Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Světlana Rysková

Světlana Rysková
Kontaktujte autora

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit a později Ekonom, kde vedla finanční rubriku.

Peníze vám nevrátíme, ale hlídáme ty, kteří s nimi hospodaří

Peníze vám nevrátíme, ale hlídáme ty, kteří s nimi hospodaří

Buďte opatrní. Když jednou podepíšete smlouvu, je těžké prokazovat, že jste se stali obětí nekalé obchodní praktiky, říká Markéta Svatošová, vrchní inspektorka samostatného odboru ochrany spotřebitele České národní banky.

18. 7. 2011
Oteplení napřesrok?

Oteplení napřesrok?

Hypoteční trh se letos propadl přibližně o třetinu. Banky sice na počátku podzimu ohlásily snížení některých úrokových sazeb, odborníci však neočekávají, že budou hypotéky výrazně levnější.

23. 11. 2009
Hypotéky u ledu

Hypotéky u ledu

Možná si vzpomenete na reklamní spot jedné velké banky, ve kterém má majitelka nového luxusního bytu svou hypotéku zavřenou v ledničce. Radostně sděluje kamarádce, že si s ní může dělat, co chce. Jenže realita je většinou úplně jiná, než jak ji ukazují reklamy.

10. 11. 2009
Plastová bomba

Plastová bomba

Ve světě financí tiká další časovaná bomba − krize kreditních karet. Nejvíc děsí Spojené státy, ale slyšet už je i v Evropě.

16. 10. 2009
Banky ukazují palcem dolů

Banky ukazují palcem dolů

Budou ceny bytů a rodinných domů v Česku ještě klesat, nebo už se konečně vydají vzhůru? Developeři tvrdí, že už se odrážejí ode dna, chování bank však může znamenat i opak.

11. 9. 2009

Další skvělí autoři

Jakub Jetmar

Jakub Jetmar

Zajímá se o média, o kterých píše hlavně pro Médiář. Obtýden rozesílá Nedělní přílohu internetu.

Karolína Kašparová

Karolína Kašparová

Studuje moderní britskou a americkou literaturu na University College London. S novinařinou začala v... Více

Jakub Žofčák

Jakub Žofčák

Jakub Žofčák je absolventem oboru Ekonomická analýza na NF VŠE a momentálně si dělá doktorát na Univerzitě... Více

Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a... Více

Dopisy on-line

Dopisy on-line

Všimli jste si, jak málo je v Česku poštovních schránek? Oranžová bedýnka na dopisy byla dřív na každém rohu a teď ji najdete málem jen u poštovního úřadu. A za chvilku asi ani tam ne. Česká pošta totiž od května letošního roku nabízí možnost posílat klasické dopisy na papíře přímo z počítače.

26. 8. 2009
Satelitní krize

Satelitní krize

Když si zkusíte v celkem průměrné realitní kanceláři zadat požadavek, aby vás informovali o nových nabídkách rodinných domů k prodeji v Praze, zažijete velké překvapení. Denně vám budou chodit minimálně tři až čtyři kousky, tedy suma sumárum kolem tisícovky domů ročně. Většina z nich je nových, některé teprve zkolaudované, jiné dokonce nedostavěné. A ceny? Stále příznivější. Nový domek pořídíte i za 4,5 milionu korun a nebudete dojíždět dál než 30 kilometrů od hlavního města.

18. 8. 2009
Karta – zadní vrátka k účtu

Karta – zadní vrátka k účtu

Na květnové svátky jsem si naplánovala výlet do Londýna. Koupila včas levnou letenku a objednala hotel. Jenže mi sdělili, že moje rezervace nebude přijata, pokud nesdělím číslo platební karty. Číslo jsem sdělila, ale oni chtěli i bezpečnostní kód užívaný při placení prostřednictvím internetu. Bez toho prý pokoj rezervovat nebudou. I poslala jsem kód.

26. 6. 2009
Manažerský dress code
 6 942

Manažerský dress code

Ani první dáma Spojených států není bez chybičky. Při návštěvě Prahy zapomněla na punčochy. Je to stejně nepřípustné, jako kdyby její muž měl sandály bez ponožek. Vyvarujte se i vy letních hříchů v oblékání, říká Helena Kohoutová, která ladí styl manažerům významných firem.

19. 6. 2009
Stavební spoření mělo dobrý rok

Stavební spoření mělo dobrý rok

Stavební spořitelny označují rok 2008 za rok stavebního spoření. Podařilo se jim totiž uzavřít více než 705 tisíc nových smluv, což je o 20 % víc v porovnání s rokem 2007.

18. 6. 2009
Stavebko na studium

Stavebko na studium

Levicoví poslanci přece jen protlačili parlamentem novelu zákona o stavebním spoření přes odpor ODS a Strany zelených. Má rozšířit účel čerpání úvěru ze stavebního spoření i na úhradu nákladů na školné, ubytování, stravování, dopravu, případně školní pomůcky studentů středních a vysokých škol.

15. 6. 2009
Osobní bankrot nově

Osobní bankrot nově

Ještě jednou se vracíme k novele insolvenčního zákona podpořeného poslaneckou sněmovnou. Pokud bude přijata, změní i některé podmínky takzvaného osobního bankrotu.

28. 5. 2009
Kdo se stará o váš byt?

Kdo se stará o váš byt?

V posledních letech vzrostl počet lidí, kteří si koupili byt. Vlastnické bydlení má kromě nesporných výhod i stinnou stránku, a tou je nutnost starat se společně s ostatními majiteli bytů o celý bytový dům, případně přilehlé pozemky.

14. 5. 2009
Už to není ono

Už to není ono

Spořicí účty nebezpečně mutují. Některé banky zřejmě spoléhají, že lidé vystrašení finanční krizí jim přinesou peníze z prodaných podílových listů či akcií a dají se oškubávat.

7. 5. 2009
Komu bude sloužit?

Komu bude sloužit?

Vláda schválila v rámci protikrizových opatření novelu insolvenčního zákona. Měla by mimo jiné změkčit podmínky osobního bankrotu. Ve finále však může nová úprava postavení dlužníků v Čechách naopak ještě zkomplikovat.

22. 4. 2009
Ovlivní recese kvalitu bytů?

Ovlivní recese kvalitu bytů?

Realitní kanceláře a developeři přiznávají, že v posledním čtvrtletí loňského roku se propadl prodej bytů o 30 %. Poptávka klesá z pochopitelných důvodů – hypotéky jsou drahé a méně dostupné, budoucnost nejistá a byty předražené. I když to developeři neradi slyší, je to tak.

20. 4. 2009
Restauratéři, řezníci a byty

Restauratéři, řezníci a byty

Vláda má rozhýbat realitní trh, jinak prý důsledky malého zájmu o byty dopadnou na střední třídu i na celou ekonomiku. Ale proč pomáhat právě realitnímu trhu? Proč ne třeba restauracím, kterým se snižuje obrat nebo řezníkům, protože lidé kupují méně vepřového?

30. 3. 2009
Stále reformovaná reforma

Stále reformovaná reforma

Slovenská vláda včera změnila zákon o důchodovém pojištění. Tentokrát šlo jen o správní poplatky, ale premiér Fico prohlašuje, že chystá mnohem větší zářez do druhého pilíře důchodového systému. Jen aby ho neporazil úplně.

5. 3. 2009
Zlatá horečka

Zlatá horečka

Nedávno do redakce FINMAG – finančního magazínu volala babička, která chce dát vnučce dárek k osmnáctým narozeninám. Aby to bylo něco skutečně spolehlivého a trvanlivého, co neztratí hodnotu, co prý třeba zlato. Babička není sama, kdo v něm hledá jistotu.

25. 2. 2009
Podivné signály z bankovní sféry

Podivné signály z bankovní sféry

Banky v Česku netrpí nedostatkem likvidity, a to, že nechtějí půjčovat, není zaviněno cenou zdrojů na finančním trhu. Ony prostě půjčovat nechtějí a vyčkávají. Proto čtvrteční snížení základní úrokové sazby, stejně jako to předchozí v prosinci loňského roku, podrazí maximálně ještě více nohy koruně, ale peníze do ekonomiky nenapumpuje.

9. 2. 2009
Developeři v pasti

Developeři v pasti

V Česku je rozestavěno přes 170 tisíc bytových jednotek a není jisté, zda budou také dokončeny a prodány. Developeři se radí, co dělat, aby zastavili pokles cen. Ti silní vyzývají: Omezme výstavbu!

4. 2. 2009
1/3