních, protože existujících, skupinových zájmů, bylo postupováno v souladu se slušným chováním, morálkou, etikou a principy parlamentní demokracie, tedy nikoli aby kriteriem úspěchu jejich prosazení byla síla na základě vyděračského potenciálu té které skupiny.Pokud by totiž platilo kriterium síly podpořené možností vydírat, mohlo by se lehce stát, že učitelé by mohli požadovat statisícové platy a lékaři miliónové, jinak nebudou učit nebo léčit.Tady se ale bavíme jen o formě prosazování skupinových zájmů, k obsahu by byly v rámci mé zájmové skupiny také připomínky, pokud by zájmová skupina pana Duška dovolila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už by měl fungovat :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A vás to překvapuje? Vždyť všechny "režimy" fungují stále stejně, v základu, protože jejich základem je lidská přirozenost. Někdy se zavírá víc, někdy méně, někdy si můžete říct co chcete a někdy ne. Jsou to rozdíly sice markantní, ale ten základní mechanismus je přece pořád stejný. To by snad na webu, který se zabývá (a vemi dobře) ekonomií a financemi nemělo nikoho zarazit.Prachy jsou jen jedny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vám rozumím, ale vy stojíte vně a hájíte své zájmy. Vás režijky nepálí, vy chcete mít kolem sebe příjemné lidi a proinvestiční prostředí a já nevím co všechno vaše zájmová skupina chce.Každý hájí své zájmy způsobem, jaký považuje za efektivní. Nemá velký smysl to jakkoli hodnotit, tak to prostě je a bude. Společnost není zahradou, v níž všichni v paprscích slunce svorně a radostně budují lepší příští. Ne. Je to jen místo, kde se střetávají různé zájmy a v němž ten, kdo vynaloží větší sílu, víc získá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve více ohledech jsou vyjádření pana Duška podobná těm z minulého režimu, případně z toho ještě dřívějšího (fašismu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Většina tzv. "odborových předáků" svou pozici pouze využívá ke sblížení se sociální demokracií a vybudování můstku pro přestup do politiky. Hájit zájmy řadových odborářů nemá nejměnší zájem. Nynější - zatím neuskutečněná stávka - tomu dává zcela za pravdu. I z úst odborových předáků je slyšet, že bojují proti státu za zaměstnavatele. Kde to žijeme? Principem odborů není je bojovat proti státu, ale proti zaměstnavatelům, nikoliv za ně. Obzvláště, když ti o to nestojí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dík, ale s podobnými věcmi jsem se setkal také, aniž bych k této menšině patřil. Je tam v tom průzkumu nějaká kontrolní skupina složená z heterosexuálů, na které by se dokázalo, že pracovně právní vztahy heterosexuálů jsou výrazně lepší ? Odkaz se mi bohužel neotevřel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nu, v jistém ohledu a za jistých pravidel hry bych s Vámi i souhlasil. Koneckonců i ten Gottwald měl svého času dobré výsledky, že. Vymohl pro dělný lid ty nejlepší možné podmínky (znárodnil, ukradl a rozdal vše, odpůrce pověsil, s nikym se moc nebavil). Metoda práce - vydírání a strach, diplomacie a jednání se neosvědčily. A vůbec, on se s tím ten pan Dušek moc sere. Zbytečně se zdržuje nějakou morálkou, demokracií, volbami a podobně, měl by jít rovnou na věc. Klause a Fischera ať si zavolá a řekně jim jim jak je to spravne a jak to ma byt.Na druhou stranu, mám obavy, že schopný a inteligentní kapitál se místům, kde se bojuje těmito prostředky vyhne a nechá nás tady i s našimi režijkami, stravenkami budovat světlé zítřky.Generace dvacetiletých nemůže pochopit jak naše společnost mohla žít ve strachu a v diktatuře bez valného protestu (pominuli odborářské zásluhy v roce 1989 dle pana Duška). Tady mají možnost se podívat na to, jak se to stalo a jak to vznikalo v přímém přenosu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já děkuji vám, že mne tu tolerujete, i když se nevyjadřuji zrovna salónně.Tak to je otázka, jestli mu to uškodí. Dušek pracuje s negativní motivací. Pozitivní je ta, když já ti dám něc, co bys rád, a ty mi za to dáš něco, co bych rád já. Negativní - já ti dám něco, co hodně nechceš, třeba přes hubu, a přestanu, když mi dáš něco, co chci já.K tomu nutně patří, že ho nebudou mít "partneři" v jednání rádi. Jestli dnes tuhle Dušek aféru ustojí, získá ještě horší, tím pádem vlastně lepší (v tom pragmatickém slova smyslu) pověst. Chorobného rváče taky nemá nikdo rád, a když se doslechne, že někde něco dalšího vyvedl, někoho přizabil a nic se mu nestalo, schoulí se ještě víc strachy. A bude ochotnější jeho požadavkům vyhovět.Pochybuju, že mezi Duškovými klienty, tj. odboráři na drahách, je větší procento homosexuálů. Naopak, bude to tam nejspíš samý drsoň, rovnej tvrdej kurva chlap. V jejich zájmu je Duška podržet, a třeba jim to dojde.Když Dušek odejde, na jeho místo přijde nějaký šampóňák (přeháním, ale představme si to). Toho budou mít vyjednávací partneři rádi, nebude mluvit sprostě, nebude křupan, zahrají si s ním golf, třeba se s ním i vyspí... Ale budou z toho něco mít samotní odboráři? Šampón bude ve vatě, ale výhybkář?Být odborář, Duškovi tleskám. Ne navzdory tomu, že mu nadávají, ale právě proto.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrá poznámka! Díky moc. Jenže soudě podle reakcí osob, na nichž může lepší podmínky vymoci, tentokrát opravdu šlápl vedle! Díky bohu :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vzhledem k tomu, že dneska už za homosexualitu nikdo nikoho ze zaměstnání nepropouští ani nediskriminuje - tohle je hodně "odvážné" tvrzení.Viz. třeba tady:.S verbálním a jiným obtěžování se setkalo celkem 177 respondentů (35%), z toho 53 lesbických žen (35%), 103 gay mužů (36%), 14 bisexuálních žen (42%) a 7 bisexuálních mužů (29%). Nejčastěji se jednalo o slovní útoky, ale byly zaznamenány i další formy obtěžování jako jsou hanlivé nápisy, urážlivé dopisy, výhružky, vydírání a vandalismus..S některou z forem diskriminace v zaměstnání (nepřijetí do zaměstnání, diskriminace v pracovním postupu, vyhození ze zaměstnání) se setkalo 47 respondentů (9%), z toho 35 gay mužů (12%), 9 lesbických žen (6%), 2 bisexuální ženy (6%) a jeden bisexuální muž (4%). Je třeba zdůraznit, že řada respondentů neměla žádnou nebo jen velmi omezenou pracovní zkušenost, takže reálná míra zastoupení této zkušenosti je z tohoto důvodu poněkud podhodnocená..Celkem 71 respondentů (14%) uvedlo, že se stalo terčem obtěžování na pracovišti. Jednalo se o 15 lesbických žen (10%), 45 gay mužů (16%), 6 bisexuálních žen (18%) a 5 bisexuálních mužů (21%)..Více tady: http://www.bengales.cz/vedecke-studie/vysledky-vyzkumu-diskriminace-na-zaklade-sexualni-orientace.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vaše poznámky i Duškovo problematické traumatizující dětství prakticky do detailu odpovídají Adornově (či spíše Adlerově modifikaci ) "autoritativní osobnosti" - viz. třeba tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Authoritarian_personality. Už schází jen silný dominantní otec :) Hmmm...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen mne tak napadá, jestli mezi pojmy "morálka" a "xenofobie" ;nelze s klidem položit rovnítko.Nerozumím tomu, proč někdo, kdo není organizovaný v Duškových odborech, by měl chtít nebo nechtít Duška za svého vůdce. Jaroslav Dušek není zastupitel, není volený ve veřejných volbách, je to vůdce zájmové skupiny a jen její členové budou rozhodovat o tom, zda je vede dobře nebo ne.Ostatní ho mohou být rádi nebo neradi, ale jejich podnik to není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Vlnasi, vidím že ani vy jste nepochopil a nerozeznal skutečný obsah sdělení pana Duška. Musím uznat, že p. Dušek nezvolil společensky tolerovanou formu k vyřčení svých obav, ale nešikovnou formou vyřkl velkou pravdu, kterou dosud neřekl veřejně nikdo, protože se bojíte, že byste dopadli jako nyní právě pan Dušek.Váš hodnotící článek a i veškerá mainstreamová media se vůbec nezaobírají obsahem sdělení, ale pouze formou a hned napadají z nacistických rétorik atd.Takže si prosím uvědomte, že 4% skupina homosexuálů, která byla donedávna persekuována se v této době zformovala jakožto zájmová skupina, která prosazovala své zájmy k dosažení tolerance ve společnosti, což se jim podařilo. Dnes máme homosexualitu legální,dík za tento pokrok, ovšem homosexuálové i nadále zůstali ve své zájmové 4% skupině a vzájemně podporují své spřízněné prdelky ve světě byznysu a dosazují tak své kamarády na výhodné posty. Čím více jich bude ve vedení určité firmy, tím větší vliv budou mít na její chod a rozhodovací proces, což jim otevírá veliké možnosti.Inteligentní novinář by se měl dnes ptát, proč vedení drah nereflektuje společenský stav, 4% počet homosexuálů a je zde ve vedení nyní např. 50% homosexuálů.Nepříjde-li Vám divné, že určitá firma má ve svém vedení na klíčových postech silný nepoměr homo vůči hotero, který nereflektuje celospolečenský stav asi jste se ještě stále nedokázal oprostit od formy sdělení a přejít k obsahu.

Nahlásit

-
0
+

Výroky typu "Můžu vám říct, že se bojím ohnout pro tužku na chodbě." by si měl každý veřejně činný člověk odpustit. Je mi jasné, že spousta jednodušších lidí tady začne pod rouškou anonymity kázat své pseudomorální homofobní postoje - v pořádku, od toho nakonec možná internetové diskuse jsou. Ale člověk veřejně činný by za podobné výroky všude v civilizovaném světě okamžitě ve veřejném sektoru skončil! Připojte se na FB ke skupině Jaromír Dušek by měl za své homofobní výroky odstoupit z čela odborů!

Nahlásit

-
0
+

Dlouhodobý konsensus behaviorálních a sociálních věd stejně jako zdravotnických profesí je, že homosexualita je normální a pozitivní zdravá varianta sexuální orientace.http://en.wikipedia. org/wiki/Homosexuality#Psychol ogy

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dušek jedná přesně tak, jak má člověk na jeho místě jednat. Je odborář. Úlohou odboráře je vymoci pro své lidi lepší podmínky. Lepší podmínky mu nepřinese sofistikovaná argumentace a jemná diplomacie, to už se zkoušelo a k ničemu to nevedlo. Ale když bude působit jako pološílený maniak, co v příští minutě pošle hordy zdivočelého lumpenproletariátu zapalovat továrny, dosáhne svého.Jeho úkolem je vytvářet nátlak, nátlak pomocí strachu. A k tomu byste mělo vytvářet právě dojem, že jste druhý Attila Hun, ne... hm... přihřátý kadeřník.Nakonec výsledky za něj hovoří lépe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad příspěvek níže - omlouvám se za překlepy. ...co mu bude stát v cestě ......odborářských ... atd.,asi se mi vzteky zalkla klávesnice.

Nahlásit

-
0
+

Ten rozhovor, celkově, je naprosto fascinující. Argumentační výlet pana Duška do sexuální orientace veřejně činných osob by ho měl v normální společnosti bez jakýchkoliv diskusí vyloučit definitivně z veřejného života. Tečka.Co si však komentář zaslouží a čemu bychom měli věnovat pozornost je celkový projev tohoto muže, který zvažuje svou kandidaturu do senátu (!!!). To není projev odboráře, to je projev lidového milicionáře. S plamenným pohledem a tvrdou pěstí rozdrtí vše co mu bude stát v jeho spravedlivém boji za lepší zítřek pracujících (a že to umí nám poodhalil ve svých vzpomínkách jak již s leckým zatočil). Nestydí se za to. Je silný, má podporu lidových mas, apatii intelektuálů a toleranci a strach politiků. Nemylme se, není jediný z odoborářských bosů, kdo takto uvažuje. Jeho interpretace demokracie, odoborářských zásluh a představa že tato nevolená skupina obyvatel by měla mít legitimní politický vliv na úrovni politických stran (nebo i vyšší, jak vyplývá z Duškových slov) je děsivá.Zatím můžeme vyjádřit veřejně názor, že s tímto pánem nesouhlasíme.Přál bych si však, aby se k tomuto rozhovoru vyjádřily především politické strany.Vidím to jako jejich povinnost.

Nahlásit

-
0
+

Vzhledem k tomu, že dneska už za homosexualitu nikdo nikoho ze zaměstnání nepropouští ani nediskriminuje by bylo podle mého názoru vhodné se - zvláště na stránkách věnujících se ekonomii - zabývat meritem věci, tj. zda ve vedení ČD jsou opravdu schopní lidí a zda vedení ČD netuneluje vysokými platy svůj podnik. Zamyšlení na tato témata bych si dovolil od této stránky očekávat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co se všichni divíte! Dušek řekl nahlas jen to, co všichni vědí! Jak mohl dělat na ministerstvu dopravy dělat ředitele odboru 130 někdo, kdo o tom nemá ani páru, původním povoláním novinář? Jak může dělat generálního inspektora Drážní inspekce učitel?

Nahlásit

-
0
+

Znám mnoho homosexuálů, nemíval jsem s nimi žádný problém. Ale abych pravdu řekl, tak opravdu slušných homosexuálů čím dál tím víc ubývá. Dříve když po vás homosexuál vyjel, tak po vyjasnění situace se vám omluvil a spolu jsme se domluvili, že po jeho orientaci pomlčíme, dnes vám homosexuál ještě vynadá, že ani údajně nevíte jakou máte orientaci vy sami... Pomalu přestávám být tolerantní to co tu je... je už rovnoprávnost na ruby.Jestliže ve vedení ztrátových drah je hlavní odborností homosexualita, tak je to špatně a je v zájmu celé společnosti v tomto směru podniknout razantní kroky ostatně ztrátové dráhy platíme z daní.Prosím zejména přívržence ODS, kterým se tato kauza hodí k nadávání na "odborářského bosse", aby chvilku zapřemýšleli jestli ve vedení českých drah opravdu sedí ti praví a jestli se ve vedení drah v práci jen nesouloží ...

Nahlásit

-
0
+

Jestli jsou "NORMÁLNI" ti, kterým se zasekává caps lock (http://necyklopedie.wikia.com /wiki/Caps_Lock),neumí základy pravopisu a o interpunkci nikdy neslyšeli, tak potěš. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
2/3