Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dokud nezešílíme, nepřijde. Hyperinflací se strašíme zbytečně

29. 3. 2021
 11 372
245 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

______________
1)
Každá inflace je vysoká, pokud pro drobné střadatele neexistuje jednoduchá a bezpečná možnost, jak se před ní uchránit (termínovaný vklad, státní dluhopis, ...).
Pokud bude inflace 3.2% a výnos "bezpečné investice" bude 0.2%, tak v takové měně nemá cenu dlouhodobě držet prostředky (např. spořit si na penzi).
Lehce si spočtete, co vám zbude za 20 let z tisícovky, při tříprocentním ročním znehodnocení.
A pokud lidi nebudou mít možnost spořit si (alespoň s nulovým reálným výnosem) na penzi v "tradičních" instrumentech, budou hledat nové, rizikové. Budou vznikat (a praskat) investiční bubliny. Důvěra v takovou měnu se bude postupně vytrácet, lidé budou hledat alternativy i k té měně. Možná nemusí vypuknout skokově hyperinflace, ale je to trend, který někam směřuje a bude mít nějaké důsledky.
A to stále ještě nedošlo k "demografickému nárazu do zdi", který stát pravděpodobně bude "řešit" rychlejším zadlužováním (ze kterého bude plynout další politický tlak na umělé srážení úrokové míry) a tiskem. Což ty výše zmíněné procesy (postupné exitování ze státní měny) dále zrychlí.
______________
2)
Ano, když v USA za rok dotiskly čtvrtinu peněz navíc, nemusí to nutně způsobit růst cen rohlíku (ale třeba jen bytů, zdravotní péče, školného a dalších věcí, které se byrokrat neobtěžoval začlenit do referenčního spotřebního koše).
Ano, přestože se dotiskla čtvrtina měnové zásoby, nemusí to způsobit růst cen, pokud např. poklesla rychlost obrátky peněz.
Ale ty loni natištěné (a letos to nebude jiné) již nikam nezmizí. A dříve či později se rychlost oběhu peněz zrychlí a dříve či později ty peníze někdo utratí - v investicích nejsou navždy, lidi si svých zisků chtějí užít za svého života a ne "na věčnosti".

Když ve čtyřiceti nakoupíte bitcoin a v padesáti má 50x vyšší dolarovou cenu, co uděláte? Rozhodnete se dále držet do osmdesáti, abyste si mohl koupit zlatou rakev posázenou diamanty? Nebo si v tomto věku, kdy už si začínáte uvědomovat svou smrtelnost, budete chtít ty prostředky užít? K čemu vám bude Porsche 911 v osmdesáti? K čemu vám v osmdesáti bude, že budete mít na luxusní cestování po světě? Samozřejmě nějakou rezervu si necháte i na vyšší věk, ale většina lidí dříve či později dojde k tomu, že život je krátký a peníze do hrobu si nevezmou.
______________
3)
Ano, pekař může na větší poptávku reagovat ne zdražením, ale zvýšením produkce. Ale tak jednoduché to není. Dražší nemovitosti mu s vysokou pravděpodobností zvýší nájem. Zvýšení peněžní zásoby o čtvrtinu pravděpodobně zvýší cenu komodit a energií (spekuluje se s nimi na burze podobně jako s akciemi a proto podobně jako ty akcie na růst objemu peněz zareagují růstem).

A v neposlední řadě zde jsou NÁKLADY OBĚTOVANÉ PŘÍLEŽITOSTI. Podnikatel (i ten v oblasti pečení rohlíků) sleduje, zda své investice jinde nezhodnotí lépe. Pokud mu pekárna ročně nese jen X%, ale akcie či nemovitosti se utrhnou a porostou dlouhodobě o 5X%, tak co udělá? No v podstatě bude váhat mezi 2 možnostmi:

A) Pekárnu nesoucí X% prodá a prostředky investuje do akcií a nemovitostí nesoucích 5X%

B) Pokusí se zvýšit ceny (marži), aby také vydělával 5X% - a máme tu infaci!
______________
4)
Ano, i když zatím nevypuká hyperinflace, škody se hromadí (zmíněná zombifikace ekonomiky, v zemích jako Japonsko pomalé znárodňování ekonomiky, rostou nerovnosti, mladí nemají na bydlení, dále tedy klesá porodnost, atd...).
Všechny tyto jevy se kumulují a jednou v nějaké podobně "vyhřeznou". Zároveň lidi budou ze státní měny postupně exitovat (resp. z termíňáků a dluhopisů již exitoval každý, kdo má doma kalkulačku). Do toho se blíží demografická krize.
Jednou to v něco vyústí. Kdy a co přesně to bude, to nikdo neví. Ale lepší bude být v situaci zajištěného a pojištěného pozorovatele, než v roli oběti překotného vývoje.
______________
5)
"Představit si to můžete jako paniku. Všichni bychom obsadili obchody a chtěli koupit cokoliv, hlavně co nejrychleji."

No ono se to tak trochu děje. Za normální situace realitka vyvěsí inzerát, že prodává byt a pak tam choděj lidi na prohlídku, hledaj vady a smlouvaj o ceně. A dnes? Realitka vyvěsí inzerát, na prohlídku přijde 10 lidí najednou a ještě přihazujou, přeplácí se, aby ten byt byl jejich. V podstatě se již zbavují inflačních peněz za každou cenu a co nejrychleji!

Ano, (zatím?) se to týká jen bohatých (ti díky i v článku zmíněném rozevírání příjmových nůžek jako důsledku uvolněné monetární politiky mají peněz, že nevědí, co s nimi) a na rohlících to (zatím) nevidíme. Ale může to tak vydržet věčně? I pekárnu je nutné provozovat v nějaké nemovitosti a obchod s pečivem také...
I pekař srovnává investici do rozšíření výroby s alternativními investicemi (nemovitost, akcie, bitcoin). A pokud ty druhé budou dlouhodobě výnosnější, buď už do výroby rohlíků investovat nebude, nebo ty rohlíky zdraží tak, aby se výhodnost těch investic vyrovnala.

Nahlásit
-
68
+

Nejméně oblíbený příspěvek

1) Střádalové je to poslední, co zdravá tržní ekonomika potřebuje. :-) A dlouhodobé spoření na penzi v rizikových instrumentech je rozumný počin. Bez rizika výnosy téměř neexistují a je to tak v pořádku.

2) Ale to přece není jisté, že se někdy v budoucnu zrychlí oběh peněz. Naopak to vypadá, že s bude i nadále zpomalovat právě díky růstu objemu peněžní zásoby.

4) Žádné škody se nehromadí. Ty by se hromadily, kdyby ta peněžní zásoba v krizi nerostla a naopak by klesala.

5) Ano. Na realitním trhu se děje všelicos. Už hodně dlouho. A dokud budou lidé nakupovat za přemrštěné ceny, budou zde i ti, co jim to rádi za přemrštěné ceny prodají. Ceny omezuje pouze kupní síla poptávky. Dokud drží, ceny porostou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-22
+

Diskuze

Realita závisí na pozorovateli, respektive rychlosti jeho pohybu vůči pozorovanému objektu.
Vlak je jinak dlouhý pro toho, kdo chodí uvnitř vlaku a pro toho, kdo stojí venku a kouká na koleje :-)
Takže co odpovídá realitě, když já jedu vlakem a vy na mě koukáte zvenku?

Samozřejmě pro běžný život stačí Newtonovská fyzika, ale třeba vaše GPS v mobilu už se s tím potýká prakticky :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Realitě odpovídá podle všeho teorie relativity.
Při vší úctě k veledílu a osobnosti p. Fulda se nedomnívám, že by byl schopen dosahovat při dosahování dna Macochy relativisticky významných rychlostí nebo dokonce hmotností, tudíž postačí zjednodušená Newtonovská fyzika.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není nejlepší používat to, co odpovídá realitě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já žádné Satoshi nemám.
Nebo tu snad vidíte nějakého "Honzu_"? :-)
https://bitcoin.org/en/download
https://mempool.space/cs/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Čím později to pochopí, tím déle můžete nakupovat za slušnou cenu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Už mě přestává bavit stále vysvětlovat, že bitcoin není pouze spekulativní nic, které zakážou.
Jenže to chápu - taky jsem to tak měl. Než jsem si o tom něco zjistil...
Ale hřeje mě naděje, že jsou další jako pan Cupr, kterým to něco dává :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mě trpělivé debaty analytických myslí s Richardem Zdražilem i Luďkem Fuldem docala baví číst :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Že vás to ještě baví...

Přeci bitcoin už zakazují světové finanční mocnosti Švýcarsko a Lichtenštejnsko - je o tom oficiální zpráva našeho velvyslanectví v Bernu:
https://www.mzv.cz/bern/cz/obchod_a_ekonomika/zpravy/blockchainu_a_kryptomenam_se_pod_alpami.html

A USA se přidají vzápětí:
https://www.financemagnates.com/cryptocurrency/news/bitcoin-ban-would-be-foolish-says-hester-peirce/

Bloomberg, jeden z nejprestižnějších ekonomických portálů, který čtou (a rozhodují se podle něj) CEOs největšich firem světa, přesně popisuje postupné hroucení bitcoinu:
https://assets.bbhub.io/promo/sites/12/1060725_Crypto-Apr2021Outlook.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, podle mne to přijde.
Ale bude to mít konsekvence, které státní byrokracie neumí dohlédnout. Je to další autodestrukční krok, kterým demokratický socialismus, juldismus-fuldismus, páchá sovu sebevraždu.
___________
Tak jako u většiny jiných vládních programů, opatření a regulací se rychle vyjeví, že zamýšlené důsledky se nedostavují, nebo jen velmi omezeně, zato ty nezamýšlené a nechtěné se rozjíždějí ve velkém.
A typická reakce státní byrokracie není nefunkční opatření odvolat, ale naopak ho zazáplatovat deseti dalšími opatřeními (které ale opět budou mít převažující negativní nezamýšlené důsledky, atd...).

Například: byrokrat si myslí, že UBI vyplacený v penězích s půlroční expiraci povede k "nakopnutí ekonomiky", zvýšení spotřeby. Ale v reálu velká část příjemců takových peněz se je bude snažit co nejrychleji a víceméně za jakýchkoli podmínek (se ztrátou) směnit za něco, co nepodléhá ani expiraci, ani inflaci (a ano, zavedení UBI bude hodně lidí vnímat jako inflační impuls, jako signál k převedení úspor z takové měny).
Všichni se budou snažit směnit kazivé peníze za trvanlivé zboží s nepadající hodnotou (cigarety? u větších částek nemovitosti, obrazy, starožitnosti, ...). Ale hlavně se je budou snažit směnit za neinflační peníze (stříbrňáky, bitcoiny, zlaťáky, ...).
Kurz těch alternativ díky tomu vůči fiatu bude raketově posilovat, což přiměje další a další lidi konvertovat fiat do alternativ.
Bude to nakonec tak masové, že stát bude muset zasáhnout - kapitálové kontroly ala Jižní Korea, Čína, svého času Kypr a Řecko, kvóty na dovoz zlata ala Indie, případně zákaz vlastnit zlato ala USA či Británie.
A to samozřejmě nebude konečná, jen další krok ke konci fiatu a demokratického socialismu.

Stále platí, že kdo uteče (včas), vyhraje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já ho sundal, aby se nemusel dívat na to boží dopuštění, co tu teď máme...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To UBI se bude hodit, až vám zavřou byznys, protože jste sundal obraz císaře pána.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to jsem rád, že nejsem UBI cílovka. Nejen, že nelajkuju Grétu, ale v posledních dnech zjištuji, že jsem i slávista...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To se stane jisto jistě třeba v souvislosti s UBI. Dostanete nabito na omezenou dobu, nehledě na to, že nakupovat bude možné jen u obchodníků se správnou certifikací od nějaké Jirkovy neziskovky.

Hlaví výtka proti např. Yangovým návrhům na UBI bylo, že přeci nebudeme rozdávat peníze tzv. racist rednecks. Takže korekce, kdo bude mít nárok se bude řídit sociálním kreditem. Nelajkujete Grétu, máte smolíka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V tom článku je myšlenka, která ve mně rezonuje již nějakou dobu a kterou jsem poprvé zaregistroval v jedné přednášce na TEDu - časová platnost peněz. V podstatě peníze budou mít dobu expirace jako například slevové kupony.

Pokud peníze budou v čase snižovat svoji hodnotu, bude emitent peněz schopen aktivovat chování spotřebitelů - ovlivní, kdy se bude spořit a kdy se bude utrácet. Dokonce i za co se bude utrácet - postačí zajistit, že hodnota vašich peníze zanikne například k poslednímu dni každého měsíce, a za tímto datem je budete moci "vyměnit" jen za státní dluhopisy.

Jaké pozdvižení způsobuje dnešní inflace cca 8% p.a. a jaké bude způsobovat až bude devalvace peněz na nulu například v horizontu jednoho roku.

Nebudu nikoho přesvědčovat, ale já osobně v případě, že dojde k zániku fyzických peněz, vidím tento vývoj jako téměř jistý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

:-)

"Musí si připadat jako astrologové, když se jim do jejich skvělých životů na krásné, ploché Zemi, kolem které krouží Slunce a hvězdy, narodí Koperník a Galileo. Bruna sice ještě stihnou upálit, ale pak přijde ten hajzl Newton s jeho rovnicemi a do všeho hodí vidle."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/oddelte-stat-od-penez-nikdy-nevite-jaky-silenec-se-ujme-moci-149745

Nahlásit

-
3
+

Au... to je ale kruh!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Kdo by to byl řekl, že se to nezajímavé digitální nic jednou možná stane nástrojem boje dvou supervelmocí.

https://www.e15.cz/kryptomeny/spoluzakladatel-paypalu-prirovnal-bitcoin-k-cinske-financni-zbrani-primer-kulha-1379439

Která z nich to tedy zakáže? :-)

A který z kritiků bitcoinu (vedle akceptace BTC bankami, karetními společnostmi, top firmami, ...) to "také" předvídal?

Nahlásit

-
2
+

pro pana Plesku - symbol "pi" je ve Finmagu na blacklistu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě štěstí, že inflace zůstává středobodem úvah pouze ekonomů a jiných zbytných existencí.

Kdyby 2% inflace platila i v matematice, tak by Ludolfovo číslo od roku 1737, kdy přijal Euler pro Ludolfovo číslo dnes všeobecně používaný symbol ?, navýšilo svoji hodnotu z tehdejších 3,14 na dnešních 887,56.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vím, že matatika a Fyzika nejsou vaši.i silnými stránkami, tak vám to polopaticky vysvětlím, fyzika to definuje napristo jednoznačně...
Jelikož se nacházíte v inerciálním systému země, žádné vztažné body ve vesmíru nejsou pro kinetiku vašeho těla podstatné - tím vztažným bodem je v tomto případě střed země, maximálně tak se zohkedněním corielisovy síly. Je tak exaktně dáno, že se dno macochy nepřibližuje k vám, nýbrž vy k němu - tím kdo vás ve fyzice rozsoudí tak není manipukace soudružky maláčové, nýbrž teorie relativity.

Do fyziky se už prosím nepouštějte, tam vaše mlžné opary působí skutečně trapně....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, relativizování skutečnosti a obracení příčiny a důsledku je vaší specialitou, to tu všichni víme...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli se to prosadí, nic nebrání tomu, aby byl inflační cíl místo 2% nastaven na 0%, a reálná inflace měny zůstala na stávajících 20%...:-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikoli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na svou omluvu, za mlácení slámy...nepovažuji za přínosné kritizovat a nenabízet řešení.
Nemůžu za to, že to řešení někoho irituje a snaží se mi ho sestřelit za použití argumentů, které považuji za nedostatečné nebo zcela neinformované.

Jistě v tomto ohledu nemohu být objektivní ale nepovažuji svoje argumenty za nepodložené fráze nebo klišé. To je spíš používání výrazů jako 'lampasák' apod. (mrk)

Kritiku vítám, ikdyž by znamenala návrat do situace bez špetky naděje, kde Minarchismus je systém, který je odsouzen k degeneraci, AnCap je vzdálená utopie a demokracie směřuje k tyranii mílovými kroky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já si nemyslím, že by pana Fraje kleplo.... jeho apel vnímám spíše jako žádost používat výrokovou logiku namísto vršení klišě a frází z příruček ideologického tajemníka a apel na nezaplevování diskuzního prostoru věčně se opakujícími floskulemi. V tom s ním souzním.

Lapidárně řečeno - "když už někteří musí mlátit několikrát vymlácenou slámu, ať si to dělají na svém vlastním dvorku a nelezou s ní ostatním do obýváku."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"diskuze se bude řídít podobně jako demokracie - tedy dle většinových názorů a bude tedy podobně jako demokracie degradovat k buranství a k vynucování pozornosti jalovým a prázdným chrlením slov a hrubostí útoků."

K tomu bych měl jednu zajímavou paralelu i návrh jak to vyřešit....
Ale to by už by pana Fraje asi už vážně kleplo :D

Diskuze zde není vulgární a demagogická je jen občas - tomu se asi nevyhne žádná debata. A když náhodou sklouzne do urážek, jako moje debate s panem Neužilem, tak se to dá přežít. Nepadají výhrůžky ani obscénosti nebo výzvy k real life soubojům. Takže se redakce nemusí bát, že by jim čtenářky omdlévaly studem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za odkaz.

Problém s upadáním diskuzí je také vždy na straně ustupující slušné většiny apelující na disciplínu a morálku a ve jménu tolerance ponechávající prostor i názorům tuto disciplínu a morálku zneužívající.
A je vždy na provozovateli, aby stanovil mantinely. Pokud je nestanoví, nemyslím si, že by je měl stanovovat některý z účastníků. Samozřejmě může každý vyjádřit své pohoršení a nesouhlas, ale v samokorekční mechanismy bych nedoufal.
Co občas funguje, je přirozená autorita některých diskutujících a ochota se pravidlům zastávaným touto autoritou dobrovolně podřídit.

O to rychlejší bývá pak konec těchto společenství, když ona morální autorita opustí debatní kroužek...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozumím. Pod pojmem, který jsem použil, rozumíme každý něco jiného.
Tedy přeformuluji - pan Fuld se po několika pokusech zapojit do diskuze v Týdeníku Hrot dobrovolně rozhodl většinu svého času věnovat diskuzím na Finmagu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pravidla slušné a věcné diskuze přece není nutné nějak administrativně stanovovat. Každý by je měl znát a muže respektovat dobrovolně, pokud je toho schopen a je k tomu ochoten. Pokud ne, zbývá ostatním ještě velkorysá tolerance, těch kteří nejsou schopni nebo ochotni diskutovat slušně a věcně. :-)

O tom, že by se mnou nějak razantně zametli v Týdeníku Hrot, tedy vůbec nic nevím. :-) Jak jste na to přišel? To by mě opravdu zajímalo. Když tam je k čemu se vyjádřit, tak tak činím a s žádným typem nějaké prudké alergické reakce na moje příspěvky jsem se tam nesetkal. :-) To, že tam nepřispívám tak často, jako kdysi je dáno spíše obsahem tamních článků a je to mé rozhodnutí. Žádný přístup do diskuze mi tam zablokován nebyl. :-) Vše bude asi jen Vaše bujná fantazie. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nerozporuji a nemám ambici "stanovovat pravidla". Spíše to byl apel na úroveň, která tady kdysi byla a která, přes ostrost a vyhraněnost názorů, měla obsahově více argumentů a slušně podaných názorů než napadání, v případě názorů odlišných.

Možná jsem poněkud naivní, ale demokracii bych až tak nevinil. Myslím, že i v demokracii lze zachovat určitou úroveň diskuze vnitřní disciplinou a osobní mravní integritou (proto se občas vymezuji vůči formě příspěvku, pakliže chybí argumenty a převažuje osobní nasazení). V opačném případě bychom museli rezignovat a přijmout Vámi zmíněné buranství a hrubost i pro zcela volnotržní a bezlimitní uspořádání společnosti, kde by se takové jevy projevily asi rovněž, předpokládám.

Mimochodem, v této souvislosti (i šířeji) odkazuji na velmi zajímavý a poučný rozhovor pana Urzy a pana Dobrovského zde:
https://www.youtube.com/watch?v=_RTeQlkPh8U


Ale jinak máte pravdu, posledním řešením je odejít a neúčastnit se, je na každém, o tom není sporu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/9