Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Miliardář, geniální vynálezce a designér James Dyson mění svět vysavačů

PR článek
PR článek
25. 10. 2021

V 90. letech uvedl jako první na trh bezsáčkový cyklonový vysavač – a dobyl svět. Vizionář James Dyson, považovaný za jednoho z největších vynálezců současnosti, stále přichází s novými nápady. Nejnovějším počinem inovátora, který stojí v čele miliardového impéria, je bezdrátový vysavač se zabudovaným laserem.

Miliardář, geniální vynálezce a designér James Dyson mění svět vysavačů
Díky široké škále nástavců a absenci kabelu se z vysavače stal multifunkční nástroj pro úklid celé domácnosti / Zdroj: Dyson

Tyčový vysavač bez kabelu se sacím výkonem 230 air wattů, pětistupňovou dokonale utěsněnou filtrací, která dokáže zachytit 99,99 procenta částic od velikosti 0,3 mikronu, a zabudovaným laserem, který detekuje i okem neviditelné nečistoty od velikosti 10 mikronů. K tomu akustický piezoelektrický snímač převádějící vibrace na elektrické signály, LCD displej přesně zobrazující velikost a počet vysávaných částic a sedmičlánkový akumulátor nejnovější generace, se kterým přístroj vydrží v konstantním výkonu po dobu až 60 minut. A jako bonus hlava s unikátní technologií Hair Screw, díky které se do kartáčové tyče nezamotávají vlasy ani chlupy čtyřnohých členů domácnosti, takže není nutné ji čistit. Před třiceti lety by se takový přístroj zdál být výplodem fantazie autora science fiction. Píše se rok 2021 a domnělá fikce se stává realitou. James Dyson představuje nejnovější přírůstek do své technologické rodiny: Dyson V15 Detect. 

James Dyson. Zakladatel celosvětové technologické společnosti s
výzkumem, vývojem a testováním ve Velké Británii, Malajsii, Singapuru a
na Filipínách.

Do výzkumu investuje desítky milionů liber

Dnes James Dyson hrdě ukazuje nejnovější produkt, který vznikl jako výsledek úsilí týmu 370 inženýrů z celého světa. Vysavač Dyson V15 Detect je vybavený revolučními technologiemi a pozornost budí i svým jedinečným designem a promyšlenými detaily. Ne nadarmo vynálezce staví na piedestal nejen v rodné Velké Británii, ale po celém světě. Nadnárodní společnost, kterou dokázal vybudovat, zaměstnává víc než 14 tisíc lidí, včetně 6 tisíc inženýrů a vědců, a drží tisíce patentů. James Dyson stojí v čele žebříčku nejbohatších Britů. Královna Alžběta ho za přínos vyznamenala Řádem britského impéria a může se pyšnit titulem sir.

V jeho společnosti se rodí kromě vysavačů také inteligentní čističky vzduchu, fény a stylingové nástroje na vlasy, vysoušeče rukou a řada dalších přístrojů. Do výzkumu nových technologií neváhá investovat desítky milionů liber. Nadace Jamese Dysona podporuje talenty a každoročně pořádá soutěž pro mladé inženýry a konstruktéry. Dysonův institut inženýrství a technologií zase umožňuje mladým vědcům rozvíjet se a vzdělávat. James Dyson totiž kromě toho, že chce svět obohatit o nové přístroje a jejich prostřednictvím usnadnit práci lidem po celém světě, podporuje i své nástupce a podává jim pomocnou ruku. Jako člověk, který začínal od píky, si dobře vzpomíná na vlastní těžké začátky.

Technologie stejně zajímavé jako design

James Dyson se narodil v roce 1947 a své dětství má spjaté s venkovem, pobřežím, písečnými dunami a svobodou. Chlapec z Norfolku to neměl jednoduché. Zemřel mu otec, žádný majetek nezdědil a jediné, na co se mohl spoléhat, byla vlastní píle. Vystudoval londýnskou uměleckou školu Royal College of Art, kde se zabýval designem. Proto jeho přístroje nejsou jen technologicky inovativní, ale vždycky promýšlel i jejich vizuální stránku. „Když jsem studoval na Royal College of Art, uvědomil jsem si, že to, jak něco funguje a jaká je v tom technologie, je stejně zajímavé, ne-li zajímavější než samotný design,“ vzpomíná.

Už jako student obdivoval práci amerického architekta, matematika, vynálezce a spisovatele Buckminstera Fullera. Inspirován jeho díly vytvořil vizi skleněného dómu, kterou představil inženýru Jeremymu Fryovi. „Ukázal jsem mu návrh, který jsem udělal, a on řekl: ‚To je moc pěkné, ale žádné peníze ti za to nedám. Ale chtěl bych, abys pro mě navrhl vysokorychlostní vyloďovací plavidlo, které by přistávalo přímo na břehu, nikoliv u mola.‘ O tom jsem nic nevěděl. Takže jsem se to musel narychlo naučit za pochodu. Byla to první věc, kterou jsem kdy vyrobil. Nebyl jsem žádný obchodník, ale přistupoval jsem k tomu s nadšením a rychle jsem se učil od ostatních lidí,“ vysvětluje James Dyson. 

Během čtyř let vyrobil víc než 5 tisíc prototypů

Přiznává, že udělal spoustu chyb. Ale chyba pro něj znamená příležitost ke zlepšení. Dodnes dokáže vyvíjet tisíce prototypů, než dojde k dokonalosti. Jeho prvním vynálezem bylo zahradní kolečko Ballbarrow, které mělo kouli místo klasického kola. Díky tomu nezapadávalo do bláta. Přemýšlel, jak zlepšit i spoustu dalších výrobků od škrabky na brambory přes invalidní vozík až po vysavač.

Právě ten změnil celý jeho život. Na konci 70. let nebyl James Dyson spokojený s vysavači tehdejší doby – byly hlučné, měly nízký výkon a vadily mu zejména nepraktické sáčky. Napadlo ho proto inspirovat se průmyslovými cyklonovými vysavači a uzpůsobit je domácímu použití. Od myšlenky k realizaci vedla ovšem dlouhá a trnitá cesta. „Nemáte absolutně žádnou představu, jestli to bude komerčně úspěšné a jestli to bude vůbec fungovat, zda se to podaří nebo ne,“ vybavuje si James Dyson své pochybnosti. Jeho manželka Deidre vzpomíná, jak se z jeho pracovny každý den ozývalo bouchání, rány, řezání. Byl schopen provádět každý den testy a zapisoval si výsledky. Den za dnem, měsíc za měsícem, rok za rokem. Během čtyř let vyrobil přes 5 tisíc prototypů! Přibral k sobě postupně tým, který mu pomáhal vynález stále vylepšovat. Měli společnou vizi – chtěli vyvinout revoluční produkt!

Dyson V15 Detect je výkonný a inteligentní zároveň

Kvůli vývoji bezsáčkového cyklonového vysavače se James Dyson musel zadlužit. V počátcích ho dokonce musela podporovat manželka ze svého učitelského platu. V jednu chvíli měl od banky půjčeno až milion liber! Neztrácel však naději – a v roce 1993 nakonec dotáhl svůj projekt do zdárného konce. „Opravdu věřím, že když máte nový technologický výrobek, který je dobře navržený, dobře ho vyrobíte, a pak ho dobře prodáte, uspějete bez ohledu na ekonomické okolnosti,“ myslí si James Dyson.

Platilo to jak v případě jeho prvního bezsáčkového cyklonového vysavače, s nímž prorazil, tak i pro další přístroje, které postupně vznikaly ve stále rostoucím impériu. „Naše nejnovější vysavače využívají k odhalení skrytého prachu upravenou laserovou technologii, která integruje diodový laser do hlavy vysavače. Je umístěn v úhlu 1,5 stupně, 7,3 mm nad zemí, aby vytvořil co nejlepší kontrast mezi prachem a podlahou. Myslíme si však, že detekce nestačí. Proto zároveň dokážeme částice pečlivě 15000krát za sekundu změřit a spočítat pomocí akustického piezoelektrického snímače, který převádí vibrace na elektrické signály a přesně zobrazuje velikost a počet částic na LCD displeji v zadní části vysavače. Dyson V15 Detect je výkonný a inteligentní zároveň, což poskytuje maximální jistotu a vědecký důkaz o hygienické a čistší domácnosti,“ popisuje James Dyson svůj nejnovější produkt Dyson V15 Detect, který byl nedávno představený i v České republice. Ve svých vizích jde zkrátka Dyson stále dál a neusíná na vavřínech. Lze jen těžko odhadnout, čím svět překvapí příště.

Dyson V15 Detect dokáže díky laseru detekovat i pouhým okem neviditelné nečistoty a zároveň umí automaticky optimalizovat sací výkon podle množství prachu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo