Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Aleš Müller

Aleš  Müller
Kontaktujte autora

Po vystudování Elektrotechnické fakulty ČVUT pracoval jako konstruktér integrovaných obvodů a mikropočítačů. V devadesátých letech pracoval v ČSOB jako specialista na špatné úvěry, manažer změnových procesů v bance. Od r. 2003 poskytuje své znalosti jako poradce  občanům a podnikatelům. Kromě Finmagu přispívá i do řady dalších tiskovin.

Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (III)

Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (III)

V předchozích dvou článcích jsme řekli, že nejde o krizi eura, krizi měny, ale o krizi dluhovou. A hledali jsme její řešení. Jenže dluhovou krizí, i kdyby se nám ji podařilo vyřešit, problémy nekončí. Situace je mnohem závažnější.

12. 12. 2011
Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (II)

Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (II)

V předchozím díle třídílného seriálu jsme si pověděli, že krize, v níž žijeme, není krize eura, ale krize státních dluhů. Každý dlužník má ale také svého věřitele. Kdo zaplatí účet za úklid Augiášova chléva? Ať se jim to líbí, nebo ne, měly by to podle pravidla, že za blbost se platí, být banky. Kdo půjčuje těm, o kterých ví, že nezaplatí, je idiot.

6. 12. 2011
Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (I)

Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (I)

Euro je v krizi. Eurozóna se rozpadne do deseti dnů. Za všechno může euro. A další a další podobné titulky létají vzduchem. Nevěřte tomu, jsou to jen novinářské zkratky, navíc nepravdivé. Podívejme se na krizi z jiného úhlu. To co nyní vidíme, není měnová krize eura, ale dluhová krize.

1. 12. 2011
Jak fungují dluhopisy?

Jak fungují dluhopisy?

Dluhopis či obligace je cenný papír, který představuje závazek emitenta, že tomu, kdo si dluhopis koupí, bude vyplácet nějaký výnos, nejčastěji ročně, a že daný dluhopis odkoupí za jeho nominální hodnou v určený čas (např. za pět let) zpět. Prostě dluh formalizovaný na papíru. Dluhopis lze snadno prodat a koupit – takže obchodovatelný dluh na papíru.

22. 11. 2010
Hypotéka: Proměnlivá sazba versus fix
 7 517

Hypotéka: Proměnlivá sazba versus fix

UniCredit Bank přišla s novým způsobem fixace úrokové sazby, marketingově pojmenovaným jako „Převratná hypotéka“. Zase tak převratná ale není: jde totiž o hypotéku s plovoucí sazbou, která se na českém trhu objevila již dříve u menších bank. To ale neznamená, že není výhodná. V čem je její kouzlo? Zatímco podle obvyklé praxe se úroková sazba mění v delších (fixačních) obdobích, nejčastěji ročním, tříletém, pětiletém či ještě delším, UniCredit nabízí sazbu, která vychází z okamžitých podmínek na trhu.

14. 5. 2010

Další skvělí autoři

Irena Menšíková

Irena Menšíková

Novinářka a copywriterka na volné noze, mimo jiné psala pro Forbes nebo Deník N. Věnuje se Turecku, zejména... Více

Marek Hudema

Marek Hudema

Vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pracoval jako novinář například... Více

Tomáš Fürst

Tomáš Fürst

Studoval matematické modelování na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, momentálně pracuje... Více

Petr Houdek

Petr Houdek

Zabývá se psychologickou, experimentální a forenzní ekonomií – obory zkoumajícími, jak se člověk rozhoduje... Více

Státní bankrot: až na dno morálního hazardu

Státní bankrot: až na dno morálního hazardu

Při kontaktu s klienty se poradce dovídá věci, které jej obohacují, poučují a to jak pro praxi poradce, tak i pro soukromý život (nedávno o tom na Finmagu skvěle psal Ondra Veselý). Samozřejmě to ale funguje i obráceně. Klienti se ptají svého poradce na problémy, kterým oni nerozumějí nebo u kterých si neumějí vybrat z řady argumentů, jež si často i protiřečí. V poslední době se často setkávám s otázkami typu: „Jak je to s tím státním dluhem?“ nebo „Hrozí nám státní bankrot?“

28. 4. 2010
Vlastní, nebo nájemní? Toť otázka!
 5 072

Vlastní, nebo nájemní? Toť otázka!

Rozhodování mezi koupí vlastního bytu a bydlením v pronájmu není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Záleží na mnoha vlivech, na našich plánech, na rodinné anamnéze a na očekávané budoucnosti. Zkusme tedy probrat několik aspektů, které mohou mít na naše rozhodnutí vliv.

8. 3. 2010
Co mne naučila tato krize?

Co mne naučila tato krize?

Stávající recese je zatěžkávací zkouškou každého z nás. Po téměř deseti letech růstu jsme si nechtěli připustit, že se situace může otočit k horšímu. Založili jsme své myšlení a životy na tom, že bude jen lépe, že nebezpečí, poklesy a pády jsou kdesi daleko a nás se netýkají, že jsme chráněni „skvělými vládami“, které se starají o naše dobro, že jsme chráněni nezávislou korunou, že nám se to stát nemůže. Stalo a bude se to opakovat.

8. 2. 2010
Jak na hypotéku? Prací a odříkáním

Jak na hypotéku? Prací a odříkáním

Úvěry ve výši tržní hodnoty nemovitosti (stoprocentní hypotéky) jsou nedostupné. Na jednu stranu je to dobrá zpráva – zvýší se tím stabilita bank, sníží počet neplatičů hypoték a klesne i počet rodinných tragédií. Na druhou stranu mnoho lidí nevyřeší svoji bytovou potřebu, bude se tísnit v nevyhovujících podmínkách, nezaloží rodinu, neprožije příjemný a spokojený život.

22. 1. 2010
Poplatky, nebo oběd zdarma?

Poplatky, nebo oběd zdarma?

Každý spotřebitel má rád, když dostává za své peníze co nejvíc výrobků, služeb. Máme rádi banky s vysokými úroky na vkladech, s nulovými poplatky a nízkými úroky na úvěrech. A tlačíme na banky, aby se těmto požadavkům přizpůsobily. Na jednu stranu je to správné, na druhou je příliš velký tlak kontroverzní.

18. 12. 2009
Diamanty jako investice

Diamanty jako investice

V publikacích o investování je vždy zmínka o alternativních investicích k akciím a dluhopisům. Nejčastěji se píše o nemovitostech, uměleckých dílech, vínu, zlatu a právě diamantech.

25. 9. 2009
S růstem HDP je to podivné

S růstem HDP je to podivné

Modla politiků a ekonomů – růst hrubého domácího produktu – je podivné číslo. Když vyroste víc obilí, tak je to dobře, nebude hlad. Když se podaří postavit novou silnici či most, je to také dobře, budeme někde jinde dříve a asi bezpečněji. Když se podaří vyrobit (a prodat) víc ledniček, praček, mají lidé ulehčený život. To vše se odráží v růstu HDP. Je ale růst HDP vždy správný ukazatel?

21. 7. 2009
Státní dluhopisy do každé rodiny

Státní dluhopisy do každé rodiny

Ministerstvo financí připravuje program prodeje dluhopisů přímo občanům. Motivy jsou zřejmé – obejít finanční zprostředkovatele (banky, fondy, penzijní fondy) a nabídnout občanům nějakou úlitbu.

5. 5. 2009
Nakupujte, nakupujte, nakupujte!

Nakupujte, nakupujte, nakupujte!

Nakupujte, když na ulici teče krev. Tento výrok je přisuzován Nathanu Rothschildovi (1777 - 1836), jednomu z nejvýznačnějších členů bankéřské dynastie. Pomiňme surovost tohoto výroku a převeďme si význam rčení do dnešní doby.

25. 9. 2008
Cena za nenažranost

Cena za nenažranost

Autoři se ve svých článcích předhánějí, kdo vykreslí horší scénář. Svět zažívá finanční zemětřesení, nejhorší za posledních zhruba 80 let. Krachy bank, finanční krize, likvidní krize, nedůvěra.

18. 9. 2008
Letní inflace

Letní inflace

Léto u vody má bezesporu kladné stránky – nečtete každodenní zprávy o pokračující krizi trhu s bydlením, o masakru akcií na Wall Streetu, o propadu české burzy, ba i klienti si vzali volno a netelefonují.

30. 8. 2008
Který benefit?

Který benefit?

Zaměstnavatel mi dal vybrat benefit k platu: a) životní pojistku s platbou 2000 Kč měsíčně, b) příspěvek na penzijní připojištění s částkou 2000 Kč měsíčně, c) zvýšení mzdy o 1400 Kč. Co si mám vybrat?

17. 6. 2008
Splašené fixace?

Splašené fixace?

„Končí mi fixace úrokové sazby hypotéčního úvěru a banka mi nabídla nové podmínky. Pro jednoletou fixaci sazbu 5,9 %, pro tříletou 5,7 %, pro pětiletou fixaci 5,65 %. Není to omyl? Vždyť se říká, že dlouhodobé fixace sazeb jsou vyšší než krátkodobé. Jakou sazbu si mám vybrat?“

9. 6. 2008
Kolik spořit?
 5 999

Kolik spořit?

„Stále nabádáte lidi, aby spořili. Z čeho mám podle vás spořit? Vždyť naše rodina sotva vyjde s tím, co máme!“

1. 6. 2008
Řešení českého bydlení?

Řešení českého bydlení?

Češi jsou od dob první světové války v permanentní bytové krizi. Ve dvacátých letech byl bytů zoufalý nedostatek, druhá světová válka zastavila jakékoliv investice do bydlení a komunistická éra byla obdobím trvalého nedostatku bytů. Až po roce 1989 nastaly podmínky pro přirozený rozvoj sektoru bydlení, ale plně se tento trh rozvinul až po zaběhnutí hypotečního financování.

30. 4. 2008
Spořit, nebo splácet dluh?

Spořit, nebo splácet dluh?

Všudypřítomná reklama nás přesvědčuje, že život na dluh je imperativ doby. Že spoření korunky ke korunce není potřeba, že je to cosi zastaralého, přežitého, co se nenosí, co je překonané a je jen pro ty opatrné, snad i hloupé. Že moderní je žít na dluh, dopřávat si požitky a slasti hned.

28. 4. 2008
1/2