Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dokud nezešílíme, nepřijde. Hyperinflací se strašíme zbytečně

29. 3. 2021
 11 392
245 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

______________
1)
Každá inflace je vysoká, pokud pro drobné střadatele neexistuje jednoduchá a bezpečná možnost, jak se před ní uchránit (termínovaný vklad, státní dluhopis, ...).
Pokud bude inflace 3.2% a výnos "bezpečné investice" bude 0.2%, tak v takové měně nemá cenu dlouhodobě držet prostředky (např. spořit si na penzi).
Lehce si spočtete, co vám zbude za 20 let z tisícovky, při tříprocentním ročním znehodnocení.
A pokud lidi nebudou mít možnost spořit si (alespoň s nulovým reálným výnosem) na penzi v "tradičních" instrumentech, budou hledat nové, rizikové. Budou vznikat (a praskat) investiční bubliny. Důvěra v takovou měnu se bude postupně vytrácet, lidé budou hledat alternativy i k té měně. Možná nemusí vypuknout skokově hyperinflace, ale je to trend, který někam směřuje a bude mít nějaké důsledky.
A to stále ještě nedošlo k "demografickému nárazu do zdi", který stát pravděpodobně bude "řešit" rychlejším zadlužováním (ze kterého bude plynout další politický tlak na umělé srážení úrokové míry) a tiskem. Což ty výše zmíněné procesy (postupné exitování ze státní měny) dále zrychlí.
______________
2)
Ano, když v USA za rok dotiskly čtvrtinu peněz navíc, nemusí to nutně způsobit růst cen rohlíku (ale třeba jen bytů, zdravotní péče, školného a dalších věcí, které se byrokrat neobtěžoval začlenit do referenčního spotřebního koše).
Ano, přestože se dotiskla čtvrtina měnové zásoby, nemusí to způsobit růst cen, pokud např. poklesla rychlost obrátky peněz.
Ale ty loni natištěné (a letos to nebude jiné) již nikam nezmizí. A dříve či později se rychlost oběhu peněz zrychlí a dříve či později ty peníze někdo utratí - v investicích nejsou navždy, lidi si svých zisků chtějí užít za svého života a ne "na věčnosti".

Když ve čtyřiceti nakoupíte bitcoin a v padesáti má 50x vyšší dolarovou cenu, co uděláte? Rozhodnete se dále držet do osmdesáti, abyste si mohl koupit zlatou rakev posázenou diamanty? Nebo si v tomto věku, kdy už si začínáte uvědomovat svou smrtelnost, budete chtít ty prostředky užít? K čemu vám bude Porsche 911 v osmdesáti? K čemu vám v osmdesáti bude, že budete mít na luxusní cestování po světě? Samozřejmě nějakou rezervu si necháte i na vyšší věk, ale většina lidí dříve či později dojde k tomu, že život je krátký a peníze do hrobu si nevezmou.
______________
3)
Ano, pekař může na větší poptávku reagovat ne zdražením, ale zvýšením produkce. Ale tak jednoduché to není. Dražší nemovitosti mu s vysokou pravděpodobností zvýší nájem. Zvýšení peněžní zásoby o čtvrtinu pravděpodobně zvýší cenu komodit a energií (spekuluje se s nimi na burze podobně jako s akciemi a proto podobně jako ty akcie na růst objemu peněz zareagují růstem).

A v neposlední řadě zde jsou NÁKLADY OBĚTOVANÉ PŘÍLEŽITOSTI. Podnikatel (i ten v oblasti pečení rohlíků) sleduje, zda své investice jinde nezhodnotí lépe. Pokud mu pekárna ročně nese jen X%, ale akcie či nemovitosti se utrhnou a porostou dlouhodobě o 5X%, tak co udělá? No v podstatě bude váhat mezi 2 možnostmi:

A) Pekárnu nesoucí X% prodá a prostředky investuje do akcií a nemovitostí nesoucích 5X%

B) Pokusí se zvýšit ceny (marži), aby také vydělával 5X% - a máme tu infaci!
______________
4)
Ano, i když zatím nevypuká hyperinflace, škody se hromadí (zmíněná zombifikace ekonomiky, v zemích jako Japonsko pomalé znárodňování ekonomiky, rostou nerovnosti, mladí nemají na bydlení, dále tedy klesá porodnost, atd...).
Všechny tyto jevy se kumulují a jednou v nějaké podobně "vyhřeznou". Zároveň lidi budou ze státní měny postupně exitovat (resp. z termíňáků a dluhopisů již exitoval každý, kdo má doma kalkulačku). Do toho se blíží demografická krize.
Jednou to v něco vyústí. Kdy a co přesně to bude, to nikdo neví. Ale lepší bude být v situaci zajištěného a pojištěného pozorovatele, než v roli oběti překotného vývoje.
______________
5)
"Představit si to můžete jako paniku. Všichni bychom obsadili obchody a chtěli koupit cokoliv, hlavně co nejrychleji."

No ono se to tak trochu děje. Za normální situace realitka vyvěsí inzerát, že prodává byt a pak tam choděj lidi na prohlídku, hledaj vady a smlouvaj o ceně. A dnes? Realitka vyvěsí inzerát, na prohlídku přijde 10 lidí najednou a ještě přihazujou, přeplácí se, aby ten byt byl jejich. V podstatě se již zbavují inflačních peněz za každou cenu a co nejrychleji!

Ano, (zatím?) se to týká jen bohatých (ti díky i v článku zmíněném rozevírání příjmových nůžek jako důsledku uvolněné monetární politiky mají peněz, že nevědí, co s nimi) a na rohlících to (zatím) nevidíme. Ale může to tak vydržet věčně? I pekárnu je nutné provozovat v nějaké nemovitosti a obchod s pečivem také...
I pekař srovnává investici do rozšíření výroby s alternativními investicemi (nemovitost, akcie, bitcoin). A pokud ty druhé budou dlouhodobě výnosnější, buď už do výroby rohlíků investovat nebude, nebo ty rohlíky zdraží tak, aby se výhodnost těch investic vyrovnala.

Nahlásit
-
68
+

Nejméně oblíbený příspěvek

1) Střádalové je to poslední, co zdravá tržní ekonomika potřebuje. :-) A dlouhodobé spoření na penzi v rizikových instrumentech je rozumný počin. Bez rizika výnosy téměř neexistují a je to tak v pořádku.

2) Ale to přece není jisté, že se někdy v budoucnu zrychlí oběh peněz. Naopak to vypadá, že s bude i nadále zpomalovat právě díky růstu objemu peněžní zásoby.

4) Žádné škody se nehromadí. Ty by se hromadily, kdyby ta peněžní zásoba v krizi nerostla a naopak by klesala.

5) Ano. Na realitním trhu se děje všelicos. Už hodně dlouho. A dokud budou lidé nakupovat za přemrštěné ceny, budou zde i ti, co jim to rádi za přemrštěné ceny prodají. Ceny omezuje pouze kupní síla poptávky. Dokud drží, ceny porostou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-22
+

Diskuze

Problém netkví v panu Frajovi ani v panu Fuldovi. Hlavní problém spočívá v tom, že redakce Finmagu nevytvořila etický kodex diskuze a nevyžaduje jej s výjímkou naprostých excesů - například, když sem zavítá Putinova nebo Si - ova propagandistická kohorta.

Pokud nejsou stanovena pravidla, diskuze se bude řídít podobně jako demokracie - tedy dle většinových názorů a bude tedy podobně jako demokracie degradovat k buranství a k vynucování pozornosti jalovým a prázdným chrlením slov a hrubostí útoků.

Pan Fuld se snažil proniknout i mezi diskutéry v Týdeníku Hrot, kde s ním poměrně razantně vymetli, takže nezbývá než se smířit s jeho trvalým působením ve zdejších debatách. Mně osobně to nerozčiluje - většinou s ním zcela nesouhlasím, ale jsou i momenty, kdy jsem mu dal kladný hlas.

Nakonec vždy se dá z diskuze odejít, dočasně nebo natrvalo. Není to nic obtížného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakože vyhrává ten, komu chybí bod č. 3?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A hrdým vítězem se stává" Richard Fuld !!! :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Zdražile, děkuji za nestranný a přiléhavý příspěvek. Typuji, že od pana Fraje na něj žádnou reakci neobdržíte. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Pane Fraji, možná by bylo fajn udržet určitou úroveň diskuze. Nechci moralizovat, ale považovat svůj, byť opakovaný názor za to, že už jste to přece několikrát dotyčnému "vysvětlil" a argumentovaný nesouhlas s Vaším "vysvětlením" za nepochopení nebo ignoranci, se mi zdá poněkud arogantní. S panem Fuldem někdy souhlasím, někdy ne. Mám ale za to, že v převažující míře předkládá argumenty, čemuž jsem rád, podobně jako u jiných komentářů a jiných autorů.

Snad se nám podaří udržet obecnou diskusní platformu mimo úroveň jedné ideové agitky.

A stavět svůj pohled do polohy "my, co tady potkáváme pana Fulda" ....... taky poměrně silně sebevědomá káva, nemyslíte ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Chtěl jsem vám jen zlepšit náladu - zmírnit syndrom vyhoření.
Berete to asi až moc vážně a osobně?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To si dělejte, co chcete. My, co tady potkáváme pana Fulda už asi sedm let, to za benefit nepovažujeme. Jenom omíláte to, co už tu bylo stokrát nebo vícekrát omleté.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já třeba s panem Fuldou "debatuji" pro benefit kolemjdoucích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už jsem vám to přece za těch 7 let vysvětlil xkrát já i někteří jiní. Vy to ale buď nechápete, nebo ignorujete, protože nemáte argumenty, nebo reagujete na něco jiného, než se vám někdo snaží říct nebo to označíte za blábol. Nevidím žádný smysl v neustálém opakování tohoto kolečka. Asi nemám takovou trpělivost, jako pan Altman. Vaše komentáře jsou sbírka logických chyb, nepodložených tvrzení a urážek. Nevypadne z vás nic, o čem by se dalo věcně diskutovat. Já nepovažuji za svoji povinnost vás o něčem přesvědčit. Vzhledem k tomu, že nechápete ani tak jednoduchou věc, jako je nutnost a prospěšnost kreativní destrukce, tak se těžko můžeme o něčem smysluplně bavit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Studujte, vzdělávejte se, cestujte, přemýšlejte a jednou se nebudete muset cítit méněcenný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikoliv. Připadám si, že dokážu anticipovat vaše budoucí úvahy.
Opravdu si myslíte, že v Listině základních práv a svobod je zakotveno právo vyžadovat diskuzi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já si počkám, až to krachne. A nová Republika bude založena na principech Minarchie. Pokud možno bez všeobecného volebního práva, aby nám to zase nezparchantělo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to je legrace. :-) Nejprve mě tady trénujete, že neposkytuji fakta, číselné údaje a když se Vám to vrátí jako bumerang, tak na to reagujete stylem, vygůgli si to sám. :-) Nepřipadáte se trapně?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Radši jste měl odpovědět a ne dělat machra. :-) Takto vypadáte, že to taky nevíte. Já se za to nestydím. Nejsem Všeználek, jako Vy. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Minarchie? Ale jo, klidně. Jen si ji nejprve prosaďte ve volbách. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Původní argument byl o změně hloubky propasti. A ta se měří od povrchu do nejnižšího bodu.
Vy jste z toho začal dělat problém volby vztažné soustavy pozorovatele.
Jenže ať stojíte na povrchu nebo na dně, hloubka propasti je pořád stejná.
Mohli bychom se bavit o tom, jak se mění naměřená hloubka propasti podle RYCHLOSTI pohybu pozorovatele vůči propasti.
V tom případě bych Vás ale chtěl požádat, abychom se bavili v termínech běžně používanými ve fyzice a vyhnuli jsme se re-definici termínů podle Fuldofyziky.
Jen je potřeba se domluvit, budeme-li používat zjednodušenou Newtonovskou fyziku, nebo teorii relativity.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neeééee, proboha fakt ne, do fyziky ne! To vyžaduje logiku!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A kupoval jste si dálniční známku nebo jste se registroval na očkování či dokonce jste se chtěl nechat sečíst? Či ještě nějaká jiná odvaha?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Ta finanční podpora především zachrání koronou zasažené subjekty.“
Vy jste tak 100% erární, že to až bolí. Kdybyste měl jenom příležitostní možnost „čichnout“ k podnikání, tak byste věděl, že to není pravda, ani částečně. Vaše přičichnutí k podnikání bylo nanejvýš leda tak „z rychlíku o půlnoci v mlze v tunelu“, takže jo, už jste kdysi slyšel, že lidi se dokážou živit i jinak než sosáním peněz vydělaných jinými.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Asi myslí silnice, zdravotnictví, penzijní systém, školství, zvládání pandemií, objasněnost kriminality a účinnost národní obrany a energetické bezpečnosti. Ale největší počin je jistě podstřelení kurzu koruny, aby byla Škodovka konkurenceschopná. Jej. Jak vidíte, bez státu by to bylo všechno na pokraji bankrotu ne-li uplně v troskách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

....A proto jsem pro MInarchii, ne Anarchii (na tu přijde čas až se dostatečný počet lidí přestane 'Bát a krást')

V MInarchii se stát stará jen o zabezpečení oněch základních práv na život a majetek.

Snaha o zabezpečení dalších privilegií tyto základní práva poškozuje.

Takže auto ano, ale nemělo by zároveň být kombajn a pojízdná pekárna. Pak se totiž stane, že jede pomalu a občas někoho sešrotuje. Tj. nejen že špatně plní svou základní roli ale ještě ohrožuje podmínky pro kontinuitu života.
Viz policajti vás tak maximálně obkreslí křídou (v některých státech ani nemáte právo držet efektivní zbraň) a proti invazi nás taky chrání jen velmi málo viz stav Evropských armád.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chyby dmůžeme dělat všichni. Je ovšem rozdíl když operujou s lopatou a buldozerem.
Chyby CB jsou pak o hodoně větší. Jako za Velké Deprese, kdy odmítly navýšit objem peněz. A stejně tak před 08, kdy FED udržoval nízké úrokové míry a nutil tak investory do stále divočejších donbrodružství, aby měli alespoň nějaký výnos pro své kienty jako penzijní fondy.
https://www.youtube.com/watch?v=RFmMm9NPj3U

Bankovní krize před FEDem trvaly maximálně rok, nikoliv 17 let. Krytí zlatem má jistě své nevýhody ale i výhody, protože koriguje tzv. lidské chyby resp. divoké úlety. ALe o zlato až tak nejde. Problém je monopol CB, který jí dovoluje dělat chyby monstrózních rozměrů.
Nevýhody Free Banking spočívají především v obtížném "investování" do velmi nákladných počinů státu jako New Deal nebo Válka.

Lidem by v padnemii více pomohly solidní úspory. Ke kterým ale CB nemotivuje, ba naopak viz. nízké úroky a permanentní inflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud dokážete napsat větu - "Jste si jistý, že HC není finanční institucí, která půjčuje svým klientům peníze, které sama vytváří stejně jako banka? "

tak jste dle mě zdegradoval i to málo, co jsem vám přiznal jako zásluhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, relevantní čísla mám. A vy nemáte internetové připojení?
Pokud vás moje námitka zajímá, dohledejte si je sám.
Pro mě ukončeno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"není třeba historii mazat"
A pak hned napíšete, že "jakési bubliny" nafouklý erárním kompresorem Centrální Banky jako WallStreet Crash 1929 a Hypoteční 08, jsou "úplně jedno".

"Záchrana" v podobě vychrlení tuny nových peněz, skončí ve finančním sektory, který je obratem narve do akcií a nemovitostí (obé jsou již bubliny jak kráva), nikoliv do Main Street. Takže vaše milované účetní peníze skončí přesně tam, v účetnictví rúzných korporací, které by potřebovali spíš očistu než další vatu.
Do rukou nějakého hoteliéra se nedostanou.

Napsal jsem, že v Minarchii by ke krachům maloobchodníků nedošlo v takovém rozsahu jako nyní, protože s daleko menší daňovou zátěží by lidé měli daleko solidnější vatu (úspory) na horší časy. Úspory, které nazýváte jako zastaralý koncept a preferujete bleskurychlý pěněžní kolotoč viz vlákno o křečkovi a kole.

Takže z toho zase děláte SLAMÁKA (stawman), tentokrát v podobě 'generála po bitvě'.

Diskutovat opravdu neumíte. A to nejen o pandemii. Neustále měníte tzv. goal posts tj. měníte subjekt diskuze, regaujete na Slamáky tj. vykonstruované halucinace argumentů vašich oponentů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jste si jistý, že HC není finanční institucí, která půjčuje svým klientům peníze, které sama vytváří stejně jako banka?

Pokud HC není takovou finanční institucí, pak kde bere peníze, které půjčuje svým klientům. Od PPF banky? Pak jde o peníze, které vytváří PPF banka. Od zájemců o dluhopisy HC? Kdo je kupuje? Banky? Pak jde zase o peníze, které nejprve vytvoří nějaká banka, pak je půjčí HC a ti je půjčí klientovi.

Jediný významnější příklad P2P půjček je Benxy (dříve Zonky), kde skutečně (nevím jestli na 100%) dochází k tomu, že peníze, které jsou půjčovány klientům, pochází o jiných (nebankovních) subjektů a tedy se půjčují peníze, které nebyly nově emitovány. Takto se ale v ČR půjčuje velmi málo peněz. Proto jsem chtěl od Vás čísla, když tvrdíte, že jde o významný způsob financování.

Jistě, že vím co je IPO. Ano tento způsob financování je hlavně v zámoří docela významný. Ale opět máte nějaká relevantní čísla?

O japonské poště nic moc nevím. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"jinak fungující stát "
Kde? :-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale nééé. Když sedíte na kolotoči, tak mezi vámi, kolotočem a zemí není žádný prázdný prostor, takže to, co tvrdíte tvrdit nemůžete. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To jsou jenom planý kecy, že něco bylo doj-baný už před koronou. Není třeba nic mazat.

Ta finanční podpora především zachrání koronou zasažené subjekty. Ano, jestli to PODLE VÁS nafoukne jakési bubliny, je samozřejmě úplně jedno.

O opodstatněnosti opatření přijatých v rámci pandemie neumím diskutovat, protože na tohle fakt odborník nejsem. Můj laický pohled na věc je ten, že se to mohlo dělat lépe, možná mnohem lépe, ale tohle je jen tvrzení generála po boji.

Pořád nadáváte na to, jak erár utrácí. Opravdu chcete tvrdit, že lepší by bylo nechat všechny zkrachovat?

Nahlásit

-
-2
+

Pro mě je 2% inflace současných peněz zcela zanedbatelnou nevýhodou současného peněžního systému, kterou zcela brutálně převažují zcela zásadní systémové výhody tohoto systému, které BTC nemá. Resp. BTC má pouze obrovské a zásadní systémové nevýhody a poskytuje jen několik nepodstatných výhod, např. v tom, že netrpí 2% inflací. :-)

To je jako odmítnout používat Ferrari, protože má malý škrábanec na podvozku, a místo toho jezdit trabantem, který na podvozku škrábanec nemá. :-)

"Jakmile se to nějak stabilizuje, pak to samozřejmě strmě neporoste, ale bude to "nudný" uchovatel hodnoty."

Kde berete jistotu, že tohle někdy nastane? A při jaké "ceně" BTC se to nastane? Za jak dlouho, pokud vůbec, se to stane? Nemožnost zodpovězení těchto otázek je přesně tím, proč BTC nemůže nikdy fungovat tak, jak jste si to Vy a další příznivci BTC vysnili.

Jediné, k čemu BTC bude použitelný (a taky nevím jak dlouho ještě) bude spekulace. Slovo dlouhodobý uchovatel hodnoty se prostě k BTC nehodí. Spíše by se dalo říct, že je pro v BTC věřící vhodným prostředkem k dlouhodobé spekulaci. Uchovatel hodnoty je něco, co si skutečně svoji hodnotu pouze uchovává, tedy ani se příliš neznehodnocuje ani se příliš nezhodnocuje. A ano ani peníze nejsou dobrý uchovatel hodnoty. Peníze by mohly být totiž dokonalým uchovatelem hodnoty pouze v totalitním centrálně řízeném prostředí, kde budou ceny všeho stanoveny jednou pro vždy administrativně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
2/9