Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Startup není sprint, ale maraton. Je třeba mít sílu, říká Zabadal

Ivo Prax
Ivo Prax
7. 1. 2022
 5 174

Svět venture fondů je velmi konkurenční místo. Každý chce investovat do nadějného nápadu, který může investici zhodnotit několikanásobně. Vědomi si toho jsou i ve společnosti V-Sharp Ventures. Jak si vybírají investice a co je pro ně důležité? V dalším díle Finmag podcastu jsme vyzpovídali investičního ředitele firmy Matěje Zabadala.

Startup není sprint, ale maraton. Je třeba mít sílu, říká Zabadal
Investiční ředitel V-Sharp Ventures Matěj Zabadal ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

„Naše strategie je jednoduchá: investovat do menšího počtu firem a aktivně s nimi pracovat,“ přibližuje Zabadal na začátek našeho podívaní hlavní strategii fondu, který řídí. „Hledáme investice, které jsou na začátku příběhu. Jsme schopni podpořit už jen nápad,“ dodává.

Hlavní výhodu V-Sharp Ventures Zabadal spatřuje v tom, že investuje vlastní peníze. Typicky je to od sto tisíc do jednoho milionu eur (asi 2,5 až 25 milionů Kč), ale může to být i víc, pokud v daném produktu vidí dostatečný potenciál. „Nemusíme se ale zodpovídat externím investorům,“ vypichuje.

Ve V-Sharp Ventures se zaměřují nejvíc na firmy z B2B segmentu. Do jejich portfolia spadá třeba distribuční platforma DoDo. „Nyní hledáme startupy z oblasti logistiky, e-commerce a fintechu. Nic jiného neděláme. Chceme, aby startup řešil nějaký palčivý problém, a to inovativním způsobem.”

Když narazíte na stěnu, je třeba mít kolem sebe dobré lidi i vlastní mentální sílu to překonat a jít dál.

Na startup je třeba sil

Otázku, zda je z pohledu venture kapitalisty důležitější pro zhodnocení investice samotný nápad, nebo tým lidí kolem něj, označil za podobně filosofickou otázku jako tu o slepici a vejci. „Já si ale myslím, že vždy je důležitější ten tým, protože není těžké mít dobrý nápad, ale je velmi těžké ho zrealizovat,“ říká nakonec jednoznačně.

Zabadal pro Finmag podcast současně upozornil, že ne každý může být startupovým zakladatelem, tedy founderem. „Pro to, abyste jím mohli být, je třeba být vytrvalí. A musíte umět k sobě přilákat kvalitní lidi,“ přitakává na přirovnání, že startup není žádný sprint, ale spíše maraton.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Zabadal snad nezaujal? Nevadí, máme tu toho víc! Finmag podcast se věnuje nejen investicím, ale třeba i realitám, elektromobilitě a dalším tématům. Společným jmenovatelem jsou zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Právě startupy, které vědí, že je lepší najít na trhu odborníky na danou problematiku, tedy že si uvědomují důležitost silného týmu, podle Zabadala vítězí. „I v tom maratonu, když narazíte na stěnu, je třeba mít kolem sebe ty dobré lidi i vlastní mentální sílu to překonat a jít dál.“

Přijde expanze?

Co se samotného chodu fondu týče, opírá se podle Zabadala hned o několik skupin odborníků, kteří jsou schopni danému startupu pomoci. „Jednak je to management tým našeho fondu, druhak máme k dispozici mentory pro startup. A to nejsou nějací teoretici, ale lidé, kteří už startup měli,“ říká.

Jako investor dále startupům poskytuje fond kontaktní zázemí. „Sílu nikdy neuplatňujeme. Jsme vždy minoritní, nezasahujeme do každodenního managementu. Každý startup má jednoho styčného důstojníka, který slouží jako kontaktní osoba. Ta pak startup propojuje, kam je třeba.“

Synergie je podle Zabadala velmi důležitá pro startupy, ale nedůležitá v rozhodnutí o investici. Ročně přitom posoudí stovky příležitostí. „Konverze jsou nižší jednotky procent. Děláme tři nebo čtyči investice za rok. Nesmí tam být ale konflikt zájmu,“ upřesňuje s tím, že je nesmysl investovat do firem, které by konkurovali některé ze současného portfolia fondu.

Ač se nyní fond soustředí zejména na Česko, Zabadal nevylučuje možnost další expanze. „ČR je malá, díváme se tedy do zahraničí.“

Co se dál v podcastu dozvíte?

  • jak se Zabadal dostal k práci investičního ředitele
  • do jakých firem a proč V-Sharp Ventures investoval
  • co si myslí o kryptu a fintechu obecně
  • kam přesně se dívají pro další investice

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

investicepodcastpodnikánístart-upventure kapitál
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo