Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Není důvod odmítnout migrační dohodu. A přece to uděláme

Luboš Palata
Luboš Palata
14. 11. 2018

Nezávazný dokument přijatý skoro dvěma stovkami členů OSN pouze zaručuje migrantům lidská práva a nedělá z nich zločince. Jenže už to ve střední Evropě vadí. Migranti tu jsou líčeni jako hrozba.

Není důvod odmítnout migrační dohodu. A přece to uděláme

Organizace spojených národů nepřijala za posledních sedmdesát let žádný dokument, který by řešil všeobecně přijatelný přístup k migrantům. Úmluva o migraci, kterou letos v červnu přijalo v Maroku 192 členských států, proto byla považována za velký úspěch. I přesto, že už na konci loňského roku se z jednání stáhly Spojené státy. Což nakonec nebylo – i vzhledem k postojům Donalda Trumpa k jiným mezinárodním smlouvám – nijak překvapivé.

Úmluva, která bude i po ratifikaci stejně závazná jako rezoluce Valného shromáždění OSN (tedy právně nezávazná a nevymahatelná), migraci ani nepodporuje, a dokonce ani nelegalizuje. A rozhodně nedělá z „migrace“ lidské právo, jak tvrdí někteří politici ve střední Evropě. Přesto ji odmítlo ratifikovat Maďarsko, Polsko, Rakousko a k podobnému kroku se zřejmě chystá Česká republika a Slovensko.

Babiš prosadil svou

Ještě v létě tehdejší dvojministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček dokument obhajoval. „Chtěl bych jednoznačně vyvrátit, že migrační kompakt definuje migraci jako základní lidské právo. To prostě není pravda. Dokument hovoří pouze o lidských právech migrantů jako o univerzální zásadě,“ uvedl ve Sněmovně Hamáček. „Dále chci jasně zdůraznit,“ pokračoval šéf koaliční sociální demokracie, „že kompakt nijak neomezuje suverenitu států v oblasti migrace v rozhodování o tom, koho a za jakých podmínek vpustí jednotlivé státy na své území, ani nepředává národní kompetence na úroveň OSN či EU. Kdo by snad chtěl tvrdit opak, tak si troufnu říci, že ty dokumenty nečetl nebo že význam těchto dokumentů zkresluje.“

Po pár měsících jako by to všechno ale přestalo platit. „Vnímáme připojení Česka za současné situace ke kompaktu v této situaci jako spíše kontraproduktivní,“ řekl před pár dny nový šéf české diplomacie za ČSSD Jiří Petříček. A premiér Andrej Babiš mu nařídil do tohoto týdne vypracovat stanovisko s důvody, na jejichž základě Praha podpis odmítne. „Opakuji za mě, že se mi nelíbí, že tam vlastně dochází ke stírání rozdílů mezi legální a nelegální migrací. Jsou tam věci, které se dají různě interpretovat. Já mým partnerům ve vládě budu navrhovat, abychom se zachovali stejně jako Rakousko nebo Maďarsko,“ uvedl minulý týden Babiš.

Petříček sice diplomaticky uvedl, že Babiš nemá pravdu, že tam nic takového není, ale vlak už se zřejmě rozjel a Česko mezi signatáři dokumentu zřejmě nebude.

Nejinak to asi dopadne na Slovensku. Tamější ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který v minulých měsících předsedal Valnému shromáždění OSN, sice vede daleko tvrdší bitvu, ale vládní Slovenská národní strana pojala nepodepsání dokumentu OSN jako zásadní věc. A premiér Peter Pellegrini nemá dostatek odvahy, aby se v křehké situaci koaličnímu partnerovi postavil.

Podobné je to i v Rakousku, kde kancléř Sebastian Kurz ustoupil koaličním Svobodným, kteří mají antiimigrační agendu jako svůj hlavní programový bod.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Migrant je hrozba

Důvodem, proč středoevropské země (a USA) od „migračního paktu“ odstupují, je pohled na migraci, který se ve zhysterizované politické atmosféře prosadil. Migranti se stali potenciálními zločinci. Proto vadí už samotné pojetí paktu, kde se na migranty (ať už legální, či nelegální) dívá jako na lidi s plnými lidskými právy a jejich zavírání do detenčních center (často fakticky vězení) se pokládá až za poslední možnost. Úmluva vyzývá státy OSN k tomu, aby migranty zachraňovali v situacích, kdy jim jde o život, jako se to dělá na moři. Už to je ale pro Viktora Orbána, Jarosława Kaczyńského a zřejmě i Andreje Babiše nepřijatelné. Migranti, zvláště z muslimských zemí, jsou pro ně potenciální teroristi a ekonomická, bezpečnostní, ba civilizační hrozba.

Ochrana hranic, za jakoukoli cenu, před nelegální migrací, se v naší části Evropy jako by dostala nade vše. Nad lidskost, solidaritu, soucit… Z tohoto pohledu je logické, že potom země jako Česko, Polsko, nebo Maďarsko prostě migrační dohodu nepodepíšou. Bezprostřední důsledky to pro Prahu, Budapešť nebo Vídeň nebude mít žádné. Ostatně, podpis nepřipojí ani USA. O tom, že je to ústupek netolerantní, xenofobní části společnosti, ale nelze mít pochyby.

Autor je redaktor Deníku

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (23)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo