Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články na téma: gastronomie

Další články na téma gastronomie najdete na Peníze.cz.

Sommelier Jakub Přibyl: Gastronomie stále zažívá extrémní situace

Sommelier Jakub Přibyl: Gastronomie stále zažívá extrémní situace

Když se nevydaří vinařská sezóna, dopady pocítí dovozce, prodejce i koncoví zákazníci. A když do takového byznysu zasáhne ještě covid, je čas na improvizaci. Blýská se pro dovozce výběrových vín na lepší časy, nebo jim doba dál nepřeje? Zeptali jsme se Jakuba Přibyla, obchodního ředitele firmy Advivum.

Lucie Weissová1. 7. 2022
Dražší, zato horší. Restart gastra očima expertů
 10 178

Dražší, zato horší. Restart gastra očima expertů

Zcela oživit gastronomii se stále nedaří. Chybí nejen kvalitní personál, ale hospodští byli nuceni po několikaměsíčních lockdownech a růstu vstupních nákladů i výrazně zdražit. Výsledný efekt tak za moc nestojí, říkají v pravidelné anketní rubrice Očima expertů zástupci české gastronomie.

Michal Hron23. 7. 2021
Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
 6 815

Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají

Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.

Ondřej Stratilík31. 5. 2021
Nejveselejší ulice se změnila v nejsmutnější. Žije jen za dveřmi
 26 433

Nejveselejší ulice se změnila v nejsmutnější. Žije jen za dveřmi

Našlo by se jich po republice takových víc, ale oblasti v okolí brněnské Kozí ulice je ta proměna opravdu markantní. V místech, kde běžně i v zimě šumí smích a hovor lidí postávajících před vyhlášenými podniky, se teď míhají jen poslíčci s jídlem. A provozovatelé zdejších barů a hospod přemýšlejí, jak dlouho to ještě takhle vydrží.

Martina Fojtů3. 4. 2021
Navzdory lockdownu tlačí byznys dál. K hostelu s restaurací přidali kavárnu
 7 833

Navzdory lockdownu tlačí byznys dál. K hostelu s restaurací přidali kavárnu

V létě v době uvolnění si trochu oddechli, na podzim otevřeli novou kavárnu a znovu rozjeli e-shop s vlastními produkty. I přes náročné období tvrdých vládních opatření to ale spolumajitele olomouckého hostelu Long Story Short a přidružené restaurace s pekárnou Eatery&Bakery nikdy nenapadlo vzdát. A vyplácí se to.

Natálie Dudová9. 3. 2021
Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí
 17 699

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Ondřej Tůma8. 8. 2015
Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí
 20 722

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Ondřej Tůma28. 3. 2015
Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat
 15 582

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Ondřej Tůma21. 3. 2015
Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré
 14 093

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.

Monika Veselíková, Martin Vlnas7. 3. 2015
Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou

Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou

V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.

Ondřej Tůma15. 6. 2013
Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat
 5 190

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Ondřej Tůma8. 6. 2013
Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

V prvním ze dvou dílů rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Ondřej Tůma10. 9. 2011
2/2