Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Boj o přežití. Koronakrize očima podnikatelů

10. 4. 2020
 13 298
74 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Myslím, že nejužitečnější bude podhled dnešníma očima do minulosti.

Uvidíme postupně budovaný přebujelý a drahý stát, který odňal podnikání značnou část jejich zdrojů, aby pak to podnikání zachraňoval tištěnými penězi. Vidíme jak postupně ze zaměstnání ve státním či komunálním úřadě vytvořil atraktivní kariéru, která je větší platovou motivací než práce v soukromé produktivní sféře. Vidíme neschopnou politickou reprezentaci, které je státní moc a dotační politika tou správnou ideologií, bez ohledu na pravicovou či levicovou orientaci té které strany. Vidíme silnou korporátní a monopolizující se sféru výhodně kooperující s politiky ve prospěch obou stran. Vidíme drobné a střední podnikatele jak se svými zaměstnanci při ekonomickém škobrtnutí sotva lapou po dechu a bez rezerv musí spoléhat na milosrdenství státu. Vidíme zástupy pseudohumanitních vystudovaných odborníků na nepotřebné obory a deficit produktivně orientovaných profesí. Vidíme růst zprostředkovatelského a konzultačního průmyslu, který marketingovými a nepochopitelnými finančními instrumenty slibují astronomické výdělky.

Bankroty jsou přirozenou součástí kapitalizmu. Problém je v tom, že většině firem chybí rezervy a tak i přirozený úbytek firem z důvodu špatného řízení, špatného produktu či neopatrných investic je plošně a tudíž neefektivně zachraňován.

Viděli jsme snad snahu státu redukovat provozní výdaje, redukovat platy a alespoň symbolicky se tak podílet na překonání současné krize, pocitu sounáležitosti ve společnosti a problémech podnikatelského sektoru, který stát a jeho zaměstnance živí ?
Ani náhodou. Vyvstanou nám spíše myšlenky paní Maláčové, že chceme-li mít kvalitní stát, musíme mít kvalitní úředníky a ty kvalitně zaplatit. Vyvstane nám zázračná ekonomická teorie o zvyšování mezd ve státním sektoru, která bude implikovat větší spotřebu a tím se postaví ekonomika na nohy. Socializace, zadlužení a oligarchizace společnosti - to je co nás čeká, bohužel. Taky daňové ráje, daňové optimalizace, korupce, státní restrikce a pronásledování, inflace, odchody mozků, odborářské manýry a rozčarovanost mladých generací.


Sečteno, podtrženo - je na co se dívat a co změnit.

Nahlásit
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Já jsem registroval ze strany Ancapu jedine stanovisko a to je: žádný stát, tečka. Z toho usuzuji, že není o čem jednat, to je snad logické.
Důchodové zabezpečení, tj. duchod, ktery stát lidem vyplácí za povinné sociální daně a já říkám, že s ním ani nepočítám.
Finanční ústava - netvrdil jsem (nebo snad ano ?), že finační ústava řeší fungování státu. Ale její přijetí pokládám za určitý základ pro rozpočtovou disciplínu.
Ochrana vlastnictví je sice ústavně zakotvena, ale daně jsou svým způsobem zásah do soukromého vlastnictví, souhlasím. Čili ta ochrana soukromého vlastnictví je poměrně vágní a lze ji mnoha způsoby porušovat - to by se mělo/mohlo změnit na základě politického jednání - tj. volič - politická strana - vládní většina - parlament - zákon. Je to poněkud pracné, ale to přináší demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

Rád s Vámi budu diskutovat, pokládát nebo číst argumenty, ale poslední odstavec tohoto Vašeho příspěvku mne vede k ukončení diskuze - příliš osobní, příliš agresivní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Myslíte čím větší písmena tím větší pravda ?
Nemám nic proti daňové optimalizaci. Nemám nic proti tomu at si kazdy za sve penize kupuje co chce.
To co jsem chtěl říct je to, pokud někdo chce žít pouze z těchto operací (na což má bezpochyby právo), odkazuji na hypoteční horečku 2008, pak je to obdobně neužitečné pro ekonomiku jako např. studování pseudohumatiních oborů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ale já nemám nic proti investování např. do akcií, BTC. Ovšem pokud tento typ "obživy" je jedinou činností sloužící obživě (nikomu to nezakazuji) pak to považuji za poněkud neproduktivní a neužitečnou činnost, kde jistou analogii vidím spíše v hypoteční horečce v US v letech 2007-2009. V podstatě nemám nic ani proti hráčům pokru či sázející ve sportce - jen si myslím, že společnost potřebuje i nějakou výrobu, služby a pod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Chytáte mne za slovo, zpresním.
FU je zakonem potvrzený algoritmus pro stanoveni vysi rozpoctu. Ano, ten bych povazoval za urcitou kotvu, o ktere by se nevedla diskuze. Samotna FU ovsem nevyresi fungovani statu - to je zrejme. Tedy krome FU, dovolim si ji nazvat zakladem, je treba mnoho dalsiho.
Jde mi o vecnou debatu, argumenty. Vracim se vzdy k me zakladni otazce - jak se tam chcete dostat ? Vymenite lidi ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jasně že ancap realita je blíž:
- hranice (definiční znak státu) ztrácejí význam, protože ekonomika i život se přesouvají na bezhraniční internet
- nastupuje sdílená ekonomika, anonymní decentralizovaná tržiště, peer-to-peer půjčky a tuna dalších
- anonymní kryptoměny, které lze anonymně vlastnit a bez povolení poslat kamkoli po světě
- atd... pokrok je exponenciální, ale státní byrokrat není pořádně schopen stíhat ani ten lineární
- a nastupuje generace, pro kterou jsou výše uvedené věci normální a naopak ty umírající státně monopolistické jsou pro ně směšné

Kdežto minimální efektivní stát je čím dál větší chiméra a víra ve spasení "finanční ústavou" by měla mít samostatné číslo psychiatrické diagnózy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Zkuste si to po sobě přečíst ještě jednou, ano?

1) Daňová optimalizace = snaha nenechat se okrást o svůj majetek, o plody své práce. Pokud vám toto vadí, tak jste při nejlepším socialista. Fakt mě baví (nebo vlastně už nebaví), když o sobě různí socialisté prohlašují, že jsou pravičáci. Navíc daňová optimalizace je perfektně legální i v tom vašem státosocialismu.

2) Nakoupit BTC či zlato ZA PENÍZE, KTERÉ JSEM SI VYDĚLAL je špatné proč proboha? Co vám je do toho, co si koupím za peníze, které jsem získal tak, že jsem NĚKOMU POSKYTL SLUŽBU, KTERÉ SI CENÍ?
To nechápete, že jsem NAPŘED musel pro někoho něco užitečného udělat, abych si pak za to mohl koupit BTC či Au?
Jakou logickou úvahou jste došel k tomu, že koupit si Au či BTC je nějak horší, než si koupit rum, lístek na muzikál či falešné crocs?
Co je špatného na tom, že se chci pojistit proti měnové nezodpovědnosti toho vašeho státu?

Vy jste si tedy vytvořil VELMI jednoduché schéma.
Znám podobné lidi. Třeba volili TOPku (resp. nějaký její pražský účelový slepenec s ultralevými zelenými) a díky tomu si namlouvají, jak jsou pravicoví.
A budou tvrdit, že znaj ancapisty pracující ve státní sféře :-) Jo, těch tam bude asi stejně, jako je komunistů mezi freelance BI konzultanty platícími 70k měsíčně na odvodech.

Pokud někdo koupí BTC a čeká na zbohatnutí, tak to ještě neznamená, že je ancapista, víme? Je pouze spekulant. Tečka. Navíc na tom není nic špatného. Ten člověk RISKUJE celý vklad. Svým nákupem BTC spolufinancuje celý ten rozvoj bitcoinové sítě a souvisejících technologií - stejně jako kupci akcií Tesly spolufinancují její vývoj - ve vašem myšlení "hanba jim!", že?

Tolik k VAŠIM chimérám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

O ničem takovém nikdy žádný ancap autor nepsal a opravdu neznám nikoho z příznivců myšlenek anacap, kdo by si něco takového myslel. Takže buď jste jediný člověk na světě, který pochopil ancap a všichni ostatní jsou hlupáci, nebo jste ten hlupák vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Citace 11. 4., 22:14
Jako reseni vidim min statu a jako zaklad fungovani statu prisnou financni ustavu., zkracene receno.
Citace 14. 4., 10:11
Finanční ústava - netvrdil jsem (nebo snad ano ?), že finační ústava řeší fungování státu. Ale její přijetí pokládám za určitý základ pro rozpočtovou disciplínu.

Ano, tvrdil jste, že jako základ fungování státu vidíte finanční ústavu. Jste v rozporu s vlastním tvrzením, a ne že ne.
Vlastně jsou dvě možnosti – buď jste opravdu zastáncem myšlenek zde prezentovaných a pak je to velmi neobratné a nekonzistentní, a jak správně podotkl kolega, uvidíme, co s minarchistou bude za půl roku, nebo jste chtěl někoho z plezíru nachytat na hruškách a sázíte do placu kontroverze a sbíráte argumenty z obou stran (třetí možnost, že nerozumíte tomu, co píšete, jsem s dovolením vyloučil). Sorry, ale bez argumentu – a ten nemáte žádný – ta debata poněkud postrádá smysl. Ale jako cvičení dobré :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Čo???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Paradigma se mění. A víc a víc lidí to vidí... Uvidíme, co se stane :-)
https://youtu.be/_gwxLRGj1CE?t=4733

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"nákupu zlata ci investování do BTC, tedy naprosto neproduktivní a neužitečné činnosti. "
https://www.mises.cz/literatura/obhajoba-neobhajitelneho-24-prostrednik-122.kapitola

Třeba ten, kdo investoval kdysi dávno do Googlu, Applu apod. tedy taky prováděl neužitečnou činnost?
A kdo o té užitečnosti má rozhodovat?

Souhlasím, že ancap realita je daleko. Ale je výrazně blíž (aspoň v některých oblastech), než bývala :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak já byl taky grantař, státní zaměstnanec, po marném boji antibiotiky i chvíli uživatel homeopatik (dodávám, že problém pak vyřešila nestátní čínská medicína :-) ), vystudovaný ing ekonomie v české VŠ - tedy keynesiánec, pár měsíců jsem i dávky pobíral... A tehdy mi to nepřišlo nijak divné, bylo to normální. A pro většinu lidí stále je.

Takže mám pochopení pro ty, kteří jsou v procesu změny a drží naději na opravu režimu zevnitř :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vy jste si vytvoril jednoduche schema, ktere chcete videt a kteremu chcete verite.

Predstavte si ze existuji lide, kteri nejsou ancapiste, presto vzali svuj zivot pevne a zodpovedne do vlastnich rukou, jsou uspesni a spokojeni se svym vlastnim zivotem. Znam ancapisty, kteri sedi ve statni instituci, maji "nainvestovano" do BTC a cekaji az zbohatnou z rustu kurzu BTC a spadne na ne bohatstvi. Znam take anacpisty (prohlasuji se za ancapisty), kteri jsou sami o sobe zcela neschopni, svuj neuspech svaluji na lidi uspesne a zodpovedne ale i na stat a po statu narokuji spravedlivé dávky (tj. takové, které si dle jejich mínění "zaslouží").

Vsimnete si Vasi vety - "příznivec ancapu (odpůrce regulací a daní a tisku peněz), zlata a bitcoinu může na tom svém přístupu krásně vydělávat" - z toho jde mráz. Přeloženo tomu jde rozumět tak, že ideálem ekonomicke prosperity je clovek, ktery vydelava na daňové optimalizaci, nákupu zlata ci investování do BTC, tedy naprosto neproduktivní a neužitečné činnosti.

Tim chci jen rict ze Vase delici cara, jak jste ji popsal, je chimerou a neodpovida realite.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ale ne, tak někomu ta víra v "příště už si určitě zvolíme ty správné, nesobecké, nezkorumpované, prozíravé, moudré...politiky" vydrží i několik let. Upnou se tu k TOPce, tu k Zeleným, tu k Věcem veřejným, tu k ANO, následně k Pirátům ... skoro v každých volbách se objeví nová formace slibující, že to bude dělat úplně jinak, lépe, že vymete ty minulé parchanty... a za 1 či 2 obdobní skončí stejně.

Jako fakt nechápu, co si kdo myslí, koho že asi sledovači Výměny manželek, fanoušci homeopatik, chemtrails a keynesianismu, pobírači dávek, státní zaměstnanci, penzisti, dotačníci, grantaři, vlastnící a zaměstnanci firem závislých na státu (od stravenek po notáře, od energetických auditorů po sepisovače žádostí o eurodotace, od realizátorů státních zakázek po ...) ... budou volit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Někde jsem slyšel, že rozdíl mezi minarchistou a ancapistou je půl roku.
Tak uvidíme, jak to uvidíte za půl roku :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To přeci ještě zdaleka nebyl totální kolaps.
Zatím vždy, když přislo takové zaškobrtnutí, stát snížil úroky a natisknul stamiliardy. Pokaždé musel stimulovat víc a víc, aby to zabralo.
Ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Není to pracné, ale zcela nereálné.

Podobně "pracné" bývalo rozchodit socialismus tak, aby odpovídal tomu, co psaly učebnice občanské nauky. Nikdy a nikde se to nepodařilo. Jednoduše proto, že nemohlo.

Demokraticky přesvědčovat lupiče, aby vás už neokrádali - to chce opravdu velký přesvědčovací talent.
Přijde mi logičtější trvat na tom, že krást se nemá. Ani když s tím souhlasí nějaká většina. Přišlo by vám OK, kdyby žebráci na schodech před kostelem směli hlasovat o tom, kolik jim procházející MUSÍ dát?

Možná vám tato cesta přijde obtížná, na dlouhé lokte. Ale věřte mi, ta vaše (přesvědčování kaprů, aby si sami vypustili rybník) je nereálná daleko více.

Například s anonymními kryptoměnami se reálně můžeme dočkat situace, že k penězům se bude moci dostat POUZE ten, který vám za ně nabídne protislužbu či výrobek, kterého si ceníte více, než těch peněz. Jinak to nepůjde - nepůjde je vytvářet z ničeho úvěrem, nepůjde si odhlasovat jejich znárodnění, nikdo nikomu dobrovolně nebude platit za takové "služby", jaké poskytují např. celníci a jiné příživné státní organizace.
Možná to bude ještě nějakou dobu trvat, stát se samozřejmě bude bránit a házet tomu procesu-pokroku klacky pod nohy, přesto to je realistická cesta, je zde reálná šance, že se to povede - věřte mi, ve své době lidem zrušení např. roboty či nevolnictví také přišlo vzdálené a málo reálné - a pak přišla společenská změna daná technologickou změnou - vznik manufaktur a průmyslu a najednou to šlo.

A má to ještě jednu výhodu. Fanoušek ancapu, zlata a bitcoinu není ve stejné situaci, jako otrok či nevolník snící o svobodě. Tehdy ti lidé opravdu měli jen tu naději a dokud se jim nakonec nesplnila, tak z toho svého názoru a postoje nic neměli. Kdežto příznivec ancapu (odpůrce regulací a daní a tisku peněz), zlata a bitcoinu může na tom svém přístupu krásně vydělávat ještě před tím, než se situace změní. Proto si myslím, že takových lidí bude přibývat. Rakouská ekonomie, libertariánské principy, nedůvěra ke státu, jeho fiat měně, jeho soc a zdrav systému ZACHRAŇUJE ŽIVOTY, ochraňuje a rozhojňuje majetek JIŽ TEĎ. Rozhodně to není tak, že ancapista je snílek sedící o chlebu a vodě ve sklepě a marně vyhlížející společenskou změnu. Většina ancapistů co znám, žije bohatý a úspěšný život, cestuje, studuje, raduje se, a nesedí na zadku. Firmu mají možná registrovanou v zemi X s nízkými daněmi, žijí v zemi Y s příjemným klimatem a mírnými regulacemi - přestože se narodili v zemi Z. A i ti, kteří zůstávají doma, žijí bohatý a pohodový život, na nic nečekají, k ničemu se neupínají - jen jsou připraveni na tu změnu, propagují ji, šíří osvětu a až k ní jednou dojde, budou se mít ještě řádově lépe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Citace - Josef Fraj / 14.04.2020 06:52

Ve všech případech se ukázalo, že stát je pouze nástroj vládce/vládnoucí elity, ať už je to kdokoliv, k ovládání lidí.

A práve preto je iluzórne si myslieť, že snaha o uchopenie moci (akýmkoľvek - aj ľubovoľne brutálne násilným, - spôsobom, nie len tými "v ankape legitímnymi" metódami, ako tá obľúbená mantra ankapistov "najviac zbohatne ten, kto bude najlepšie uspokojovať dopyt (potreby druhých) na trhu") a po jej uchopení o ovládanie ľudí zázračne pominie so zrušením štátu.

Tak ako utopický komunizmus by vyžadoval nového totálne nesebeckého "sovietskeho" človeka, presne tak aj stabilný ankap (odolný voči "nelegitímnemu" uchopeniu moci a tým vytvoreniu "štátu") by vyžadoval predovšetkým vymeniť ľudí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Já jsem registroval ze strany Ancapu jedine stanovisko a to je: žádný stát, tečka. Z toho usuzuji, že není o čem jednat, to je snad logické.
Důchodové zabezpečení, tj. duchod, ktery stát lidem vyplácí za povinné sociální daně a já říkám, že s ním ani nepočítám.
Finanční ústava - netvrdil jsem (nebo snad ano ?), že finační ústava řeší fungování státu. Ale její přijetí pokládám za určitý základ pro rozpočtovou disciplínu.
Ochrana vlastnictví je sice ústavně zakotvena, ale daně jsou svým způsobem zásah do soukromého vlastnictví, souhlasím. Čili ta ochrana soukromého vlastnictví je poměrně vágní a lze ji mnoha způsoby porušovat - to by se mělo/mohlo změnit na základě politického jednání - tj. volič - politická strana - vládní většina - parlament - zákon. Je to poněkud pracné, ale to přináší demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Když stát dovede měnu ke kolapsu, trh hledá řešení. A i "vyspělé" státy na tom rozvrácení měny pilně pracují:
https://www.kurzy.cz/zpravy/539692-jedna-z-nejdulezitejsich-venezuelskych-burz-prinasi-offline-bitcoinove-transakce/

Stát korona krizi neřeší, ale zhoršuje:
https://www.mises.cz/clanky/par-libertarianskych-poznatku-ke-koronavirove-pandemii-2413.aspx

Řešením je svoboda, trh, kapitalismus:
https://svobodny-svet.cz/9937/koronavirus-proc-potrebujeme-soukrome-zdravotni-pojistovny.html


Stát určitě ne:
http://dfens-cz.com/ocima-libertariana-jak-by-tady-mohlo-byt-krasne-1-3/

Nahlásit

-
2
+

Ale no tak…
Vkládáte do úst něco Vy mně, ne naopak. Jednak nejsem úplně přesvědčený ancap, druhak nikdo (kromě Vás) nikde nenapsal, že o těch položkách ancaps jednat nehodlají. Jiná věc je, že s tzv. „politickým a legislativním jednáním“ máme všichni své zkušenosti, a nemyslím si, že by se nějak zvlášť odlišovaly, dovolím si odhadnout, že v tom budeme na stejné lodi.
Vůbec jsem nepsal a ani neměl na mysli „záchranu v podobě důchodového zabezpečení“ (co to je?), v tom se opět shodneme, a ano, je to výdajová položka. Je to o jiném: napsal jste, že „základ fungování státu je přísná finanční ústava“. Takže až budeme mít přísnou finanční ústavu, bude stát fungovat? Vlastně to hned vzápětí popřete uvedením mezi kategorie k politickému a legislativnímu jednání.
A last but definitely not least: bod, kde se zásadně mýlíte, je zařazení ochrany vlastnictví mezi „kategorie k politickému a legislativnímu jednání“. To ani náhodou, ochrana vlastnictví buď je, nebo není, tady není o čem jednat, a už vůbec ne „politicky“.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Opět je mi do úst vkládáno něco co jsem neřekl/nenapsal.
Můj osobní ekonomický celoživotní koncept nekalkuluje se státem jako zdrojem a příjmovou položkou, nýbrž nutným výdajem a už vůbec ne jako záchranou a to ani v podobě důchodového zabezpečení, nepochybujte o tom.
Finanční ústava, ochrana vlastnictví, daňe jsou v mém pojetí společenského řádu kategorie k politickému a legislativnímu jednání. Chápu, že Ancapisté o ničem takovém jednat nehodlají.
Nemyslím si, že jsem v rozporu, ale myslet si to můžete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

V rámci státu už byly historicky vyzkoušeny všechny možné formy vládnutí od božského absolutního monarchy až po "všeholid". Ve všech případech se ukázalo, že stát je pouze nástroj vládce/vládnoucí elity, ať už je to kdokoliv, k ovládání lidí.

Někde jste tu zmínil minimální stát. Nic takového není z principu možné. Stát je monopol a neodstranitelnou vlastností monopolu je jeho tendence expandovat. I kdybyste nějakým způsobem dokázal minimální stát ustanovit, tak hned v dalším okamžiku začne expandovat. Proč? Protože chce a protože může.

Stát je příčinou problému, tak nemůže být součástí smysluplného řešení. Pokud se chce lidstvo vymanit z nekonečného opakování cyklu krize, totalita, oživení nebo pokud nechce skončit v nějakém globálním matrixu, tak musí najít řešení MIMO STÁT.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mimo realitu je neustále vzývat stát, aby nás zachránil nebo čekat, že nás „zachrání“. K těm Vašim tvrzením přidejte onu ochranu vlastnictví, vynechte iluzorní „finanční ústavu“ (zase stát?), a pak jste vlastně takový „soft ancap“, jenom si to nechcete z nějakých důvodů přiznat. Než mluvit neustále o „napraveném“ či všespásném státu (finanční ústava, wtf) bych očekával spíš „ekonomický coming out“ :-) Sorry, jste prostě v rozporu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No dívám se na tyto tři Vaše odstavce a v podstatě s nimi souhlasím. Vždyť Vy formulujete to co si myslím i já. Že to bude svým způsobem horší. Že se mi to nelíbí neznamená že to nevidím. To, že se věci změní k lepšímu si přejeme oba, že se tak stane ale věříte jen Vy, ne já.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

>zbankrotovaný stát nepostaví na nohy nikdo ještě socialističtější a diktátorštější.

Pravda, ale oprátkou na krku dokázali takoví diktátoři docela úspěšně vyvolat iluzi, že to svedou. Ať chcete nebo ne.
Adolf, Mao, Kim a Josif by mohli vyprávět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě jste viděl Big Short. A jak se věci změnily ? Nijak.

Na základě čeho se domníváte, že tentokrát to bude jinak ? až na úroveň nastolení absolutní svobody, volného trhu, zrušení finančního systému a destrukce státních zřízení ???

Ale souhlasím s tím, že se možná brzy dočkáme odpovědi jak to dopadne tentokrát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ne.
AnCap je zkrátka kapitalismus. Tečka.
Nyní kapitalismus NEMÁME, nebo ho máme jen kousek. Stát má na mnoho věcí monopol (dráhy, pošty, soudy, měna, školy, zdravotnictví, penze, ...). A v ostatních sektorech stát ten kapitalismus utlačuje daněmi a regulacemi.
Ale všude, kde kapitalismus dostane aspoň trochu šanci, přináší skvělé výsledky.
Kapitalismus funguje, socialismus (regulace, vynucené státní monopoly, ...) ne.
To je PRINCIP. Prokázaný. Žádný experiment, žádné snění.
A z toho plyne, že čím víc kapitalismu (svobody) budeme mít, tím se budeme mít lépe. A nejvíc svobody a kapitalismu znamená, mít ho všude a nikde socialismus. Nic jiného ancap není. Jen prosazení svobody a kapitalismu (prokazatelně funkčního!) všude. Nic víc, žádný experiment, nic nového, jen to osvědčené rozšířené do všech oblastí.
Ale stát nám svobodu nepřinese. Stát je opakem svobody. Stát je přímo založen na pošlapávání přirozených práv, je to jeho základní neodstranitelná vlastnost.

Ano, je možné, že někteří lidé nad sebou chtějí vůdce typu Bureš (např. Julda Fulda). V jejich případě je potřeba důsledně trvat na tom, že nad sebou toho Bureše klidně mít mohou. Svoboda jim umožňuje delegovat na nějakého estébáka své pravomoci. Ale jen ty jejich! Tito lidé nemají právo například sebrat mi polovinu příjmu - a proto ho logicky ani na nikoho nemohou delegovat! Pokud tito lidé chtějí pod nadvládu estébáka narvat i ty, kteří o to nestojí, nic na něj nedelegovali, je to ZLOČIN hodný trestu (resp. sebeobrany). Zatím na otevřený odpor nemáme sílu, ale to přijde. Stát je na nejlepší cestě zbankrotovat. A zbankrotovaný stát nepostaví na nohy nikdo ještě socialističtější a diktátorštější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Koukám, že jsem Vás zase pořádne nadzvednul, ale nebylo to mým úmyslem.

S Vámi to je těžké. Ano já vidím věci velmi podobně z pohledu toho co se skutečně děje. Vy ovšem věříte ve zlom věcí ve stylu teorie Ancap, kterým já nevěřím.
Já se opírám o historii a můj odhad chování lidí, kdy lze očekávat nějaké společenské zlomy typu válka (novodobá) ale stále si myslím, že zůstane nějaký státní řád. tj.že lidé nepřevezmou běh věcí do vlastních rukou, že spíše přejdou (a rádi) pod licenci diktátorských režimů než že by vzali život do vlastních rukou.

Ancap má jednu velkou výhodu a to tu, že jeho teorie nikdy nebude konfrontována s praxí. Tudíž může přežívat na přednáškách, blozích a podobně. To je mé přesvědčení, Vy můžete mít jiné ( v mém případě to však není obhajoba současných států a jejich politik). Druhá věc je, že mi nikdy nikdo neřekl jak se k tomu Ancapu chcete propracovat, tak aby jej akceptovali všichni lidé.
Ano již jste mi vysvětlil že BTC je určitá víra a sázka na budoucnost (ergo pro jiné spekulace). Já Vám tu víru neberu.

Navíc - pokud by se přeci jen jakkoli věci změnily, počítám spíše s tím, že lidé by znovu inklinovali k nějakému mocenskému hierarchickému uspořádání typu stát či diktátor.

Uvědomte si, že lidi netouží po absolutní svobodě jak by se mohlo zdát. Nejsou schopni ve své přirozenosti absolutní svobodu ustát. Chtějí nad sebou vůdce, chtějí nad sebou řád - to je přirozenost lidí a za potlesku mas jsou ochotni aplaudovat, když nepřizpůsobivé "povedou na hranici".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

https://www.etrend.sk/ekonomika/nezamestnanost-v-usa-leti-nahor-podla-fedu-moze-presiahnut-32-percent.html

Nezaměstnanost a ekonomické problémy raketově rostou.
Ale vlády se snaží mamutím tiskem peněz udržet akciové indexy nad vodou.
Vyhraje realita, nebo perverzní manipulace? Státy hrají o svou existenci, o existenci jejich prohnilého finančního systému založeného na násilím vynuceném monopolu, privilegiích a manipulaci. Stát a tento chorý finanční systém jsou dvojčata neschopná bez sebe žít.
Současný finanční systém nutně potřebuje státní represe, protože bez nich by lidé hned utekli k poctivějším tržním penězům.
A stát se dnes neobejde bez dluhového financování prostřednictvím peněz ze vzduchu generovaných v současném finančním systému.
Cítím, že hodiny už jim odpočítávají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+
2/3