Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nedostatkové léky? Nemocnice řekly dost a vyrobí si vlastní

Brittany Hunterová
Brittany Hunterová
19. 9. 2018

Výrobci léků si v Americe můžou dělat, skoro co chtějí. Je jich málo, uvést nový přípravek na trh stojí hodně času a ještě víc peněz, takže konkurence se nebojí. Diktují si ceny a stresují odběratele nedostatkem. Provozovatelé nemocnic toho mají dost.

Nedostatkové léky? Nemocnice řekly dost a vyrobí si vlastní

Vlády nebývají zrovna přeborníky na vymýšlení nových cest. Dobře je to vidět na zdravotní péči: kolik bylo pokusů inovovat ji a postavit ji na nohy – a vždycky se nakonec ukázalo, že vláda nedokáže nic jiného než ji jenom zhoršit. Iniciativu naštěstí přebírají ti, kdo ve zdravotnictví pracují a inovují, kde to jen jde. Nejčerstvější příklad je z Utahu.

Každý den chybí stovka léků

Intermountain Healthcare je největší poskytovatel zdravotní péče v Utahu a sousedním Idahu. Jako mnoho dalších firem z oboru musí často čelit nedostatku léků. A zdaleka nechybějí jen léky pro volný prodejných léků. Mnohé nemocnice mají například problém se zásobováním takovými základními věcmi jako jsou závěsné sáčky na infuze nebo denně používanými látkami, jako je kyselina listová nebo anestetikum lidokain. Když chybí potřebný materiál, je to samozřejmě frustrující pro zdravotníky, ale extrémní zátěž to může znamenat i pro pacienty.

Prezident a generální ředitel Intermountain Healthcare doktor Marc Harrison, říká:

Každý den v naší firmě chybí víc než stovka účinných látek, většina z nich generika. Znamená to, že se pokoušíme najít náhradu, lítáme tam a zpátky a snažíme se nějak si chybějící léčiva zajistit. To představuje obrovskou ztrátu času, nápor na nervy a pochopitelně to má taky dopad na péči o pacienty.

Další čtení

Spalničky jsou zpátky. V roce 2010 se v Česku neobjevil ani jeden případ, jen do konce dubna jich letos lékaři zaznamenali sto. Blesk, Reflex i jiní ukazují prstem na biomatky odmítající nebo oddalující očkování. Jenže –

největší biomatka je stát

Uděláme si je sami

Nedostatek vede přirozeně ke zvyšování cen. Proto je důležité, aby si jak zdravotníci, tak jejich pacienti měli z čeho vybírat.

Vláda se problém s rostoucími cenami léčiv pokouší řešit jen chabě. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nedávno oznámil, že vytvořil pracovní skupinu, která bude mít za úkol vybrainstormovat, co s cenami utrženými z řetězu dělat. A k tomu ministerstvo spravedlnosti a 45 států obvinily firmy, které vyrábějí generické léky, z cenového kartelu. Jenomže jako u všeho, co stát dělá, buď vyšetřování zabere moc času, nebo řešení zahrne porušování práv někoho dalšího, nebo obojí – a ani v jednom případě to nepovede k dobrému výsledku.

V Intermountain nečekali, co vláda vymyslí, rozhodli se vzít věc do svých rukou a nabídnout zdravotníkům i pacientům novou možnost výběru. Holding, který má jen v Utahu 22 nemocnic, letos v lednu oznámil, že spojí síly s dalšími utažskými poskytovateli zdravotnických služeb a založí vlastní společnost na výrobu generik.

Injekce tržního stimulantu

Nová společnost Civica Rx bude nezávislá neziskovka. V jejím vedení mají být osobnosti z prestižních zdravotnických institucí, jako je Mayo Clinic. Pro začátek se Civica Rx pokusí dostat na trh 14 běžně používaných generických léků, ke kterým je často těžké se dostat a jejichž ceny v uplynulých letech dramaticky rostly. O které látky přesně půjde, zatím nebylo zveřejněno, Marc Harrison ale poodhalil, jakou strategii firma používá při určování, jaké léky bude chtít na trh v blízké budoucnosti dodávat:

Když jsme se rozhodovali, které léky [budeme vyrábět], šli jsme na to prakticky. Hledali jsme léky, kterých je akutní nedostatek, hledali jsme léky, které patří mezi základní léčiva, a hledali jsme léky, jejichž ceny prudce narostly.

Pochopitelně, nová neziskovka může být dobrá, jak chce, ale než se doopravdy dostane do hry, musí přežít brutálně dlouhý a brutálně drahý schvalovací proces u Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Ale jakmile získá potřebná povolení, plánuje Civica Rx začít využívat kapacity existujících výrobců, dokud nebude mít svoje vlastní výrobny.

Doufá se, že až Civica Rx začne fungovat, nabídne zákazníkům nové možnosti volby a nižší ceny. Trh s léčivy dostane injekci podporující růst soutěžení.

Jak se dělá soutěž

Ministr zdravotnictví Alex Azar letos řekl, že snížení cen léků na předpis je úplně nahoře na jeho žebříčku priorit. Určitě to myslí dobře, jenže aby ceny léků snižovala vláda – to není adekvátní reakce na problém. V první řadě: jako jakýkoli jiný produkt na trhu i léky fungují podle zákona nabídky a poptávky. Když vláda zavede cenové stropy, nedostatek léků se jenom prohloubí.

Kromě toho, že by se tak zastřely skutečné tržní ceny, státní cenová regulace by mohla mít vážné důsledky pro zavádění nových léků. Schválení nových léků Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv stojí tak astronomické peníze, že kdyby výrobci byli tlačeni k tomu, aby je prodávali za uměle nízké ceny, znamenalo by to pro ně pořádnou ztrátu. Zisk je dobrý důvod pro to, aby člověk něco dělal. Je pravděpodobné, že kdyby uvádění nových léků nepřinášelo zisky, ale ztráty, asi by jich moc nepřibývalo.

Takže jako u všeho na trhu: nejlepší způsob, jak snížit náklady a uspokojit zákazníky, je zajistit soutěž. Tak, že připustíme vznik nových alternativ, ze kterých si zákazník bude moct vybrat. A o to Civica Rx jde.

Producentů generických léčiv na předpis je dnes jenom hrstka. Vstupu konkurence na trh brání bariéry, takže některé základní léky, jako je například EpiPen (viz box), nevyrábí nikdo jiný. Pak si tyhle společnosti můžou diktovat uměle vysoké ceny. Civica Rx ale nechce po vládě, aby zákonem nasadila těmhle firmám otěže a nařídila jim určité ceny, chce pacientům a zdravotnickým zařízením dát další možnosti volby. Tržní soutěž.

Případ EpiPen

EpiPen není přímo lék, ale snadno i pro laika použitelný injektor adrenalinu (epinefrinu), používá se třeba při prudkých alergických reakcích. Jeho náhlé zdražení o 450 procent před dvěma lety je jedním ze symbolů prudkého růstu cen léků v USA.

Přehledné shrnutí v češtině nabídl třeba Technet.

Kdo se má a kdo nemá čeho bát

Civica Rx bude po nemocnicích chtít, aby s ní podepsaly dlouhodobé smlouvy o odběru, ve kterých bude zaneseno, že tato zařízení budou používat její generika, i když ostatní výrobci zlevní. I to ale nakonec může pro nemocnice znamenat zisk, protože s takovou smlouvou budou mít jistotu, že za léky od Civica Rx budou platit pevně danou cenu.

Všechno se to děje bez nějakého pověření od státu nebo státních intervencí. A na 120 zdravotnických zařízení – třetina nemocnic v zemi – už se s Civica Rx spojilo a vyjádřilo zájem na spolupráci, až se firma rozjede.

Když se někdo na trhu chová nepřípustně, nemůžete ho potírat regulacemi, ale můžete s ním bojovat tak, že necháte trh, aby k němu nabídnul alternativy.

Doktor Harrison říká:

Máme spoustu výrobců léčiv, kteří mají svoje zásady a prodávají léky za rozumné ceny a dodávají je v přiměřených množstvích. Ti se nemusí ničeho obávat. Jsou naši přátelé. Dobří kolegové.

Ale přidal i varování pro konkurenci:

Ti chlapíci, co odírají lidi a uměle vytvářejí nedostatek, oni sami dobře vědí, co jsou zač. A právě ti by si měli dělat starosti.

Harrison tak svými slovy vyjadřuje to, co zastánci volného trhu dávno vědí: je to soutěž, co pohání tenhle svět. A jako pacienti a spotřebitelé bychom měli mít radost z cesty, kterou Civica Rx ukazuje.

originálu, který vyšel na FEE.org, pro Finmag přeložil Gabriel Pleska

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Brittany Hunterová

Brittany Hunterová

Spolueditorka a členka FEE – Nadace pro ekonomické vzdělávání. Vystudovala politologii na Utah Valley University. S pocitem, že studium jí nedává vše, co by chtěla, se náhodou dostala k tématu hospodářství... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo