Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pejsku, kočičko, poslanci, ten daňový dort vám nesežere ani velký zlý pes

23. 11. 2020
 6 579
111 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Podobných článků (a komentářů pod nimi) je jako hub po dešti, ale nějak mě to letos nechává klidným, i ty argumenty mi povětšinou přijdou takové nepřesvědčivé. No tak nám stát, který stejně lidem víc škodí než pomáhá, směřuje ke krachu rychleji než vloni? Budiž. Rozhodl se, že tentokrát "přilepší" nejen dotačním závislákům, ale i pracujícím? Fajn. Že se lidem nemají ty peníze nechávat, protože by je na rozdíl od státu dost rychle nerozházeli? Že vás huba nebolí, vašnosto!

Rozpočet lze kritizovat především pro obrovský objem prostředků, které stát "prožere" a přerozdělí, aniž by výsledkem jeho činnosti bylo cokoliv smysluplného, ale to platilo i pro minulé rozpočty. Kdyby stát vrazil stovky miliard do vysokorychlostních železnic, do vědy a výzkumu, oprav léta zanedbávaných silnic, do školství, stavby jaderných elektráren nebo pro mě za mě do expedice na Mars, dalo by se o smysluplnosti takových projektů věcně diskutovat (a často bych byl proti), ale aspoň by měl stát nějakou vizi pokroku, se kterou se může někdo identifikovat.

S výjimkou modernizace armády (kde ale máme nůž na krku ze strany NATO, jinak by neprobíhala) stát nic takového nedělá. Maximálně spřádá plány, že jednou možná, a za řádově biliony korun zatím přešlapuje na místě. Nemá žádnou jasně formulovanou vizi, ale neustále žádá klid na práci. Nabírá úředníky, aby mohli vést ještě intenzivnější papírovou válku s jinými úředníky (a bohužel i s "nezúčastněnými civilisty"), nabírá policisty, aby ještě přísněji dohlíželi na sprostý lid, dotuje řepku, inovace v toastovém pečivu a papírová pracovní místa, platí si drahé PR u důchodců a jiných perspektivních voličských skupin, a především předvádí marnost a neumětelství ve všem na co sáhne. Není schopen ani dostavět dálnice (problém je i jednu opravit), ani zastavit kůrovce ve svých lesích, ani vyšetřit otravu řeky, dokonce má se svou armádou cifršpiónů potíže i s tak jednoduchou věcí, jako je snížit daňovou sazbu piva. Na prakticky každé důležité židli sedí někdo, komu byste ruku fakt nepodali. Copak s tím se může někdo identifikovat?

Proto soudím, že akceptace státu v této podobě může jen klesat. Čím dál méně lidí bude vnímat stát jako svůj, naopak poroste počet těch, pro kteří stát vnímají jako nepřítele, před kterým je třeba se mít na pozoru. A nevím o nikom, kdo by osobně litoval, že takový stát nebude ze své kapsy živit víc.

Nahlásit
-
38
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Protože ti darmošlapové utrácí u těch poctivých provozovatelů restaurací, hotelů, nakupují rovněž od spousty dalších producentů služby i zboží. Když ty darmošlapy v krizi vyhodíte, poškodíte tím i jejich "dodavatele" zboží a služeb, kteří se snaží živit produktivní prací. :-)

Darmošlapové by se měli vyhazovat (pokud vůbec) v konjunktuře, kdy zaměstnavatelé zoufale hledají uchazeče o práci, kterou nabízí a mohli by ji dělat ti propuštění darmošlapové. V krizi se z vyhozených darmošlapů stanou jen neutrácející pobírači podpory v nezaměstnanosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Přesně tak.
Hezky to řekl W. Wiliams:
https://www.youtube.com/watch?v=8fCX3xX0Yds&list=WL&index=1&t=229s

Navíc: lidské vlastnosti mají lidé. Sobecký může být Honza, Petr, nebo Jan. Ne společenské zřízení, natož to založené na svobodě a dobrovolnosti. To zcela jistě nikomu nebude bránit chovat se altruisticky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Není to laskavost řezníka, sládka nebo pekaře, které vděčíme za svůj oběd, ale je to jejich ohled na jejich vlastní zájem. Nespoléháme se na jejich lidskost, ale na jejich sebelásku a nikdy jim nezdůrazňujeme naše potřeby, ale jejich výhody."
Adam Smith, Bohatství národů

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ne. Úvahy o opuštění současného prostředí nejsou ani rezignací, ani zklamáním ani poraženectvím.
Mylně zařazujete druh Homo sapiens do rostlinné říše. Rostliny jsou jediné živé organizmy, které neovládáají aktivní pohyb a musí tedy vytvářet obranné reakce, které jim umožňují přežít v jim nepřátelském prostředí.

Živočichové, mezi které patří i člověk, mají možnost jako obranou reakci volit i změnu prostředí, což je často naopak velmi rozumný způsob řešení problémů. Naopak setrvávání v nevhodném prostředí bych osobně považoval za poraženeckou strategii a důsledek rezignace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Soudných jedinců přibývá.

https://kryptomagazin.cz/byvaly-kritik-meni-nazor-a-doporucuje-btc-kazdemu-investorovi/

https://kryptomagazin.cz/proc-investori-sazeji-v-postkoronavirovem-svete-prave-na-bitcoin/

https://www.coindesk.com/jack-mas-ant-group-three-other-digital-banks-get-ok-to-operate-in-singapore

Poslední julda zhasne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslíte nějakou objektivní prokazatelnou sobeckost, nebo tu, kterou jste si vymyslel, protože se vám to hodí k "argumentaci"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

V případě člověka, který minimalizuje vliv státu na sebe a závislost na tomto státu, bych tomu snad i s omezenou mírou věřil. To ale není jedinec dle ideálu pana Fulda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Státní dluh, který se vůbec netýká obyvatel státu...
To je zase perla..:-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale prosímvás
Lidé co ani neví jak BTC funguje musíte brát s rezervou...
Jakou má ve světě asi kupní sílu česko s deseti miliony občanů, z čehož polovina čerpá intelektuální moudra z Blesku?
Vyspělý svět má čtyřnásobnou kupní sílu na osobu, a silnou tradici v investování do rizikových instrumentů, tam se tvoří poptávka...
To ale přesahuje obzory českých zaprděných etatistů...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chcete povznést společnost prostřednictvím své sobeckosti.
Vy si myslíte že to jde, já že nikoli, to je celé..
Jestli vám to přijde zábavné, už byste asi měl opustit izolaci a vyrazit do přírody. .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"Každý soudný jedinec, když uvidí rychlý růst státního dluhu, zváží mít měnu či dluhopis takové země."

Ne. Každý soudný jedinec, než opustí prostředí, v němž prosperuje, se nejprve bude snažit velmi důkladně ověřit, zda opravdu existuje vážný důvod k opuštění takového prostředí a snad přitom narazí na moje názory, nebo podobné názory někoho jiného. Soudný člověk není někdo, kdo v panice utíká z vyhovujícího prostředí do neznámého chaotického prostředí, kvůli státním dluhům, které se ho v podstatě vůbec netýkají. Úvahy o opouštění současného prostředí připadají v úvahu snad až v okamžiku, kdy nějaký Kalousek za jediný cíl tohoto státu označí splacení státního dluhu a kvůli tomu začne zvedat daně a/nebo škrtat státní výdaje. Teprve pak může jít do tuhého. Samotný růst státního dluhu ale vůbec nic neznamená.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Já chápu, že se Vám to nelíbí, protože Vám tam chybí henten volný trh. To je ale jako si stěžovat, že zelené auto není červené, jak byste si Vy přál. Žádný trh s úrokovou mírou v prostředí účetních peněz totiž neexistuje, protože zde neexistuje tržní vazba mezi úsporami (nabídkou) a úvěry (poptávkou). Takže pokud centrální banka ovlivňuje úrokové sazby, pak do žádného trhu s úrokovou mírou nezasahuje, protože takový trh neexistuje. Může se Vám to nelíbit, ale to je tak asi vše, co s tím můžete dělat. Kdybyste měl alespoň nějaké věcné a relevantní výhrady k tomuto systému, ale Vaše jediná výhrada je zase jen planá a ideologická, že centrální banka zasahuje do jakéhosi trhu, který ani neexistuje.

Samozřejmě je legitimní názor, že i úrokové sazby by měly podléhat tržním silám. To je ale možné pouze v prostředí 100% komoditních peněz, který v podstatě nikdy v realitě nebyl v praxi aplikován, protože je tak rigidní, že je v podstatě ve 100% verzi nepoužitelný. Proto vždy ve všech verzích zlatých standardů existovaly i bezhotovostní účetní peníze, kryté nikoliv komoditou, ale závazkem dlužníka splatit bance jeho dluh. Zavádějícím způsobem se tomu říkalo bankovnictví částečných rezerv.

Naše debaty tak vždy skončí u toho, zda je lepší systém komoditních nebo účetních peněz. Směs obou systému (frakční bankovnictví) už bylo v praxi vyzkoušeno a pouze tady se shodujeme, že to není to pravé ořechové. U peněz totiž všechny ty naše spory vždy začínají a také končí. A na tom, který z těch dvou systému je lepší jsme se dosud nikdy neshodli, protože když jsem předložil ekonomické argumenty pro srovnání obou systémů, z nichž bylo zřejmé, že účetní peníze představují velmi pravděpodobně lepší systém, měl jste na to vždy jen jedinou ideologickou odpověď, že nejlepší peníze jsou ty, které si svobodně vyberou ti, kdo je používají a že účetní peníze nejsou výsledkem svobodné volby z více variant.

Na tomto místě tedy dodávám, že ve Švédsku mají lidé v ohledu toho, co budou používat jako peníze úplnou svobodu a že zde jsou tedy účetní peníze jasným vítězem i podle toho Vašeho ideologického kritéria.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Vážený soudruhu - pokud na volném trhu cena něčeho roste či klesá, je to odrazem reality. A to se týká (respektive mělo by) i úrokových sazeb. Míra rizika se může měnit, agregátní vztah k riziku také, časové preference také, míra úspor také, sklon k úsporám také... a to vše logicky má vliv na úrokovou míru - dokud nepřijde soudruh v tesilkách a tu úrokovou míru centrálně nenaplánuje (čímž rozhodní trh).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mám za to, že pokud chce člověk zvětšit výrazně své osobní materiální bohatství, nebude se věnovat plkům na internetu, pod jakýmikoliv články na jakémkoliv serveru. Raději si někde mákne a má své jisté, než aby investoval drahocenný čas pro tak nejistou věc, že přesvědčí pár lidí, aby si nakoupili bitcoin. To je cesta nejistá a výsledek je neměřitelný. Myslím, že povětšinou tady tomu diskutování se věnujeme čistě proto, že nás tato témata zajímají. Prostě koníček.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tak úplně nezištné to asi nebude. Čím více lidí pan Altman přesvědčí o té jeho pravdě, tím větší šanci bude mít, že se mu ty jeho sny splní, nebo se k nim alespoň přiblíží. :-) No já jsem na to podobně, čím méně lidí pan Altman přesvědčí, a čím více jich přesvědčím já, tím pravděpodobněji zůstane zachován vyhovující status quo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Proč by měli být retardovaní? Jen se ten chlapec trošku plete. :-) Mluví tam o tom, že centrálním bankám nezbyde, než v krizích zachraňovat státy tím, že budou nakupovat státní dluhopisy, a to podle něj může zpochybňovat, nebo oslabovat nezávislost centrálních bank.

Centrální banky ale nemají nezávislost jen tak, pro nic za nic, bezúčelně. Centrální banka má jasné zákonem dané cíle a nezávislost má proto, aby mohla odmítat plnění jiných, než jejích cílů. Těmito cíli jsou především cenová stabilita a finanční stabilita bankovního systému.

Pokud tedy centrální banka potřebuje ke splnění jejího inflačního cíle udržet dlouhodobé úrokové sazby např. blízko nuly, musí nakupovat na trhu padající státní dluhopisy, tak aby tyto sazby nerostly a drželi se v blízkosti nuly. Centrální banka takto jedná primárně(!) za účelem dosažení inflačního cíle a do jisté míry i v zájmu jejího cíle v podobě finanční stability bankovního systému, nikoliv primárně za účelem záchrany státu.

Skutečnost, že uvedeným zásahem centrální banka zároveň zachrání i stát (a všechny, kdo drží státní dluhopisy včetně bank) je jen vedlejším efektem. Primárně daný zásah slouží k plnění cílů centrální banky. Jen stěží si lze představit, že by centrální banka ospravedlňovala, proč nechala na trhu propadnou státní dluhopisy na úroveň výnosů např. 30% p.a. v situaci, kdy čelila dezinflačním tlakům nebo dokonce riziku deflace, a to s pouhým poukazem na to, že s ohledem na její nezávislost se rozhodla, že nebude zachraňovat stát a ani banky, které ty dluhopisy drží.

Centrální banka přece nemůže své fatální selhání při plnění obou jejích hlavních cílů odůvodňovat uplatněním své nezávislosti. To by přece bylo úplně absurdní. Takovéto pojetí nezávislosti centrální banky by popřelo samotný smysl existence centrální banky, jako státní instituce, která má své jasně zákonem dané úkoly.

Ten chlapec si tuto souvislost a zcela zásadní prioritu cílů centrální banky před svévolným využitím své nezávislosti zřejmě vůbec neuvědomuje a nabyl tak nesprávného dojmu, že centrální banka nákupem státních dluhopisů primárně zachraňuje stát před bankrotem a tím je narušována její nezávislost. Ale takto to není. Centrální banka nenakupuje státní dluhopisy primárně proto, aby zachránila stát. Kupuje je kvůli tomu, aby zabránila růstu dlouhodobých úrokových sazeb a tím také zabránila destabilizaci bankovního systému. Případná záchrana státu je jen vedlejším, pro některé samozřejmě zcela nežádoucím a pro mě velmi žádaným, efektem. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To ano.
Treba jednou dosahneme i te skvele nemecke urovne ekonomicke gramotnosti :-)
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/likvidacni-pokuty-byty-berlin-najmy

Mam obavy, ze rudozelenohnedi zavistivci a antiekonomove budou mit vetsinu vzdy a ze jedina cesta vede "okolo" (neohlizet se na vetsinu, zaridit se podle sveho).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V demokracii je bohužel ekonomická gramotnost veřejným statkem. Doufám, že na to nedojde, ale až se bude hlasovat třeba o regulaci cen kvůli inflaci…

Další věc je, občas se hodí, když v něčem (třeba v kryptoměnách) bude namočeno více lidí, pak se to hůř zakazuje a reguluje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zejména ten 3. článek (Schnorrovy podpisy a Taproot: dlouho očekávané upgrady Bitcoinu se blíží!) stojí za přečtení a to i laikům.
______________________________ _

Protože vedle technických detailů těchto "novinek" si z článku lze dobře udělat představu:

1) Jak se bitcoin vyvíjí, jak reaguje na výzvy (v oblasti propustnosti, anonymity a soukromí, odolnosti a robustnosti, kapacity a propustnosti, funkčních možností - např. smartcontracts)

2) Jak funguje "demokracie", resp. decentralizované rozhodovací procesy v bitcoinovém ekosystému

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

BTC N E W S:

https://kryptomagazin.cz/guggenheim-partners-dalsi-velky-hrac-sazi-na-bitcoin/

https://kryptomagazin.cz/rozhovor-s-ceo-microstrategy-proc-drzi-tolik-bitcoinu/

https://www.alza.cz/schnorrovy-podpisy-a-taproot-dlouho-ocekavane-upgrady-bitcoinu-se-blizi

http://btctip.cz/twitter-vyber-poptavka-po-bitcoinu-narusta

Nahlásit

-
1
+

Ano.

Ale:

1) S tím stejně nic nenadělám, demokratický socialismus tak jako tak zákonitě zbankrotuje a zanechá za sebou překvapené ožebračené Nováky. Za 15-20 let nebude na penze bez ohledu na to, zda zastánci AnCapu šíří své názory, nebo ne.

2) Pokud k tomu dojde, tak je třeba vše zařídit tak, aby se na to člověk díval na FoxNews z plážového baru někde v závětří. A ještě před tím je potřeba zařídit, aby člověk neměl žádný evidovaný majetek. Žádný majetek vázaný na konkrétní zemi-místo. Protože před tím, než na běžné Nováky dopadne bankrot současného demokratického socialismu (státní bankrot a hyperinflace erární měny), se držitelé moci budou snažit tomu režimu prodloužit život za každou cenu - takže zdaní či vyvlastní vše, na co dosáhnou, veškerý majetek, o kterém budou vědět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Když zastánce teritoriálního monopolu na násilí moralizuje, je to vždy zábavné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně! Lidé jsou sobečtí, myslí jen na sebe a proto potřebujeme kastu politiků, kteří jim seberou dvě třetiny našich peněz (2/3 je 66 procent, to znamená, že průměrně lidem zbyde JEDNA TŘETINA toho, co si vydělají) a ty dvě třetiny rozdělí podle svého naprosto nesobeckého, ba přímo altruistického životního názoru. Protože lidé by se o sebe (a ostatní) nedokázali postarat!

Pak jsou tu taky charity, které naneštěstí pomáhají třeba závislým rozdáváním jehel nebo testováním drog (to už ale prý úředníci státu naštěstí zatrhli), tak stát dělá takovou užitečnou věc, že alkohol a cigarety nezakazuje a zdaňuje až donebes, zatímco LSD, THC a další více či méně a hlavně různě škodlivé (a prospěšné) látky zatíží válkou proti nim, která pak ničí životy na mnoha dalších úrovních společnosti.

Takže zatímco politici chodí pěšky a svoje platy (získané z peněz odebraných pod hrozbou násilí) rozdávají potřebným (přeci jenom dělají službu lidu), tak šéfové charit si kupují každý rok nejnovější modely Superbů a Audin, ve kterých mají soukromé řidiče...

PS: Jsem gymplák a Ing. ekonomie, ale s tématem finanční gramotnosti jsem cestou státním školstvím fakt nepotkal...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Sobeckost je podle mne totální nezájem, ignorace. Pokud ale vidím, že někdo informuje, uvádí na pravou míru, komunikuje, nejde o sobeckost. V ancapu jde o důraz na soukromé vlastnictví, což odpůrci mohou vždy svést na sobeckost, když mu jde o jedno jediné, mít co nejvíc a nevzdát se toho za žádnou cenu, chránit jej. Jenže tady vidíme, že existuje nějaký Urza, který o tom píše knihu. Proč ji asi píše? Aby na tom vydělal a zvětšil své bohatství? Taky to mohl být totální propadák a prodělal by kalhoty. Své vlastnictví, svůj volný čas, věnuje tomuto projektu, který nelze nazvat sobeckým. Zajímá se o ostatní, není mu lhostejný osud jiných lidí. Kdo chce vidět, ten to vidí, a kdo chce mlžit, bude mlžit stále dál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nechápu, jak můžete tohle říct. Copak vás pan Altman dostatečně neinformuje o významu odchodu k alternativám? Neinformuje o bitcoinu? Proč myslíte, že to dělá? Kvůli sobě? To asi nemá zapotřebí. Pokud by byl tak sobecký, jak se snažíte naznačovat, na tyhle stránky by ani nepáchl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Asi nejste matematik. Test v okrajových podmínkách platnosti neznamená v extrému. (Ale u vás možná ano, protože celý váš sen o ancapu je extrémem..)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

To je typická sobeckost, kterou má v sobě ancap zakódovanou v DNA..." jistě můžeme podporovat růst finanční gramotnosti, ALE"...(pro mě je výhodnější to nedělat, takže na to kaškete...). A ještě ta krátkozrakost takového vidění světa...
Tahle sobeckost ancapáků nakonec v lidech rozvíjí pocit, že zaplať pábbůh ještě za ten stát...:-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Naprosto souhlasím. Jen je treba davat pozor na to az se tech 95 % nasere. To uz se parkrat v dejinach stalo. Vim, da se predstirat ze jste chudy, ale jednak to neni moc komfortni pozice a jednak to prohlednou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://www.investicniweb.cz/video-toto-je-nejvetsi-riziko-spojene-s-centralnimi-bankami-nejen-pro-rok-2021-varuje-ekonom/

Další retardovaní ubožáci, co nečtou geniálního ředitele Lehman Brothers a PKOJF.

Nahlásit

-
2
+

"V komplexní komunitě milionů lidí používající účetní peníze "inflační daň" může být rozložena mezi tolik lidí, že nebudou tento vliv schopni odlišit od běžných cenových tržních fluktuací"

Konečně jste to trefil - ve větší komunitě to je tak "zašmodrchané", že běžný Jouda nepozná, o kolik je inflací okrádán.

Stejně tak kdyby ve vesnici o 20 lidech místní boss každý měsíc všem sebral 60% výdělku, tak to ti lidé okamžitě prokouknou a bosse defenestrují.

Ale ve větší komunitě to vyčůraní juldové (záměrně!) zařídili tak, aby ten běžný Jouda nepoznal, že ho tolik okrádáte. Na výplatní pásce se část daní maskuje jako pojištění, část daní se dokonce tváří, jako že je platí někdo jiný (zaměstnavatel). A o kolik Joudu oberou spotřební daně a DPH, to již netuší vůbec. O poplatcích za OZE, recyklaci, státní rozhlas a televizi, atd... ani nemluvě. Kdyby ale Jouda platil všechny daně naráz na konci roku, tak by s juldama velmi rychle zatočil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"Problém mohou mít země bez autonomní centrální banky (eurozóna). V tomto ohledu byste měl být zarytým zastáncem vstupu ČR do eurozóny."

Proč? Já se přeci hyperinflace ani státního bankrotu nebojím, naopak s ním počítám, jako s velmi pravděpodobným scénářem.

"nejlepším řešením by bylo kdyby Trojka Řecko do bankrotu netlačila a ekonomicky ho neterorizovala"

Opravdu bych chtěl být Němcem spořícím si na penzi v měně, kterou mohou Řekové donekonečna generovat ze vzduchu - třeba si půjčit 1000000000000000000000000000 EUR a pozlatit si za to všechny domy v zemi. A na splátky si pak opět půjčit (např. každé 3 roky dluh zdvojnásobovat).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
2/4