Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Příliš teplá dráha Jaromíra Duška

6. 3. 2010
69 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Když vy se pořád jen zabýváte tím, jestli sá vám něco líbí nebo nelíbí. Mne zajímá mechanismus samotný. Vaše osobní preference a morální hlediska, při vší úctě a bez urážky, snad mohou být také věcí k diskuzi, ale raději jindy a jinde.Mechanismus je stále stejný, ať už s nátlakovou skupinou souhlasíte nebo ne. Skupina předkládá požadavek a výhrůžku. Výhrůžka musí být reálná a musí slibovat (pro toho, koho žádají) škodu větší, než vznikne splněním požadavku. To je modelové první přiblížení. Ať jde o lékaře, železničáře nebo kohokoli jiného. Je to prosté a o nic víc tu nejde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vzhledem k tomu, že znám jednu budoucí lékařku, tak tedy trošku tuším o co v tomto případě jde.Tohle je případ, kdy skutečně schvaluji podobnou akci - respektive lehkou "výhružku" jejího uskutečnění. Tento případ je ale naprosto nesrovnatelný s problémy železničářů, kterým mají zdanit režijky... Zde jde o mnohaletý neřešený problém podhodnocení jinde velmi ceněné práce. V podstatě mladí lékaři dotují české zdravotnictví. U železničářů jde podle mnoha názorů (včetně mého) o pravý opak...V podstatě ten Váš příklad je podle mě typicky správná záležitost, kdy mají zasáhnout odbory. Jinak všimněte si, že oni neuvedli, že to "uděláme asi ve čtvrtek, ale rozhodneme se ve středu, že to třeba posuneme na pondělí"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud žádám o "stravenku" ;,tak to není vydírání, je to prosté rozhodování mezi "užitností" ;zaměstnance a jeho nahraditelností. Pokud je tento moc drahý, je lepší najmout jiného - levnějšího. Zmiňované odborové akce jsou vydíráním, protože třeba k MHD prostě alternativa neexistuje. Co když se vodohospodáři rozhodnou, že voda má stát 100euro za kubík a zastaví vodárny ? Do dvou dnů dojdou zásoby v obchodech a do týdne pijeme vodu z řeky...A co se týká lhaní v politice. Demokracie nemůže fungovat když se lže (moc), volby jsou založené na rozhodování podle programu, chcete-li dá se to přirovnat k výběrovému řízení. Politik nabízí, my se rozhodujeme. Ve chvíli, kdy politici lžou, nemůžete se rozhodnout a demokracie jde do "nepěkná věc". Vím, že zním jako naprostý idealista, ale prostě pokud se bude lhát moc, tak to nebude fungovat a obovám se, že pan Paroubek nyní nastavuje laťku tak vysoko, že pokud donutí ostatní pol. strany, aby se jako protiakci začali chovat stejně, tak tu bude příští volební období vládnout Dělnická, Komunistická nebo nějaká jiná totalitní strana...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ekonoma vidím především jako - svého druhu - vědce. Dobře, já vím, jak to s tou ekonomickou "vědou" je, ale i tak. Vědec by měl usilovat o poznání, ne o projekci svých osobních vlastností a libostí.Zatím se zdá, že ty teorie o nevydírání moc nezabírají: http://www.novinky.cz/domaci/194397-mladi-lekari-zvazuji-hromadnou-vypoved.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravím, to předpokládáte špatně :) Viz. sekce "O nás" tady na Finmagu. I tak ale nevím "point" - i ekonomové mohou být ajsou morální lidé, ne? To vaše tvrzení je trochu paušalizující, není?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stejně mne to zaráží. Předpokládám, že jste ekonom. Měl byste tedy všechno přepočítávat na peníze a morálku nechat starým bábám, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

(...)Vám jde spíš o míru vydírání. Něco jiného je, když řeknu zaměstnavateli, že si sbalím fidlátka a půjdu na lepší, když mi nedá o stravenku víc. A něco jiného je mít v ruce odpalovací čudlík ozrutné hypermegabomby.Vám se nelíbí představa, kdy na sebe všichni navzájem míří ostře nabitými zbraněmi, ne společnost, v níž všichni "vydírají" .

Nahlásit

-
0
+

Když vy stále směšujete dvě odlišné roviny chápání. Jednou z nich je prosté vnímání faktů, popis skutečnosti, tou druhou jsou pak hodnotové soudy - tohle je dobré, tohle zas špatné. Jako byste ty věci neuměli oddělit.Jestliže na lidi fungují lži, je zcela logické a pragmatické, že politici budou lhát. Možná s tím nesouhlasíte, nelíbí se vám to, ale to je přece úplně něco jiného - v té chvíli už nemluvíte o politických mechanismech, ale o sobě samých. Což je téma třeba i zajímavé, nicméně _jiné_. Faktem zůstává, že pragmatické a zřejmě funkční rozhodnutí je lhát. Ne dobré, ne špatná, jen pragmatické.Ad cikáni: V jednoduchém světě je jistě nejlepší protivníka zabít. Ostatně nelze popřít, že třeba Stalinovi to fungovalo docela dobře. Američani taky své "teoristy" prostě pozabíjejí.Nežijeme však v jednoduchém světě a ve hře je příliš mnoho faktorů, které jste ve své úvaze o vyvraždění cikánů zanedbal a které však zanedbatelné nejsou. Takže spor není v tom, co vám ukazuju já, ale jen v tom, že jste pro skutečný svět použil neadekvátní model."Jestliže Paroubek... špatný státník..." - prosím vás, tohle vás není hodno. Přece všichni lžou, lhaní v politice nemůže být žádné měřítko ničeho a vy to dobře víte. Ok, slabší chvilka, to já mívám furt.Ve chvíli, kdy začnou vydírat všichni, tu máme současný stav.Nejde o to, jestli vydírají všichni, protože tak to je, to je základ každého jednání, a protože všichni neustále o něčem jednají... atd.(...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A navíc jsou to všechno Židi. Nebo ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dušek (si) to myslí upřímně. Zcela to odpovídá jeho intelektuálnímu profilu. A pak myslím podvědomě cítil, že má šnaci se na chvíli vrátit na výsluní. Dávno není velké odborové zvíře, ze železničních odborů ho vykopli, teď vede pofidérní společek... Kdovíproč vytáhl Daniel Kaiser odepsaného hocha -- a ten se mu odvděčil opravdovým sólokaprem. A na chvíli se zsae hřál v záři reflektorů. Jára Dušek nemá co ztrati, tak zatlačil na pilu fest...

Nahlásit

-
0
+

Zcela souhlasím. Aneb: Kdo seje vítr, sklidí bouři :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zastaveno senátem a v krátké době patrně nepodepsáno prezidentem ? Do voleb znovu neprojednáno = zbytečné divadlo pro zvednutí popularity jedné strany ? To je úspěch ?To vaše přirovnání s Paroubkem je bohužel docela přesné, ovšem to že na část voličů fungují lži (viz http://hn.ihned.cz/c1-40978350-duchod-15-tisic-jen-tahak-na-volice-priznala-cssd) neznamená, že by politici měli lhát. pokud bych aplikoval Vaše myšlenky do důsledků, tak nejjednoduší řešení problémů s Romy je násilné a přesto tu nikdo neběhá s mačetami jako ve Rwandě (no dobře, pár (nejen) holých hlav ano). To že se něco tak dá udělat, neznamená, že se to tak udělat musí/má. Pokud odboráři musí vydírat, tak dělají svojí práci špatně. Pokud Paroubek musí lhát, tak je špatný státník. Ve chvíli, kdy začnou ve stejné míře vydírat/lhát všichni, tak tu máme anarchii...Konkrétně Paroubek hraje sice zatím úspěšnou, ale zároveň velmi nebezpečnou hru, protože nebere v úvahu myšlení a schopnosti porevolučních generací...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu - o tomhle jsem se už v téhle diskusi (tuším, že v souvislosti se slabostí demokracie a její neschopnosti bránit se podobným atakům) psal. Na druhou stranu, já s takovým jednáním (jakkoliv je efektivní) nesouhlasím a budu ho kritizovat, ať už tady na webu, nebo v politice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Slušnost by měla sloužit lidem, ne lidi slušnosti - tohle je imho moc zajímavý postřeh. Na druhou stranu, Finmag není a nemá být "zdí nářků" ani místem, kam se lidé chodí "vyřvat" ale prostorem, kde by se měla odehrávat konstruktivní debata probíhající v rámci "jistých" (ano "jistých" a konkrétních, minimálně, co se hranic týče) pravidel vymezených třeba Kantem a jeho pojetím svobody, hmm? :) Ano, možná jsem útlocitný, ale některé obraty, které ve svých příspěvcích (ještě jednou řeknu, že velmi podnětných, mohu-li soudit) používáte, jsou prostě zbytečně a nepaří sem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem asi příliš ukecaný, ale ještě něco mne napadlo. Vezměte si image jistého Paroubka (jsem slušný, nenapsal jsem paroprasete) a korelaci s preferencemi jeho strany. Ona ta závislost mezi "jsem civilizovaný, hodný, skoro až milý" a "mé snažení v politice má výsledky" prostě úplně jednoznačná není.

Nahlásit

-
0
+

Mimochodem, to si opravdu myslíte, že vyjadřovat sebevětší vztek něčím jako "ach, vy, vy!" je realistické - a že to k něčemu je? Slušnost by měla sloužit lidem, ne lidi slušnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kterých "těchto"? Těch o tužkách? Ne, to si nemyslím, a nikdy jsem nic takového netvrdil, tak mi to nepodsouvejte.Jediné, co jsem říkal, je, že image buranského rváče a všeho schopného magora je pro odborářského bosse docela přirozená a může být vysoce funkční. Osobně bych však panu Duškovi přece jen radil přidat na spálených zemích, kamenech na kameni a na tužkách ubrat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, určitě dá. Nemáte pravdu v nevysloveném předpokladu, že "pravidla slušnosti" jsou něčím jednoznačným, univerzálním, společně sdíleným a všemi chápaným stejně.Já si jen myslím o slušnosti něco jiného než vy.Navíc - stejně tu žádná buzna není, tak komu to vadí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A opravdu si myslíte, že je to "výsledek" těchto Duškových slov?.BTW. tady je audiozáznam s "nejzajímavějšíquot;částí rozhovoru - k poslechu zde: http://www.lidovky.cz/audio-co-presne-rekl-odborar-dusek-o-homosexualech-fwj-/ln_domov.asp?c=A100308_153003_ln_domov_hs

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakákoliv nálada - i sebevětší vztek - se přeci dá vyjádřit v rámci "jistých" pravidel slušnosti, ne? Pokud citujete Marka Aurelia, tak byste o tom měl něco vědět :))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výsledky Jaromíra Duška: http://www.lidovky.cz/snemovna-ustoupila-odborum-benefity-podlehaji-nizsimu-zdaneni-pwg-/ln_domov.asp?c=A100309_165630_ln_domov_ani

Nahlásit

-
0
+

tvrzeni p. Duška někteři redaktoři přirovnavaji k holokaustu židu měli by se nad tim zamyslet nesrovnavat narod židu s uchylkou ,a zajimat se jestli Duškovo nařčeni neni opravněne a jak je to možne že tolik (buz)homosexualnich exotu je na postech takoveho monopolu ČD.

Nahlásit

-
0
+

Zbytečné? Myslíte vyjadřovat se tak, jak to cítím? Jo, asi je to zbytečné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je trošku něco jiného, stát peníze vybírá pod trestem pokut, či vězení, ale na druhou stranu něco nabízí - a není toho málo. Vzdělání, zdravotnictví, ochranu v podobě policie a armády. Co nabízí železničáři za své výhody ? Budou jezdit konečně podle jízdního řádu ? Budou generovat o něco menší ztrátu ?Nedokázal nic, když se to nezasekne v senátu, tak to stopne prezident. Jediný pořádný důvod, proč odvolat stávku byla její nesmyslnost vzhledem k okolnostem a zoufalá prezentace jejich cílů veřejnosti. Zvenku to vypadá, že ani odboráři sami nemají úplně jasno v tom, proč vlastně protestují...Ano narážím, není to slušné. Pokud máte nějaké špatné zkušenosti s homosexuály, nebo nejste vyrovnaný se svojí vlastní sexualitou, tak je to sice částečně pochopitelné, ale ne úplně omluvitelné...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pletete se :-) Lidé se mění. A s nimi se mění i jejich názory. Nejde to rychle, jde to pomalu, ale jde to. A média (stejně jako politikové) v tom hrají zásadní úlohu. Jsou to sociální agenti, názoroví vůdci, kdo určuje a ovlivňuje..Že je gro české společnosti latentně xenofobní souhlasím. Ale i to se postupně mění. Nenávist slábne (uvidíme, co s tím udělá nová vlna imigrantů).. Ale to je věc názoru..Marcus Aurelius si myslel, že jediná cesta k přežití je být jako neměnný sloup v rozbouřeném moři. Na první pohled to zní vznešeně, ale stocismus je podle mého defétistický, pesimistický a svým způsobem i arogantní..Ještě bych vás přece jen rád poprosil, zda byste trochu neupravil vaší "terminologii&q uot;- vždyť to přeci zbytečné, nebo ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Potíž je, že tenhle "skupinový nesouhlas" je čirým mediálním předstíráním. Zeptejte se lidí na ulici, co si doopravdy myslí. Nemají rádi cikány, homouše, arabáče, úkáčka. Nemají rádi nikoho, tak to bylo, je a bude. Jediné, co se změnilo, je tón médií.Je to jako za socíku, lidi si něco jiného myslí a říkají potichu doma, než se pak dostane do novin. Netvrdím ani že je to dobře, ani že je to špatně, jen že skutečnost vypadá úplně jinak, než si můžete přečíst."Kdybys třeba vzteky puknul, lidé budou jednat pořád stejně" - Marcus Aurelius.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistěže jde technicky o vydírání, to je přece v jádru každého negativně motivovaného vyjednávání. Stát vás vydírá, abyste zaplatil daně, jinak vás zavřou a tak podobně. To jsou jen slova, vydírání, krádež...Co to všechno má s reálsocialismem vážně nevím, takže na to neumím odpovědět.Výsledky - no, schválili mu co chtěl, ne? Stávka nebyla.A jestli narážíte na mne a slova jako "tepelín" nebo "buzna"... no, jak myslíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, na jaké téma není naše společnost připravená? Podle mého je to totiž přesně obráceně: ona diskreditační kampaň totiž ukazuje, že naše společnost JE připravená s podobnými projevy bojovat a že je dokáže kolektivně vykázat na místa, kam ve skutečnosti patří. Ať si o našich politických elitách myslím cokoliv, v tomhle jsem s nimi zajedno.Nesouhlasím ani s vaším tvrzením o "pouhém názoru" - nadřazenost árijské rasy byl přece zpočátku taky jen "pouhý názor". Jak to dopadlo, všichni víme..Jinak ale souhlasím, že by se mělo bojovat proti jakékoliv protekci. Záleží ale samozřejmě na zvolené technice boje. Ta, kterou zvolil Dušek, může být efektivní, mobilizující a nevím, co ještě. Do společnosti slušných lidí ale určitě nepatří..Bohužel, demokracie se proti takovýmhle lidem a takovýmhle názorům nedokáže efektivně bránit. Paradox o svobodě slova, kterou se vždy nejvíce ohánějí ti, kteří v ní nevěří nejméně a kteří by ji po uchopení moci okamžitě rozcupovali, si bohužel v sobě tenhle politický systém nese už od počátku. Jak se proti tomu bránit jinak, než právě skupinovými projevy kolektivního nesouhlasu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, máte pravdu, při jejich schvalování se mi kroutila kudla v kapse. Na rozdíl od těch, které jsem neautorizoval a které jsem opravdu nepatří, se zde autor (Horák) pod své tvrzení podepsal (samozřejmě je možné, že pod falešným jménem, ale to není v mých silách kontrolovat). Jsem v tomhle (možná naivním) optimistou a věřím, že pokud si onen člověk tuhle diskusi přečte, dotečou k němu alespoň nějaké informace, které by mohly zapůsobit... I když..Jak jsem psal v reakci na něj. Sice přihlouplý, ale také názor... A posoudit, který názor je pouze přihlouplý a který je už mimo vymezený prostor, je občas velmi obtížné. Na cenzora si hraji opravdu nerad. Jsem ale rád, že se na Finmagu naštěstí objevuje takových příspěvků, u nichž o publikaci musím přemýšlet, jen minimum - maximálně pět procent, řekl bych... Většinu jen prolétnu a s radostí autorizuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobré ráno, vůbec nemáte zač. Jste první, kdo mi děkuje, že jeho názory publikuji :-) Popravdě jsem se bál, co se pod tímto textem objeví za komentáře, ale diskuse se (i díky vám) ubírá velice zajímavým směrem a za to jsem velmi rád. Cenzurovat jsem musel jen dva vyloženě xenofobní a navíc anonymní příspěvky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/3