Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin je ve všem lepší než zlato, říká zakladatel kryptoburzy Coinmate

Michael  Durčák
Michael Durčák
23. 3. 2023
 11 653

„Bitcoinu už smrt prorokovali mnozí, ale je tu stále s námi a drží si hodnotu víc než kdy dřív. Nemyslím si ale, že se jím jednou bude v Česku platit stejně jako korunou,“ říká spoluzakladatel české kryptoburzy Coinmate.io Roman Valihrach.

Bitcoin je ve všem lepší než zlato, říká zakladatel kryptoburzy Coinmate
Spoluzakladatel české kryptoburzy Coinmate.io Roman Valihrach / Zdroj: Daniel Hamerník
Další fotky
v galerii (6)

O bitcoin se Roman Valihrach zajímá od roku 2011, se svým obchodním parťákem si pak za tři roky otevřeli vlastní burzu. „Na první velké bitcoin konferenci v Silicon Valley jsme s Danielem Houškou zjistili, že směnárna není dobré dlouhodobé řešení, a tak jsme si založili vlastní burzu. První obchod na Coinmate proběhl v říjnu 2014,“ vzpomíná v rozhovoru pro časopis Finmag.

Co podle něj požene v budoucnu cenu bitcoinu nahoru a proč by mu měli investoři věřit? „Jde o fundament bitcoinu. Je ve všech parametrech lepší než zlato,“ tvrdí Valihrach.

Pokud chce člověk spořit do kryptoměn, měl by tak činit s časovým horizontem pěti a víc let.

I vzhledem k inflaci se opět otevírá téma, zda je bitcoin skutečně uchovatelem hodnoty vzhledem ke své volatilitě…

Roman Valihrach

Roman Valihrach CoinmateDaniel Hamerník

Spoluzakladatel největší české kryptoměnové burzy Coinmate. Vystudoval VŠE, magisterský obor získal v oboru mezinárodní obchod. O bitcoin se začal s obchodním parťákem Danielem Houškou zajímat už v roce 2011, po několika letech si otevřeli vlastní burzu. Má taky zkušenosti z IT a pomohl rozjet několik startupů zaměřených na inovaci ve finančnictví.

Nepochybně. Podívejte se, za kolik jste mohl prodat bitcoin v roce 2013, kdy jsme začali budovat Coinmate, a za kolik dnes. Je to dvacetinásobek. Jaký další důkaz potřebujete? Žádné jiné aktivum vám tohle zhodnocení nedokáže nabídnout.

Pokud ale budu hodně důsledný, před pěti lety stál jeden bitcoin zhruba stejně jako dnes. Kde je tedy to zhodnocení?

To máte pravdu. Je v tom jistá důvěra ve fundament bitcoinu a fakt, že cena poletí zase vzhůru. Ideálně v průběhu několika dalších let až třeba k oněm magickým sto tisícům dolarů za jeden bitcoin. To vám samozřejmě nikdo nemůže garantovat, ale stejné je to například u technologických akcií, které jsou v současnosti taky dole. Bitcoinu už smrt prorokovali mnozí, ale je tu stále s námi a drží si hodnotu víc než kdy dřív.

Před lety se taky říkalo, že bitcoin je nové digitální zlato, které vás dokáže v době krize ochránit. Tohle už ale přece úplně neplatí, ne?

Naopak, já si za tím stále stojím. Záleží, v jakém časovém horizontu se na to díváte. Pokud chce člověk spořit do kryptoměn, měl by tak činit s časovým horizontem pěti a víc let. Jestli s kryptoměnami nespekulujete krátkodobě, jste na tom se zhodnocením oproti inflaci velmi dobře. V rámci dlouhodobých vln u krypta totiž platí jedna věc...

Jaká?

Je jedno, kdy člověk nastoupí. Pokud je to v tom nejhorším okamžiku, je do tří let na svém. A pokud nastoupí na vrcholu, kdy všichni horečně nakupují, a přijde chtě nechtě zlom, investor si to musí „vysedět“, ale nakonec se mu to taky vyplatí. Už se to stalo třikrát, takže je hodně pravděpodobné, že se to zopakuje i v budoucnu.

V USA je to tak daleko, že zákaz kryptoměn je podle mě fakticky vyloučený.

Dobře, co ale požene cenu bitcoinu nahoru v budoucnu? Proč bych mu měl jako retailový investor věřit?

Jde o fundament bitcoinu. Je ve všech parametrech lepší než zlato. Kromě takzvaného Lindyho efektu. Ten říká, že čím déle tu s námi technologie je, tím pravděpodobněji s námi vydrží i do budoucna. To je jediné riziko spojené s víc než dekádu starým bitcoinem. Mohlo by se teoreticky stát, že bitcoin přestane jednoho dne fungovat, ale ta šance se snižuje s každým dalším dnem, kdy je v provozu.

To jsme se ale od zlata trochu vzdálili.

Jistě, hned to vysvětlím. Zlato je uchovatelem hodnoty, protože ho není nekonečně mnoho. Je ho omezené množství. To samé platí o bitcoinu. Těží se ho stále menší a menší množství a v roce 2030 by měl být takřka kompletně vytěžen.

Daniel Hamerník
Daniel Hamerník
Další obrázky v galerii (6)

Jak jako burza bojujete s anonymitou, která je s kryptem spojena?

Pokud chceme co nejširší adopci krypta, což je naše filozofie, tak se nevyhneme tomu, aby ta technologie čím dál víc prostupovala do světa, který je nastavený trochu jinak. Regulace dřív nebo později donutí devadesát devět procent krypto ekosystému, aby se anonymity vzdal. U kryptoburz například regulace stále chybí, ale už je na spadnutí.

Co za regulaci to bude?

Zjednodušeně řečeno každý, kdo bude chtít obchodovat s kryptem, bude muset mít licenci. A bude to odpovídat tomu, co vidíme u normálních burz. Jenom technologie za nimi umožňuje úplně jiné věci, například mnohem efektivnější obchodování.

Nebojíte se, že stát se jednoho dne rozhodne vám vrazit kudlu do zad a změní pravidla?

Dlouho jsem se toho bál. Ale jediný stát, který to zatím zakázal, je Čína, která je proti osobním svobodám. Krypta se bojí státy, kde je obecně nízká osobní svoboda. V západních zemích to tak snad nebude. V USA je to tak daleko, že zákaz kryptoměn je podle mě fakticky vyloučený.

Bitcoin se může vyvinout v jakousi rezervní měnu, kterou drží centrální banky částečně pro účely, s nimiž se dnes drží třeba dolar.

Dovedete si představit, že by se jednoho dne v Česku kromě koruny platilo i kryptem?

Nemyslím si, že třeba bitcoin bude jednoho dne paralelní měnou. Spíš se to podle mého názoru vyvine směrem, kdy uživatel ani nepozná, že jeho platba šla skrze kryptotechnologii.

Satoshi Nakamoto
Spoluzakladatel největší české kryptoměnové burzy Coinmate. Vystudoval VŠE, magisterský obor získal v oboru mezinárodní obchod. O bitcoin se začal s obchodním parťákem Danielem Houškou zajímat už v roce 2011, po několika letech si otevřeli vlastní burzu. Má taky zkušenosti z IT a pomohl rozjet několik startupů zaměřených na inovaci ve finančnictví.Istvan Csak / Shutterstock.com

Kdo je Satoshi Nakamoto? Odhalujeme identitu tajemného tvůrce bitcoinu

Vynálezce bitcoinu, vystupující pod jménem Satoshi Nakamoto, se před dvanácti lety úplně odmlčel. Od té doby se spekuluje, jaké je jeho pravé jméno. Kdo by tedy mohl být tou tajemnou osobou, která stojí za největší světovou kryptoměnou? A není nakonec lepší to nevědět?

Můžete být konkrétnější?

Jde o to, ve zkratce, co běží na pozadí. Když dnes platíte kartou, taky nevíte, přes kolik serverů peníze jdou a co se tam děje. Pokud se využije nová kryptotechnologie, bude tenhle systém efektivnější a lepší. Bitcoin se v tomhle případě může vyvinout v jakousi rezervní měnu, kterou drží centrální banky částečně pro účely, s nimiž se dnes drží třeba dolar.

V posledních měsících klesá volatilita bitcoinu. Je to argument pro to ho čím dál víc používat jako normální platidlo?

Podle mého se do téhle situace dostaneme, ale třeba až za dvacet let. Čím větší tržní kapitalizace bitcoinu bude, tím méně bude volatilní.

V očích veřejnosti je největším rizikem spojeným s kryptoburzami hacking. Co pro zabezpečení děláte u Coinmate?

V první řadě máme rozdělené uchování kryptoaktiv do tří fází. Jenom dvě až tři procenta jsou k dispozici na serverech pro potřeby vkladů a výběrů. Další část je v systému, který je zabezpečen multi-signature schématem. Největší kus je uložen offline, a tím pádem nedostupný. Máme ho v hardwarových peněženkách bezpečně uložených v trezoru a běžně se k nim nedostaneme ani my. V případě napadení je v ohrožení jen ta první zmíněná část.

Čemu věříte z dlouhodobého hlediska víc?

A pokud nějaké krypto zmizí, co byste dělali?

Fakticky ani toto nehrozí. Přešli jsme na technologii, která je dnes schopná omezit denní vklady a výběry. V momentě, kdy se děje něco podezřelého, víme, že se to děje, a další výběry je nutné ručně autorizovat. Ale pokud vezmeme tuhle hypotetickou situaci, jde to do nákladů společnosti. Jsme zavázáni držet sto procent uživatelských zůstatků. Takže o peníze nepřijdete.

Co můžu jako uživatel udělat víc?

Upřímně řečeno, pokud máte dvoufázové ověření skrze Google Authenticator a hardwarovou peněženku nebo se do Coinmate účtu přihlašujete pomocí BankID, tak vašemu účtu ani kryptu v zásadě nic nehrozí.

(…)

To není všechno. Zbytek rozhovoru si můžete přečíst v aktuálním vydání tištěného magazínu Finmag. Dočtete se v něm ještě například o tom, co se stane, až bude bitcoin kompletně vytěžený, jaký je rozdíl mezi kryptoburzou a klasickou burzou, nebo jaké plány má Roman Valihrach do budoucna.

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

Bitcoinblockchainco se děje s miliardamiinvesticeinvestiční univerzitakryptokryptoměnyMiliardy v pohyburozhovor
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo