Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tohle mění pravidla hry, připravme Putinovi fakturu za Vrbětice

19. 4. 2021
 12 140
98 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Fakt oznámení účasti GRU na explozi ve Vrběticích nemá žádný význam na posuzování geopolitických zájmů a způsobů jakým se Rusko chová. Ty byly jasné a zřejmé z mnoha událostí, které se v posledních letech dnes a denně dějí. Proto "jakési" procitnutí našich vrcholových politiků v posuzování Ruska je v nejlepším případě důkazem nulového politického instinktu, v tom lepším případě.
Plamenné a "zásadové" odmítnutí Ruska z jeho další účasti na projektu Dukovany, které předvedl ministr Havlíček je směšné a děsivé zároveň. Copak ministr Havlíček teprve až dnes vidí co měl vidět dávno a setrvale ? Pokud ano, pak okamžitá abdikace pro naprostou nekompetenci.

Nahlásit
-
16
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Rosatom je objektivně nejhorší nabídka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-8
+

Diskuze

Myslím, že více vypovídající je stále tohle.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
Rusko je v objemu HDP za Jižní Koreou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Když odmyslíme, že si Čína cucá čísla z prstu a Rus neumí ani těžit vlastní suroviny...

Čína má 4 velký problémy:
1) Chudej venkov a kvalita života v megaměstech stojí za zlámanou bačkoru
2) Když liberalizujou a omezej kleptokracii, tak se jim režim rozsype - když to neudělaj, tak přestanou bejt konkurenceschopný a začnou chudnout
3) Jsou v geolgrafický pasti. Jejich jediná naděje byla nekonfliktní posilování vlivu tj. obchod a diaspora. Vyhrožování sousedům ji zabouchla dveře. A ve finále budou muset válčit s Jap, Aus, Ind a Rus.
4) Čeká je demografickej sešup. Za situace, kdy Evropa to bude mít za sebou. Růst bude ještě Afrika a o trošku Indie.

Rus je to samý v bledě-modrym. Akorát že víc chlastaj a mají lepší porozumnění pro strategii. Takže dělaj víc muziky za míň peněz.

Čína žije jen díky roztleskávačům z WallStreet. Čínský tuny prachů jim nafukujou portfolia.

The Rise of China vs. the Logic of Strategy with Edward Luttwak (2013)
https://www.youtube.com/watch?v=WejSKbicS00

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cenzura. To je ještě o čtyři litery stručnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, opravdu jsem rok 1968 nezažil. Ono stačí když se lidi zajímají - pak vědí aniž by nutně potřebovali zažít.

Že Britové a Američani posílají lodě do Černého moře je zcela v pořádku. Chtějí odradit Rusko od pokračování ve vměšování se do Ukrajinských záležitostí. Rusko Krym zabralo v rozporu s mezinárodním právem, v rozporu se smlouvami, které samo podepsalo. I kdyby USA (na žádost Ukrajiny) na Krym zaútočily (což myslím neplánují) a Rusy tam odtud vypráskaly, nebylo by možné proti tomu říct ani Ň. A v případě východní Ukrajiny okupované ruskými zelenými mužíčky už není vůbec o čem diskutovat. Nebo pokud to jako problém nevidíte, tak jistě budete i souhlasit, pokud například Čína vyšle svou armádu na "ochranu" svých dělníků pracujících v ruských dálněvýchodních fabrikách. Nebo by USA mohly vyslat armádu na ochranu komunity svých občanů žijících v Moskvě.


Boj proti plynovodu a vaše nechápání důvodů sankcí, trestání "za co?": Je Krym a východní Ukrajina málo? Jsou Skripalovi a Vrbětice málo? To si opravdu může myslet snad jen ruský agent.
Navíc s tím plynovodem to je lehké: celá Evropa se znepokojením sleduje ruskou expanzi v Arktidě, ruské provokace na hranicích s Norskem, atd...
Postoj USA je logický: Evropani na jednu stranu křičej "Ameriko chraň nás", na obranu ale vynakládají daleko méně, než k čemu se zavázali a k tomu ještě budujou plynovod z Ruska = přispívají Rusku na zbrojení (ale Amerika je pak má před Ruskem chránit).
Ono je to dokonce tak, že ten plynovod vlastně chce jen Německo (tradiční spojenec Ruska již od paktu Ribbentrop-Molotov), ostatní země EU (Dánsko, Polsko, ...) křičí jak přejeté a americký tlak vítají.

Možná si připadáte v závětří. Tak jeďte nasát atmosféru do Pobaltí. Tam mají tu ruskou hrozbu za bukem a jsou z ní dost nervózní.

Argumentace NAPem v souvislosti s Ruskem je směšná. Rusko se chová zásadně antiNAPově. Vězní a vraždí opoziční politiky, okupuje cizí území, páchá teroristické činy na cizím území.

A ano, je asi možné, že ten FAKT, že Rusové provádějí na našem území nepřátelské vojenské operace, někdo zveřejnil účelově (strategicky) zrovna nyní, kdy se jedná Dukovanech, tedy o hrozbě zvýšení naší závislosti na Rusku (pod taktovkou ruského agenta na Hradě). Pokud to takto někdo vymyslel a naplánoval, je u mě frajer. Rusko je tmářská a despotická země, ze které nikdy nic dobrého nepřišlo. Rozumí jen síle a dokud není silou zatlačeno do patřičných mezí, jen svou agresivitu a požadavky stupňuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Stačilo stručnější vyjádření: "Autocenzura" :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Vidím, že ekonomika Číny je celkově větší než USA a ekonomika Ruska se blíží velikostně té německé. A to vám ještě každý ekonom řekne, že u chudších eknomik je výše HDP zpravidla o něco podseknutá.

Francie, VB a Itálie jsou už dost pozadu. A je to tohle, co změní pravidla hry.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No vidíte, a já zde, na rozdíl od jiných témat, s panem Altmanem souhlasím. Prožití roku 1968, ale zejména let po 68 považuji za užitečné pro chápání toho co je Rusko zač. Pokud se bavíme o Rusku, strachu, nesvobodě, kolaboraci nemá vůbec smysl uvádět existující problémy v USA nebo EU. Tj. existují, nikdo je nepopírá, ale nemají souvislost a nejsou argumentem při posuzování geopolitického imperializmu Ruska.
Rusko a bohužel namnoze i někteří Rusové (někteří !!!, potřeba rozlišovat) se cítí jako velmoc a chovají se podle toho, bez skrupulí a bez zábran, rukou těžkou a nohou okovanou považují své teritoriální okolí i v Evropě za "své území". A kdo zažil lokajství a kolaboraci v době normalizace (jako důsledek ruských zájmů), ten může velmi dobře vidět dnes, jak lehce jsme ochotni vystavit naši svobodu a bezpečnost ruským zájmům a jak tolerujeme i ve svobodných volbách takové chování našich nejvyšších ústavních představitelů. Cena plynu a energií s takovou komoditou, jako je svoboda a bezpečnost, nemá co dělat.

Chápu, že mladší generace, pokud k ní patříte, dovede jen velmi obtížně rozeznat potenciální nebezpečí, které z Ruska přichází a vždy přicházelo. Všimněte si poznámky prezidenta Havla v projevu ke Kongresu USA, kde pro zachování svobodnějšího trendu ve východní Evropě žádal spíše o ekonomickou pomoc západu vůči Rusku než o pomoc vlastní zemi, když se zdálo, že Rusko je na cestě ke svobodné a demokratické zemi. Bohužel, jen krátce a dnešní trend v Rusku nabral úplně jiný směr.

A když už jsem zmínil Havla (také: "Problém Ruska spočívá v tom, že neví kde začínají a končí jejich hranice"), pak Havlíček v roce 1844 říkal: "Rusové rádi nazývají všechno ruské slovanským, aby později mohli nazývat vše slovanské ruským." Svatá pravda a nesouvisí se rokem 1968.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Pane Altmane, prostě jsem měl pocit, že není formulovaná šťastně. Každopádně kliknutí se počítají od začátku, není to snad tak, že by původní hlasy byly započítány k odpovědím v téhle anketě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kde jsou ty časy, kdy František Štěpán Lotrinský dodával jak pruské, tak rakouské armádě, a považoval to za velmi povedené?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pokud jste si nevšiml, tak už jsme si od nich dvě jaderné elektrárny pořídili (+další dvě na Slovensku). A minimálně Temelín patří mezi ty nejlépe hodnocené na světě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

*dostavba té JE Rusy

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždycky jsem s Vámi souhlasil. Nevím od kdy. Asi od roku 2015. Teď s Vámi úplně poprvé nesouhlasím. Myslím si, že patříte ke staré generaci. Že jste zažil rok 1968 buď jako dítě, anebo jako mladík, případně jako ještě starší. Skoro všichni, kteří rok 1968 zažili, mají od té doby neskutečně iracionální vztah k Rusku. Vy jste příspěvek výše psal o zlu, které jde z Bruselu a o tom z Moskvy. S tím nelze než souhlasit. Zapomněl jste však na zlo, které sem jde z USA. Je opravdu zajímavé, že zveřejnění údajné pravdy o tom výbuchu muničáku přišlo zrovna v době, kdy nastala velmi prudká eskalace napětí mezi UKR, RUS, VB a USA. Nová Bidenova administrativa má ohromný zájem na eskalaci sporu USA-Rusko. Jak to skončí, jestli dobře či špatně, netušíme. Rizika jsou však s Bidenem mnohem větší než s Trumpem. Britové třeba právě posílají válečné lodě do Černého moře. V delším časovém horizontu probíhá gigazakázka na dostavbu JE Dukovany. Všechny politické strany kromě komoušů a SPD z PS se nechaly slyšet, že dostavba té JE je nyní absolutně nemyslitelná. Jedná se taky o osudu vakcín Sputnik a tom Vašem plynovodu Nordstream 2. Osud tohoto plynovodu je velmi hanebný. Trump vůči němu schválil velmi tvrdé sankce. Nijak je nedokázal obhájit. Je zcela zřejmé, že nejde vůbec o potrestání zločinného ruska (a za co?). Jde o zlikvidování ruských plynových pozic v Německu a ve střední Evropě s tím, že uvolněné kapacity obsadí Američani se svým mnohem mnohem dražším zkapalněným plynem. V Polsku už takto politici rozhodli za lid a díky tomu tam mají americký plyn, který je mnohem dražší než ruský. Německo se proti těm sankcím bránilo a brání velmi chabě, přestože se jedná o bezprecedentní narušení jeho suverenity. V dávných dobách by toto byl zcela jasný casus belli.

Proč je špatné, aby Německo odpískalo ten Nordstream 2? Jelikož je lepší, aby o svém plynu si rozhodovali Němci a nikoliv Američani. Když už trh s plynem nemůže být volný a svobodný, tak ať míra jeho centralizace je aspoň co nejmenší. A když si o svém plynu rozhodují Němci a nikoliv Američani je rozhodně menší centralizace.

Dále ještě rozvedu ideologické důvody. Princip NAP platí univerzálně. Platí nejenom mezi jednotlivci či většími kolektivy či mezi člověkem a státem. Platí i mezi státy v mezinárodních vztazích. Špatné jsou nejenom války, bombardování, námořní blokády. Špatné jsou i obchodní sankce. I ty proti Nordstream 2 a proti Rusku za obsazení Krymu. Obchodní sankce absolutně vůbec nefungují a způsobují pravý opak. Zasažené země se ještě více zatvrdí a vzdálí se mírovým řešením a zaváděním svobody. A způsobí v zasažených zemích chudobu.

Ještě o tom muničáku ve Vrběticích: Popsal jsem, za jakých okolností se to děje. Dodám jenom to, že opravdu Vám nepřipadá divné, že PO SEDMI LETECH najednou zjistí z kamerových záznamů, že pachatelem je známá dvojka ze Salisbury? Jaká je to náhoda, že ty kamerové záznamy přežily ten obrovský výbuch? Vzpomínáte si na zprávu CIA o zbraních hromadného ničení v Iráku v roce 2003? Nakonec se ukázalo, že to byla 100% lež a manipulace. Nevidíte podobnost s tímto muničákem ve Vrběticích? Mimochodem Američani tam na Středním východě způsobili mnoho milionů obětí a celé to tam roz****li. Přímým důsledkem je třeba i imigrační krize 2015-16. Lidi, kteří poukazují na to, jak je Rusko zločinné, mají tendenci ignorovat miliony obětí, které způsobili Američani na Blízkém východě a v Libyi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to je pane Capouchu skutečně bezkonkurenční nabídka...- vůbec nejlepší je pořídit si jadernou elektrárnu od země, co nám vyhazuje do vzduchu muniční sklady...
Taková hra, "Iskáj, kdě ošíbka...:-))

To stáří je strašná věc, toho se děsím...:-(((

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Přijde na úhel pohledu.
Z hlediska geopolitiky to smrdí katastrofou, z hlediska bezpečnosti taky nic moc, Nordstream 2 ale stejně pojede. Souhlas s tím, že tyto aspekty se nesmí podcenit a už vůbec ne opomíjet.
Z technického hlediska je to ale jediná možná nabídka. Domnívám se, že chyba je v zadání, nikoli v nabídce či snad zdroji nabídky.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/dukovansky-tendr-bez-rosatomu-konci-politici-to-nepriznaji-rika-expert-snobr-40357517

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

No nevim. Ta vedoucí ideologie je něco ve smysly monarcho-fašisticko-nacionálně -imperialistickétřetí cesty. Hlavní ideolog Dugin na tom pracoval, když se přestal zabývat NazBol (nacionální bloševismus - černý srp a kladivo v bílém kruhu na řerveném poli - místo hákáče srp a kladivo prostě).
Prostě vezmete všechno to nej svinstvo z Fašismu, Komunismu, Sovětského svazu a samoděržavý a zkombinujete to dohromady a popepříte trochou theokracie. Co na tom nemít rád ?

Evidentně vás FSB pěkně zaklekne, když nedržíte lajnu. Neliberální demokracie tam směřuje ale narozdíl od Putinova režimu jí dojdou baterky s poklesem životní úrovně, který sama vyvolává.
Putin to vybudoval tak, že to je stabilní za každé situace tj. těžká ruka je součástí systému.
V neliberální demokracii je ta těžká ruka tak nějak ad hoc a moc tam nepasuje a je tak snadno terčem kritiky.

Liberální demokracie je občas, ikdyž stále častěji, neliberální.
Autokratické Rusko je občas liberální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Zničit takový plynovod musí být přece řádově jednodušší než zničit muniční sklad. Zejména pokud máte přilehlé pobřeží (jako Polsko). Je to dlouhá neuhlídatelná, křehká roura. Není lepší když máte k dispozici takové citlivé místo nepřítele (resp. 2 nepřátel v případě Polska)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi tak:
https://ceskapozice.lidovky.cz/forum/o-vystavbe-5-bloku-jaderne-elektrarny-dukovany-chybi-odborna-diskuse.A201207_191902_pozice-forum_lube

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ale to pořád neznamená totální podřízení jednotlivce i společnosti jedné ideologii. V tom je naše "liberální" demokracie totalitárnější než putinské Rusko. Hard autokracie, nikoli soft totalita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Rosatom je objektivně nejhorší nabídka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Rusko samozřejmě je totalita, pokračování carství. To je celkem zjevné, Doživotní car Putin, likvidace i fyzická, opozičních politiků a novinářů, cenzura všeho, co lze cenzurovat atd atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Rusové na tom byli výrazně lépe, dokud rostla cena ropy, jakmile přestala stoupat, růst životní úrovně se zastavil. Země, která neumí vyrobit slušné auto nebo ledničku a kromě zbraní vlastně vůbec nic, země kde průměrný obyvatel je polovzdělaný alkoholik, který podporuje svého cara, protože obsadil Krym a kus Ukrajiny, na tom nemůže být lépe v žádném ohledu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Furt jsou na tom USA o dost líp, ikdyž Obama a Biden a spol se to snaží napravit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ano. Já ukrajincům nebudu vyčítat, že chtěli na Západ. Chtěj mít systém jako třeba my, protože se chtěj mít jako my. Nedělám si iluze, že prozápadní politici nekradli atd. apod. A samozřejmě, že se tam angažovala C_A a Soros atd. Ještě aby ne.
Ale taky si nedělám iluze, že tam Rus naprosto bezostyšně korumpuje politiku, aby obnovil impérium.

Sečteno a podtrženo, s Ruskem by ukrajincům suverenity a prosperity a právního státu výrazně ubylo relativně k EU. Vědí to oni, víme to i my. A taky víme, že Rus je potvora, tak jsme si pospíšily do NATO. Stejně jako Balti a doufali v to i Ukrajinci a Gruzie.

Krymu taky Rus nasliboval hory doly a nic z toho. Lidi jsou tam docela roztrpčený. Si představovali, že tam Moskva vybuduje novou riviéru neboco. Místo toho dostávaj pár kopějek na důchod a kde nic tu nic.

Ukrajina se od Ruska odříznout může, když ....
Že by je Německý sociální stát zruinoval nebylo jasný ani nám. A nakonec to ještě nedošlo ani Němcům.
On ten Ruský taky stojí na hlíněných nohou. Když padnou ceny plynu nebo ropy, tak vyškrabujou dno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

I Rusko je chřadnoucí velmoc, především demograficky, nicméně jsou na tom výrazně lépe než v devadesátých létech, zatímco USA jsou na tom výrazně hůře proti době před 25 lety.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A Ukrajina snad není kleptokracie? Vždyť o tohle šlo v tom slavném Majdanu. Bylo rozkradeno, tak se zkusili otočit směrem k Západu. Osobně si nemyslím, že to bylo nějak zvlášť upřímné, spíš chtěli přitlačit na Putina, aby přisypal do banku. Což mimochodem udělal. Jenže část ukrajinské populace tu hru vzala vážně a viděla v Západu naději na vybřednutí z postsověstkého marazmu, aniž si ovšem uvědomila, že Ukrajina se svojí historií, populací i ekonomikou nemůže od Ruska úplně odříznout, ani to, že evropský sociální model, který si taktak může dovolit produktivní německé hospodářství, by Ukrajinu definitivně zruinoval.

Ukrajinci byli samozřejmě naštvaní právem, to nebyl žádný Západem vyvolaný převrat, i když jim mnozí politici naslibovali horydoly a jistě tam byla i finanční a zpravodajská podpora. Pak už šli Moskvě na ruku asi tak, jako když Japonci napadli Pearl Harbor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jestli je USA chřadnoucí velmoc, tak co je teprve Rusko?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Myslíte tu legálně zvolenou loutku, která před volbama slíbila, že půjde směrem k EU ale pak otočila?
Rus chtěl Ukrajinu celou fíglem. Když to nevyšlo, tak si teď aspoň bere půlku násilym.
Ta paralela s Mnichovem je na místě. Obhajuje tu invazi ochranou ruské menšiny.
O tom kladivu by jste měl přednášet v Moskvě. Ty nic jinýho nepoužívaj už od dob, kdy jim vládla Zlatá Horda.

Rusko je především Kleptokracie. A je otázka zda by byl Putin tak populární, kdyby neměl občancovaná média a FSB mu nepomáhalo likvidovat opozici. Takže soft-totalita?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nešel za ten výbuch někdo sedět, jako za nedbalost?

Ke zprávám z prostředí SZ jsem trochu skeptický. Ty lidi mají kouř a zrcadla v popisu práce.
A tohle je zpráva na politckou objednávku. Netvrdim, že špatnou ale může to být trošku přitažené za vlasy.
Zprávy o tom, že rusové platí Talibanu odměny za zabité americké vojáky, se objevily, když Trump oznámil ústup z Afgoše. Teď když to Biden chce taky, tak to média dementovala.

Buď jak buď. Ruská ambasáda měla být dávno ztenčena na minimum osazenstva, už jen kvůli jejich rejdění tady viz výroční zprávy B_S.

Na Rusech mě fascinuje, jak si uměj dělat kamarády na každym kroku. Když už jim východní Evropa jakžtakž odpustila ten Rudej Teror, tak vlítnou na Ukrajinu. Proč?
Jestli je štvalo, že je místní mafie okrádá o zisky na plynu, tak by se jich lépe zbavily pár žalobama u mezinárodního soudu.
Že si chtěj vytvořit nárazníkový pásmo proti NATO? Už neni 1942. Mají atomové zbraně. A není 17??, hlína už dávno není zdrojem bohatství. To už nejsou ani fabriky. Know How je mnohem důležitější (což ostatně bylo vždycky).
A pak je zajímavý jak si hřejou hada na prsou. Jestli Irán někam pošle raketu, tak to bude k nim - jsou blíž a vypařrily by míň svatejch míst, než když to vrznou na Saudy nebo Israel.
To samý Čína. Ty maj největší zálusk na ruskou hlínu.

Chápu, že konflikt se západem potřebujou. Nějakej konflikt se hodí z politickejch důvodů a s Čínou se zatim vyplatí kamarádit - ty jim diktaturu vyčítat nebudou.
Ale Rus je nakonec náš přirozenej geostrategickej spojenec. Ale ty to teda dojej dokud se dá.

Zeman je trubka ale asi správně tuší to, co Putin ví. Že jeho alma máter vypustila na Západ hrůznou chiméru kulturního Marxismu. Symptomem jest multikulturalismus atd. apod..
Putin se tim nechce nakazit, tak se od západu distancuje. Stejně jako Maďaři a Poláci.

Místo přimykání se k rusům, bych to viděl na přimykání se k Polákům. Mají jedinou funkční armádu široko daleko a sdílejí naše výhrady k Moskvě i Bruselu a teď už i Washingtonu.

Dokáže se západ uzdravit? ex-KGB Jurij Bezmenov (Tomasz Schuman) radí kostel a školu resp. zlikvidovat učitelskou mafii - liberalizovat školství. V akademickym prostředí si marxistický patogeny nejvíc libujou.
S tim kostelem je to složitější. Ale asi chápeme proč je tak často hořej. Od Argentiny po Paříž. Křesťanství je základ naší kultury a politika je po proudu od kultury. Proto se jí multikulty snažej relativizovat a zničit viz Maova kulturní revoluce...a to pálení knih a ničení soch na Západě.

Nahlásit

-
4
+

Inu, USA je tak nějak chřadnoucí velmoc. A je už teď zcela evidentní, že Rusko a Čína začínají jednat více z pozice síli a moci a budou se snaži vládu USA přivést zu grund třeba i násilím. Budou války. Ale tantokrát už to nebudou jednostranné války. I to je třeba brát v potaz.

Nahlásit

-
0
+

Posuzovat mezinárodní politiku optikou Mnichova je stejná chyba, jako posuzovat jednání s Třetí říší zkušeností z července 1914. Po masakru z Velké války anglofrancouzští politici (a veřejné mínění, na to nezapomínat) nechtěli být zataženi do války kvůli sporům mezi středoevropskými zeměmi. A neviděli (či nechtěli vidět), že mezi R-U a Vilémovkým Německem a Hitlerovým Reichem je zásadní kvalitativní rozdíl.
Kladivo je užitečný nástroj, ale nejde ho používat na všechno. Intervence na Ukrajině, rozvrácené a rozkradené zemi procházejícím převratem, při kterém byl svržen legitimní, legálně zvolený prezident, je něco naprosto jiného než případný ruský útok na spořádané, mírumilovné Pobaltí.

A Rusko, ať je jaké chce, NENÍ totalita. Ani skorototalita. Ani carské Rusko jí nebylo. Autoritářský režim, jistě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
3/4