Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Někdy to nejlepší, co můžete udělat, je nedělat nic

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
31. 8. 2020

V posledním prázdninovém týdnu jsem toho objevil málo pozoruhodného, pročež opět čistím šuplík od starších nadčasových longreadů.

Někdy to nejlepší, co můžete udělat, je nedělat nic
Zdroj: Shutterstock.com

Ejhle, novinařina: reportáž Apoleny Rychlíkové o zhoršující se dostupnosti zdravotní péče na Šluknovsku je hromská práce, plná lidských příběhů i analytiky.

Daniel Prokop pustil nová data z výzkumu Život během pandemie.

Na oboje se hodí navázat metačlánkem zde často odkazovaného datového novináře Honzy Bočka, který ať už píše skoro o jakémkoliv problému, který před Českem stojí, naráží vždy na stejný nedostatek vizí a nadbytek víry, že se všechno vyřeší samo.

Rozhlasový pořad Hergot mi posledním dílem o vydání nového sborníku taoistických textů připomněl, s kolika lidmi jsem se za poslední rok bavil o Tao Te Ťing. Někomu „klenot staročínské filosofie“ funguje jako antiteze k všudypřítomné ideologii produktivity. Někdo (já) z něj čerpá moudra, která při citování ve vhodnou chvíli fungují jako ochranné zbarvení podivína, kterého bude lepší nechat na pokoji.* Na vtipné adrese tao.kvalitne.cz najdete kupu českých překladů, nejraději mám ten od Jiřího Navrátila a Libora Wagnera z roku 1969.

*Například: „Jsi s to, když se brány nebe otevírají a zavírají, sedět jako samička ptačí?“ – Úředníci, o kterých píše Boček, patrně s to jsou.

Anglicky

Oliver Burkeman přesvědčuje, že sedět jako samička ptačí je mnohdy skutečně to nejlepší, co se dá dělat – ostatně jak jinak taky zbrzdit pandemii. Pokud vám v tom brání strach z hladovění, Hochschule für bildende Künste Hamburg vám na to dá grant.

Přes Venkateshe Raa jsem objevil jedenáct let starý projev scifisty Bruce Sterlinga, ve kterém výstižně (a přitom dopředu!) pojmenovává dvě příchuti politiky a estetiky desátých let: gothic high-tech a favella chic. (Vedle přepisu existuje samozřejmě i videozáznam.)

V patrně největším městě, které lze stvořit v SimCity, se žije ještě hůře než na Šluknovsku.

(A na závěr zdroj dnešního titulku, protože only ’90s kids remember.)

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo