Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vláda si dělá z rozpočtu trhací kalendář. A to ho ještě nemá

2. 11. 2020
 13 118
168 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Boží, vy toho oligarchického estébáka budete bránit do roztrhání těla, i kdyby celá země měla vymřít na covid a zbankrotovat.

Vrána k vráně sedá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Gladiš, zastánce Rašínovského "pracovat a šetřit". :-) V jeho textu je spousta známek toho, že pan Gladiš nemá moc informací o tom, jak dnešní peníze a ekonomika funguje. :-)

Rašínovské pracovat a šetřit mělo kdysi v dobách zlaté kotvy (spíše však zlaté svěrací kazajky) v dobách převládající mentality chudoby své opodstatnění. V dnešní svobodné době nespoutaných účetních peněz je však heslo o šetření velmi nepraktické. Pro dnešek je vhodné heslo PRACOVAT A SPOTŘEBOVÁVAT, protože šetřit vydělané peníze už není třeba, jako tomu bylo dříve, kdy úspory spotřebitelů byly potřebné pro investice producentů. Toto veskrze nepraktické omezení už naštěstí neplatí, proto je i třeba začít se podle toho (svobodněji) chovat. Dnešní nespoutaná doba umožňuje mentalitu dostatku a bohatství, a je zcela neaktuální trápit se přísnou kdysi snad opodstatněnou Rašínovskou mentalitou nedostatku a chudoby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-17
+

Diskuze

V září roku 1968 byla vytvořena společnost Zenit jako nástupnická organizace PZO Transakta. Pouze prověření zaměstnanci této firmy - vesměs spolupracovníci STB - mohli být angažováni jako tuzemští zástupci firem z kapitalistické ciziny na území ČSSR.

Nejen zaměstnanci PZO s povolením vycestovávat na Západ, ale i ti, kteří se západními firmami spolupracovali jako zástupci v ČSSR, byli vesměs spolupracovníci STB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Napsal Altman, který byl nejspíše sám estébákem, protože takto spolehlivě by mohl takovéto věci vědět snad jen estébák. A nebo Altman nebyl estébákem a pak jen planě blábolí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Svými výplody jasně dokládáte, že Vy byste právně relevantní argumentaci nepoznal, ani kdyby Vás píchla do oka. :-)

Stb eviduje, Andrej zpochybnil, soud mu meritorně vyhověl, a jiný soud to zrušil nikoliv z meritorních ale z procesních důvodů a Andrej se soudí dál. Chápu, že je to na Vás moc složité a vezmete si z toho, že Andrej s jeho návrhem neuspěl. Klidně si to myslete dál. :-) Teprve až rozhodnou soudy meritorně, budeme vědět jak to s tím jeho estébáctvím je. Musíte počkat a neunáhlovat se. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Mafie neloupí, když vybírá výpalné. V takovém případě totiž vydírá. Vaše rozlišovací schopnosti jsou opravdu mizerné až žalostné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Proboha, kdyby věděl, tak to napíše. On ale jasně napsal, že NEVÍ. Sám se přiznal! Že je nobelista nic nemění na tom, že NEVÍ. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Zajišťování bitcoinem:

Bojím, bojím, že mi dojde vzduch, musím si rychle koupit několik kubíků vákua. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pokud náhodou nějaký (do zahraničí pravidelně cestující) pracovník komunistického podniku zahraničního obchodu nebyl agentem StB, tak jen proto, že "vyšší bere" (byl rovnou KGB).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tyto Vaše rádoby obhajovací bláboly mají obdobnou relevanci jako „všeci krádú iba já čerpám“. Agent 25085 je vedený ve svazcích StB, má armádu dobře placených právníků a není schopen se toho zbavit. Nota bene, co jsou to za právníci, kteří ani neví, koho mají žalovat? A zapomněl jste taky dodat, samozřejmě čistě účelově, že odvolací soud vyhodnotil výpovědi StBáků o tom, že „Bureš nic, on muzikant“, jako nedůvěryhodné, tedy na nich nelze zakládat verdikt. Ale to je zjevně buď nad Vaše schopnosti (což je lepší případ) nebo dokonce nad Vaše svědomí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Celebrity to ale podle mě mohou rozjet až moc, postupný vývoj je myslím zdravější:

https://trading11.com/dopad-celebrit-proc-jmena-jako-miller-tudor-nebo-dorsey-zmeni-tvar-kryptomen/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Příležitost i hrozba:

https://cryptosvet.cz/jsou-dobre-zpravy-kdyz-instituce-investuji-bitcoinu/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.investicniweb.cz/honba-za-zajistenim-startuje-naplno-co-treba-bitcoin/

Ještě že do svých osobních portfolií si to můžeme dovolit zařadit :-)
Ale jasně, nic proti ZlatoZlatoZlato, také dobré.
Hlavne ale EXIT z fiatu a státních dluhopisů!

https://www.investujeme.cz/clanky/koronavirus-a-rust-po-krivce-k/

Nahlásit

-
1
+

Jasně, nobelista NEVÍ, tápá ve tmě. Jedinej, kdo ví, je totiž hlavní ekonom Prátru kultury a oddechu JF.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A mafie taky neloupí, vybírá výpalné "za ochranu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To je doktrína zastávaná soudy. Pokud mají občané nebo firmy příliš vysoké daně je to především jejich odpovědnost, že si zvolili takové politiky, kteří takové daňové zákony přijali. A Ústavní soud zasáhne až v případě velmi excesivního zvýšení daní, které nazývá termínem "rdousící". Je to projevem zdrženlivosti soudní moci vůči moci zákonodárné. Jinými slovy autonomie občanů, potažmo zákonodárců v daňových otázkách je velmi široká a soudní mocí je omezena pouze v extrémních případech. Jinak by o výši daní rozhodovaly nikým nevolení soudci, a to voliči samozřejmě nechtějí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Bureš je veden ve svazcích komunistické státní bezpečnosti jako agent 25085"

Takže ne rozhodnutí soudu ale svazky stb jsou podle Vás nezvratným důkazem spolupráce Andreje s stb. Pokud by proti tomu dotyčný nic nenamítal, pak určitě ano. Andrej se ale obrátil na soud, který mu nejprve vyhověl a následně vyšší instance to zrušila s tím, že zažaloval nesprávný subjekt. Takže je to naopak, než píšete. :-) Soud rozhodl, že byl evidován neoprávněně a jiný soud to zrušil z procesních důvodů. Jediné soudní rozhodnutí v meritu věci (oprávněnost evidence) byť z formálních důvodů zrušené ale jasně deklaruje, že byl evidován neoprávněně.

To Vaše "domáhal se vymazání ale neuspěl" je velmi zjednodušující a zavádějící. Je třeba se zabývat i tím, proč a v čem a u kterého soudu neuspěl. :-) To ale bude zjevně nad Vaše schopnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tvl, „rdousící efekt“! To je nějaká modifikovaná, všemi mastmi mazaná varianta „tržního přerozdělování“?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako obvykle, je to úplně naopak. Bureš je veden ve svazcích komunistické státní bezpečnosti jako agent 25085, domáhal se vymazání a neuspěl. Soudy řekly, že k vymazání není důvod a zůstává tedy registrovaným agentem StB. Nepomohla ani žaloba na Slovensko k Evropskému soudu pro lidská práva – byla zamítnuta jako nepřijatelná. Dejte si studený obklad a až to rozdýcháte, dodejte odkaz na pravomocné rozhodnutí soudu, které říká, že Bureš nebyl agentem StB a má být z evidence vymazaný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve Švédsku nikdo k používání zákonné měny nenutí. Tato měna tedy funguje na bázi dobrovolnosti. Nějaký extra rozmach používání jakýchkoliv alternativ jsem ve Švédsku nezaznamenal. Odhaduji, že stejné by to bylo i v jiných zemích, kde by zrušili povinnost přijímat zákonné platidlo. Ty Vaše teorie o násilí Vám stojí jen na ideologické vodě. :-)

Neplatná mince není penězi, protože již není nositelem původního závazku jejího emitenta, nikoliv protože bych snad byl etatista. :-)

Ano, neplatné mince můžete směnit za cokoliv a pokud to nebude za peníze, půjde o komoditní barterovou směnu. Teprve směna neplatné mince za peníze bude představovat skutečnou peněžní směnu a ne prostý barter.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"tak je to NAŠE ekonomika"

Ne není. Jsou to Vaše transakce v české ekonomice. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vidím bláznivé ideologické důvody pro podporu BTC. Žádnou skutečnou užitečnost tam nevidím, kromě již dříve popsaných výjimek pro několik jedinců někde ve Venezuele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To bude tím, že finančák se loupeže jednoduše nedopouští. Finančák vybírá daně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vždyť to Fama sám píše, že přijde chvíle, kdy se bude muset ZEPTAT. :-) Takže to fakt NEVÍ. Ví kulový a přiznává, že se bude muset zeptat. Neví jak poznat, zda jsou ještě státní dluhy bez rizika, ale to mu nebrání na to téma blábolit. Když nevím mlčím. :-) Neví to protože si neuvědomuje, že státní dluhy jsou bezrizikové při jakékoliv výši státního dluhu, protože je kdykoliv může skoupit centrální banka, což se mu už nějakou dobu děje přímo před nosem. Měl by se konečně probrat a přestat blábolit ty svoje nesmysly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Já myslím, že VELMI DOBŘE chápete užitečnost bitcoinu pro lidi a firmy (a ty, které v něm začaly držet rezervy může za pomýlené označovat leda tak někdo fest pomýlený).

Myslím, že VELMI DOBŘE chápete tu užitečnost, kterou v tom mnozí vidí: předem dané množství, nezávislost na politice, lobbismu a náladách veřejnosti (což u státem řízených peněz je přesně naopak), možnost hodnotu anonymně vlastnit a anonymně (a bez nějakých povolení) posílat kamkoli po světě. Znovuzískání bankovního tajemství, obnovení finanční suverenity.
A PRÁVĚ PROTO tak proti bitcoinu křečovitě bojujete - protože v něm vidíte reálnou hrozbu pro ty vaše cinklé politické dluhové poukázky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mnohem více než současnými cenami akcií je Fama znepokojený vývojem zadlužení vlád. "Ještě jsme se do toho bodu nedostali, když se však dívám na vývoj zadlužení vlád, nemůžu se ubránit dojmu, že přijde chvíle, kdy se budeme muset sami sebe zeptat, zda jsou vládní dluhy opravdu bez rizika."

https://www.investicniweb.cz/fama-v-akciovou-bublinu-neverim-znepokojuje-me-ale-vyvoj-zadluzeni-a-vnimani-dluhopisu-jako-nastroju-bez-rizika/

To je hrozný. Jak může někdo dostat nobelovku a neznat základní principy Juldismu Fuldismu?
Jak mohl dostat nobelovku za ekonomii někdo, kdo nechápe, že na velikosti státního dluhu nezáleží, že státní dluh může růst donekonečna?

Nahlásit

-
1
+

Navrhuju všem pravidelně navštěvovat Juldovo bydliště a brát si jeho majetek - dokud to nebude mít "rdousící efekt", bude to naprosto v pořádku!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

§ 173Loupež

(1) Kdo proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let.
(2) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,
b) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví,
c) způsobí-li takovým činem značnou škodu, nebo
d) spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu vlastizrady (§ 309), teroristického útoku (§ 311) nebo teroru (§ 312).
(3) Odnětím svobody na osm až patnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu.
(4) Odnětím svobody na deset až osmnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.
(5) Příprava je trestná.

Já tam tu výjimku pro finančák prostě nevidím....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Ta neplatná sběratelská mince není penězi právě proto, že je neplatná. "

No jo. Etatista. Penězi není to, čemu lidé přikládají hodnotu. Není jimi to, co hodnotu uchovává. Není jimi to, co lidi jsou ochotni přijmout jako plnění, protihodnotu ve směně. Je jimi to, co za peníze vyhlásí generální tajemník a basta!

"Tyto mince jsou použitelné v peněžní směně pouze v případě jejich směny za peníze, tedy v případě kdy mají roli komodity prodávané/nakupované za peníze."

A to jako proč? Principiálně jsou standardizované uncové zlaté mince směnitelné za cokoli, na čem se obě strany dohodnou. To vy a ta vaše parta s pistolemi nutíte obchodníky NÁSILÍM přijímat ty vaše zelené papírky. Kdežto zlaťáky celou historii lidé akceptovali i dobrovolně. A ano - lidi akceptovali zlato i když nemělo formu nějaké vládou schválené mince. To jste nevěděl? Tak teď už víte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Když se dohodnu se sousedem, že on mi vymaluje a já mu dám 5000Kč...
Když se dohodnu s jiným sousedem, že mi opraví plot a já jemu auto...
... tak je to NAŠE ekonomika, nikomu dalšímu (natož státu) do toho nic není a pokud on naběhne a chce z toho nějaké výpalné, tak je zlodějem.

K výše uvedenému stát nepotřebujeme. Pokud si stát myslí, že potřebujeme, ať nám vysvětlí konkrétně jak a ať ty své služby nějak nacení. My si pak zvážíme, zda pro nás za danou cenu mají tu hodnotu. Pokud místo ceníku služeb chce pod hrozbou násilí procento z obratu naší ekonomiky, chová se jako mafie. A kdo se chová jako mafie, je mafií.
Ekonomika je všude, kde minimálně 2 lidi směňují plody své práce, nebo provozují dělbu práce. Stát k tomu potřeba zkrátka není. Z principu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Krást se nemá! Správně. Daně nejsou krádež. :-) Daně nejsou v rozporu s principy demokratického právního státu, vyjma daní, které mají tzv. rdousící efekt. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Oběti je zcela jedno, zda ji umřít do války pošle fýrer, král, nebo prezident!
Oběti je zcela jedno, zda jí polovinu příjmu ukradne generální tajemník, nebo parlamentní většina!
Oběti je zcela jedno, zda ji ukradnou zlato na základě dekretu (executive order) prezidenta, nebo císaře.
Oběti je zcela jedno, zda měnu ředí-znehodnocuje královská mincovna, nebo centrální banka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
2/6