Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Efektivnější zhodnocení - opravdu?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
25. 12. 2009

Na internetových serverech se zaměřením na ekonomiku si nelze nevšimnout reklamy jedné menší banky. „Hledáte způsob, jak efektivněji zhodnotit peníze?“ táže se banka a láká klienty k obchodování na devizovém trhu.

Efektivnější zhodnocení - opravdu?

Na rozdíl od akcií, které mohou všechny svorně padat, nemohou všechny měny oslabovat současně, dočte se potenciální investor, když na reklamu klikne. Ano, to je naprostá pravda, když dolar oslabuje, euro posiluje.

Marketingové sdělení banky z toho vyvozuje, že devizový trh je tím pravým místem pro investování v době finanční krize. První háčkem tohoto tvrzení je, že kolísavost menších měn, jako je česká koruna, se v důsledku finanční krize zvýšila. To je logické, zahraniční investoři jsou nervóznější a masově z našeho regionu stahovali peníze.

Druhý a daleko podstatnější háček je v tom, že žádná měna, na rozdíl od akcie nebo dluhopisu, nenabízí dlouhodobý výnos (dividendu nebo úrok). Krátkodobé pohyby je potom extrémně těžké odhadnout, stejně těžké jako na všech ostatních trzích. Jako výhodu hraní si „na forexu“ banka uvádí i to, že je možné obchodovat 24 hodin denně, pět a půl dne v týdnu.

Ano, možná je to výhoda, pozorovat v 5 hodin ráno po osmém hrnku kávy, jak se vaše peníze vypařují v důsledku sázky třeba na japonský jen, která vám nevyšla...

Bylo by zajímavé nahlédnout do statistik, kolik procent z mladých mužů, kteří se plni sebedůvěry vrhají na devizový trh, toho po půl roce nechá s pocitem hořkosti a „efektivním“ zhodnocením se záporným znaménkem.

Možná existují skutečně rafinovaní hráči, kteří dokážou delší dobu soustavně vydělávat. Rozhodně jich ale bude menšina. 99 procentům ostatních lze doporučit jediné: místo na podobné reklamy raději kliknout na příkaz k úhradě pravidelné investice do rozumně rozloženého portfolia.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo