Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Babiš není na odpis. Rýsuje se jeho comeback do Strakovky

Pavel Jégl
Pavel Jégl
31. 1. 2023
 41 832

Už za dva roky si leckdo z vládního tábora může postesknout, zda by nebylo lépe mít Andreje Babiše na Hradě, než se s ním střetnout ve sněmovních volbách.

Babiš není na odpis. Rýsuje se jeho comeback do Strakovky
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš během prezidentské kampaně mezi svými příznivci. / Zdroj: Volební štáb Andreje Babiše

Prohra v prezidentských volbách není pro Andreje Babiše „konečnou“. Naopak, je pro něj příležitostí, otevírá mu cestu k tomu, aby se pokusil o návrat do Strakovy akademie.

Hrad pro něj byl v podstatě záložním plánem. Dlouho proto váhal, zda má do prezidentských voleb vůbec naskočit. Výhrou by sice získal prestižní úřad a uspokojil své ego, v příštích sněmovních volbách ale může získat víc – funkci premiéra. A to je v českém politickém systému figura mnohem silnější, obdařená většími pravomocemi.

Babiš na svůj comeback nepochybně pomýšlí.

Nynější radost vládního tábora z Babišovy porážky proto nemusí mít dlouhého trvání. Zatímco z prezidentských voleb se Babišovi referendum o vládě udělat nepodařilo, z voleb sněmovních to nepochybně dokáže. Budou to úplně jiné volby a bude v nich v sázce mnohem víc.

ANO není strana, ba ani hnutí, za které se vydává. Je to politická firma, kterou Babiš vlastní.

Třikrát a dost?

Je patrné, že pokud by Babiš stál v čele politické strany, po prohraných volbách by se odporoučel, jak je v politice obvyklé. Tím spíš, že neuspěl ve třech volbách za sebou. Jenže ANO není strana, ba ani hnutí, za které se vydává. Je to politická firma, kterou Babiš vlastní.

Zbyněk Stanjura
Úřad vlády ČR

Pozor, chystá se reforma DPH. Úklid po Babišovi může přinést další chaos

V dani z přidané hodnoty zůstal po minulých vládách chlívek. Zbyněk Stanjura hlásá, že ho chce uklidit. Může to však skončit ještě větším nepořádkem, píše Pavel Jégl v dalším komentáři na Finmag.cz.

Babiš tvrdí, že „o tom, co bude se mnou, rozhodne předsednictvo“. Neříká pravdu. Rozhodnutí bude jen na něm. Vždyť o jeho kandidatuře na Hrad se předsednictvo dozvědělo z médií.

Jak se Babiš rozhodne, je nasnadě. Dá si možná krátký politický detox, jak naznačil v rozhovoru pro iDnes. Avšak z politiky neodejde. Proč by to také dělal? Politika uspokojuje jeho osobní ctižádost a, jak naznačují čísla, jeho byznysu neškodí, spíš mu prospívá. Babišovo jmění během angažmá v politice utěšeně rostlo. Nyní ho časopis Forbes odhaduje na 107,8 miliardy korun.

To, že si ponechá ANO pod kontrolou, koneckonců Babiš naznačil hned několik hodin po volbách, kdy z pódia zvěstoval: „Já (!) vybudoval hnutí, a to hnutí pojede dál.“

A že by Babiš v ANO oslabil třeba tím, že v něm vyroste nějaká vlivná názorová frakce? Volají po ní ostravský primátor Tomáš Macura a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. S takovou alternativou se sotva dá počítat, ačkoli pádný důvod pro její vznik existuje. Politická firma se výrazně proměnila, během několika let ji majitel, který k ANO přetahoval voliče sociálních demokratů a komunistů, přetáhl z pravého středu doleva.

Namístě je také otázka, zda Macura a Vondrák, kteří veřejně oznámili, že za prezidenta volí Petra Pavla, byli jedinými politiky ANO, kteří hlasovali pro Babišova soupeře. Předpokládám, že takových „černých ovcí“ bylo víc.

Mnozí anoisté se oprávněně obávali, že bez Babiše v čele hnutí by ve volbách do Sněmovny mělo ANO mizivé šance na úspěch. Tím pádem by mohli přijít o svá poslanecká křesla. Po Pavlově vítězství jim tak paradoxně mohl spadnout kámen ze srdce.

Chudoba v Babišově repertoáru zůstane, bude součástí jeho příběhu o tom, jak bylo líp a jak pomáhá lidem.

Za dva roky…

Shrnuto: Babiš v roce 2025 povede ANO do sněmovních voleb. To je předpověď blízká jistotě.

Bude Andrej Babiš po příštích volbách znovu premiérem?

Expremiér přitom bude v komfortním postavení, mnohem komfortnějším než letos. Bude mít spoustu příležitostí předhazovat koalici nesplněné sliby. Dá se třeba předpokládat, že kabinet nedodrží slib nezvyšovat daně a že padne i záměr snížit odvody firem na sociální opatření.

A čím bude Babiš strašit? V prezidentských volbách děsil válkou, chudobou a nedostupnou energií. Za dva roky a několik měsíců bude situace v lecčems jiná. Téma války a míru? Válka na Ukrajině nejspíš bude pokračovat, ale po prezidentském debaklu ho Babiš sotva vytasí. Také cenové stropy na elektřinu a plyn snad budou passé, důvody pro ně pominou. Chudoba však v Babišově repertoáru zůstane, bude součástí jeho příběhu o tom, „jak bylo líp“ a jak „pomáhá lidem“.

Do toho pak Babiš namíchá úžasné sliby. A bude jich pořádný ranec, protože žádná vláda nemůže rozdat tolik, kolik Babiš dokáže naslibovat.

Kdepak, Andrej Babiš není odepsaný.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
38
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej Babiškomentářprezidentprezidentské volbyprezidentské volby 2023vládavolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo