Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Boj o přežití. Koronakrize očima podnikatelů

10. 4. 2020
 13 331
74 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Myslím, že nejužitečnější bude podhled dnešníma očima do minulosti.

Uvidíme postupně budovaný přebujelý a drahý stát, který odňal podnikání značnou část jejich zdrojů, aby pak to podnikání zachraňoval tištěnými penězi. Vidíme jak postupně ze zaměstnání ve státním či komunálním úřadě vytvořil atraktivní kariéru, která je větší platovou motivací než práce v soukromé produktivní sféře. Vidíme neschopnou politickou reprezentaci, které je státní moc a dotační politika tou správnou ideologií, bez ohledu na pravicovou či levicovou orientaci té které strany. Vidíme silnou korporátní a monopolizující se sféru výhodně kooperující s politiky ve prospěch obou stran. Vidíme drobné a střední podnikatele jak se svými zaměstnanci při ekonomickém škobrtnutí sotva lapou po dechu a bez rezerv musí spoléhat na milosrdenství státu. Vidíme zástupy pseudohumanitních vystudovaných odborníků na nepotřebné obory a deficit produktivně orientovaných profesí. Vidíme růst zprostředkovatelského a konzultačního průmyslu, který marketingovými a nepochopitelnými finančními instrumenty slibují astronomické výdělky.

Bankroty jsou přirozenou součástí kapitalizmu. Problém je v tom, že většině firem chybí rezervy a tak i přirozený úbytek firem z důvodu špatného řízení, špatného produktu či neopatrných investic je plošně a tudíž neefektivně zachraňován.

Viděli jsme snad snahu státu redukovat provozní výdaje, redukovat platy a alespoň symbolicky se tak podílet na překonání současné krize, pocitu sounáležitosti ve společnosti a problémech podnikatelského sektoru, který stát a jeho zaměstnance živí ?
Ani náhodou. Vyvstanou nám spíše myšlenky paní Maláčové, že chceme-li mít kvalitní stát, musíme mít kvalitní úředníky a ty kvalitně zaplatit. Vyvstane nám zázračná ekonomická teorie o zvyšování mezd ve státním sektoru, která bude implikovat větší spotřebu a tím se postaví ekonomika na nohy. Socializace, zadlužení a oligarchizace společnosti - to je co nás čeká, bohužel. Taky daňové ráje, daňové optimalizace, korupce, státní restrikce a pronásledování, inflace, odchody mozků, odborářské manýry a rozčarovanost mladých generací.


Sečteno, podtrženo - je na co se dívat a co změnit.

Nahlásit
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Já jsem registroval ze strany Ancapu jedine stanovisko a to je: žádný stát, tečka. Z toho usuzuji, že není o čem jednat, to je snad logické.
Důchodové zabezpečení, tj. duchod, ktery stát lidem vyplácí za povinné sociální daně a já říkám, že s ním ani nepočítám.
Finanční ústava - netvrdil jsem (nebo snad ano ?), že finační ústava řeší fungování státu. Ale její přijetí pokládám za určitý základ pro rozpočtovou disciplínu.
Ochrana vlastnictví je sice ústavně zakotvena, ale daně jsou svým způsobem zásah do soukromého vlastnictví, souhlasím. Čili ta ochrana soukromého vlastnictví je poměrně vágní a lze ji mnoha způsoby porušovat - to by se mělo/mohlo změnit na základě politického jednání - tj. volič - politická strana - vládní většina - parlament - zákon. Je to poněkud pracné, ale to přináší demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

Tenhle stát je ten jediný reálný. Jiný není a nebude. Vlastně bude - horší. Vsadíme se?
Pak je tu ještě ten z učebnic občanské nauky, ten nereálný. Ten, po kterém možná toužíte. Nutně marně.

Jeto stejné, jako někteří snílci stále sní o funkčním, spravedlivém a humanistickém socialismu. A přehlížejí, že vždy skončil bídou, nesvobodou a zaostáváním.

A demokracie NUTNĚ vede k socialismu, protože nevzdělaný závistivý proletariát má a vždy bude mít ústavní většinu. Tak si odhlasuje přerozdělování ve svůj prospěch. Stane se tak na státu ještě více závislým a příště bude chtít víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Kdo chce čekat na obrat k lepšímu, na zodpovědné politiky, střídmé a prozíravé centrální bankéře, tak může. Sám za sebe.


https://www.kurzy.cz/zpravy/539459-za-3-tydny-prislo-o-praci-vice-nez-16-milionu-americanu/

https://kryptohodler.cz/robert-kiyosaki-zlato-a-stribro-jsou-penize-od-boha-a-bitcoin-lezi-mimo-system/

https://www.kurzy.cz/zpravy/539692-jedna-z-nejdulezitejsich-venezuelskych-burz-prinasi-offline-bitcoinove-transakce/

Nahlásit

-
2
+

Jestli je něco totálně naivní a nerealistické, tak to je právě toto (a ne AnCap).

Stát má zabudovanou a neodstranitelnou tendenci bobtnat. Dokud si to neuvědomíte, tak budete jen stále dokola zažívat zbytečná zklamání.

Finanční ústavu by někdo (politik) musel napřed schválit. A pak by se jí musel řídit. A nesměl by nikdy v budoucnu tu FÚ nějak oklešťovat, zmírňovat, atd... Nereálné a naivní! Kolik důkazů chcete předložit, abyste to uznal? A až vám ty důkazy předložíte, uznáte konečně svůj omyl, nebo to bude jako doposud: na vše budete reagovat "ale já si to bez státu stejně nedovedu představit" či "sice jste státu nedali souhlas aby vám vládl, ale on vám stejně legitimně vládnout smí protože prostě proto a basta".

Můžete doložit, že se něco jako "fiskální ústava" už už blíží? Pracuje na ní někdo? Posouváme se tím směrem?
Copak vy nevidíte, že konstantně jdeme směrem PŘESNĚ OPAČNÝM a navíc ZRYCHLUJEME?
Budete o finanční ústavě bájit i v situaci, až státní dluh bude 400%, úroky zmanipulované na minus 5 procent, budou se rozhazovat peníze z vrtulníku a centrální banky budou tisknout jak šílené? Protože tímto směrem se neustále posouváme - nějak vaše rady nikdo neposlouchá. Takže jak ještě dlouho máme mít trpělivost, jak ještě dlouho necháme stát postupovat směrem do finančního pekla a při to si lhát do kapsy, že už už se to otočí opačným/správným směrem?

Podívejte se třeba na maastrichtská kritéria, fiskálni pakt a tisíce dalších (a vždy neúspěšných) snah bobtnání státu nějak omezit.
Nebo se podívejte na USA, kde otcové zakladatelé přímo cíleně chtěli minimální stát s ústavními pojistkami proti jeho růstu (protože před velkým státem utekli z Evropy). Kde je ten minimální stát dnes, kde jsou ty "neměnné" ústavní pojistky proti růstu jeho moci? Bez použití vulgárních slov asi nejde říct, kde.

Kolik (nutně neúspěšných) pokusů ještě chcete? Kolik ještě voleb, kde už si konečně zvolíme ty správné politiky, ještě chcete, než vám dojde, že tudy cesta zkrátka nevede? Kolik máte před sebou životů, že si můžete dovolit dávat státu a politikům a úředníkům stále nové pokusy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

No já jen doporučoval, pokud vehementně kritizujete stát, ale nesouhlasíte s AnCapem, neznám konzistentnější účení, než Ayn Rand. Navíc její odvozování a popis filozofie je pohlazením po duši, pokud se předtím člověk prokousával užvaněným velkohubým psaním uznávaných filosofů (uznávaných tedy hlavně mezi sebou), kteří se snaží o dojem maximální abstrakce a učenosti, ale komunikují tak maximálně své ego (nebo vůbec nic, pokud čtenář nemá buňky nebo žaludek to číst).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Redukce na pozici 1 a 2 je prilis zjednodusujici, nedava prostor a je mimo realitu, myslim. Jako reseni vidim min statu a jako zaklad fungovani statu prisnou financni ustavu., zkracene receno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se ale učení Ayn Rand příliš neznám abych s ní polemizoval. Vím něco o objektivizmu, ale myslím že není zas tak absolutně příkrá ke státu jako Ancap. Ale mohu se mýlit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vidím Latinskou Ameriku, zejména Kostariku, Panamu, Kolumbii, Ekvádor jako místa, kde je pro mě ideální kombinace podmínek k životu - stát, který se soustřeďuje na minimální ale přijatelné služby v oblasti školství, zdravotnictví, dopravy, podmínek k podnikání. V zásadě upravuje podmínky v aglomeracích , ale venkov zůstává velmi svobodný.
Co mi je maximálně sympatické, je snaha nezasahovat původním obyvatelům do jejich způsobu života - indiáni Kogi, Enbera, Kuna mají tolik svobody, o jaké se lidem v Evropě ani nezdá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Co Ayn Rand? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je dobře položená otázka, byť trochu filozofická. Sledoval jsem sice veškerou marnost diskuse na tohle téma v jiném vlákně, přesto se pokusím Vám ji zodpovědět.
Nejprve si pro lepší názornost dovolím výrazné zjednodušení, tedy kritika státu = pozice 1, ancap = pozice 2. Je mezi tím samozřejmě nekonečné množství nuancí, ale na chvílí je zkusme ignorovat.
Vysvětlení je pak možná prostší, než by se mohlo zdát. Většina lidí na pozici 2 si „prodělala“ svoji vlastní pozici 1 s tím, že východisko našla právě ve své stávající pozici. Proto se jeví jako málo pravděpodobné, že někdo jiný docela urputně hájící pozici 1 (kterou ovšem nikdo nerozporuje, v tom se (skoro všichni :-)) shodujeme) nechce (nemůže) vidět rozuzlení této roztodivné zápletky logicky a implicitně (děkuji za termín) právě v posunu na pozici 2. Jiné řešení to totiž nemá. Nebo je řešením více státu? Přece právě naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To je čemu stále nerozumím, proč má kritika státu vede mé oponenty k úvaze, že tím implicitně sdílím myšlenky Ancapu. Tak to prostě není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už to tady někde od někoho padlo (omlouvám se, že jsem si nezapamatoval autora a místo), takže budu jenom volně citovat – tam kde je svoboda spojená s ochranou majetku, tam to může fungovat. Na jednotlivé položky ve Vašem výčtu to sedí takřka úplně přesně. Mimoděk jste tím vlastně přiznal, že ta správná cesta hodná k následování vede k tzv. misesovskému ancapu :-) který některé z nás zvedá ze židle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Fajn, skutečnost a minulost tedy vidíme stejně.

Jak ovšem vyplývá z našich nedávných diskusí, perspektivu vnímáme každý jinak. Já jsem, na rozdíl od Vás a Vašich názorových souputníků, skeptičtější v očekávání oslabení státu. Z pohledu očekávané větší svobody vidím ve světě jiné trendy. Vidím komunistickou Čínu, vidím putinovské Rusko. Vidím Čínou kolonizovanou Afriku. Vidím autoritativní režimy v jižní Americe. Vidím rozvrácené USA. Vidím rozpadající se a socializující se liberální západní Evropu. Vidím oligarchizující se East Block.
Z toho pochází má skepse v nalezení odporu k centrální moci, bohužel, nutno dodat. Vy vidíte v realitě a v dohledné době (30 - 50 let) něco jiného ?
Abych nebyl úplně negativní - vidím Finsko. kde stát je sice drahý, ale relativně dobře fungující a lidi jsou s ním vcelku spokojeni. Vidím Nový Zéland, kde vláda je ještě stále do značné míry v rukou lidí než naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím téměř ve všem.

Osobně čekám, že i ti,. kteří dosud vlažně připouštěli oprávněnost centralistické správy státu, začnou o přinosu tohoto uspořádání silně pochybovat.

Odpor k centrální moci je rozumná profylaxe před dalšími podobnými pohromami. Stát nemohou řídit lidé, kteří uvažují pudově nebo na úrovni kmene. Lidé, kteří nemají žádný plán do budoucna, kteří pouze se zpožděním reagují na následky, neřeší příčiny. Ukazuje se, že největším spojencem koronaviru je pomalá, neschopná, alibistická, sebestředná, egoistická a hloupá - stručně řečeno česká vláda a jim podobné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Myslím, že nejužitečnější bude podhled dnešníma očima do minulosti.

Uvidíme postupně budovaný přebujelý a drahý stát, který odňal podnikání značnou část jejich zdrojů, aby pak to podnikání zachraňoval tištěnými penězi. Vidíme jak postupně ze zaměstnání ve státním či komunálním úřadě vytvořil atraktivní kariéru, která je větší platovou motivací než práce v soukromé produktivní sféře. Vidíme neschopnou politickou reprezentaci, které je státní moc a dotační politika tou správnou ideologií, bez ohledu na pravicovou či levicovou orientaci té které strany. Vidíme silnou korporátní a monopolizující se sféru výhodně kooperující s politiky ve prospěch obou stran. Vidíme drobné a střední podnikatele jak se svými zaměstnanci při ekonomickém škobrtnutí sotva lapou po dechu a bez rezerv musí spoléhat na milosrdenství státu. Vidíme zástupy pseudohumanitních vystudovaných odborníků na nepotřebné obory a deficit produktivně orientovaných profesí. Vidíme růst zprostředkovatelského a konzultačního průmyslu, který marketingovými a nepochopitelnými finančními instrumenty slibují astronomické výdělky.

Bankroty jsou přirozenou součástí kapitalizmu. Problém je v tom, že většině firem chybí rezervy a tak i přirozený úbytek firem z důvodu špatného řízení, špatného produktu či neopatrných investic je plošně a tudíž neefektivně zachraňován.

Viděli jsme snad snahu státu redukovat provozní výdaje, redukovat platy a alespoň symbolicky se tak podílet na překonání současné krize, pocitu sounáležitosti ve společnosti a problémech podnikatelského sektoru, který stát a jeho zaměstnance živí ?
Ani náhodou. Vyvstanou nám spíše myšlenky paní Maláčové, že chceme-li mít kvalitní stát, musíme mít kvalitní úředníky a ty kvalitně zaplatit. Vyvstane nám zázračná ekonomická teorie o zvyšování mezd ve státním sektoru, která bude implikovat větší spotřebu a tím se postaví ekonomika na nohy. Socializace, zadlužení a oligarchizace společnosti - to je co nás čeká, bohužel. Taky daňové ráje, daňové optimalizace, korupce, státní restrikce a pronásledování, inflace, odchody mozků, odborářské manýry a rozčarovanost mladých generací.


Sečteno, podtrženo - je na co se dívat a co změnit.

Nahlásit

-
24
+
3/3