Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tvůj Západ je máma všech revolucí. Tipy na chytré čtení

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
10. 4. 2022

Geopolitika + chilli = geopolitikka masala. Přinášíme další dávku chytrého čtení na víkend.

Tvůj Západ je máma všech revolucí. Tipy na chytré čtení
Zdroj: Shutterstock.com

Začneme čítankovým kouskem: z archivů se vynořil fejeton Karla Čapka o „alelidech“, kteří se teď ukazují být nesmrtelnými.

Petr Jedlička v Deníku Referendum připomíná rozdíly mezi ruskou agresí na Ukrajině a americkým vpádem do Iráku. Jedlička není žádný jestřáb a jeho argumenty by snad mohly zapůsobit i na některé vlažnější alelidi.

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Připojuji svoji vlastní orientační pomůcku v zápase velmocí: když se chci dočíst, co všechno kdy napáchaly Spojené státy, zajdu si do American Library v Moravské zemské knihovně pod patronátem americké ambasády. Když mě zajímá počínání Ruska v Buči nebo Grozném, Ruská federace mi v tom nepomůže.

V podobném duchu uzavírá svoji esej Diagnóza: Unipolární porucha Václav Bělohradský:

„Když se zbavíme přikrášlujících filtrů a podíváme se do skutečné tváře Západu, zahlédneme v ní nějakou univerzálně platnou hodnotu? Od řeckých počátků charakterizuje Západ rozpor mezi normou a realitou. Křesťanství například vyhlásilo rovnost lidí ve světě, v němž ale existovalo otroctví. Důsledkem bylo přetížení západní kultury a její uvržení do kritické sebereflexe: Západ se stal matkou všech revolucí. A právě vědomí rozporu mezi normou a realitou z nás dělá Západ, civilizaci, jejíž nárok na univerzální platnost je legitimní pouze v té míře, v níž se vykupuje schopností řešit samu sebe radikálněji a kritičtěji než jakákoli jiná.“

Mohlo by se zdát, že je v tom rozpor: jak můžou být alelidé špatní, jestliže kritika vlastní strany je dobrá? Rozpor v tom není. Alelidé nebývají dlouhodobí konzistentní dodavatelé kvalitního feedbacku. Na Irák a Kosovo si mnoho z nich vzpomnělo 24. února ráno – ve stejný den, kdy jim poprvé v životě začal vadit princip kolektivní viny.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Když jsme u kolektivní viny: tenhle text Vojty Boháče o geografickém determinismu v českých protiruských komentářích jsem měl čest poznámkovat ještě v rukopise, přijde mi výborný.

K prostudování doporučuji disentní stanovisko Kateřiny Šimáčkové k nálezu, kterým Ústavní soud poslal k šípku nebinárního člověka s jeho požadavky na úpravu legislativy. Disent začíná na 15. straně nálezu, je delší než nález samotný a barbarské zacházení českého státu s trans a nebinárními lidmi absolutně rozšroubovává.

Apolena Rychlíková připomíná zjevnou skutečnost: Viktor Orbán se v posledních týdnech nezměnil. Naopak – svými postoji k Ukrajině dokládá svou názorovou konzistenci.

Michal Durčák má na Finmagu dva pěkné náhledy do niche oborů: zkoumá finfluencery a spolu s Jakubem Zofčákem také byznys s chilli. V přehledu domácí scény mi chybí brněnští World of Chilli, návštěvám jejich výpěstky a výrobky doporučuju jako suvenýr.

Anglicky

Nezažíváme žádný vibe shift, ale proměnu světa, soudí Elamin Abdelmahmoud. (Co to je vibe shift?)

Pěkné věci na Dynomight: proč si z osudů budoucích lidí nedělat modlu a jak mají vypadat polemiky.

Pěkné věci na Real Life: falešný futurismus Marka Zuckerberga a návrat jaderné hrozby.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Finmaggeopolitikanewsletterválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo