Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Energetický sektor prochází obrovskými změnami. Vyplatí se investovat do energetiky?

Milan Orlovský
Milan Orlovský
20. 11. 2023
BrandInsight

Energii potřebujeme a také v budoucnu budeme potřebovat. Mění se požadavky, forma, technologie, ale byznys zůstává. Je stabilní a vnímají to i investoři. Navíc události posledních let ukazují, že je to i strategická oblast.

Energetický sektor prochází obrovskými změnami. Vyplatí se investovat do energetiky?
Zdroj: KOOR

Proč má smysl investovat do energetických fondů? Nehledě na výnosy zde máme i situaci, která přeje hráčům v tomto segmentu. Mohou se ve velkém rozvíjet a díky investorům ještě rychleji růst.

První důvod – krize

Energetika je odvětví, které se v posledních letech dostalo do povědomí. Energie jako takové nebyly do nedávna tématem, kterým by se firmy intenzivněji zabývaly. Zatímco ještě před dvěma lety tvořily náklady na energie pouhých deset procent z finančních nákladů firem, momentálně je to v některých případech i třicet procent a více. A to už je náklad, který z energetiky a energetických opatření činí téma, kterým se zabývají vedení firem, ale i veřejný sektor. Pro některé subjekty je to až likvidační riziko. 

Nízké ceny byly totiž jen iluzí dlouhodobé stability a udržitelnosti. Společnosti, které učinily opatření v minulosti a diverzifikovaly dodávky energií, pocítily mírnější dopad při dramatických změnách na trhu. Tato cesta se ukazuje jako nejlepší a nejbezpečnější.

Společnosti se ve velkém snaží aplikovat energeticky úsporná opatření, díky kterým jim klesnou náklady na energie, a investují do výstavby vlastních zdrojů energií. Vidíme to na množství poptávek, které dostáváme v naší firmě. Řešení, jak šetřit energie, navrhujeme klientům již 13 let, proto si dovolím tvrdit, že momentálně zažívá tento segment boom. 

Vzhledem ke stavu budov a energetických zařízení je před námi ještě dlouhá cesta. Souvisí to i s legislativou a závazky vůči EU. Abychom dosáhli uhlíkové neutrality, která je naším společným cílem, čeká celý sektor ještě hodně práce.

Ještě před dvěma lety tvořily náklady na energie pouhých 10 % z finančních nákladů firem, momentálně je to v některých případech i 30 % a více.

Druhý důvod – revoluce

Celý energetický sektor prochází obrovskými změnami, které souvisejí s vývojem technologií či klimatickými změnami a zmíněným tlakem na diverzifikaci zdrojů. V souvislosti s tím se skloňuje i slovo revoluce.

Na jedné straně je zde rychlý vývoj technologií stejně jako například v IT sektoru. Na druhé straně je zde tlak na přechod z fosilních zdrojů na obnovitelné, což obnáší zavádění nových technologií a postupů v jejich provozování. Všechno dohromady to generuje obrovské změny i v myšlení a přístupu k byznysu. A musím říci, že to nejsou záležitosti, které by se daly vyřešit za rok či za pět.

Zúčastnil jsem se několika veřejných i soukromých debat s investory či správci fondů. Shodují se na tom, že developerské fondy už nehrají prim. Investoři volí často mix investic. Výše zmíněné důvody jsou zároveň vysvětlením, proč sahají i po fondech z energetického sektoru.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je KOOR

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Milan Orlovský

Milan Orlovský

Spoluzakladatel a CEO společnosti KOOR, která působí na slovenském a českém trhu. Zrealizovala již více než 300 projektů, v rámci kterých snížila energetickou náročnost budov a areálů. Zaměřuje se i na... Více

Související témata

BrandInsightco se děje s miliardamienergetikafinanceinvesticeinvestováníkomentářMiliardy v pohybunáklady
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo