Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co říkat obdivovatelům Číny, odpůrcům očkování a vysokým ženám

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
31. 10. 2021
 6 650

A k tomu praktické porovnání účinnosti mikrodávek lysohlávek s účinností látek, které znáte z kuchyňky v kanclu. Další dávka chytrého čtení (nejen) na víkend je tu.

Co říkat obdivovatelům Číny, odpůrcům očkování a vysokým ženám
Zdroj: Shutterstock.com

Moc mě bavil rozhovor pánů z Voxpotu se sinoložkou Olgou Lomovou. Ta je v něm po právu zlá na české manažery v Číně, kteří Čínu doma lakují na zemi pilné práce, rozumných pravidel a rychlovlaků.

Vysvětlení, proč v nemocnicích může končit víc očkovaných než neočkovaných, teď vychází spousta. Nejvíc se mi líbilo to na webu Matematika polopatě (celej je fajn).

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Jan Robovský píše ve Vesmíru hezky zeširoka o domestikaci: lidé mění ostatní druhy a ty na oplátku mění nás.

U řady domestikantů nacházíme podobné znaky navzdory jejich odlišnému stáří a původu ve zcela odlišných předcích – například menší velikost těla, zkrácení obličejové části lebky včetně zubní řady, redukci některých pohlavně specifických znaků, rozvolnění barevné variability kůže a jejich derivátů (srst, peří), redukci mozku (především mozkové kůry a kalózního tělesa) související s redukcí smyslů (v pořadí zrak, sluch, čich), z behaviorálních projevů vyšší povolnost, nižší vzrušivost, mizení explorativního chování a čilosti, námluv, říje, dřívější dospívání apod. Juvenilní znaky se posouvají do dospělosti. My sami bychom většinu těchto podmínek splnili, autodomestikaci jsme způsobili sami sobě i s pomocí domestikantů.

Jana Slabá na Heroinepromluvila za vysoké ženy: nejenom že neseženou boty, ještě čelí třeskutě vtipným dotazům na to, jestli hrají basket. Jestli máte pocit, že jste úplně první, kdo vymyslel vtip na něčí vzhled nebo jméno, tak samozřejmě nejste a držte kušnu.

Anglicky

Ještě jednou Čína: v Palladiu vyšel medailon jejího vlivného konzervativního ideologa Wanga Chu-ninga.

Ačkoliv žebříček chytrých drog seřazených podle zkušeností čtenářů substacku Scotta Alexandera vyšel už v dubnu, hodí se ho připomenout právě teď. Skokanem roku jsou totiž mikrodávky psilocybinu, psychoaktivní látky lysohlávek. Houbičky skončily třetí za modafinilem a kofeinem – a zrovna rostou. Rostou i jiné houby, ke studiu rozdílů doporučuji příspěvky ve facebookové skupině Lysohlávky (rozpoznávání).

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Neradi čtou? Raděj něco do ouška? I to na Finmag.cz máme. Podcast o zajímavých věcech ze světa financí, realit, trhů. A plný zajímavých hostí.

Na substacku je čilý i Dominic Cummings, dříve poradce Borise Johnsona, dnes generál bez vojska. „Amerika potřebuje vládu, která by mohla skutečně vládnout. Toho dosáhneme rušením [veřejných institucí] a nahrazováním [jejich agendy] startupy, ne reformou,“ píše třeba ve Výzvě Silicon Valley.

Právě přes Cummingse jsem objevil blog Kwokchain s longready o akciovém trhu. „Spousta společností zkrátka vyplňuje díry na trhu. Kdyby neexistovaly, jejich místo by bez povšimnutí zabrala jiná. Takové firmy můžou mít pěkné zisky, jenže ty by měl za stejných okolností i leckdo jiný. (…) Skvělé společnosti zavádějí řešení a obchodní modely, na které by se bez nich roky čekalo. A jen ty nejvýjimečnější podniky mění svoje obory a přeskládávají celé ekosystémy do podob, které bychom bez nich neviděli nikdy,“ píše se v úvaze o CEOs jako mýtostrůjcích.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo