Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Penzijní strop. Tahle vláda reformu důchodů dělat nebude

9. 9. 2019
 27 517
135 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Lidé se již brání.
Počet živnostníků roste:
https://echo24.cz/a/SjVZi/kazdy-desaty-podnika-pocet-podnikatelu-stoupl-o-17-tisic

Proč? No protože zaměstnanec eráru odevzdá téměř polovinu superhrubé, kdežto živnostník s nákladovým paušálem tak 15%.
Počty živností rostou i proto, že kdo má příjmy nad paušál, založí ŽL (s dalším paušálem) nějakému příbuznému či kamarádovi.
A vedle toho založí sro, kam hrne veškeré náklady celého širokého příbuzenstva.

Každé zvýšení daní tento proces jen dále podpoří.
A nářky Venezuely Maláčové, že tito živnostníci budou mít malou penzi? Naprostý nesmysl - živnostník či podnikatel je z principu 10x prozíravější, zodpovědnější a finančně gramotnější (jinak by dávno zbankrotoval), než zaměstnanec. On ví, že z toho, co odvede státu, dostane na penzi zpět tak desetinu. Takže když si byť jen čtvrtinu toho, co ušetří na socpoj, soukromě investuje, v penzi se bude mít líp, než gážista.
Navíc mnoho živnostníků má ŽL jen jako vedlák a mají i normální zaměstnanecký poměr (i když se z daňového důvodu snaží mzdu minimalizovat a příjem na ŽL maximalizovat). I kdyby ta mzda byla minimální, nějaká penze z ní bude - navíc když jsou zaměstnanci, může jim zaměstnavatel přispívat i do 3.pilíře. A ti, co vedle ŽL jsou i zaměstnání, jsou třeba zaměstnáni ve vlastním SRO, do kterého hrnou veškeré náklady - včetně třeba i maximálního příspěvku zaměstnavatele do 3.pilíře.

Žádné omezení paušálů a další opatření nemají šanci přebít legitimní a logickou snahu lidí ochránit plody své práce. Založí další živnosťáky, nebo se na (snížený) paušál vybodnou a budou generovat náklady jak diví.

A všimněte si - dnes je aktivním podnikatelem KAŽDÝ DESÁTÝ. No to podle mne pomalu začíná korespondovat s tím, kolik procent populace dělá něco opravdu produktivního, něco, co ostatní dobrovolně a za své kupují, protože to je pro ně užitečné. Že ty zbylé (neproduktivní, pracující pro stát či ve státem uměle vytvořených oborech) stát bude mít daňově pod palcem mu nijak nepomůže - bude to jen mlácení prázdné slámy (z neproduktivního lze vyrazit jen neproduktivní jalové peníze - nehledě k tomu, že stejně na jejich platy brzo také nebude).

Stát tak velmi brzo narazí - na Lafferovu křivku!

Nahlásit
-
20
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nelze než zopakovat, že radikálním řešením neexistujícího fatálního problému spolehlivě nějaký reálný a nejspíš skutečně neřešitelný a fatální problém vytvoříte. :-) Proto budiž pochválena každá vláda, která se nebude snažit důchodový systém radikálně reformovat a bude jej pouze přizpůsobovat demografickému vývoji. Za takové přizpůsobení považuji rovněž zřízení povinného státního kapitálového pilíře pro bezdětné, byť přiznávám, že tohle už může zavánět reformou. Avšak v daném případě smysluplnou reformou, která by řešila nikoliv fatální ale přece jen vážný problém současného důchodového systému, a do dopady snižující se porodnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

Tak pokud je předmětem diskuze udržitelnosti průběžného systému, pak je úplně jedno jestli jako srovnávací veličinu použijete průměr nebo medián. Teprve pokud se budeme bavit o tom, která veličina lépe informuje o vlastnostech důchodového systému, začne být diskuze o mediánu a průměru relevantní.

To, že se demografové dopočítali jak to bude v roce 2060 je jen spekulace. K tomu, abyste věděl jak to bude v roce 2060 potřebujete znát i údaje o porodnosti a úmrtnosti v roce 2040, tedy součástí toho "výpočtu" jsou je věštění budoucnosti za 20 let. :-) Možná, že ti samí demografové nedávno vypočítali 1,5. :-)

Vaše výpočty jsou směšné. Příspěvky na nemocenskou a politiku zaměstnanosti činí celkem 3,3% což z 28% odvodů rozhodně není třetina. Korektní výpočet vede k částce cca 9600, nikoli 7200. A nezapomínejte na reálný růst mezd, takže v dnešních cenách může být v roce 2060 reálná mediánová mzda okolo 45 tis. počítáno s pesimistickou variantou reálného růstu mezd 1% p.a.). Pak vám vyjde mediánový důchod cca 14500,-Kč. Vašich 5 tis. je úplně mimo mísu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jsem pořád optimista a doufám, že se alespoň části potíží ještě dokážeme vyhnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Francie je vzor EU, motor integrace EU, preview toho, co zde bude zavedeno jen s několikaletým zpožděním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nejspíš ano. Proč to ale vyčítáte mně? Já bych je začal zavádět dávno. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zatím ještě ano, ale neustále se to zjednodušuje. Dokonce byla snaha, že by některé obory neměli matematiku z katedry matematiky, ale učili by si ji sami. Na elektro fakultách a strojních fakultách je tenhle trend ještě výraznější. Reálně tou matematikou projdou bez problémů lidé, kteří integrovat neumí.

A vše je motivováno platbou za studenta. Student, který studuje je příjem, bez ohledu na jeho výsledky. Pokud by se platilo jen za studenta, který umí integrovat, diferenciální rovnice, atd. asi by to bylo jinak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

:-) Nešlo odolat, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vaše reakce naznačují, že jste můj příspěvek nepochopil :-) a nálepkujete... Pro mě jste jako partner do diskuze nepřijatelný, Vaše názory mne nezajímají. Nezajímají mě názory hloupých lidí, i kdyby náhodou byly správné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ale je to celkem jasná známka toho, že jsem studoval VŠ, kde byla matematika na určité úrovni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tzv overbastarding. Ale kam se hrabeme na Evropu:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/evropska-komise-eurokomisar-portfolio-ochrana-evropskeho-zpusobu-zivota-margaritis-schinas-eu.A190910_212751_zahranicni_tho

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve francii bude veselo:
https://www.konzervativninoviny.cz/konec-francie/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kik kreatur se poslední dobou vynořilo z kanálu, to jeden žasne...??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moje hrátky s mediánem?
K čemu je prosím váš hrubý náhradový poměr, když je poměřovaný ke hrubé mzdě, kterou zaměstnanec nedostane? Jakou to má vypovídací hodnotu???
Jediný smysluplný je čistý náhradový poměr, který je poměřován k čisté mzdě, kterou dostane kazdý do ruky. A ten se uvádí v celé evropě mediánový, aby eliminoval vliv vašich bruselských socanských bafuňářů, placených z veřejných zdrojů.

K tomu vašemu počtu plátců na poplatníka - demografové se dopočítali (se zahrnutím vlivu prodlužování odchodu do důchodu) poměru 1,3 v roce 2060. (A to musím dodat, ze když pozoruji mladou generaci světoběžníků, freelancerů, i prostých mamánků, přijde mi to stále celkem optimistická vize...makat celý zivot v česku v nějaké firmě dnes moc netahne...) Když bude člověk s dnešní mediánovou mzdou 30 tis odvádět stejnou častku, 1,3 clověka odvede nějakých 10.900kč. Tak jako dnes z toho třetinu ukousnou nemocenské a ostatní dávky, zbyde 7.200 kč na mediánového důchodce. Jenže, do té doby tu bude 8- 10 socanských vlád, které budou chodit na nákup, takže to nebude 7k, ale maximálně 5k v dnešních relacích. Je to celkem prosté...
Jasně, ještě zbývá "zdroje jsou", takže nas stát zase zkusí pridusit, ale Lafair je neúprosný, takže i dle tohoto prosteho odhadu těch tradovaných 6k důchodů nebude zcela mimo mísu...
Takže se klidně můžete ukájet svou radostí z toho, ze jsem se překoukl ve vašich hausnumerách, bohužel, tíživý osud našich spolucestujících, co se nezvládnou v zajištění na důchod plně osamostatnit to nikterak nezlepší...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:-) Máte na tohle copyright? Pokud ne, rád to budu používat - v podstatě se dá přilepit pod jakýkoliv příspěvek pana Fulda...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hlavně zas někomu pište že je arogantní...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Postgraduálu z fyziky čest, ale neříkejte mi, že se programátoři na VŠ neučí integtovat!!!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pitomost?
Takového vzdělance jsem před dvěma lety vzal do firmy.
Věděl skoro všechno, když na to měl 30 vteřin a byl na wifi.
Tomuhle zřejmě vy říkáte vzdělanost, já tomu říkám digitální demence.
Vzdělanost je dle mého názoru uložena výlučně v hlavě ve formě osvojených vědomostí a (sebe)kritického myšlení. Těžko může být někdo moudrý bez znalostí filozofie, historie, fyziky s matematiky.
Jistě ze se v historii takoví lidé našli, jejich díla studujeme dodnes. Na víře, že takové kvality a schopnost samostudia má v sobě většinová česká společnost bych nevsadil asi zlámanou grešli.

Moc dobře si uvědomuji, že Vám, kovaným socanům by náramně vyhovovalo dostat lidi ze škol. Pak by ti socanští bafuňáři nepůsobili tak směšně, ovce by se snáz vodily, a neuměly počítat do deseti, jen by se "samovzdělávaly"...To pro vás musí být opojná představa...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Započetí reformy a postupnému zavádění změny brání socanští tmáři, co hlásají, že současný systém udržitelný je...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Francie je "socialistický ráj" - proto směřuje mílovými kroky do kolapsu. Italové jsou proti nim dříči a stachanovci.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francouzsky-urednik-deset-let-pobiral-plat-a-nepracoval.A161018_064321_zahranicni_fka

Proč má většina francouzských firem 49 zaměstnanců?

https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/220024-komentar-macronovi-se-rozpada-francie-pod-rukama-proc-se-lide-boji-cisla-50/

V roce 1911 francouzský zákoník práce zabíral pouhých 14 stránek a nezaměstnanost byla zanedbatelná. Zákoník práce nyní obsahuje více než 900 tisíc slov, což odpovídá 2800 až 3500 stran (podle hustoty tisku).

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/francie-na-prahu-21-stoleti.A160602_222718_p_zahranici_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

... Pán má v hlavě maglajs a chtěl by poučovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pitomost mimo mísu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pro odlehčení: nedávno jsme tu diskutovali o socialismu ve Francii

https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/smrt-pri-soulozi-na-sluzebni-ceste-je-pracovni-nehoda-rozhodl-soud-ve-francii-40296055

Nahlásit

-
0
+

Problém je povinná školní docházka bez možnosti hajzlíka odmítnout.

I za komunistů bylo možné problematické dítě ze školy (dokonce základní) vyloučit. Na počátku 90. let tato možnost pořád fungovala. Pro rodiče to byl často velký strašák, protože pak museli dítě dopravovat třeba i do jiného okresu.

Toto už dneska možné není. Nepochybuji, že by to byl další krok správným směrem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ne. Jen se dívám kolem sebe. Stát platí obrovské sumy na vzdělávání nevzdělatelných. Kopáč vzdělání nepotřebuje. Děti, které nemají zájem, jen ve výuce překáží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Když vidím ty davy intelektuálů, kteří nás straší globálním oteplováním a zároveň nás přesvědčují o blahodárnosti homosexuality a mírumilovnosti islámu, tak nějak víc věřím těm pracujícím z kolbenky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Možná to jeho vzdělání bylo o něco dražší - tři a půl darma :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Vám bude v exekuci vedené finančním úřadem za nezaplacené daně a odvody úplně k prdu."

Jo? A kolik jich ten finančák dopadl? Protože daně "optimalizuje" praktický každý a jde do toho o to odhodlaněji, čím víc lidi vašeho ražení zvyšuje daně a byrokracii.

A četl jste, že v ČR má každý desátý živnosťák? Pročpak asi? Buď aby si dal do nákladů všechno možné (i nemožné), nebo proto, aby z příjmů platil 15 a ne 46% odvodů (paušál). A ono v tomto národu nebude o moc víc, než 10% skutečně produktivních. Každé vaše další utažení šroubů povede jen k odhodlanějšímu exitování. Můžete si prskat, jak chcete.

A proč je ten nákladový paušál tak výhodný? No protože státu došlo, že z živnostníků PROSTĚ VÍC NEVYRAZÍ - kdyby ho zrušili a každý vykazoval náklady, tak ve výsledku vyberou MÉNĚ a ne VÍCE. Když paušál srazili z 2M na 1M, tak vybrali pšouk, protože každý buď začal agresivně optimalizovat, nebo založil na náklady SROčko či další živnosťáky (s dalším paušálem) svým prarodičům.

Nemám daleko k tomu založit si SRO v jedné nejmenované zemi, kde je korporátní daň 9%. A to furt optimalizuju v legální rovině. Ale pokud to takto půjde dál (a ono půjde, až stát bude shánět penze pro o polovinu více penzistů od stále menšího počtu produktivních), tak lidi ztratí jakýkoli ostych. A všechny opravdu nezavřete. Zvlášť když jim díky kryptografii, decentralizaci a kryptoměnám houby dokážete. Bye!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mr Koméd :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Když rostou mzdy, musí růst i důchody. Co na tom chcete rozporovat?"

Třeba to, že nechápu, jak si někdo drze může nárokovat zásluhy za cizí růst produktivity. Ale jasně, kampak na vás s logikou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Panebože, tak si vymyslete nějaké komplikované matematické výpočty, jak propočítat fungování důchodového systému. Přeji hodně štěstí při přesvědčování ostatních, že to je vše spočítáno správně a že Vám mohou (pouze) VĚŘIT, aniž by Vás pochopili. :-)

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, je asi Vaše životní krédo, že? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zkuste dát dnešním maturantům příklady z prvního vydání "Bělouna" - klasiky to české matematiky.
Úpadek to je naprosto evidentní. A rychlejší než určuje gravitační konstanta.
Vše jde na vrub levičáckým experimentům se školstvím.

I když jsem se živil jako programátor a biolog, někde bych vyhrabal i potvrzení o státní zkoučce z mat-fyz.
Takže jakousi představu mám.

K těm kantorům - znám jich dost i kvalitních. Místo výuky obvykle musí připravovat projekty pro dotační výzvy. Interaktivní tabule byly další hřebík do rakve kvalitního vzdělávání.

Darmo mluvit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+
2/5