Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je investiční dotazník formalita?

Jan Majer
Jan Majer
7. 12. 2007

Každý drobný investor musí před realizací investice vyplnit investiční dotazník. Ten by ho měl ochránit před nesprávným rozhodnutím. Bohužel, moc to nefunguje.

Je investiční dotazník formalita?
Dotazník má mimo jiné určit, zda jste člověk opatrný, který by se měl při investování držet při zemi, nebo naopak dravec, který ustojí rozika nejdynamičtějších investic. Nejčastěji samozřejmě po vyplnění dotazníku zjistíte, že jste někde mezi – rádi byste vysoké výnosy, ale do rizika se vám moc nechce.

Dále vám má dotazník pomoci ujasnit si, na jak dlouho vlastně chcete investovat. Kdo chce do akcií, měl by vyplnit, že na dlouho. Bohužel, mnozí zvolený horizont nedodrží. Často pak realizují ztrátu v nejméně vhodnou dobu.

Finanční poradci popisují, jak začínající investoři při vyplňování dotazníku váhají mezi zcela protichůdnými odpověďmi, jako by to byly drobné nuance téhož. Laik zkrátka na dotazy týkající se tolerance k riziku a dalších důležitých faktorů nedokáže odpovědět tak, aby to k něčemu bylo.

Často někde čtu, jak vám dotazník pomůže zvolit správnou investici. Mezi námi, je to hlavně administrativní pojistka pro zprostředkovatele, že klient věděl, do čeho jde. Papír, který se musí vyplnit. Jako klient na něj nespoléhejte. Raději se o svých možnostech pobavte s někým zkušeným.

Jaké jsou vaše vlastní zkušenosti s investičním dotazníkem? Své názory posílejte na adresu redakce@finmag.cz. Nejzajímavější postřehy finančních poradců a klientů využijeme v připravovaném článku pro tištěnou verzi finančního magazínu Finmag.

Další články o investování
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo