Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kde vzít na spravedlivé důchody. Reforma očima expertů

7. 2. 2020
 40 414
189 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přesně tak, je to čím dál trapnější. Degradace slova expert. I z anket by mohlo být redakci jasné, že jediné, co dává lidem smysl, jsou názory Lukáše Kovandy. Zbytek je názorová a intelektuální břečka, kterou je škoda číst. A i to, s čím celkem rozumně přichází Kovanda, tady Jan Altman píše už nejméně 7 let. Kdyby tady nebylo slovo expert tak zprofanované, tak bych řekl, že největším expertem finmagu je právě on :-)

Obávám se, že se stejnými "experty" (Maláčová, Schillerová, Samek, Středula, Dlouhý, Nerudová, Prouza, Švihlíková, kdokoliv od Pirátů .... ), je celkem jedno, jaké bude téma. Většina zdejších "expertů" je demonstrací úpadku české politické a intelektuální scény i finmagu, který je vybírá.

Nutnou (nikoliv postačující) podmínkou experta je jeho nezávislost na vládě, odborech, politických stranách. Jinak je to jenom propaganda chlebodárce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
34
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Kovanda: "Do takové situace vcházejí lidé typu ministryně Maláčové a v podstatě říkají, že na budoucí důchody vezmou tak, že zvýší daně… zejména bohatým. Takže se bude investovat ještě méně, protože investují pochopitelně spíš bohatí."

Kovanda nijak nedoložil, že když bohatým snížíte daně, budou investovat do domácí ekonomiky, a neulívat peníze mimo ni. Takže to je takový obvyklý ideologický blábol pro voliče hodně napravo.

Nahlásit
-
-29
+

Diskuze

Takže :

1. Samozřejmě, že díky státu bohatí ještě více bohatnou a těží ze státu. Pokud by to tak nebylo, nikdo by se nesnažil zbohatnout. A tak to přece není. Snaha zbohatnout je lidská přirozenost, která je motorem  vývoje lidstva. To, že někteří boháči státu zneužívají ve svůj prospěch je normální - bylo, je a bude to ve všech zemích. Státy proti tomu více či méně úspěšně bojují a tak tomu bude vždycky. Jiné řešení je takové lidi věšet či střílet, ale takové řešení demokratické státy zavrhly.
2. Dobře fungující stát se neopírá ani o boháče ani o chudáky, ale o střední třídu, která mu dodává vědce, úředníky, policajty atd. atd. Dobře fungující státy mají silnou střední třídu, špatně fungující státy mají slabou střední třídu. Početnost a ekonomická situace střední třídy patří mezi měřítka úspěšnosti států.
3. Demokratické státy se starají o své chudé a potřebné, přičemž úroveň této pomoci se odvíjí od bohatství státu a politické kultury v zemi. U nás je to takový řekla bych nadprůměr EU a vysoký nadprůměr, pokud jde o svět.
4. Stát samozřejmě je nástrojem, nikoli však k ovládání lidí (to snad v KLDR, Číně a podobných totalitních státech), ale spíše k ukočírování lidí. Stát dává pravidla. Bez pravidel civilizovaná lidská společnost nemůže existovat. Jen troubové… to nevidí… Zrušme státy (tedy pravidla) a co se stane? Ti bohatí si najmou soukromé armády, s nimiž si budou vynucovat své zájmy, a z těch chudých se stanou v nejlepším případě poddaní v novém feudální společnosti, v horším případě otroci. Kdo umožní chudým získat vzdělání, kdo jim bude vyplácet příspěvky na bydlení, na cestování, dávky v nezaměstnanosti, stipendia chudým studentům atd. atd.? Boháči určitě ne, protože proč by to dělali? Jim bude stačit, když na ně chudáci budou makat.
5. Jelikož existuje všeobecné a rovné volební právo, mohou všichni ti tzv. ovládaní, odíraní a utlačovaní chudáci kdykoli změnit situaci - mohou si zvolit své zástupce, nějakou existující stranu, vyhrát volby a učinit stát pro ně ještě laskavějším. Proč se to neděje? Protože obrovská většina lidí nesdílí názor, že by byli ovládáni, odíráni a utlačováni… Uvědomují si tenhle fakt anarchoidiůtkové? :-)
6. Jakmile zaniknou státy, nevznikne společenství jednotlivců, kteří se budou vzájemně respektovat. To je idiotská absurdní představa. Roli státu převezmou na regionální úrovní regionální boháči (typu Babiše), kteří budou určovat pravidla na místní úrovni, a na mezinárodní úrovni převezmou roli států velké nadnárodní společnosti, které už dnes ovlivňují miliardy lidí a sbírají o nich nejrůznější informace - např. Google, Facebook, Amazon, Apple. To budou nové státy, které budou určovat pravidla. Ta však už nebudou zaměřena na udržování rovnováhy a sociálního smíru ve společnosti, ale pouze na zisky majitelů společností.

Jste fakt hloupý (nejste sám...), když si nedokážete reálně představit svět bez států. Značí to nedostatek vzdělání, nedostatek sečtělosti, nedostatek racionálního myšlení.

Víc nebudu na (nejen) Vaše bláboly reagovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Je. O jeho charakteru si člověk může udělat obrázek třeba z tohoto textu, cca 3/4 roku starého, publikovaného právě na web Sdružení (na obranu) nájmeníků, jehož je dodnes čestným předsedou: https://www.son.cz/info.php?event_akce=info_detail&id_info=2019000007

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Komunismus byl vyvrácen i na papíře.
A za socíku tu stát fungoval celkem pěkně. Měl jednotnou vládu, STB, efektivně střežené hranice a další státní výdobytky. Akorát té společnosti lidí to moc nevyhovovalo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Společnost nemůže existovat bez FUNGUJÍCÍHO státu."

Aneb důkaz úporným tvrzením :-)

Navíc já vám stát neberu. Klidně si ho s dalšími socánky mějte. Na svém a ZA SVÉ!

"Byl by to rozvrat, z něhož by těžili ti nejbohatší.…"

Ale kdepak, soudružko. Ze státu naopak těží ti nejbohatší (koukněte na toho vašeho Andreje a další oligarchy - kde by byli bez státu?). To oni mají prostředky k ovlivňování politiky, mohou ovlivňovat toky státních peněz, korumpovat, nechat si psát legislativu na míru, regulacemi potlačovat menší dravější konkurenci, atd... A na stát samozřejmě doplácí ti chudší. To jim stát sebere dvě třetiny výdělku aniž se mají jak bránit. To je udržuje dole pomocí různých regulací.

Stát je, vždy byl a a vždy bude nástrojem vládnoucí třídy k ovládání a odírání lidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Není to ten Křeček, který deset nebo více let bránil uvolnění nájemného, protože sám bydlel v nájemním bytu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se považujete za "tupé, deprimované hovado", tak v pořádku. Jenom příště, prosím, mluvte za sebe a ne za ostatní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Chodit volit NENÍ praktický návod. Demokracie je nástroj vládnoucích elit k ovládání občanů. Jestli si myslíte opak, tak jste opravdu naivní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OSVČ jsou pro socialisty (o komouších nemluvě) typický třídní nepřítel. Téměř milion občanů plus rodinní příslušníci, kteří stát, tedy ani socialistické politiky, k ničemu nepotřebují, kterým politici ČSSD pouze škodí, šikanují je a okrádají a ještě je pak označí za povl. OSVČ tedy nemají žádný rozumný důvod ČSSD volit. Likvidace živnostníků a drobných podnikatelů byla jedním z hlavních cílů Sobotko-Babišovské vlády a současná vláda v tom, bohužel úspěšně, pokračuje. (Ale začal s tím už Špidla.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Viz například tento pohled na modlu všech demokracií nasáklých levičáků - Švédsko

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/svedsko-az-do-horkeho-konce-3.A200212_174503_p_zahranici_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No pokud (podle Vašeho tvrzení) je vetšina čtenářů "tupá deprimovaná hovada", je to myslím nejlepší argument proti demkracii.
Jinak řečeno (opět Vašimi slovy) "stát (minimálně ten demokratický) je krásná utopická idea (na papíře paráda, v reálu průser), ze kterého těží tupá deprimovaná hovada".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Zajímavá úvaha, ve které jste bohatství automaticky spojila s amorálností. Předpokládám, že vy jste vysoce morální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Společnost nemůže existovat bez FUNGUJÍCÍHO státu. Opak je utopická idea ( stejné jako komunismus – na papíře velká paráda, v reálu velkej průser). Jen se zamyslete - stačí zavřít oči a představit si společnost bez státu... Byl by to rozvrat, z něhož by těžili ti nejbohatší.… Prostě opět směsně blábolíte a opět způsobem, jako byste si uvědomoval, že většina čtenářů toho, co napíšete, jsou tupá deprimovaná hovada... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

https://www.facebook.com/JohnStossel/videos/1434638106714261/

Nahlásit

-
1
+

Jednoduše. Bída Somálců se státem nijak nesouvisí.
KLDR má více státu, než Singapur - jak si poradíte s tím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Opakuji: máte nějaký důkaz, že nějaký předchozí majitel (a trvám na tom, že vlastnictví tu bylo dříve, než stát) s tím souhlasil a svůj pozemek vědomě a dobrovolně svěřil do jurisdikce státu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Takže když budete mít našetřený milion a já vám 800tis ukradnu a prokážu, že vás to "nezardousilo", tak to bude OK?
Jo a samozřejmě to bude rozhodovat soud, který si sám zřídím, soudce budu vzdělávat i platit z peněz které vám a dalším ukradnu, takže ti hoši určitě budou nezaujatí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Omyl. Stát si katastr jen násilím zmonopolizoval (jako spoustu jiných věcí), není žádná nezbytnost, aby jej provozoval zrovna on.

Taky bych uměl nějaké odvětví si silou zmonopolizovat, vybírat za služby kolik uznám za vhodné a ještě si za to vydupávat vděčnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Stejná logika, jako kdyby lupič ten lup nazval darem.
To, že si stát svou činnost nazve nějakým eufemismem na povaze věci (odebrání majetku pod pohrůžkou násilí) nic nemění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jako že je nějaká výhra nahradit mafii vybírající 15% výpalné od dvou procent populace státem, který bude vybírat více jak šedesát procent skoro od všech? A k tomu (na rozdíl od té mafie) lidem mluvit do každého aspektu života?
Víte o nějaké mafii, které generuje tolik pravidel, že se jejich sbírka nevejde do kamionu a ani prosefionální právníci se v tom už nevyznaj?

Navíc to není buď a nebo. Většinou to končí tak, že máme jak státní mafii, tak ty privátní mafie. Většinou to končí tak, že stát znemožňuje lidem se mafii bránit (odzbrojení lidi, omezování soukromých bezp. agentur, ...) a nutí je využívat nefunkčních služeb policie a soudů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mimo.

Stejně jako svět nepotřebuje chovat se (dle vás) "civilizovaně" k Japoncům či Dánům, tak stejně tak nepotřebuje chovat se (dle vás) "civilizovaně" k Somálcům či Bruntálcům.

Kdyby ti Somálci byli přičinliví jako Japonci, mají se minimálně tak dobře, jako oni (protože JP nemá skoro řádné přírodní zdroje).

Takže vaše idea, že "civilizovanost" je, že si všichni (celá planeta) mezi sebou vše budeme přerozdělovat, je nesmyslná, bolševická a vedla by jen ke katastrofě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Takže já mám komančskou fanatickou povahu, já chci donucovat, zdaňovat, silou udržovat státní monopoly, všechny hromadně někam tlačit, ...? To asi ne. Naopak tomu oponuji. A to vy považujete za špatné? Takže když budu principiálně proti vraždění, znásilňování a olupování, tak jsem bolševik? Máte to tedy dost pomotané!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"Pokud by totiž v bankovním systému nebyla centrální banka (která jediná vydává peníze v hotovosti), pak by banky samozřejmě nemohli ani vyplácet vklady v hotovosti (hotovost by vůbec neexistovala). To je přece zřejmé."

Nesmysl, ne? Důkaz: bankovky zcela prokazatelně existovaly i bez centrální banky (například jako potvrzení o uložení zlata).


"Neschopnost bank vyplatit všechny vklady v hotovosti tak nastává pouze v systému, kde existuje centrální banka"

Opět nesmysl. Neschopnost vyplatit vklady (zlata) nastává tehdy, když banka podvádí a vydá více bankovek (potvrzení o uložení zlata), než kolik je u ní uloženo zlata.

"Vaše utkvělá představa, že současné peníze jsou cinklé"

Opět nesmysl. Jsou cinklé proto, že jejich přijímání je vynucováno násilím. Jsou cinklé proto, že parta několika málo centrálních plánovačů se může svévolně rozhodnout manipulovat s úrokovou mírou, s měnovým kurzem a měnovou zásobou (QE, povinné rezervy, ...). Jsou cinklé, protože jsou vynuceně monopolní, manipulované, centrálně byrokraticky řízené. Nemají nic společného se svobodným trhem, s přirozeností a spontánností.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, tato otázka se zde vznáší. Uvidíme, jestli a jak si s ní poradí zdejší státobijci. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

OSVČ není póvl. OSVČ jen platí malé odvody, z jejichž výše je pak odvozována výše důchodu. To ale není chyba OSVČ. Tak je to upraveno zákonem.

"Nultá generace" je zde vždy. Je to generace dětí, které vychovali jejich rodiče a tyto děti to generaci rodičů "vrací" tím, že odvádí na důchody svých rodičů. Historicky vzato se změnil jen rozměr v jakém je tento princip uplatňován. Dříve tento princip platil izolovaně v rámci jednotlivých rodin. Dnes platí tentýž princip (také izolovaně) v rámci celých států.

Představa, že zde historicky byl jakýsi zcela individuální na rodinných vztazích nezávislý fondový (přesněji kapitálový) systém, který pak přešel na státní průběžný princip, je podle mne zcela lichá. A i kdyby tomu tak snad bylo, tak to nemá na relevanci mé argumentace žádný vliv. Ona "nultá" generace je přítomna vždy a každou novou generaci přichází nová "nultá" generace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A ešte je tu samozrejme otázka, prečo sa tí Somálci majú tak zle, keď nemajú priebežný dôchodkový systém? A vlastne ten štát je tam pomerne slabý, čo je takmer ideál miestnej protištátnej úderky...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ona to za vás na plná ústa řekla Jana Maláčová. OSVČ je občan druhé kategorie. Pro ČSSD póvl, který si nezaslouží ani minimální důchod.
Tušil jsem to už před mnoha lety a vždy jsem tvrdil, že je nutné se pohybovat okolo 1. redukční hranice.
Argument o dluhu vůči předchozí generaci neberu - nebyla totiž žádná nultá generace, kterou by v důchodu podporovala ta následující. Posun vzniknul přechodem z původního fondového spoření na průběžné.

8:58 https://ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/220411058040203

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Rozumím tomu, že když své názory utváříte na základě toho, co kdysi řekl pan Pilný, tak nedokážete dostatečně ocenit náš důchodový systém. To mě nepřekvapuje. :-)

A podle toho, kolik odvádí živnostníci na sociálním pojištění ve srovnání s tím, kolik odvádí zaměstnanci a je jejich zaměstnavatelé, mohou být živnostníci rádi, že u nich alespoň nějaký státní důchod připadá vůbec do úvahy. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pak samozřejmě platí ta druhá věta. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nikomu nechcete nic nutit. :-) Jen v důsledku uvedením Vašich představ do reality by pomřelo několik příštích generací důchodců. Ale hlavně, že nikoho nechcete k ničemu nutit. To je samozřejmě to nejdůležitější (pro barbarské fanatiky Vašeho ražení).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

To si tedy hodně pletete. Lidi jako já samozřejmě nepůsobí genocidu Somálců. :-) Somálci nemají státní průběžný důchodový systém, který by jim lidé jako já chtěli zrušit. To lidi jako Vy by způsobili genocidu tuzemských důchodců, pokud byste jim zrušili již existující státní průběžný důchodový systém.

Ti lidé mají své děti a vnuky. Avšak ti by podle Vás měli spořit na svůj vlastní důchod, živit vlastní děti a rodiče, platit hypotéku (nájem). Systém který navrhujete by mohl fungovat možná pro horních 5% populace. Pro zbytek populace by to byla bída a genocida.

To jaké panují poměry ve Vašem osobním okolí, je v dané věci samozřejmě zcela irelevantní. Tento argument je mírně řečeno diletantský.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+
2/7