Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jaká je hodnota vládních dluhopisů...

Vladimír Hobza
Vladimír Hobza
10. 2. 2010

Pravděpodobnost státního bankrotu? Pro investory do dluhopisů zásadní faktor. Agentura Moody’s se proto pokusila vytvořit rating „společenské soudržnosti“ navázaný právě na indexy vládních dluhopisů. Podobný model dosud žádná ratingová agentura nepoužívá. Vyjádřit „společenskou soudržnost“ pomocí číselného modelu totiž rozhodně není snadné.

Jaká je hodnota vládních dluhopisů...

Až donedávna se dluhopisy západních zemí hodnotily jen na základě pevných makroekonomických veličin, například pomocí odhadované míry růstu HDP. Ačkoliv jsou tato data zásadní i nadále, sama o sobě již nestačí. V následujících letech totiž bude klíčová nejen celková velikost dluhu, ale i schopnost vlád efektivně zavádět opatření na jeho omezení.

Během jejich implementace totiž nesmí docházet k periodám politické nestability. Rozhodující proto bude, zda má daný stát dostatek politické a sociální soudržnosti, zda dokáže čelit těžkým výzvám či dokonce měnit některé sociální normy v zájmu celkové stabilizace veřejných financí.

Budou všichni jako Japonci?

Na jedné straně spektra sociální koheze jsou země jako Japonsko. Japonské instituce totiž dokážou sdílet těžkou ekonomickou situaci společně s občany, aniž by vznikaly sociální nepokoje: pokud firmy nemají dost peněz, rovnoměrně rozloží důsledky záchranného procesu mezi všechny zúčastněné (například plošným snížením mezd) a nepropouštějí selektivně, jak je zvykem třeba ve Spojených státech.

Někteří pozorovatelé dokonce Japonsko obviňují z posedlosti kulturní harmonií. Negativní konotace však mohou brzy nahradit konotace pozitivní. Důraz na sdílení problémů v minulosti totiž naznačuje způsob, jakým bude vláda řešit omezení veřejných výdajů v budoucnu. A právě to může mít podle Moody’s vliv na dluhopisový trh.

Zarážejícím faktem u japonských vládních dluhopisů je to, že jsou z 95 procent drženy domácími investory, kteří je nepřestávají kupovat ani v době snižování ratingu. Vede je k tomu právě silná sociální koheze hraničící s patriotismem. Na jednu stranu tak nevzniká tlak na změnu, ovšem na straně druhé to znamená, že Japonsku krach bezprostředně nehrozí.

Americký individualismus

Vlády Spojených států mají zkušeností s omezenými zdroji nepoměrně méně. Země je tradičně založena na hledání nových řešení a nových peněz. Lidé jsou proto ochotni uvažovat o tom, že se budou muset něčeho společně vzdát, většinou až s křížkem po funuse.

Bude-li Washington schopen omezit výdaje, aniž by vznikaly sociální a politické nepokoje, odpoví následující léta. Známky napětí ale sledujeme již dnes. Bill Gross z fondu Pimco varuje: "Americká vláda nefunguje. Nebo přesněji – funguje jen pro některé zájmové skupiny, ne pro celý americký lid."

Zdroj: Bloomberg

Británie – předvolební nervozita

Situace ve Spojeném království je vzhledem k blížícím se volbám vyhrocená ještě více. Zemi navíc hrozí bezprostřední snížení ratingu. Určitou "výhodou" sice může být to, že voliči jsou již zvyklí na vlády omezující fiskální výdaje, sociální soudržnost a patriotismus však v Británii dlouhodobě slábnou. Investoři navíc zdaleka nevytvářejí takovou poptávku po domácích vládních dluhopisech, jako je tomu v Japonsku. Pouze 50 procent vládního dluhu drží Britové.

Zdroj: www.ukpublicpending.co.uk

Podaří se britským politikům zavést reformy tak, aby dopadly rovnoměrně na všechny? Nebo se voliči rozhodnou podobně jako na Islandu a zamítnou vládní plán? A jak zareagují dluhopisoví investoři na případnou ztrátu současného ratingu AAA?

Odpovědi přinese budoucnost. Jedno je však jisté – pokud byly poslední dva roky testem globálních finančních trhů, další dva roky budou stejně kritické pro systém vlád západních zemí.

Na dluhopisovém trhu lze očekávat vysokou volatilitu a nejistotu. Kvůli velkým rizikům (ať už na Islandu, ve Spojeném Království, USA nebo na Ukrajině) již na všechny důležité faktory nestačí jedna přehledná tabulka.

Autor je redaktorem www.investicniweb.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Vladimír Hobza

Vladimír Hobza

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo