Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Český lékař ve Švédsku: Benevolentní strategie je lepší. Je dlouhodobě udržitelná

4. 5. 2020
 55 931
33 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

No vidíte a jsme u toho, pak ale nějaké úvahy, zejména laické veřejnosti, a k těm patří i mnoho lékařů specializovaných na jiné obory, jsou úplně mimo mísu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
142
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tituly dokonce nepatří ani na pracoviště a profesionální vizitky s výjimkou velmi omezeného množství velmi specifických oborů. Když člověka najímají, zajímají se mj.o jeho vzdělání (i když praxe je mnohem důležitější), ale v běžném pracovním procesu to nikoho absolutně nezajímá. Buď umíte a přemýšlíte, nebo ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-6
+

Diskuze

"Je možné dohledat počty zemřelých, tzv. excess mortality rate, a ty ukazují, že nárůsty počtu zemřelých jsou v porovnání s předchozími roky minimální."

Tohle je vyslovená lež a dobře připravený novinář se měl hned ptát. Za tři týdny 26.3. - 15.4. umíralo o 30 % více lidí než je pětiletý průměr. Za předchozí část roku umíralo o 6 % méně lidí než je pětiletý průměr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
33
+

Jsem přesvědčen, že každý systém, má-li fungovat, musí být co nejdůsledněji dodržován. Nedokážu posoudit, zda je lepší ten švédský model nebo ten náš a myslím si, že s tím mají problém i odborníci. Ten náš se nějak osvědčil, dochází k pozvolnému rozvolňování, ale více svobody to lidem přinese, až se bude blížit stav k normálu i v Evropě. Neustálé zpochybňování a dehonestace těmi, kteří žádnou odpovědnost nemají a nikdo jim ani žádnou nedelegoval (na rozdíl právě od Švédska), vede právě k chaosu a pocitu zbytečného omezování. Vláda pak jedná pod tlakem a třeba i nelogicky. Osobní názor můžu mít jakýkoliv, ale veřejně ho vykřikovat, obzvláště, jsem-li celebrita, je krajně nezodpovědné.

Nahlásit

-
37
+

Švédové mají do 15. dubna podreportovaný počet úmrtí o 200 - 700 osob, což k danému datu znamená 10 - 30% underreporting, tolik k té pečlivosti. Vše samozřejmě záleží na datu odkdy se díváme a taky s čím porovnáváme - jestli například s pětiletým průměrem nebo trendem letošního roku, ale podreportování se nedá moc vyvrátit.

Nahlásit

-
10
+
2/2