Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ztraceni v počtech

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
30. 3. 2020

Dnes se zaměříme hlavně na články, které se pandemií zabývají z pohledu statistiky: jak různé země počítají mrtvé a v čem nás šálí testy.

Ztraceni v počtech

Proč má koronavirus v Itálii dvacetkrát vyšší smrtnost než v Německu? „Německo také v současnosti běžně netestuje umírající pacienty nebo ty, kteří zemřeli na následky jiného onemocnění. Pokud na COVID-19 zemře někdo, kdo na něj nebyl dříve otestován, už se nezjistí, že byl nakažený.“

Jan Kulveit a Jakub Steiner o matematice testování. Doporučuju tabulku na str. 6. (PDF)

Opět Jiří Štefánek: „Během mého života zatím nic neotřáslo mou vírou v některé autority tak, jako toto krátké období.“

Rozděleni koronavirem. „Každá nízkopříjmová rodina, která musí riskovat, že se nakazí a přenese nemoc na ostatní, vystavuje riziku celou společnost.“ (Původně o chřipce, ale platí i teď.)

Olga Lomová: Světová zdravotnická organizace spoluzodpovídá za rozšíření pandemie z Číny

Na Finmagu: František Kalenda přímo z Francie, Michael Durčák o tom, jak moc budeme po pandemii stát o takovýhle stát. Já o problémech s modely a snahou zachránit co nejvíc životů za jakoukoliv cenu.

Anglicky

Longread Scotta Alexandera o rouškách a respirátorech. TLDR: 1. Podle toho mála, co o rouškách víme, jako dílčí ochrana fungují. 2. Pozor na kompenzaci rizika, nedělejte s rouškou nic, co byste nechtěli dělat bez ní. 3. Respirátor neumí používat ani část doktorů, co teprv vy.

Kteří pacienti by měli dostat přednost (nejen) u ventilátoru? Srovnání různých přístupů.

Deníkové úvahy filozofa Franka ‚Bifa‘ Berardiho.

V mezích možností trocha humoru. Vedle Covid-19 nás ohrožuje i Dunning-Krugerův efekt: „První příznaky DKE-19 se obvykle objeví 3–5 dní poté, co člověk zjistí, že se epidemiologie nezabývá kožními problémy. Příznaky zahrnují silná prohlášení, tvorbu grafů a blogování na Medium.com. (…) Nejohroženější skupinou jsou muži mezi 24 a 36 lety pracující v technologických odvětvích.“

Je vám karanténa dlouhá? „Tyfová Máňa“ v ní strávila čtvrt století.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo