Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Velká akciová revoluce. Robinhood a GameStop pro úplné laiky

4. 2. 2021
 23 917
244 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Je to tak ako popisujete. Je ale rozdiel regulovať organizáciu, ktorú má vláda 100% pod vlastnou kontrolou (napr. akciovú burzu) a inštrumenty, ktoré umožňujú presun a arbitráž bez povolenia vlády (BTC, zlato, zahraničná hotovosť). Ak Vám ČR zabaví akcie, tak s tým nič nespravíte. Ak Vám vláda zakáže BTC, tak môžete odísť do iného štátu a predať ho tam.

Potom sú ešte štáty, ktoré majú natoľko silný vplyv na finančný systém, že ich zákaz BTC môže ovplyvniť jeho cenu. Tam patrí hlavne USA a EU. Ak by tieto štáty zakázali BTC, tak ho síce v pohode predáte v zahraničí, ale je otázne za akú cenu.

Pri súčasných ambíciách Číny, Ruska a ďalších hráčov oslabiť rolu doláru, je tu stále možnosť, že po zákaze BTC v USA v budúcnosti, ho naopak niektoré krajiny začnú podporovať. Osobne si myslím, že USA pôjdu cestou čo najväčšej regulácie (to zachováva väčšinu výhod kryptomien) a po zákaze by siahli až v prípade akútneho ohrozenia doláru. To nemusí nastať ešte dlhú dobu a keď to nastane, môže byť geopolitická situácia výrazne iná.

Vy sa dívate na BTC z pohľadu Európana. Teda niekoho, kto má relatívne bezpečne možnosť investovať napríklad do ETF fondov a nemovitostí. Lenže vo vyspelom svete žije len približne 1/7 ľudí. Pre ten zvyšok sveta môže byť paradoxne práve BTC najbezpečnejšia investícia aj po zohľadnení všetkých rizík. Ak žijete napríklad v Afrike, Venezuele, Argentíne, Libanone, atď, tak dáva BTC oveľa väčší zmysel ako miestne banky...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

AKO JOŽKO FRAJ NIČ NEPOCHOPIL
Tu nejde o zabitého alebo postreleného černocha pri zatýkaní, ale o to čo potom táto mnohokrát opakujúca sa udalosť vyvolala.
Bol to výbuch hnevu a frustrácie z neriešených problémov od počiatkov otroctva v USA pred 400 rokmi, od skončenia občianskej vojny a otroctva pred 155 rokmi a od nedávneho zrušenia rasovej segregácie pred 90 rokmi – konflikt v spoločnosti, do ktorého sa môžu zapojiť ďalšie skupiny sociálne odkázaných ľudí, konflikt, ktorý stále trvá a môže prepuknúť do sociálnej revolúcie, ktorú USA tak dlho ale úporne odsúva a dusí.
*
Tým, ktorým to nie je jasné, by si to mali prečítať viackrát po sebe.
Najprv ich urobme otrokmi, lebo sme leniví.
Potom im sľúbme slobodu a pôdu, ak pôjdu bojovať za slobodu buržoázie.
Potom im neposkytnime vzdelanie aby žili v chudobe a bez vzdelania.
A dnes vykrikujeme, že sú zlí, násilnícky a rabujú.
Oni nie sú zlí preto, že sú čierni, ale preto lebo sú vytlačení na okraj spoločnosti, segregovaní alebo chudobní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-6
+

Diskuze

Tak Petrův zdar. Mně ale vaše příspěvky k BTC nikterak emočně neoslovují - jak jsem zmiňoval, BTC beru jako komoditní investici, případně komoditu, kterou je dobré mít v zásobě v nějaké přiměřené výši pro budoucí využití.
Váš postoj k BTC nikterak mé vnímání kryptoměny neovlivňuje - pouze jsem chtěl vědět, zda vaše přesvědčení o koordinovaném zákatu BTC je podepřeno nějakým názorem na časový horizont tohoto zákazu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha, takže 30 let v IT byznysu má být „zárukou“, že nebudete žít v bludu a zpátečnicky? :-))) Tož, to su klidný… vzhledem k tomu, že disponuji obdobnými zkušenostmi (ne stejnými, abyste zase z toho nezačal něco dovozovat), dovolím si napsat, že v tomto případě je to spíš důkaz jakési selektivní slepoty, jinak typický právě pro ajťáky (vždyť někteří jsou exemplární mimoni už po pár letech, a ne že ne).
BTW, to programujete pro státní správu Vy, když víte, že „problém je na úrovni zadavatelů“? A to tam nemáte jediného přemýšlejícího analytika, který si občas koupí – samozřejmě sám - v sámošce rohlíky? Přístup daný tím, že „případná existující technologická řešení a možnosti nejsou postačující podmínkou proto, aby byly aplikovány“, je úsměvný. Sorry jako, to není odpověď ajťáka, to je Váš klasický úkrok bokem.
A jestli je Bitcoin „projektován vzhledem k přáním technologických nadšenců, a nikoli k realitě“, tak to asi fakt žijeme každý někde jinde.
Platební systém bitcoinu tady objektivně existuje a křečovitým popíráním mu nezabráníte. Tvrzení, že koupě lednice na Alze za BTC (byť se to pak převede do Kč) má být popřením platebního systému, je absurdní. Pak by pro člověka vydělávajícího v Kč nebyly platebním systémem ani eurozóna nebo dolar. Přece to bude vždy takhle: jestliže vydělá Kč, koupí si nějaký US (nebo francouzský) výrobek ohodnocený v USD (nebo v €, či norských korunách), a bez ohledu na to o jakou měnu jde, si to pak převede do Kč. Neptá se prodejce, jestli vede účetnictví nebo evidenci ve francích nebo v lipovém listí, je mu to jedno. A když bude vydělávat přímo BTC, bude nakupovat v BTC a do fiatu bude převádět, když se mu to hodí.
A když děláte v IT, tak jste už jistě něco vyreklamoval, žádná technika není stoprocentně spolehlivá. Používáte k těm reklamacím tchajwanské dolary, jihokorejské wony či jiné neexistující platební systémy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hmm.. konečně mi někdo rozumný a světa znalý vysvětlil jak jsem žil a živil se v bludu a zpátečnicky (profesně IT byznys, od roku 90 privátně dodnes - tj. typická zpátečnická sféra).
Proto vím, že např. IT systémy se musí projektovat vzhledem k realitě, nikoli vzhledem k přáním technologických nadšenců. Ta etatistická představa není v mém zajetí, ale v existující realitě. Že ji respektuji neznamená, že jsem jí nadšen. Případná existující technologická řešení a možnosti nejsou postačující podmínkou proto aby byly aplikovány. Problém s registrací seniorů pro očkování není na úrovni informatiků ale primárně na úrovni zadavatelů, to žijete ve zcela mylné představě. Na druhé straně věřte, už jsem viděl spoustu řešení mladých rychlých geniálních programátorů a inovátorů, které šly do koše jen proto, že blbí uživatelé nebyli sto porozumět genialitě řešitele.

Nevím jak můžete posoudit rychlost rozvoje kryptotechnologie s rychlostí mé představivosti, nicméně pro výsledný efekt není klíčová rychlost rozvoje technologie ale např. připravenost uživatelů takovou technologii akceptovat. To je další z poznání, ke kterému možná teprve dozrajete až procitnete.

Možná že nejsem ani takový zpátečník, jako spíše člověk, který má za sebou dost praxe, aby dovedl rozlišit slepé nadšení od realizovatelného řešení.

Přeji Vám také hezký den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Už to tady padlo vícekrát, jste v zajetí své etatistické představy, kdy vše "musí být hezky pod kontrolou ve fiatu".
Mimochodem, mnohem lepší kontrolu a evidenci než nějaké účetnictví, které jde skoro vždy "rozstřelit" nějakými triky, poskytuje právě blockchain. Vše to, čeho se tak úpěnlivě držíte, lze dnes udělat už i přes krypto (smart contracts, DeFi, ... nemá cenu zatěžovat podrobnostmi, můžete si to dnes rychle dohledat, pokud máte ovšem zájem). To by ovšem stát musel mít na informatiku jiné lumeny než ty, co stvořili systém registrace seniorů k očkování tak sofistikovaně, že babička už má druhou dálniční známku.
Osobně si myslím, že rozvoj krypto technologie je rychlejší než cokoli jiného v minulosti a rozhodně rychlejší než si Vy dokážete připustit. Je konec konců na každém, jak k tomu bude přistupovat, z mého pohledu jste zpátečník (nemyslím to vulgárně :-)), který až procitne, tak se bude přinejmenším divit. Zatím je Vás fakt hodně, ale i to se časem mění.
Přeji hezký den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Twl, jdu si pro popcorn a sedám do první řady, teď to teprve bude zábava!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bezesporu, ale ted tam mrzne a je - 30, tak co delat lepšího než se hádat o perspektivu BTC. Až začne létat hmyz a vecer se zvednou pstruzi a lipani tak o me neuslysite, takze si uzivejte dokud to jde :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. V porovnání s ostatními bych mohl být klidně pasován na Mirka Dušína. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Měl jsem pocit, že kromě rybaření v Laponsku je vaší oblíbenou kratochvílí právě scholastika nad hypotézami...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, omlouvám se, Gresham nikoli Grasham, má chyba.

S tím pochopením/nepochopením BTC to je ovšem složitější než s tou záměnou "e" za "a".

Chápu, že koupit nebo prodat cokoli za BTC může konverzním přepočtem již dnes kdokoliv, včetně Muska, tudíž v tomto smyslu není jeho ohlášení v ničem objevnější než možnost takto nakoupit rohlíky nebo zaplatit daně v Zermattu. Jsem ovšem přesvědčen, že i Musk bude nucen prodeje svych vozidel v BTC reportovat ve svých rozvahách v USD, stejně jako Alza prodej lednice mamince pana Honzy_ v korunách, jak zde bylo vysvetleno a zdokumentováno. Zdá se tedy, že tuto pozici BTC jsem pochopil poměrně dobře a opravdu to pro mne tato informace nová není. Povede-li však Musk své účetnictví a ekonomické rozvahy v BTC, pak by to bylo mimořádně inovativní, to bych byl opravdu překvapen.
Naopak, pokud Vy se domníváte, že ohlášení prodejů vozidel Tesla bude probíhat i v BTC (tj ceny vozidel budou uváděny v BTC, nikoli v aktuálním přepočtu dle denního kurzu USD/BTC a účetnictví prodejů evidováno v BTC) pak možná bude novinka pro Vás, že tomu tak nebude.

BTW, všiml jste si, že vozidla nejezdí vlevo nebo vpravo podle toho zda mají levostranné nebo pravostranné řízení ale podle nadřazenosti pravidel/zákonů nad aplikovanou technologií umístění řízení ve vozidle, které platí v té které zemi. Novinka že státní zákon stojí nad technologií ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A on Elon Musk už ty Tesly (pardon, mizerně smontované oltáře zelené církve), které bude prodávat za BTC, nechal předělat na pravostranné řízení, aby mohly poté, co z nich v čistě BTC platebním systému zinkasuje BTC, jezdit vlevo? Nebo to bude dělat ilegálně či bude mít jenom své vlastní silnice? Myslím, že pravděpodobnější bude fakt, že jste ten BTC, o němž tak aktivně diskutujete, prostě stále nepochopil – to ale pro Vás není nová informace, že ne?
Jenom pro vysvětlení – Musk ohlásil, že Tesly budou brzy k mání za BTC. Z Vašeho pohledu je možná první, z mého (a jiných) je pouze další z nespočitatelného množství.
BTW, ten pán se jmenoval Thomas Gresham (ne Grasham).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_Gresham

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pro začátek stačí, když nebude stát házet lidem klacky pod nohy.
Stačí pomalá evoluce, není potřeba revoluce...
Pro začátek nechat lidi používat BTC a nevymlouvat se na to, že je to jen pro zločince (protože ti nejvíc používají USD cash).

Ale to už je jiná otázka, děkuji za diskusi :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemusel byste pak chodit žalovat do ředitelny, že se vám posmívají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vím - vaše pravé jméno je Mirek Dušín.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opět chybná interpretace. Já si dovedu představit cokoli. Problém je že vidím a respektuji co existuje nyní.

OK, souhlasím, dohodněme se, že nebude existovat stát a nebudeme se řídit jeho zákony. Od kdy navrhujete že to spustíme a čím začneme ? Nejdřív bychom možná měli propustit všechny delikventy, protože byli odsouzeni státním aparátem, co říkáte ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha, tak v tom je jádro pudla! :-)

Celou dobu se tu snažím ukázat, že bitcoin existuje mimo stát a tedy i jeho právní rámec. A právě to to je pro mnoho lidí výhoda, aby spolu uzavírali dohody a tedy proč roste užívání, zájem a cena BTC.
Chybějící státní kotva/norma/pravidlo JE TOU MOTIVACÍ!
Bohužel vy (a většina ostatních, není to osobní, také jsem to tak měl) si nedokáže představit žádný jiný právní rámec a formu dohod, než je stát.

Jako příklad nestátních dohod doporučuji třeba protokol TCP IP, který na netu celkem všichni dodržují, i když to v žádném zákoně napsáno není (co je mi známo).
Pak knížky Pokrok bez povolení, Sex, drogy a bitcoiny apod.
Polycentrické právo - https://is.muni.cz/th/ci1ll/
Mises.cz, mises.org, urzu, Paralelní Polis apod.

Argument 51 % dohody je opět omyl. Možná narážíte na demokracii, jenže tam to je málokdy o 51% většině. Jen u referenda a i tam je otázka, z čeho se těch 51 % bere. Třeba Babiše volilo asi 1 500 000 lidí, což rozhodně není 51 % obyvatel, ani voličů v našem státu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Poslanecké_sněmovny_Parlamentu_České_republiky_2017

A o tom, že bez státu přijde cochcárna? Bez státu se všichni postřílí a řidiči budou jezdit vlevo i pravo, nahoru a dolů, jak se jim bude chtít? To s lidskou společností nemá moc společného. Stejně jako byste tvrdil, že když se zákonem zakážou nehody, tak žádné nebudou. Přečtěte si třeba Summerhill nebo něco o vývoji přirozeného práva v lidské společnosti :-)

Držím vám palce, ať si začnete všímat, kolik věcí kolem vás fungují bez státu či navzdory státu. Pak už je jen kousek k tomu si představit, že ani peníze, ani jiné záležitosti nemusí být monopolně řešeny státem...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo_, to je přece už absurdní debata. Buď se bavíme o systému, který je postaven na nějaké dohodě a právním rámci a žijeme v právním státě, pak pravidla platí, mohou se změnit a bavíme se o tom, jak to či ono v právním státě funguje. Nebo právní stát neuznáváme a pak se není o čem bavit, protože pak ať si každý dělá co chce. Debatovat o platebním systému, když se nakonec ukáže, že za platební systém považujeme to, že si kdo chce co chce smění jakkoli a čímkoli a nazývat to platebním systémem můžeme, pak ale jakákoliv debata postrádá smysl, protože neexistuje žádná relevantní kotva/norma/pravidlo.

Až se 51 % společnosti dohodne, že nebudou platit žádná pravidla a že si každý může dělat co chce a jak chce, OK budeme vést jinou debatu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teda fuj. Přece se nebudu schovávat za názory někoho jiného. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jsem si to prošel a zjistil jsem, že je to tak jak píšu. Reakce na provokace ze strany ostatních. :-)

Zde máte pohled nezaujatého (a se mnou nesouhlasícího) "pozorovatele" té diskuze:

Luboš | 2. 6. 2015 20:34 | reakce na Richard Fuld - 2. 6. 2015 19:48
Ve většině věcí s vámi nesouhlasím, nicméně obdivuji vaší zarytost s jakou se bráníte přesile. Je mi líto, že meritem diskuze se stala otázka kdo je větším hnojem, zda levice či pravice. Čím víc hnoje kydáte, tím víc smrdíte. Nenechávejte se vyprovokovat ke stejným výrazům jako používají vaši oponenti, jinak sklouznete na jejich úroveň.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Za BTC si môžete kúpiť poukaz na rohlik.cz a objednať si to online...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z obchodních podmínek Alzy:

Platby v kryptoměnách

Kupující může jako způsob úhrady zvolit též platbu v některé z Alzou nabídnutých kryptoměn (např. Bitcoin). Pokud bude Kupující v takovém případě z jakéhokoliv důvodu požadovat vrácení kupní ceny za takto nakoupené zboží, může být kupní cena vrácena pouze v měně, která je uvedena na faktuře za takto nakoupené zboží (zpravidla v českých korunách), a to ve výhradně ve výši uvedené na faktuře.

Takže pan Zdražil to odhadl správně. Vráceny budou koruny, nikoliv BTC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejdřív se po telefonních linkách začal posílat internet, který blokoval volání, aby se dnes telefonovalo přes internet whatsappem a fejsbukem.
(Tento postřeh zazněl na nějakém podcastu, asi něco od P. Polis.)
Časem se bude přes BTC síť posílat fiat. Respektive technicky už to jde.
Strike během vteřiny pošle hodnotu amerických dolarů z USA do eur v Evropě.
Přes Lightning network.
https://www.youtube.com/watch?v=ugHf6jbru6g

Ale asi to chce trochu pochopení technologie bitcoinu, aby to člověk docenil :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak už to chápu, stejně jako psal výše pan Bárta.
"Ekonomicky pohyb ve společnosti je postaven na jeho ucetni evidenci, aby se to dalo evidovat tak na statni měně, ktera je rizena vladou a centralni bankou (třeba spatne ale je) a z toho odvozené daňové politice vlády, jejichž moc je odvozena od voleb (převážně)"
To je etatismus. Ke svobodné výměně hodnot mezi lidmi stát nepotřebujete.
Pokud vyžadujete státní záruky za směnu, reklamace apod., mějte si státní měnu. Chcete-li účtovat ve státní měně, pak se skutečně podstatě BTC nedobereme.

Zkuste pár libertariánských textů či podcastů o penězích.
Josef Tětek v Polis:
https://www.youtube.com/watch?v=V_Aijz_mYaE&list=PLGJQS0h-wqLQqIZ6U6gn5jsaUsjUqi1Bt

Nebo Juraj Karpiš a jeho dobré a zlé peníze:
https://www.youtube.com/watch?v=aW-x_tE2vEY

Pokud vám sousedovic 12letý syn chce posekat zahradu, dáte mu za to pětistovku bez dokladu, nebo ho půjdete nahlásit na sociálku, že jako dítě pracuje?
Pokud máte soukromý okruh (třeba pro Formuli 1), vyžadujete tam 90 km/h? A jezdí se tam vpravo, nebo vlevo?
Nahlásil jste Paralelní Polis finančáku, protože vám tam nepřijali české koruny?

Prosím, zkuste nad tím popřemýšlet jako nad úplně mimoběžným systémem od fiat měn. To jen teď vidíme hlavně to, že lidi mění BTC za USD/CZK, protože to je užitečné a protože obchodníkům chodí kontrola z finančáku.

Já rozhodně nepopírám, že dnešní systém existuje. Máme vládu, která vládne tak, jak vládne (a jak na to lidi kašlou a chovají se, jak chtějí). Že se peníze "tisknou" podle toho, jak tu vysvětluje pan Fuld (nejdřív dluh, pak peníze). BTC je nejdřív "hodnota" - elektřina, výpočtní výkon apod. a pak až peníze (prostředek směny, uchovatel hodnoty, investice). A lidé s tím zacházejí, jak chtějí.
A holt pokud to chtějí směnit do fiatu, "musí" to zdanit. To je to prolínání systému, které vidíte (viz lednička z Alzy). Všechny ty dobrovolné směny mimo státní dohled nevidíte. A já taky ne. Finančák taky ne. Přesto je to nezfalšovatelné. Nebo snad poznáte, co je co a jak to zdanit?
https://mempool.space/cs/

PS: Spousta lidí už se pohybuje ve společnosti mimo účetní evidenci. Všichni ti, kteří používají cash a nakupují bez dokladu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, shodli jsme se. Já usuzuji a respektuji, že se jezdí vpravo, Vy se domníváte, že se může jezdit i vlevo.

---
Přesnější příklad by byl "Já usuzuji a respektuji, že se jezdí po silnici, Vy se domníváte, že se může létat, aniž bych použival silnici."


Pokud by se každý choval jen podle toho, co je legální/povolené zákonem, svět by byl pořád ještě placatý, protože Gagileo by neexistoval. Nemluvě o tom že k tomu Galileovi bychom se asi ani nedostali.

Zbytek Vaší tirády s prominutím nechám bez komentáře, ať se laskavý čtenář rozhodne sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, shodli jsme se. Já usuzuji a respektuji, že se jezdí vpravo, Vy se domníváte, že se může jezdit i vlevo. Buď já nebo Vy dříve či později můžete narazit. Já si myslím, že narazíte dříve Vy. V případě srážky s protijedoucím vozidlem budete odsouzen do žaláře Vy nikoli já - ale uznávám, budete mít svou pravdu, že se dá jezdit i vlevo.

Samozřejmě, pokud mentálně i prakticky žijete mimo zákon, pak nemá smyslu se bavit o tom co je dovoleno/nedovoleno, legální/ilegální, funkční/nefunkční. To máte pravdu. Ale to jste měl říct na začátku polemiky, že neuznáváte žádné legální mantinely a mohli jme si ušetřit čas. Nevím kde žijete, ovšem my zde v Česku žijeme v právním státě (nikoli ideálním, ale právním), tudíž zde platí zákony a tudíž jsou např. "platební systémy" nahlíženy literou zákona, nikoli představou jakéhokoliv individua.

Respekt k zákonu považuji za základní atribut soužití v širší společnosti nikoli za nepochopení podstaty BTC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Definice platebního systému by mohla znít asi tak, že se jedná o systém, který je univerzálně a v jakýchkoliv podmínkách použitelný, funkční a legální. To "Fiat platební systém" beze sporu je, zatímco "BTC platební systém" bezesporu není.
---

Ano, tady se konečně dostáváme k tomu zásadnímu rozdílu.

Vy ve své definici "platebního systému" vyžadujete "legální". To, vzhledem k tomu, že fiat je jediné "legální" platitdlo, Vás pochopitelně tlačí k tomu, že BTC infrastrukturu/ekosystém jako "platební systém" uznat nemůžete.


Já mám definici stručnějšé - když Vás budu parafrázovat, tak "...se jedná o systém, který je univerzálně a v jakýchkoliv podmínkách použitelný a funkční..."
To BTC jednoznačně je.


Pokud máme takovéto rozdíly v definici, je pochopitelné že se nemůžeme shodnout. Současně je i pochopitelné, proč BTC nechápete - protože ho prostě vždy a za každých okolností vztahujete k fiatu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak tímto prizmatem náhledu to mám ještě jednodušší. Počítám že se takové situace již reálně nedožiji a zbytek mého života se obejdu bez BTC, střídavě Laponsko/Česko, takže z praktického hlediska jde u mne o debatu nad hypotézami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Před pár lety jsem se zatoulal na Winti trh v Surinamu. Winti je velmi obávané náboženství v této části Jižní Amriky - něco jako woodoo, které má ale propracovanější marketing.
Winti tržiště bývají v Surinamu součástí standardních tržišť nabízejících zemědělské a rukodělné produkty. Nicméně pokud potřebujete nějaké pomůcky pro černou magii, nebo zůstňme při zemi a chcete si koupit léčivé byliny, musíte na Winti.
Zde odmítají platbu v dolarech, eurech, bolívarech nebo standardním surinamském dolaru. Pokud chcete něco nedostatkového, prodavači požadují platbu výhradně ve stříbrných surinamských desetidolarovkách.

Morální ponaučení? Takto vidím budoucnost BTC já. Nyní jde spíše o investiční komoditu, v budoucnosti rozvrácené levicovým šílenství a účetními penězi zaštítěnými MMT se může stát BTC jedinou měnou, za kterou pořídíte nedostatkové, vzácné zboží jako třeba účinnou vakcínu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha, ještě k tomu Grashamovu zákonu:

My vedeme při o tom zda "BTC platební systému a "Fiat platební systém" jsou navzájem autonomní nebo jsou nějak podmíněny. Já tvrdím, že v současných právních podmínkách je "BTC platební systém" funkčně podmíněný existencí "Fiat platebního systému" zatímco naopak to neplatí.

Grashamuv zakon hovoří o tom, že kupující volí dobrovolně tu měnu k uhradě, která mu ekonomicky více vyhovuje, což je úplně jiný problém a proto Grashamuv zakon nema s funkčnosti platebnich systemu co dělat, jak jsem zminil v uvodu teto diskuze.

Definice platebního systému by mohla znít asi tak, že se jedná o systém, který je univerzálně a v jakýchkoliv podmínkách použitelný, funkční a legální. To "Fiat platební systém" beze sporu je, zatímco "BTC platební systém" bezesporu není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano byla. Vyhrál jste, omlouvám se.

BTW - Honza_ níže píše, že na lednici, kterou koupil "za BTC" je vydána faktura v Kč. Znamená to, že "BTC platební systém" je závislý na fiat měně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale Honzo_ proboha?? Ja se nic nesnazim naroubovat !!! Ja konstatuji fakta. Ekonomicky pohyb ve společnosti je postaven na jeho ucetni evidenci, aby se to dalo evidovat tak na statni měně, ktera je rizena vladou a centralni bankou (třeba spatne ale je) a z toho odvozené daňové politice vlády, jejichž moc je odvozena od voleb (převážně). Až zasedne v parlamentu většina BTC orientovanych lidi, pojede system podle jinych pravidel, bez roubovani a i ja je budu opet respektovat. Zatim se jede podle tech, ktere jsem uvedl aniz bych ja neco na neco rouboval.

To je jako byste si rekl, ze ode dneska budete jezdit autem misto vpravo, tak vlevo. Ze se Vam to nelibi, no to je mozne, muzete o tom psat, nadavat na system, myslet si o nem cokoli, ale nepopirejme ze existuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/9