Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Račte si sundat růžové kryptobrýle, vaše aktiva můžou shořet jako papír

Martin Tománek
Martin Tománek
25. 7. 2022
 17 914

Kryptoměny a na ně navázaná aktiva můžou uchovat hodnotu vašeho majetku. Můžou ji znásobit. A taky můžou shořet jako papír. Nejsou spoření a nejsou investice. Jsou spekulace.

Račte si sundat růžové kryptobrýle, vaše aktiva můžou shořet jako papír
Zdroj: Shutterstock

Loni v říjnu byl spuštěn první americký burzovně obchodovaný bitcoinový fond ProShares Bitcoin Strategy ETF. Přestože neinvestuje přímo do kryptoměny, ale do bitcoinových futures, přilákal během prvního dne rekordních 550 milionů dolarů! A záhy vznikaly další.

Rozmach kryptoměn má ale i ošklivou odvrácenou stranu. Těžko nesouhlasit se šéfem americké Komise pro cenné papíry Garym Genslerem, který prohlásil trh s kryptoaktivy za Divoký západ. Různých podvodů – s rychle uměle vyhnanou cenou a ještě rychlejším vypařením se, Ponziho schémat, hacků kryptoměnových burz – bylo tolik, až se člověk diví, kde se pořád berou noví důvěřivci. Cynik by řekl, že díky kryptoměnám se celá generace investorů učí finanční gramotnosti.

Navíc kryptoměny přirozeně nejsou imunní vůči takzvané kreativní destrukci. V době psaní tohoto textu server Coinopsy eviduje už 2 394 mrtvých kryptoměn. To číslo jasně říká, že o peníze přišly zástupy lidí. A jestli si něčím můžeme být jistí, tak tím, že další tisíce kryptoměn potká stejný osud.

Kupci kryptoaktiv až příliš často podléhají potenciálně velmi nebezpečným bludům. Kvůli nim pak za krypto vyměňují nadměrnou část svých úspor. Tady jsou dva hlavní.

 

Že bitcoin není zlato a že kryptoměny nejsou zaručený uchovatel hodnoty, není samo o sobě nic proti nim.

Uchovatel hodnoty

Často se setkávám s argumentem, že v prostředí relativně vysoké inflace kryptoměny slouží jako uchovatel hodnoty. Jsou s námi ale příliš krátce na to, abychom něco takového mohli tvrdit. Kryptoaktiva zažila jediné období zvýšené inflace – poslední dva či tři kvartály.

Činit závěry na základě jednoho pozorování je ale velmi předčasné. Zvlášť když tahle vlna inflace ještě zdaleka není za námi. Jestli kryptoměny skutečně fungují jako uchovatel hodnoty, budeme vědět až ve vzdálenější budoucnosti. A pokud fungovat skutečně budou, rozhodně ne všechny.

Mimochodem, minimálně u jedné kryptoměny odpověď známe. Jak dobrým uchovatelem hodnoty může být kryptoměna, která vznikla jako parodie na bitcoin a která je zároveň konstruována tak, aby se každou minutu natěžilo deset tisíc nových mincí? Ano, řeč je o dogecoinu, aktuálně dvanácté nejhodnotnější kryptoměně.

Vývoj kurzu psích peněz k dolaru

Zdroj: peníze.cz

Nízká korelace s akciemi byla u zlata pozorována stovky let, u bitcoinu ale máme k dispozici příliš krátké období,

Digizlato není zlato

A pojďme k dalšímu populárnímu bludu – bitcoin jako digitální zlato. Musím uznat, že srovnávání bitcoinu se žlutým kovem se na první pohled jeví racionálně. Především jak zlato, tak i bitcoin existují mimo tradiční finanční systém. Obě aktiva mají omezenou nabídku. Množství zlata se zvyšuje jen velmi pomalu a bitcoin je omezen na 21 milionů mincí. Často se jako společná charakteristika uvádí i nízká korelace jejich hodnoty s akciovými trhy.

Kde vidím problém? Předně, zmíněná nízká korelace s akciemi byla u zlata pozorována stovky let, takže ji můžeme pokládat za fakt. U bitcoinu máme k dispozici tak krátké období, že těžko odpovědně soudit. V poslední době navíc korelace bitcoinu s akciemi vzrostla.

Držíte krypto?

Nejzásadnější rozdíl ovšem tkví v odlišné volatilitě. Podle analýzy agentury Morningstar, která sledovala vývoj cen zlata po 11 let, pokleslo zlato během záporného kvartálu v průměru o devět procent. Průměrný pokles bitcoinu byl 31 procent. Obrovská propast. Je jasné, že srovnání bitcoinu se zlatem pokulhává.

Že bitcoin není zlato a že kryptoměny nejsou zaručený uchovatel hodnoty, není samo o sobě nic proti nim. Někomu to může vyhovovat. Nenasazujme si ale růžové kryptobrýle. Fakt je, že kryptoaktiva mají vysoce spekulativní charakter. Pokud je někdo nakupuje s cílem uchovat hodnotu majetku, může být velmi zklamán.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost PARTNERS partnerem.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

BitcoindogecoininvesticeKdo hýbe miliardamikomentářkryptoměnyMiliardy v pohybuPartnersriziko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo