Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Banka, nebo sklad?

Jan Majer
Jan Majer
16. 11. 2007

České banky vytvářejí kuriózní situaci. Úroky, tedy odměna klientům za svěření peněz bance, nepokryjí poplatky, které platí. Banka si nechává platit, jako by byla sklad, říká PATRIK NACHER, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com.

Banka, nebo sklad?
Čím vás banky tak štvou, že jste založil server kritizující jejich praktiky a organizujete mimo jiné anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek?
O neúměrně vysokých a nesmyslných bankovních poplatcích se mluví stále. Pojďme se ale podívat na samu podstatu. V té nejde o to, kolik banky vydělávají. Důležité je, jaké položky zisk tvoří. Pokud drtivou část zisku bank reprezentuje úroková marže či obchodování na finančních trzích, je to v pořádku. Horší je, že plnou třetinu zisku tvoří bankovní poplatky.

To je překvapivé číslo. Mělo by to být jinak?
Podstatou a jedním z řady motivů uložení peněz do banky je, že vkladatel sníží svou současnou spotřebu ve prospěch své vyšší budoucí spotřeby. Tyto peníze vlastně půjčí bance, která s nimi podniká, dále je investuje, a tím tvoří část zisku. Banka je vlastně vůči svým vkladatelům v postavení dlužníka. Měl by očekávat odměnu v podobě úroku.

Ten ale dostává…
Důsledkem současné poplatkové politiky bank v ČR je kuriózní situace, kdy poplatky u běžného vkladatele převyšují úrok natolik, že vkladatel má v budoucnu na svém účtu nikoliv více či stejně, ale dokonce nominálně méně finančních prostředků, než kolik původně na účet vložil. Není odměňován. V zásadě by se dalo říci, že je sankcionován.

To je opravdu absurdní.
Absurdnost situace podtrhuje u některých bank poplatek za položku. Jelikož je položkou i připsání úroku, klient zaplatí za připsání několika haléřů poplatek v řádech několika korun. Paradoxně by tak pro něj bylo výhodnější se úroků vlastně vzdát!

Proč české bankovní poplatky patří k nejvyšším v Evropě?
Dá se s určitou nadsázkou konstatovat, že české banky se už nechovají jako banky v tom původním slova smyslu, ale spíše jako sklady. Sklad za svou službu – úschovu věci – dostává odměnu, takzvané skladné.

To je legitimní způsob podnikání.
Banka by pak ale měla kromě této stránky věci přijmout ve své „nové roli“ i tu pro ni méně výhodnou, že totiž skladovatel s takto uschovanými věcmi (penězi) nesmí dále nijak nakládat. Výdělek zde totiž představuje právě onen poplatek – skladné. Obojí najednou – tedy vybírat poplatky i za základní bankovní služby (skladné) a zároveň s věcí samou (penězi) podnikat – je jednostranně výhodné pro banku.

Rozhovor vyšel v týdeníku Reflex. Patrik Nacher je vydavatelem serveru bankovnipoplatky.com.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo