Jak vysoká míra inflace dopadá na investice do penzijních fondů

Martin Vašek
Martin Vašek
5. 5. 2022
 15 722

Aktuální ekonomická situace naznačuje, že směřujeme k pozdní fázi ekonomického cyklu. Co to znamená a jak vysoká míra inflace dopadá na hlavní investiční nástroje? Situaci analyzuje Martin Vašek, generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti.

Jak vysoká míra inflace dopadá na investice do penzijních fondů
Jak vysoká míra inflace ovlivňuje penzijní fondy? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Penzijní spoření nabízí už deset let také možnost investování. Není to tedy jen spoření v pravém slova smyslu. Od konce roku 2012 můžeme s doplňkovým penzijním spořením (DPS) investovat do fondů, které se více či méně orientují na světové akciové trhy.

Míra zhodnocení zhruba odpovídá míře podstoupeného rizika, výnosy z investice do fondů DPS přesahují i deset procent za rok. V poslední době se tak stávají i nástrojem k ochraně před inflací, která poprvé od devadesátých let dosáhla dvouciferné hodnoty.

Kromě inflace je hlavním tématem na finančních trzích, které jsou spojeny s dynamickými investicemi penzijních společností, aktuálně nestabilní geopolitická situace a riziko potenciální stagflace či recese.

Z hlediska vlivu rusko-ukrajinského konfliktu na globální ekonomiku trhy prozatím vyhodnotily situaci jako zvládnutelnou. V každém případě je však konflikt dalším proinflačním faktorem, zejména v oblasti energií a potravin.

Sečteno a podtrženo, inflace je pro trhy dnes tématem číslo jedna.

I v Evropské centrální bance se formuje větší skupina bankéřů, která chce sazby zvyšovat.

Inflace a centrální banky

Za poslední měsíce také výrazně zesílila rétorika významných centrálních bank. Nyní se očekává rychlejší a razantnější zvyšování úrokových sazeb.

Kde se bere inflace
Shutterstock

Inflace pod drobnohledem. Kde se bere a máme se jí bát?

Meziroční míra inflace se v září přiblížila hranici pěti procent. S hodnotou 4,9 procenta vzrostla oproti srpnu o 0,8 procentního bodu. Ceny letos navíc rostou, kamkoliv se člověk podívá. A zdražovat se bude dál. Podívejme se však na růst cen v kontextu: máme se ho vážně tak bát?

Náš hlavní ekonomický scénář se tedy posouvá směrem k pozdní fázi ekonomického cyklu. Ta sice přináší vyšší inflaci a zvyšování úrokových sazeb, ovšem obvykle stále ještě znamená růstový potenciál pro akciové investice, byť v prostředí zvýšené nervozity.

V ekonomikách je stále velké množství peněz a firmy tak jsou nadále schopny převádět velkou část zvýšených nákladů na své zákazníky, což podporuje další růst akcií. Na druhou stranu rizika plynoucí z budoucích akcí centrálních bank, zhoršeného makroekonomického výhledu a geopolitiky opodstatňují v rámci portfolia vůči akciovým investicím o něco opatrnější přístup.

Centrální banky by měly hrát prim zejména ve druhém čtvrtletí. Americký Fed bude nejspíš pokračovat ve zvyšování sazeb rychlým tempem a zároveň bude snižovat svou bilanci. I v Evropské centrální bance se formuje větší skupina bankéřů, která chce sazby zvyšovat.

Na českém dluhopisovém trhu nás čeká stabilizace výnosů, ze které by ve druhé polovině roku měla dluhopisová portfolia profitovat.

Dluhopisy vs. akcie

V uplynulém čtvrtletí se na poli dluhopisových investic nebylo prakticky kam schovat. Státní dluhopisy, korporátní dluhopisy i dluhopisy z rozvíjejících se trhů, všechny zaznamenaly výrazné ztráty, které téměř sekundovaly ztrátám akciovým.

Spoříte si na stáří?

Kratší průměrná doba splatnosti (takzvaná durace) portfolií a vyšší podíl hotovosti však pomáhaly tyto ztráty limitovat. Zároveň minulé ztráty znamenají u dluhopisů potenciál vyšších budoucích zisků. Vývoj na poli dluhopisů výrazněji ovlivní především konzervativní portfolia penzijních společností. V ČR se výnosy českých státních dluhopisů nyní blíží hodnotám z přelomu tisíciletí.

Komunikace centrální banky naznačuje, že další zvyšování sazeb je ještě před námi, ale postupně se blížíme vrcholu sazeb v ČR. Po raketovém růstu dluhopisových výnosů ve druhém pololetí roku 2021 a v prvním čtvrtletí roku 2022 nás na českém dluhopisovém trhu čeká stabilizace výnosů, ze které by ve druhé polovině roku měla dluhopisová portfolia profitovat.

Letošní vývoj inflace a cyklus zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB nás však zatím přesvědčuje, že vrchol výnosů je stále ještě před námi.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Asociace penzijních společností (APS) hlavním partnerem.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Investice na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
17
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vašek

Martin Vašek

Generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obory Finance a Ekonomika průmyslového podniku. Do ČSOB nastoupil v roce 2005 na pozici ředitele útvaru Podpora... Více

Související témata

dluhopisydoplňkové penzijní spořeníinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupenzijní společnosti

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo