Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tohle mění pravidla hry, připravme Putinovi fakturu za Vrbětice

19. 4. 2021
 12 130
98 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Fakt oznámení účasti GRU na explozi ve Vrběticích nemá žádný význam na posuzování geopolitických zájmů a způsobů jakým se Rusko chová. Ty byly jasné a zřejmé z mnoha událostí, které se v posledních letech dnes a denně dějí. Proto "jakési" procitnutí našich vrcholových politiků v posuzování Ruska je v nejlepším případě důkazem nulového politického instinktu, v tom lepším případě.
Plamenné a "zásadové" odmítnutí Ruska z jeho další účasti na projektu Dukovany, které předvedl ministr Havlíček je směšné a děsivé zároveň. Copak ministr Havlíček teprve až dnes vidí co měl vidět dávno a setrvale ? Pokud ano, pak okamžitá abdikace pro naprostou nekompetenci.

Nahlásit
-
16
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Rosatom je objektivně nejhorší nabídka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-8
+

Diskuze

Tak si vemte flintu a táhněte se svými soukmenovci na Moskvu:) Ale ostatní nechte na pokoji, válečné štvaní nikdy nikomu nepomohlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A není von dokonce profesor?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, a co. Asi jste přehlédl, že Čína má 4x tolik obyvatel co USA. Ono by neškodilo otevřít občas atlas světa. Je pak vcelku jedno, že čínský venkov je docela chudý. A šermovat jedním zdrojem je také slabé. Víte celkem lejno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No vida, stačí říct "Rusko" a je po anarchokapitalismu. Kdože to napsal "kde nepřekračuje hranice zboží, překračují je vojáci".?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To bude nějaká etatistická úchylka :-D)))
Jiný diskutující tady nedávno taky napsal něco ve smyslu „XY je sociopat, jak to my všichni tady už dávno víme“. Tehdy mě taky napadl „plural maiestaticus“…

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja to taky nejsem, stejne jako Vy nebo pan Altman. Problem spociva v tom, ze mezinarodni politika nereflektuje osobni postoje jednotlivcu a tudiz Rusko nebo Cina mne, Vas ani pana Altmana asi nezna, neregistruje. Registruje ale nasi vladu a nas Parlament, jejichz jsme, at se nam to libi nebo nelibi, soucasti. Az budou staty zruseny, pak muzeme kazdy individuálně zavolat Putinovi a vysvetlit mu jak to ja nebo Vy vidite a budeme si delat kazdy sam za sebe svou mezinarodni politiku a kazdy si postavime svou jadernou elektrarnu s kym budeme chtit.
Snad je ten plural pochopitelnejsi ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tim sousedstvím jsem myslel (resp. Hoppe) mikro vztahy na úrovni vesnice apod. Analogicky jsem to vztáhnul na státy ve smyslu, né že je máte dobýt ale že se s nima nemáte kamarádit a už vůbec ne obchodovat.
Rozdíl mezi vesnicí a státem situací je v tom, že geografické uspořádání mezi státy umožňuje se konfliktu vyhnout. Souseda kanibala nebo komunistu prostě musíte z teritoria vyhodit nebo vám začnou mizet děti.


Ta technologická převaha svobodnějších zemí, entit je dost možná pravda, resp. já s tim souhlasim ALE o tu výhodu přijdete, když tu technologii budete volně prodávat všude vůkol. To byl můj argument.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Stalin nechal Německý továrny rozebrat na šroubky a převézt do Sajůzu. Pak se hrozně divil, že mu neprodukujou stejně jako v Německu.
Daleko lepší kořist je uchvátit ty mozky (von Braun, Oppenheimer apod.), co to celý vymejšlej. Ale ty musej projevovat trošku spontánního nadšení, jinak to taky stojí za zlámanou belu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Appeasement vůči Rusku, Islámu, Číně atd. je jejich std. modus operandi.
Rusům lezli do zadku už leta, hlavně Frantíci, Němci a Italové. Zvali je jako partnery do NATO atd. zatímco Východní Evropa protestovala.
Ani invaze do Gruzie jim nevadila.
Pak z ničeho nic otočili, když Putin zakázal Pride Parades.
Prostě na GloboHomo se nešahá. To byl jejich trigger. Resp. západní ultralevice (wokemunisti) začli mít s Ruskem problém a Merkel a spol, naslouchá jim, ne nějakejm demokratům a bojovníkům za liský práva disidentů.
Ale furt se stejně zmůžou akorát na jemně rozladěné diplomatické nóty.
A co taky jinýho. Muziku určuje USA. Obama chtěl Reset a vůbec se k Putinovi choval jak malá školačka.

Když budu hodně ošklivej, tak Levicová zahraniční politika přesně kopíruje složení jejich proponentů tj. soyboy študentů.
Vlasntí zemi vlastně nesnášej - hlavně kapitalismus apod.. A myslej si, jako většina žen (obou pohlaví) ,kromě Margaret, že každýho přesvědčej svým šarmem a bystrým jayýčkem (mluvou, ne felací). V realitě pak, když narazej na border sociopata jako Putin, nakonec na tu felaci taky dojde. Si s nima dělá co chce.

Putin je stratég .S Obamamou a Bidenem ví přesně, co si může dovolit a tak jedná. S Trumpem si nebyl tak jistej, tak jen potichu seděl a ani nedutal, ikdyž mu Trump bombardoval letiště v Sýrii.

Ať se za nás Západ postaví nebo ne, je docela jedno. Nemaj totiž v ruce klacek ale kapesníček.
My zas v jedný ruce držíme rubly a v druhý máme pendrek - akorát že je z lékořice.

Zemana a těch dalších blbů, na které by se člověk ani nechtěl zlobit, kdyby neměly plný kapsy juan a rublů, se bude dobrý zbavit.
Jen je mi jasný, jak to dopadne. 'Kdo neni pro Globohomo a EUnuch, je ruskej agent a troll a je třeba ho umlčet.' viz strategie útoků na Trumpa 2016-2019 (Russia Collusion, který btw vymyslel Hillary poradenská firma a realizovali přátelé progresivisti v DOJ/FBI, namočený do toho bylo i CIA, MI6 a korporátní tisk ). Vtipný je, že její Clinton Foundation inkasovala tučné dary od Ruska nejspíš ve spojení za povolení MZV na export strategických zásob Uranu do Ruska (google Uranium One, Clinton Foundation) .
Biden zase přes synáčka dostal namazáno od vdovy po Petrohradskym starostovi a dobré kamarádce Putina. O kšeftech s čínou ani nemluvě. Ticho po pěšině.

Já doporučuju přimknout se k Polákům. Maj podobné obavy z EU a Ruska a mají funkční armádu - politicky i materiálně. Ještě by to chtělo, aby Drábová začla obohacovat....jako pojistku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

1) Já to nejsem.
2) Reálně s Ruskem a Čínou kolaborují i ty "vyspělé západní země". To EU nedávno slavnostně uzavřela velkou obchodní smlouvu s Čínou (když její spojenec USA se Čínu naopak snaží brzdit). Česká kavárenská média se pohoršovala, jak servilně jsme tu vítali čínského generálního tajemníka. Ale v Británii ho vítali s ještě daleko větší pompou. A kolaborace Merkelové s Ruskem, NordStream2, to je pořádně silná káva.

Ano, vůči Rusku a Číně je na místě být maximálně podezřívavý a opatrný.
Je na místě jejich expanzi zadržovat, snažit se snižovat naši závislost na nich, omezovat k nim transfer technologií, necpat jim peníze (např. za plyn), které obratem použijí proti nám (na zbrojení: Němci jim daj prachy za plyn a pak budou volat Ameriku, aby je chránila proti raketám, které si Rusové za ty německé peníze pořídí).
Ale je naivní si myslet, že ten hloupý postoj k nim máme jen my.
Pokud bychom proti ruským expanzivním choutkám měli hledat věrné spojence, tak spíš v Polsku či Pobaltí, než v socialistické západní Evropě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

To je podle mě stejně chybná úvaha, jako:

"Slabá demokratická Británie nemůže odolávat nacistické totalitě schopné mobilizovat ohromné zdroje a eliminovat jakoukoli opozici a kritiku!"

Nebo:
"Slabé demokratické USA nemohou odolávat totalitnímu SSSR, který díky absenci svobody nemusí lidi přesvědčovat, že mají dávat peníze na zbrojení a klidně tak dá na zbrojení daleko větší část HDP, než USA".

Problém je mimo jiné v tom, že AnCap území by oproti demokracii rostlo (i na poli vyspělých technologií) podobně výrazněji, jako USA proti CCCP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

O HDP jsem až tak nemluvil - vy jste vytasil GDP stats z wiki.
Mluvil jsem o bídné kvalitě života ve městech relativně k Západu.
A o tom, že přes veškerý rozvoj, jejich venkov je poměrně zanedbaný.
Což ty zdroje dokládají video dokumentací a zasvěceným komentářem někoho kdo tam leta žije a mluví plynně Čínsky.

China Uncesored zase není pod vlivem Čínské propagandy. Narozdíl od korporátního tisku.

Setčeno a podtrženo: Čínský obr má velmi málé šance nahradit USA jako světovou velmoc.
Můžou nadělat hodně paseky a nebezpečný jsou ale mají daleko slabší výchozí pozici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

P.S. ten expert na strategii, psal jako disertačku o Římské říši tj. Pax Romana, a teď se věnuje Číně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ne, já to nejsem.

Nebo koho má ten plural majestaticus označovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezkej SLAMÁK.
Těch videí je tam víc něž dvě.
Cestují po Číně s komentářem. Takže když mluví o chudém venkovu, tak to i vidíte např.
Druhý jsou China Uncensored - enough said
Třetí je expert na strategii.

Můžou se plést ale rozhodně nemají nulovou hodnotu, v porovnání s dojmy jednoho turisty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mimochodem - všimli jste si tu aktuální situaci ? Začíná se objevovat "výtka" vůči spojeneckým zemím NATO a EU, že se za nás nestaví dostatečně solidárně. Přitom ovšem jsme to my, kdo se nechová vždy solidárně s problémy v EU (jakože nejsem velký příznivec některých EU projektů), jsme to my, kdo přiživuje loajalitu k Číně a Rusku, jsme to my, kdo přizývá Rosatom k výstavbě Dukovan, jsme to my kdo podporuje zájem Ruska na exportu problematických vakcín, jsme to my, kdo volí prezidenta, který je neschopen slova v takové situaci a jen s hruzou cekame co rekne az za tyden procitne, jsme to my, kdo strpíme podivnou kohortu na Hrade, jsme to my, kdo si do cela exekutivy zvolí lidi s pofiderní minulostí a mravním profilem, který negarantuje vůbec nic z hodnot civilizovaného sveta, jsme to my kdo prokázal schopnost rozkrádat EU dotace v měřítku větším než malém. A jsme to my, kdo má opozici, která není schopná ani takové politické soupeře porazit. A budeme to my, kdo bude západnímu světu vytýkat, že se nepřihlásí k našim problémům, když se nám to hodí ?

Nahlásit

-
0
+

Neopírám se jen o osobní zkušenosti, ale stavět vše na jednom či dvou zdrojích, to nemá smysl. To může uspokojit ármčér odborníka jako jste vy. Navíc vám uniká pointa, že to není v celku vůbec o HDP na hlavu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No, radši si přečtu nějaké odborníky než člověka, který si poslechne jedno či dvě videa a dělá na základě toho rozumy. Hodnota nulová.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A vy jste ji viděl? Vy ji umíte posoudit? Nesnáším lidi, kteří jen tak plácají nesmysly jen proto, že se to "nosí" nebo, že nemají dost znalostí svůj názor doložit. V této době a pod vlivem událostí, které vykazují mnoho logických nesmyslů (nedokážeme je vyhodnotit, takže musíme věřit nebo nevěřit povolanými), stejně nepřichází v úvahu. Myslím, že naše energetická nezávislost je stejně ztracená, tak se pojďme zabývat jakou variantu zvolit, těch řešení je přeci jen víc. Westinghouse Elektric, ta podivná společnost s arabským kapitálem, asi nebude tím nejlepším řešením.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Nějak zaniklo mezi řádky, že rusové na Krymu neuchvátili jen tak nějakou "hlínu", ale historicky strategické průmyslové centrum na zbrojní výrobu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy se opíráte o svou osobní zkušenost. Ty dva pánové žili v Číně leta a procestovali ji celou. Budu věřit spíš jejich materálu než vašim dojmům z okénka autobusu a wikipedie, pokud se neurazíte.

Až si přestanou Rusové skupovat byty na Západ od jejich rozkvétající vlasti, tak se do Ruska podívám, jak tam rozdojujou toho kozla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To je zajímavá paralela ale kulhá.
Pax Romana se opírala o teritoriální expanzi a okupaci tj. expatriaci zemědělské produkce, daní a otroků. Tj. Impérium, jehož náklady a slabiny se inherentně projevují u těch dalších uvedených příkladů.

USA nic takového nedělá. Mexiko a Kanada je naprosto v klidu. Dokonce i Afgoš, pet project necon a neolib pomatenců, se opouští. A státy jako Korea, Japonsko a Polsko jim možná začnou ještě základny dotovat, aby zůstaly.

World Police je drahej projekt ale krk jim to nezlomí. Výdaje na obranu dokonce ani nejsou mandatorní. Narozdíl od Social Security a Medicare/Medicaid, které jsou mandatorní a rozpočet ministerstva obrany je proti nim střípek.

USA nevykrvácej na Pax America. Vykrvácej na progresivistickou dýku v zádech s názvem welfare state a probíhající kulturní revoluci Maova střihu.

V ten moment se položí Čína, protože nebude mít kam vyvážet, schovávat prachy a od koho krást technologie. Rus se jistě pokusí zabavit v nastálem zmatku nějakou hlínu, kterou se následně zadusí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Pax Americana se krátí už čas. Budovat říše je vlastně děsně sisyfovská práce. Jak to řekli tomu babylonskému králi bohové: tvoje říše byla zvážena a změřena a byla shledána nedostatečnou, a proto zanikne. I to bude osud americké říše. Půjde tam kam Britská, Ruská, Francouzská, Třetí, Mongolská, Asyrská, Egyptská, Akkadská, Aztécká apod. Na, ja.

Nahlásit

-
-2
+

Ano, i ty jsou orientační. Takže vlastně nic nevíme. A nemá cenu se o tom ani bavit. Lepší je se tam vypravit podívat. A to mám už za sebou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Aha, tak to vysvětluje mnohé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavé ... To samé si já myslím o PPP hodnotách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Sleduju to docela pečlivě.

A ne, seznam.cz to není.

Třeba
čínská strategie
https://www.youtube.com/watch?v=WejSKbicS00
čína z pohledu expats - on the ground experience
https://www.youtube.com/c/serpentza/featured
novináři nezkorumpovaný Wallstreet zájmy
https://www.youtube.com/user/NTDChinaUncensored

Pro opěvné ódy na Čínu si přečtu Forbes, Newsweek nebo 90% tisku

Tisknou všichni. Západ má ale oproti Rusku a Číně tu výhodu, že se míň krade a totální lapsy jsou řešitelné - méně setrvačnosti - pořád ještě jsme o něco svobodnější, ikdyž na tom ultra-levice pracuje a snaží se nás Maoismu přiblížit....za podpory číny a ruska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A nějaký doklad k tomu by nebyl? Byl jste vůbec někdy v Rusku? Anebo Číně? Anebo jen máte veškeré informace ze Seznam.cz a podobných? USA, EU a jiné země tisknou také o stošest.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

NAP nemůže přežít v sousedství někoho, kdo se NAPem neřídí viz Physical removal (H.H. Hoppe)

Svobodný obchod i kdyby existoval a neměl tisíce stran ujednání a podmínek, není vhodný pro vztahy s někým, kdo z onoho oboustraně výhodného obchodu bohatne a díky tomu je schopen živit armádu, se kterou se vám snaží zakroutit krkem.

'Kapitalisti nám prodaj provaz, na kterym budou viset', řekl Lenin?

Je lepší bejt zatvrzelej pod sankcema ale nemít pořádně čim střílet.
Sankce bolej obě strany ale to válka taky a víc. Sankce mají za účel protivníka nevykrmovat.

Nechci se idiotské doktríny šíření demokracie zastávat ale kritici trošku zapomínaj, že Saddám ani Kaddáfí nebyli nesmrtelný. To co je tam teď by nastalo dřív nebo pozdějch, s tim rozdílem, že jedna strana občanský války by měla funkční letectvo, tanky a kdovícoještě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Nominální hodnoty stojí v podstatě vždy za starou belu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
2/4