Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kde vzít na spravedlivé důchody. Reforma očima expertů

7. 2. 2020
 40 376
189 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přesně tak, je to čím dál trapnější. Degradace slova expert. I z anket by mohlo být redakci jasné, že jediné, co dává lidem smysl, jsou názory Lukáše Kovandy. Zbytek je názorová a intelektuální břečka, kterou je škoda číst. A i to, s čím celkem rozumně přichází Kovanda, tady Jan Altman píše už nejméně 7 let. Kdyby tady nebylo slovo expert tak zprofanované, tak bych řekl, že největším expertem finmagu je právě on :-)

Obávám se, že se stejnými "experty" (Maláčová, Schillerová, Samek, Středula, Dlouhý, Nerudová, Prouza, Švihlíková, kdokoliv od Pirátů .... ), je celkem jedno, jaké bude téma. Většina zdejších "expertů" je demonstrací úpadku české politické a intelektuální scény i finmagu, který je vybírá.

Nutnou (nikoliv postačující) podmínkou experta je jeho nezávislost na vládě, odborech, politických stranách. Jinak je to jenom propaganda chlebodárce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
34
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Kovanda: "Do takové situace vcházejí lidé typu ministryně Maláčové a v podstatě říkají, že na budoucí důchody vezmou tak, že zvýší daně… zejména bohatým. Takže se bude investovat ještě méně, protože investují pochopitelně spíš bohatí."

Kovanda nijak nedoložil, že když bohatým snížíte daně, budou investovat do domácí ekonomiky, a neulívat peníze mimo ni. Takže to je takový obvyklý ideologický blábol pro voliče hodně napravo.

Nahlásit
-
-29
+

Diskuze

Zdaňování je jeden motiv.
A další je obírání lidí pomocí inflace (skryté inflační zdanění). A s tím souvisí další (pod)motiv: zajistit si odbyt státních dluhopisů. Bez monopolu státu lidi okrádat daněmi a bez peněžního monopolu by o ty dluhopisy nikdo nestál (viz záchrana jižního křídla EU nákupem dluhopisů ze strany ECB za čerstvě z prstu vycucané "peníze").
Kdo by si dnes koupil italský, japonský, francouzský, ale i americký dluhopis, kdyby neexistovala ECB a FED, obě organizace ochotné udělat "cokoli bude třeba", aby jim ten domeček z karet neklekl.

Již jsem to psal dříve: současný stát není bez peněžního monopolu schopen přežít (protože si za ta léta na výhody z monopolu plynoucích příliš zvykl). Proto všichni etatisti mají takové obavy například z krypta (či měli z e-goldu a NotHause). Proto ultraetatista Julda tak horuje za ten monopol ("funkčnost" systému je jen "racionalizací").
Což zároveň znamená, že pokud se ten monopol podaří (například bitcoinu, Libře, atd...) narušit, zbavíme se tím NEJEN peněžního monopolu států, dopad bude daleko širší a zásadnější.
A jelikož nic není "na věčné časy" (ani dominance dolaru, ani euro - takových měnových unií již bylo...), tak je to jen otázkou času.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

...směny..měny... :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Fuld stále potichu, po špičkách chodí okolo merita věci - smyslem jediné státní měny není žádná podpora efektivity trhu nebo funkční směny služeb a výrobků, ale kvantifikace interakcí obyvatel státu pro potřeby jejich zdanění.

Bez jednotné státní směny by se rozpadl celý systém výběru daní, což vlády nikdy nepřipustí. Protože ale samotní příslušníci vládnoucí vrstvy nechtějí být jako ostatní zdaňování, existují řady způsobů, jak se danění vyhnout - jen pro běžného zaměstnance v korporátu jsou jaksi mimo jeho pole působnosti,

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nesmysl. Bránit někomu vybudovat paralelní energetickou síť, nebo vodovod, je nesmyl hodný bolševika vašeho ražení. Proč by to někdo za své nemohl udělat? Proč to nenechat jen na zákaznících, jestli jim ten jeho vodovod nebude připadat lepší? Vaše nápady jen brání pokroku a inovacím.

Nic mi neuniká, jen vy debatu odvádíte jinam. Jasně že peněžní služby poskytuje více subjektů. Ale s jednou oficiální měnou a podle jednoho schváleného-nařízeného schématu. Nemohou poskytovat vlastní měnu. A hlavně si soukromý vlastník něčeho (třeba jím upečeného chleba) nemůže říct, že je ho ochoten vyměnit jen za bitcoin či stříbrňák a ne za papírek vytištěný ve státní tiskárně "cenin". Protože by přišel nějakej fuldobolševik s obuškem a dal by mu za to po ústech, pěkně po fuldobolševicku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To, že bude super, když bude existovat konkurence současně více finančních systémů je zase jen ideologický a zcela nepodložený blábol. Je to jako tvrdit, že bude super, že bude existovat deset paralelně vybudovaných dálničních nebo energetických sítí.

Současně Vám stále uniká, že v aktuálním finančním systému konkurence mezi poskytovateli peněžních služeb jednotlivými bankami samozřejmě existuje. A soukromě bez jakékoliv státní regulace můžete jako peníze používat třeba veverčí bobky, ale pouze za podmínky, že s tím vždy bude souhlasit i protistrana, která má ty bobky jako platbu přijímat, nebo jimi platit. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano. Hlavním argumentem prosti současným penězům je jejich násilím vynucené privilegované postavení.
Vystavte vy vaše fuldoúčetní "peníze" otevřené férové konkurenci, nechme lidi/trh si vybrat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já nabízím VELMI DOBRÝ a vyvážený kompromis:
mějte si svou měnu, penzijní systém, kolektivně provozované školy, nemocnice, dráhy, poštu, ...
A nechte ostatní mít zase ten svůj.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano, to můžete. Podstatné ale je, že jste to Vy kdo chce měnit status quo a vrhnout se do neznáma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tomu říkám štěpný argument!

Co kdybyste šel někam Vy s těmi Vašimi primitivními bláboly o vždy nejlepší střední cestě (třeba o střední cestě mezi vraždou a okradením... :-) ).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Stejně tak bych mohl říci já, že vy si představujete, jak bez státu nastane na Zemi peklo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A jsme zase u Franty s Pepou. Běžte s těmi primitivními bláboly někam. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Demokratický právní stát se v základu od totalitního státu liší pouze v tom, že jehoo vládu lze o něco snadněji vyměnit. Na principu fungování státu jako takového to nic nemění, a ten je stejný jako u mafie - ten kdo vládne, uplatňuje oprávnění (například odebírání peněz obyvatelům daného území proti jejich vůli), která mu dal někdo, kdo je sám nemá (například volební většina).

Jak se tu často opakuje, aniž byste to jakkoliv reflektoval, Franta s Tondou (kteří ani jeden nemají právo okrást Pepu) zvolí Karla, který tímto skutkem zázračně právo Pepovi peníze proti jeho vůli sebrat získá, a na oplátku Frantovi a Tondovi část peněz sebraných Karlovi předá. No a v případě "demokratického právního státu" se tomu říká právo. V případě mafie se úplně stejnému činu říká krádež/loupež.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano chápu, že totalitní nebo autoritářský stát lze samozřejmě oprávněně srovnávat s principem, na jehož základě ovládá území mafie.

V případě demokratického právního státu je však takové srovnání absurdní. Toto zase nejste ochoten pochopit Vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Přesně tak, Taky se používá spojení házet perly hospodářským zvířatům. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale prdlajs. Vlády se "ujímá" ten, kdo je na daném území nejsilnější - a přesně takhle státy vznikly. To že v současné době se to maskuje volbami není naprosto relevantní. Komunisté si svoji vládu taky legitimizovali "volbami".
Ale nijak mne nepřekvapuje, že to nechápete (resp. myslím že to chápete, ale odmítáte, protože byste musel přehodnotit svůj názor, a toho zřejmě nejste schopen).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Žádná glorifikace státu. Nic není dokonalé, ani stát. Jen upozorňuji na fatální rizika bezstátí. To Vy si nekriticky představujete, jak bez státu nastane ráj na Zemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Mafie se "ujme vlády", stanoví svá pravidla (a začne jim říkat "zákony"), a v ten moment je ve Vašich očích legitimním vládcem"

Směšné bláboly. Vlády se ujímají lidé, které si obyvatelé daného území zvolili ve ve volbách. Mafii a její šéfy obyvatelé daného mafií ovládaného území nevolí.

To srovnání Vám kulhá na obě nohy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Krásně jste popsal mafii - vládne nad územím (předpokládám, že myslíte obydlené území) bez toho aby musela vlastnit všechny pozemky. Určuje pravidla bez ohledu na vlastnictví pozemků.
Mafie se "ujme vlády", stanoví svá pravidla (a začne jim říkat "zákony"), a v ten moment je ve Vašich očích legitimním vládcem...

Případně tomu nemusíte říkat mafie, ale dobyvatel, uzurpátor, náčelník, král, císař, car.... Nebo taky stát...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Vy mě vždycky opravdu tou obhajobou státu značně pobavíte.
"Stát je dobrý protože bez státu by dobře nebylo. Kdo si to nemyslí, chce aby lidé pomřeli hlady a zimou. Protože stát je nakrmí a ohřeje. Kdo tyto úvahy nechápe, je trumbera."

Bohužel tato glorifikace státu vede především k tomu, že zasahuje do stále niternějších záležitostí jedince a jeho rodiny, aniž by tento vliv nějak zásadně zvyšoval komfort jejich života.

Příběhy o svévolném jednání osob předzvědných s cílem naplnit státní kasu a prokázat moc nad těmi, které by měl stát chránit jako svoje rodinné stříbro, plní nejen internet, ale už i oficiální média.
Příběhy o neoprávněných pokusech vybrat od občanů peníze za smyšlené prohřešky, patří také k současné podobě státu, který obhajujete.

Zkuste třeba přetrpět tento článek -
http://dfens-cz.com/penize-vezmeme-ano-ale-praci-s-tim-mit-nechceme-to-jako-sorry/

Podobných podrazů ze strany státu jsem v minulosti řešil řadu, proto vaše mládežnické nadšení a schvalování paternalistické role státu mi opravdu nerezonuje s životními zkušenostmi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Máte ve všem pravdu, ale vysvětlovat něco fanatikovi, je ztráta času.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, to se mi nezdá a ani to není pravda. Bohatství je úctyhodné, bylo-li ho dosaženo poctivě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No teď jste si krásně naběhl. :-) Já netvrdím, že totalitní stát (Severní Korea), kde vše podléhá státu, bude oplývat prosperitou a spokojeností. Naopak tvrdím, že v takovém státě budou stejně nuzné podmínky, jako ve státě, kde stát v podstatě neexistuje a jde v podstatě jen o geografické vymezení daného území (Somálsko).

A pak tu máme příklady mnoha států, kde je provázáno tržní prostředí a stát, které velmi dobře prosperují.

Takže i v tomto ohledu platí, že příliš málo státu je stejně špatně jako příliš mnoho státu. I zde je třeba hledat tu správnou rovnováhu.

Jinými slovy Somálsko představuje příklad blízký anarchokapitalistickému bezstátí a Severní Korea představuje opačný extrém v podobě totalitního komunistického státu. Oba extrémy jsou extrémně špatné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takový důkaz nepotřebuji, neboť vlády se ujímali vládci nad územím a nepotřebovali k tomu vlastnictví všech pozemků na daném území. Podstatou vlády je určovat pravidla (zákony) platící na daném území, bez ohledu na vlastnictví pozemků. Jinými slovy stát nepotřebuje pozemky na jeho území vlastnit na to, aby i na cizích pozemcích platila jeho pravidla (zákony).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Je úplně jedno, jak se stalo, že stát vede katastr nemovitostí. Skutečností je, že bez toho, aby společnost na základě nějakých pravidel (říká se jim zákony) respektovala Vaše vlastnictví, by byl samotný pojem "vlastnictví" zcela prázdný. Pravdou je, že anarchokapitalisté pouze usilují o změnu oněch pravidel! A na to tu máme principy demokratického zákonodárství. Nestačí mít jen názor, jak mají zákony vypadat. Musíte ho i prosadit ve společnosti, v níž chcete, aby Vaše představa spravedlnosti fungovala. Násilná změna poměrů se Vám (snad) principiálně příčí. Tak pak zbývá jen přesvědčit ostatní a pomocí demokracie svůj světonázor prosadit. Good luck. :-) Tady na finmagu už máte první většinu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Mezi daní a loupeží samozřejmě rozdíl je. Daň vybírá stát a je použita ve prospěch celé společnosti. Uloupené peníze slouží výhradně osobě lupiče. Daň je v souladu se zákonem. Loupež je v rozporu se zákonem. To je další nezanedbatelný rozdíl. Ale to Vy jako fanatický primitiv, myslící na úrovni mezilidských vztahu v době neandrtálské samozřejmě nemůžete nikdy zkousnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano, odhaduji, že nahrazení 15% výpalného mafii 15% daní státu bude pro většinu populace velmi atraktivní. :-)

60% daně a odvody nejsou výpalné pro předsedu vlády. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Sepsala jste dobrou sbírku slaměných panáků, gratuluji :-)

"Samozřejmě, že díky státu bohatí ještě více bohatnou a těží ze státu. Pokud by to tak nebylo, nikdo by se nesnažil zbohatnout." - i bez státu se lidé chtějí mít lépe, tedy býti bohatší.
"Zrušme státy (tedy pravidla)" - to je právě ten omyl, kterého se etatisté dopouštějí. Zrušit stát neznamená svět bez pravidel.
"Jakmile zaniknou státy, nevznikne společenství jednotlivců, kteří se budou vzájemně respektovat. " - to anarchokapitalismum netvrdí.
"Dobře fungující stát se neopírá ani o boháče ani o chudáky, ale o střední třídu," - ano, ta je nejvíc daněna a nejvíc bita. Platí dotace na chudé i na bohaté...

Atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

"Takže vaše idea, že "civilizovanost" je, že si všichni (celá planeta) mezi sebou vše budeme přerozdělovat, je nesmyslná, bolševická a vedla by jen ke katastrofě." Božínku, to je přece jenom Vaš zmatená představa, ktero mi tady celou dobu tak směšně argumentujete.

Já přece nikde netvrdím, že by celý svět měl mít jediný průběžný důchodový systém. Naopak tvrdím, že země, které ho již mají zaveden, by ho neměli rušit, jenom proto, že ho v jiných zemích taky nemají. Netvrdím, že by měly všechny země světa zavést průběžný důchodový systém a už vůbec ne, že by měl být globální. Autorem těchto absurdních představ jste Vy, ne já.

A ještě jednou Vám musím zopakovat. Tím, že zrušíte průběžný systém a nahradíte ho individuálním kapitálovým systémem (každá si spoří na důchod sám, jak umí), tak tím způsobíte genocidu několika následujících generací důchodců, kteří už si naspořit nestihnou a jejich děti, to co by měli odvádět na důchody rodičů, budou spořit na důchody vlastní. S tímto si jako kovaný fanatický anarchokapitalistický barbar samozřejmě hlavu nelámete. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Opět Vás musím upozornit, že kovaný komančský fanatismus nespatřuji v podstatě vašich názorů (ano, Vaše názory jsou přesně opačné oproti těm komunistickým), nýbrž ve způsobu jejich obhajoby a fanatické neschopnosti jakéhokoliv kompromisu. Pokud mi na kovaných komunistech vadilo něco více, než jejich ideologie, pak to byl způsob, jakým tuto ideologii fanaticky a agresivně zastávali. A to přesně děláte Vy (a mnozí Vám, podobní), jen nejde o komunismus ale opačný extrém - anarchokapitalismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Zase jen zcela tupá a směšně mimoběžná "argumentace" pane Altmane.

"bankovky zcela prokazatelně existovaly i bez centrální banky (například jako potvrzení o uložení zlata)."
"Neschopnost vyplatit vklady (zlata) nastává tehdy, když banka podvádí a vydá více bankovek (potvrzení o uložení zlata), než kolik je u ní uloženo zlata." To sice ano, ale debata je o současném finančním systému , kde bankovky vydává pouze centrální banka (nikoli i bájném zlatém standardu). Takže vedle.

Vaše názory na údajnou cinklost současných peněz zůstávají stále pouze v oblasti bláznivých ideologických blábolů. Tam kde chybí věcné pochopení, automaticky přichází pouhá víra nebo ideologie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+
1/7