Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výroční výběr z výběrů čtení

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
31. 12. 2019

Padesát loňských článků, na které by bylo škoda zapomenout.

Výroční výběr z výběrů čtení

Loni jsem rozeslal padesát newsletterů se zhruba pěti stovkami linků. Přelom roku přináší hezkou příležitost vydestilovat z toho deset procent nejpodstatnějšího.

Novináři roku: datový tým Českého rozhlasu. Psali o úmrtnosti, bezdětnosti, biopalivech, bezdomovectví, osamělosti, uhelné komisi nebo fotovoltaice.

Téma roku: klimatická krize. Top české texty: Pohled do propasti a Za novou planetární politiku.

Mimořádné české longready:

Blog roku: Slate Star Codex. Co se stalo s environmentálními tématy devadesátek. Role bolesti v seznamování. O dynamice tabuizovaných témat. Jak neznít jako zlý robot. Recenze knih Tajemství našeho úspěchu, Sekulární cykly, Proti zrnu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Top anglické longready:

Nejzminovanější kniha v letošních newsletterech: Serotonin Michelle Houellebecqa. Top kritika: od Terezy Matějčkové.

Podcast roku: Conversations With Tyler. Top díl: Masha Gessen.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural šéfredaktor Finmag.cz Michal Kašpárek? 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Na Finmagu jsem si užil spoustu článků, omezil jsem se na tři: Velká drogová kocovina. Dále rozhovor Jakuba Jetmara a Ondry Sliše s Terezou Matějčkovou, první díl, druhý díl. Karolína Kašparová o multikulti Hollywoodu. Plus jsme odemkli text Petry Dlouhé o sexuální asistenci, když získal Novinářskou cenu za předchozí rok. A oblíbený překlad: Co je veřejné a co soukromé, první díl, druhý díl.

Pro zajímavost: nejvíc se v newsletterech klikalo na výše odkazovaný článek o bezdětnosti, twitterové vlákno s novináři ve při o #smutanu, diss Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové a článek o umami, páté chuti. Na anglické texty se přechází míň, tady zaujal text o venezuelském krachu a pokus zjistit, proč muži posílají dick pics.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo