Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ženám vstup povolen aneb Jak se daří bourat investiční stereotypy

Lenka Kinclová
Lenka Kinclová
24. 3. 2022

Ještě pár let nazpět bylo investování výhradně pánským klubem. V poslední době ale ženy začínají do tohoto světa stále více pronikat. Ženy, které už jeho kouzlo objevily, v něm navíc projevují skvělý instinkt, který by jim leckterý investor-muž mohl závidět.

Ženám vstup povolen aneb Jak se daří bourat investiční stereotypy
Ženy při investování dosahují vyšších zisků než muži (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Například loňský průzkum investiční společnosti Fidelity ukázal, že jen 33 % žen o sobě mluví jako o investorkách. Když už se ovšem do světa investic ponoří, dosahují lepších výsledků než muži. A to tak, že jejich investice v průměru vydělávají o 0,4 % za rok víc.

Není přitom překvapením, že ženy a muži o investování přemýšlejí jinak. Zatímco muži dávají přednost podrobnému zkoumání analýz, grafů a dlouhým diskuzím, v ženském světě vládne především sázka na jistotu a výběr bezpečných investic.

Stejně jako v běžném životě, i v oblasti financí a investic zkrátka méně riskujeme.

Ve světě investic nám případné váhání hraje do karet. Na rozdíl od mužů, kteří jsou schopni za rok obměnit své investiční portfolio...

Ženy investorky a pomyslné hranice

Jak ukazují výsledky zmíněného průzkumu, tento přístup se vyplácí. Díky tomu, že si dokážeme udržet chladnou hlavu, nemáme na rozdíl od mužů tak velké tendence podléhat tržním výkyvům. Na vrub nám jde také fakt, že většina z nás zastává roli rodinného finančního ředitele. Stačí už jen tyto znalosti přetavit v první investici.

finGOOD

Platforma finGOOD umožňuje individuálním investorům investovat do prověřených českých společností s historií. Podnikatelům přináší možnost získat flexibilní zdroj financování pro rozvoj svého podnikání. Investice probíhají formou P2B crowdfundingu. Nejčastěji nabízí zhodnocení 7 až 10 %, v průměru 8,7 % ročně. Investice jsou navíc zajištěny zástavou movitého nebo nemovitého majetku.

Z průzkumu je zřejmé i to, že 64 % z dotazovaných (1200) žen by chtělo být víc aktivní v rozhodování o svých financích. Zároveň ale 34 % respondentek se jednou do měsíce kvůli penězům špatně usíná, a to napříč věkovými generacemi. Investování je jedna z možných cest, jak tyto noční „děsy“ zahnat.

Ale ruku na srdce: v tomhle ohledu si nevědomky stavíme vlastní bariéry. Tou první a největší je strach, a to konkrétně ze složitosti a případné ztráty peněz. Investování je ale jako jízda na kole: jakmile pochopíte základní princip, jde to samo.

Největší a nejzásadnější bariérou je nízké sebevědomí. To je v ostatních oblastech spíše na škodu, ale ve světě investic nám případné váhání hraje do karet. Na rozdíl od mužů, kteří jsou schopni za rok obměnit své investiční portfolio, ženskému světu vládne klid a stabilita. Sladkou odměnou je vyšší průměrný roční výnos z investic.

Vstupu do světa investic není třeba se obávat. Není nutné se hned ponořit do technických analýz a studia svíčkových grafů.

Všichni jsme si rovni… ale až v březnu

Že mezi mužským a ženským světem panuje nerovnost v platech, není třeba nějak výrazně zdůrazňovat. Například takzvaný den rovnosti, který letos připadl na 1. března, ukazuje, že ženy v Česku musí v roce 2022 pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Ženské platy jsou podle dat Eurostatu v průměru o 16,4 % nižší než ty mužské a v tomto parametru patříme mezi nejhorší země v Evropské unii.

Investujete?

Právě investování je jedna z cest, jak tuto nedobrovolnou dvouměsíční práci zdarma odstranit. Vstupu do světa investic není třeba se obávat. Není nutné se hned ponořit do technických analýz a studia svíčkových grafů. Pro seznámení se se světem investic vznikla finGOOD Akademie, která má za cíl pomoci začínajícím investorkám a investorům se základními investičními otázkami a případnými překážkami.

Třeba i díky nim se víc žen vrhne po hlavě do vzrušujícího investičního světa a zbourá prozatímní stereotypy. Zatím jim všechno hraje do karet.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je finGOOD generální partner.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lenka Kinclová

Lenka Kinclová

Vystudovala Provozně ekonomickou fakultu se zaměřením na marketing. Miluje solo cestování, ze kterého píše cestopisy. Jako aktivní investorka se zajímá o novinky ze světa investic a fintechu. Nyní má na... Více

Související témata

crowdfundingfingoodinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo