Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Důchodci nemůžou za naše zpackané životy. Ať volí kohokoli

23. 7. 2020
 75 574
66 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ak pre volebné právo existuje minimálna veková hranica, tak dáva zmysel aby existovala aj maximálna veková hranica. Obe hranice majú svoj význam. U mladých ľudí je 18 rokov vek, v ktorom má väčšina ludi dostatočne vyhynuté všetky kognitívne funkcie. U starších ľudí by sme zase podobnou metódou mohli nájsť vek, v ktorom väčšina z nás o ne začne prichádzať (u sudcov je napr. uzákonený maximálny vek 70 rokov). Politicky to asi nie je priechodné, ale určitú logiku by to malo.

Nahlásit
-
38
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nikde netvrdím, že demokracie představuje nějakou velkou míru svobody. Každý organizovaný společenský systém, podléhající společným pravidlům, již z podstaty věci omezuje svobodu.

Stejně tak ta Vaše absolutní nedotknutelnost vlastnických práv. To je extrémní koncept neslučitelný s účinnou organizací společnosti.

Demokratický právní stát poskytuje svobodu i ochranu vlastnických práva avšak nikoli absolutní svobodu a nedotknutelnost vlastnických práv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-11
+

Diskuze

Podle množství mínusů to spíš tipuju na jednoho naklikávače.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A ti mladí jsou dneska staří a spousta z nich volí komunisty nebo neonácky vesele dál. Skutečně extremistická strana, kterou dnes u nás volí výlučně mladí, jsou jenom Zelení, ale jejich voličů asi nebude zase tak moc, když se nedostanou ani sněmovny. Piráti mají hlavně protestní hlasy všech věkových skupin, podobně jako ANO. Spíš je problém dneska mladé dostat vůbec k volbám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Čtu příspěvek pana Fraje několikrát a nechápu, zač je ostrakizován.

To tolik dráždí tvrzení - "zas svůj zpackaný život si můžeš sám"? To opravdu i mezi čtenáři Finmagu je tolik uctívačů státu? To už je společnost tak infantilní, že hledá řešení mimo sebe sama?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Oni by nejradši byli, aby jim stát platil teplá místečka v "jejich" neziskovkách, kde se moc nenadřou, a sebral to těm ostatním.
Poznámka: Nic proti neziskovkám, sám členem Brontosauru, ale kolik ti zaměstnanci (!) Hnutí Duha nebo Greenpeace pokosili luk nebo vysázeli stromů? Kromě propagandy a PR?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
18
+

Mladí pro změnu nemají zkušenosti, takže rádi volí jakýkoliv extrém.
Kdo byli největší NACISTÉ? Mladí.
Kdo byli největší KOMUNISTÉ. Mladí.
Kdo jsou největší voličí ANITSEMITSKÉ Labor Party? ...

Nahlásit

-
6
+

Zase spousta textu o ničem. Problém důchodců lze shrnout do dvou bodů:

1. Dlouhodobě principiálně nefunkční průběžný důchodový systém, který právě narazil na své vnitřní limity.

2. Sociální stát, ve kterém politici desítky let slibovali lidem, že se o lidi postarají, když jim dají hlas, takže lidé ztratili pud sebezáchovy. Sociální stát obsahuje pozitivní zpětnou vazbu, která plodí stále větší nezodpovědnost stále většího počtu uplácených voličů se všemi důsledky z toho plynoucími.

Není to tedy o morálce, spravedlnosti, úctě a podobně. Je to o chybných principech, na kterých současný systém funguje a jejich důsledky se zákonitě musí dříve či později projevit. Bohužel jsme toho právě svědky.

A pokud jde o to, kdo za co může, tak důchodci mohou za svoje zpackané životy. Oni vybudovali principiálně nefunkční systém a co horšího, spolehli se na něj. Nelze se příliš divit mladším generacím, že nechtějí tuto jejich chybu platit ze svého zvláště, když na svůj slušný důchod si mladí budou muset vydělat zcela mimo současný krachující důchodový systém.

Nahlásit

-
15
+
3/3