Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Penzijní strop. Tahle vláda reformu důchodů dělat nebude

9. 9. 2019
 27 461
135 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Lidé se již brání.
Počet živnostníků roste:
https://echo24.cz/a/SjVZi/kazdy-desaty-podnika-pocet-podnikatelu-stoupl-o-17-tisic

Proč? No protože zaměstnanec eráru odevzdá téměř polovinu superhrubé, kdežto živnostník s nákladovým paušálem tak 15%.
Počty živností rostou i proto, že kdo má příjmy nad paušál, založí ŽL (s dalším paušálem) nějakému příbuznému či kamarádovi.
A vedle toho založí sro, kam hrne veškeré náklady celého širokého příbuzenstva.

Každé zvýšení daní tento proces jen dále podpoří.
A nářky Venezuely Maláčové, že tito živnostníci budou mít malou penzi? Naprostý nesmysl - živnostník či podnikatel je z principu 10x prozíravější, zodpovědnější a finančně gramotnější (jinak by dávno zbankrotoval), než zaměstnanec. On ví, že z toho, co odvede státu, dostane na penzi zpět tak desetinu. Takže když si byť jen čtvrtinu toho, co ušetří na socpoj, soukromě investuje, v penzi se bude mít líp, než gážista.
Navíc mnoho živnostníků má ŽL jen jako vedlák a mají i normální zaměstnanecký poměr (i když se z daňového důvodu snaží mzdu minimalizovat a příjem na ŽL maximalizovat). I kdyby ta mzda byla minimální, nějaká penze z ní bude - navíc když jsou zaměstnanci, může jim zaměstnavatel přispívat i do 3.pilíře. A ti, co vedle ŽL jsou i zaměstnání, jsou třeba zaměstnáni ve vlastním SRO, do kterého hrnou veškeré náklady - včetně třeba i maximálního příspěvku zaměstnavatele do 3.pilíře.

Žádné omezení paušálů a další opatření nemají šanci přebít legitimní a logickou snahu lidí ochránit plody své práce. Založí další živnosťáky, nebo se na (snížený) paušál vybodnou a budou generovat náklady jak diví.

A všimněte si - dnes je aktivním podnikatelem KAŽDÝ DESÁTÝ. No to podle mne pomalu začíná korespondovat s tím, kolik procent populace dělá něco opravdu produktivního, něco, co ostatní dobrovolně a za své kupují, protože to je pro ně užitečné. Že ty zbylé (neproduktivní, pracující pro stát či ve státem uměle vytvořených oborech) stát bude mít daňově pod palcem mu nijak nepomůže - bude to jen mlácení prázdné slámy (z neproduktivního lze vyrazit jen neproduktivní jalové peníze - nehledě k tomu, že stejně na jejich platy brzo také nebude).

Stát tak velmi brzo narazí - na Lafferovu křivku!

Nahlásit
-
20
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nelze než zopakovat, že radikálním řešením neexistujícího fatálního problému spolehlivě nějaký reálný a nejspíš skutečně neřešitelný a fatální problém vytvoříte. :-) Proto budiž pochválena každá vláda, která se nebude snažit důchodový systém radikálně reformovat a bude jej pouze přizpůsobovat demografickému vývoji. Za takové přizpůsobení považuji rovněž zřízení povinného státního kapitálového pilíře pro bezdětné, byť přiznávám, že tohle už může zavánět reformou. Avšak v daném případě smysluplnou reformou, která by řešila nikoliv fatální ale přece jen vážný problém současného důchodového systému, a do dopady snižující se porodnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

https://zpravy.aktualne.cz/finance/odbornici-spocitali-duchod-v-roce-2070-snizeni-bude-dramatic/r~a6f6707adf7511e9ac60ac1f6b220ee8/


Nevyjde ani jedno. Zvýšení odvodů povede k NIŽŠÍMU výběru a ne vyššímu - protože Lafferova křivka. Kdo by za takových podmínek bych ochoten pracovat a platit? Lidé začnou odcházet do šedé, černé a kryptoekonomiky. A ti nejschopnější, nejvzdělanější (i jazykově) odejdou do zahraničí, tak jako před nepříznivou situací odchází nejschopnější část populace dnes z Rumunska, Pobaltí, Řecka, atd...

No a druhá varianta: pokles penze vůči průměrné mzdě z 40% na 25% (při zachování současné výše odvodů). Opět NoWay! Již nyní se pro ZJEVNOU NEVÝHODNOST státnímu systému vyhýbá kde kdo a jak jen to jde. Pokud při stejných odvodech klesne penze ze 40 na 25 procent průměrné mzdy, čili opět VÝRAZNĚ poklesne náhradový poměr, tak motivace k EXITu vzroste VELMI VÝRAZNĚ. O zásluhovosti již ani nemluvím - jedním z důsledků vývoje bude víceméně jednotná (silně nivelizovaná) dávka na holé přežití.

Všichni by se měli zamyslet, jaké alternativy jim stát nabízí a zda JIŽ NYNÍ není čas hledat řešení MIMO stát! Celý život bez reptání platit jak mourovatý s tím, že je zřejmé, že vyhlídky na adekvátní rentu jsou zcela mizivé, to je znak poněkud mdlého ducha.

Nahlásit

-
1
+

Dobře napsáno, souhlasím s Vámi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

...o "nastolení" smluvní svobody a TRHU. Který funguje. Jen socani furt tvrdí, že ne. A zároveň nikdo socanům nebrání založit si v té svobodné společnosti kibuc. Mít (zřizovat si, provozovat a financovat) společné mateřské školky, nemocnice, kolchozy, továrny na auta, klidně i sdílet manželky (pokud s tím budou souhlasit). Vám by tedy nikdo nic nerušil - dále byste se svými soudruhy mohl mít společné třeba i toalety a společnou "účetní měnu" :-) Otázka jen je, zda by vám za ní něco dobrovolně prodal i nějaký podnikatel, živnostník, atd... Ale vy byste si stejně určitě všechno zvládli vyrobit lépe v kibucu či kolchozu, čili by vás to netrápilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Úspěšně lze kritizovat v podstatě cokoliv, či kohokoliv. Problém ale není v tom, že stát údajně moc špatně funguje. Problém je v tom, že kritici státu nenabízí vůbec nic, co by fungovalo lépe. :-) Anarchokapitalismus je pouze o zrušení státu a nastolení anarchie. Jak jste ale přišli na to, že anarchie bude lepší, než organizace? Anarchokapitalismus, jako lépe fungující "společenský systém" je jednoduše pouhým absurdním výplodem zjevně chorých fanatických myslí, které nejsou schopny z nějakého důvodu střízlivě ocenit pozitiva stávajícího stavu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

https://www.denik.cz/ekonomika/deset-tisic-na-mesic-vznika-kucharka-pro-chude-matky-20190919.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://www.kurzy.cz/zpravy/511862-spatna-zprava-stat-bohuzel-nezacne-fungovat-nikdy/

Nahlásit

-
1
+

Stále málo důvodů k EXITu?

http://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/57951-autentifikujte-se-proc-toho-chce-stat-o-nas-vedet-tolik

Nahlásit

-
2
+

https://ibb.co/XJ6MfQ2

Nahlásit

-
1
+

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/97475/duchodova-deforma-jedeme-v-tom-vsichni-a-bude-nas-to-bolet.html


Zase někdo, kdo neposlouchal Fuldovu řeč při přebírání Nobelovky za ekonomii :-)

Nahlásit

-
1
+

Jasně, on bude 14 tisic, nebo padesst tisíc. Ale ten váš průměrný důchod nebude stačit na úhradu plomby u zubaře...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vy rozporujete, že je průběžný systém absolutně neudržitelný...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám obavy, že ta válečná kuchařka se bude do 15 let hodit většině penzistů :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Frugalista?
Sám k němu mám daleko, ale závislost západní civilizace na omylech španělských objevitelů Nového Světa je ...tragikomická? Brambory byl omyl, indiáni dávali přednost hlízole nachové, které se výborně daří i v Evropě.. Kukuřice byla určena pro zvířata, indiáni užívali merlík čilský.

Taky v Latinské Americe nenaleznete tak vysokou prevalenci našich civilizačních chorob.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za link!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

...šruta ... šrucha zelná

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ti Francouzi nezklamou - miláček zdejších levičáků na Hrad - tedy do Elysejského paláce!

https://twitter.com/LukasKovanda/status/1172077230513643521

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono se opravdu dá slušně žít i za minimální mzdu, pokud to necítíte jako omezení, ale naopak vědomě se pro tuto variantu rozhodnete. A nežijete tak dlouho...

V knihovně mám úlovek z jednoho antikvariátu v Londýně - válečná kuchařka, která učila londýnské hospodyňky vařit z toho co v průběhu bitvy o Anglii bylo k sehnání. Řada receptů založených na pampelišce, mrkvi nebo listí břízy.
Některé recepty stále využíváme - například šruta zelná, která je pro většinu zahrádkářů obtížný plevel, má tak vysoký a vyvážený obsah omega 3 a 6 mastných kyselin, že dokáže na omezenou dobu nahradit nedostatek masa. A naložená nahradí kyselé okurky. Ty v čerstvém stavu zase nahradí brutnák lékařský, který se vám několikrát do roka samovolně na záhoně vysemení.

Nebudu zabíhat dál, ale i v Česku se objevují lidé, kteří nadšeně některé aspekty frugalismu přijímají.

http://www.paukertova.cz/view.php?nazevclanku=ochutnavka-planych-rostlin-10-letni-kurz&cisloclanku=2015070001

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nicméně tento pán mne udivil ve dvou směrech:

1) Na to, že dělá v IT v bohatém Hanoveru, žije docela dost jako "socka". Škudlí víc, než Češi v mém okolí. Jako fakt Balaton a ne 3x do roka někam letadlem? Jako fakt kolo a ne slušné auto? Jako fakt s dítětem v 46m bytě? Co až těch dětí bude víc a bude je muset živit na střední a pak na vysoké? Opravdu si opravuje věci a kupuje použité na internetu? Já proti tomu nic nemám a nekritizuju to, ani se tomu neposmívám - jen mě udivuje, že pracovník v IT v bohatém Hannoveru má toto zapotřebí, aby něco ušetřil. To člověk po tom vyspělém západě rychle přestane toužit.
Co znám lidi pracující v IT či obecně v pražských HQ nadnárodních firem, tak si užívají života daleko bohatěji (cestování, zážitky, jídlo, auta, ...) a k tomu zvládají investovat (minimálně v podobě hypotéky na byt, což prostě také je investice a v pozdějším věku mohou byt pronajmout a bydlet na chatě, kterou si mezi tím také pořídí, nebo ve venkovském domku po babičce - skoro každý má nějakou).
Zjevně se tady tak špatně nežije.

2) Si myslím, že to hoch dost podceňuje, že je nebezpečně optimistický.
Ve 40 letech skončit s úsporami ve výši 400tis EUR - 10mil CZK.
A počítat s tím, že z toho vyžije dalších 45 let.

Realisticky bych to viděl spíš na odchod v 55 (o 15 let kratší žití z rezerv, o 15 let delší budování rezerv) a rezervy tak 2-3x vyšší.

Kompromis by byl třeba od 45 do 55 již dělat jen trochu, jen věci, které již pán umí (bez nutnosti se pracně učit nové věci, dohánět "mlaďochy" - i když při dnešní úrovní školství je ta jejich konkurence dost bezzubá), již nespořit (příjem bude menší), ale ještě neutrácet (nerozpouštět rezervy). Čili opět o 15 let kratší doba, na kterou musí ty rezervy vystačit.

Podle mě nepočítá minimálně se dvěma háčky:

A) Podceňuje inflaci, resp. skáče na lep oficiálním statistikám. Jasně. pokud někdo věří na vodníky, hejkaly a 2% inflaci, tak se při 6% nominálním výnosu z vlastního majetku dostává na 4% reálného výnosu, což z 10mCZK je nějakých 33 tisíc CZK měsíční renta (dnes a v ČR docela OK, pokud člověk není moc náročný, v Německu to je ale dost žebrota) a když člověk bude rozumným tempem rozpouštět i tu jistinu (nehodlá nic odkázat dětem), tak se z toho asi nějak rozumně žít dá (ale na žádné velké užívání si podzimu života to moc není - při německých cenách).

Naplánuje si, že za 20 let mu bude stačit renta 1500 eur měsíčně a pak se bude divit, že přes proklamovanou nízkou inflaci má nájem 3000 EUR, oběd v hospodě pro 2 bude za 400 EUR a průměrný plat uletí na 17 tisíc EUR (a na něj budou nastaveny všechny ceny).

B) Nepočítá s dodatečnými náklady, které mohou přijít až s věkem. Třeba bude potřebovat pečovatelku. Nebo drahou operaci či léky, na které za 20 let již pojišťovny nebudou mít. To by pohodovou penzi dovedlo jistě dost pokazit.

Každopádně by se daleko veseleji "frugalistovalo", kdyby si do těch indexových fondů člověk mohl posílat to, co vysolí dnes na socpoj (bez šance z toho dostat zpět víc, než čtvrtinu). Dnešní odvod socpoj z průměrné superhrubé bude tak 11 tisíc měsíčně. U někoho srovnatelného s "ajťákem z Hannoveru" v českých podmínkách tak 3x víc. Pak by asi opravdu šlo odejít do penze velice brzy a člověk by (kromě toho volnotržního ekvivalentu socpoj) nemusel spořit a omezovat se VŮBEC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Asi není potřeba rozumný přístup k životu a financím nazývat nějakým novým slovem a považovat to za hnutí :-)

Ještě historicky donedávna bylo normální, že se lidé snažili chovat zodpovědně a prozíravě, mysleli na "zadní kolečka". Do doby, než přišla propaganda "nestarej se, stát se postará" a politická praxe "kdo se bude zkoušet postarat, tomu to sebereme".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

fuldonomika v ohrožení:
https://www.euro.cz/byznys/frugalisti-fire-1465524

Nahlásit

-
0
+

https://kryptokec.libsyn.com/libra-z-pohledu-investora-s-vclavem-dejmarem

Utrácet koruny, kupovat bitcoin :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Postřeh je to prima, ale podle mne všechny ty články "zdůvodňující" záporné úroky jsou argumentačně nedostatečné.
Podle mne jediný důvod, proč někdo někomu půjčí na záporný úrok, je nějaké donucení, nějaký nátlak, nějaké nepřirozené a zmanipulované prostředí.

Půjčíte mi snad svůj milion za úrok minus 5 procent? No podle mne rozhodně ne. To si ho přeci raději necháte! A je úplně jedno, jaký je demografický trend, to nijak nemůže souviset.

Půjčíte mi 100 bitcoinů či 10 zlatých či 1000 stříbrných mincí s tím, že vám jich vrátím jen devět desetin původního množství? WHY?

Také to vidíme v realitě - kdo se rozhoduje relativně bez nátlaku a neregulovaně (individuální investoři), tak dluhopisy se záporným výnosem NEKUPUJE. Kupuje je jen ten, kdo je k tomu nějak nucen. Jednak tím, že stát například penzijní fondy nutí investovat část portfolia do tzv. "bezpečných" aktiv (a další vyhláškou určí, že bezpečné jsou právě a jen státní dluhopisy), nebo donutí finanční instituci (např. "přes noc") "přebytečné" peníze ukládat u centrální banky za ještě zápornější výnos - a ano, za těchto zcela umělých podmínek se pak někomu "vyplatí" koupit státní dluhopis se záporným úrokem.

A v podstatě pouze za těchto umělých podmínek lze i spekulovat na růst tržní cenu záporně úročeného dluhopisu - protože spekulant má dostatečně vysokou míru pravděpodobnosti, že stát i nadále tyto umělé podmínky bude udržovat, případně ještě zintenzivňovat a ...
... konec konců finálně ty dluhopisy za nominál dost pravděpodobně vykoupí centrální banka v rámci QE za "peníze", které si vycucala z prstu.

Mimochodem - to je jeden z důvodů, proč si myslím, že Facebook tu svou Libru nakonec prosadí. Slíbí vládám, že do Rezervy bude kupovat státní dluhopisy.

Avšak normálně uvažující ekonomický subjekt investující SVOJE peníze (úspory) nebude za normálních (necinknutých) podmínek nikomu půjčovat za záporný úrok, to si raději nechá ty peníze.

Jiná věc jsou ty v článku zmiňované nemovitosti. Ano, tam je možné, že půjdou dolů. Lidí bude méně. A hlavně v populaci bude daleko vyšší procento penzistů, kteří mají malou kupní sílu již dnes - a za 20 let to bude ještě horší. Pak nebude komu ty nemovitosti draze pronajímat či prodávat. 4 vdovy se sestěhují do jednoho 3+1 a zbylé 3 byty vrhnou na trh (=převis nabídky). Navíc lze čekat, že vlastnictví bytů (zejména vícenásobné - spekulativní byty) stát začne znevýhodňovat: progresivní daň z nemovitosti (za každou další dvojnásobné procento daně), regulované nájmy, nemožnost vyhodit na ulici "sociálně ohrožené" (zkrátka zchudlý stát ten problém s masou chudých penzistů hodí na vlastníky nemovitostí). Takže tržní cena nemovitostí půjde dolů, protože vlastnit ji bude docela velký problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

zajímavý postřeh:
https://www.euro.cz/byznys/je-malo-deti-a-moc-penez-1465586

Nahlásit

-
0
+

Každý potřebuje vzdělání, aby vůbec mohl v současném světě žít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Nedávno (asi 2 měsíce zpětně) se to docela často objevovalo na různých zpravodajských serverech a tuším i v TV, že podíl bezdětných žen nad tuším nad 40let míří ke 30%. Neslo se to v tom duchu, že se má jednat o podíl žen, které už nemohou otěhotnět, ani kdyby chtěly."

Vy nikdy nepochopíte, v čem spočívá jeden z vašich hlavních problémů - snažíte se vytvářet myšlenkové konstrukty nad zdroji dat, která umíte zpracovat - mainstreamová media, infotainment, bulvár, servery opisující desetkrát opsané špatně přeložené sdělení .
I když se budete snažit sebevíc, tento handicap nedoženete. V lepším případě vyvoláte pobavení, většinou ale spíše ostrý nesouhlas.

Podle posledních známých údajů je procento žen v plodném věku, které nikdy nerodily, v ČR jedno z nejnižších v Evropě a je srovnatelné se zeměmi mě blízké Střední Ameriky.

https://www.oecd.org/els/family/SF_2-5-Childlessness.pdf

Není ale bez zajímavosti, že i když očekávaně méně rodí ženy s vyšším vzděláním, tak například v USA procento bezdětných žen právě v segmentu nejvíce vzdělaných klesá.

https://www.pewsocialtrends.org/2010/06/25/childlessness-up-among-all-women-down-among-women-with-advanced-degrees/

Všiml jsem si, že opakovaně lobujete za penalizaci bezdětných v systému státního pojištění penze. Skoro bych řekl, že to je vedle účetních peněz vaše nosné téma.
Zkuste ho pro příště podepřít i informacemi z jiných zdrojů než je televizní vysílání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

...vynalízavější... nebyl tentokrát překlep daný psaním na mobilu v rajských končinách.

Kouzlo nechtěného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro mě osobně jsou diskuze o udržitelnosti budoucích důchodů mlácením stokrát vymlácené prázdné slámy.
Ještě nikdy jsem neviděl skutečně komplexní pohled, který by šel za rámec stále recyklovaných úvah, kolik bude pracovně činných osob na jednoho důchodce, jaký bude poměr mediánového důchodu k mediánu čisté mzdy a jaká je doba dožití.

Přitom do problému vstupuje celá řada dalších faktorů, které spíše vyvolávají obavy z nesolventnosti státní kasy.

Jen namátkou:

1) Narůstající počet státních zaměstnanců razantně navyšuje výplaty odchodného a výsluhových rent. I toto zatěžuje kasu a bude ovlivňovat, kolik zbyde na ostatní potřebné.
2) Prodlužuje se doba dožití, ale stagnuje doba zdravého života - dnes čeká Čecha cca 20 a více let v nemoci a tedy se zvýšenými nároky na úhrady jak soukromé, tak rodinné, tak erární
3) Doba dožití se neustále zmiňuje při narození, pro potřeby úvah nad důchody je důležitější doba dožití, při vstupu do důchodu (která je o několik let delší - a jsou to právě roky obvykle provázené nemocemi)
4) Současné daňové zatížení 64% (zdroj: Liberální institut) vede k přechodu na ŽL. Řada firem už dnes nabízí možnost rozdělit úvazek minimálně na dva. Pro pana Fulda - je to zcela legální a nevede tato praxe k exekucím.
Vtyvářejí se interim pracovní pozice s naprosto jiným režimem danění. Řada lidí - nejen digitální nomádi - dávají přednost více drobným úvazkům než jednomu hlavnímu. I to je nakročení směrem mimo systém.
5) Řada lidí z ČR prostě zmizela, aniž si toho stát všiml - každý, kdo někdy vystrčil nos za hranice, musel zaregistrovat, v jakých končinách nachází pracující mladé Čechy. Dříve jsem se divil, ale dneska znám i několik Čechů, kteří ve Střední Americe podnikají na turistické vízum.
6) Stále vynalízavější cikánské etnikum, které také puští žilou erární kase - poslední nápad na osvojení dětí mezi příbuznými a následné inkasování příspěvků na pěstounskou péči je takovým drobným příkladem.

Prognózy státu vytvářejí státní úředníci, jejichž vidění světa je formována především PP prezentacemi - v praxi jsem mnohokrát zjistil, že právě takové turbulentní marginálie, o kterých jsem se zminil, v průběhu času margináliemi přestávají být a stávají se určující proměnou výsledného obrazu,

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Vy jste jak dítě, které si myslí, že když si rukama zakryje oči, že ho pak ostatní nevidí.

Julda PŠTROSOVIČ Kadrilov :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Můžeme doufat, že dluhově-demografický náraz do zdi v Japonsku a byrokraticko-socialistický náraz do zdi ve Francii nás stihne varovat ještě včas (podobně, jako se u nás na chvíli politici chytli za nos, když kolabovalo předlužené Řecko).

Jenže ono také již může být pozdě. Až zde budou 3 miliony penzistů (kterým na delší perspektivě nesejde, chtějí ty buřty TEĎ HNED) a hromada státních zaměstnanců, neziskovkářů, věčných studentů, zástupy absolventů sociální ekologie a kulturní antropologie, grantařů a dotačníků, tak bude nemožné je přehlasovat - a oni zkrátka budou chtít ten mejdan za cizí peníze ještě aspoň o pár měsíců prodloužit - za jakoukoli cenu.

Takže doufat můžeme, ale spoléhat rozhodně ne :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V tom roce 2060 to bude nějak tak, že když vám bude stačit dožít se věku 68 let, budou vám na to stačit zdravotní výdaje 10 tisíc na měsíc, pokud se bude chtít dožít 81, budete na to potřebovat zdravotní výdaje 30 tisíc na měsíc a pokud se budete chtít dožít 105, budete na to potřebovat 100 tisíc měsíčně, nebo možná ještě více (kmenové buňky, genová terapie, uměle vypěstované geneticky kompatibilní náhradní orgány z vaší 50 let zmrazené kostní dřeně, ....).
Samozřejmě ta čísla jsou jen ilustrativní, nezohledňují fakt, že do roku 2060 koruna ztratí 90% své hodnoty, atd...
Ale zkrátka platí teorie MEZNÍHO UŽITKU - tedy že prodloužení života o každý jeden dodatečný rok bude stát nějaký násobek "ceny" toho předchozího roku, klasická exponenciální funkce.
Nicméně "kvalitní péče" se bude dožadovat každý, bez ohledu na ekonomickou realitu.

Zároveň penzistů bude o více jak polovinu více, než dnes. A produktivních méně. A díky Lafferově křivce je více neoškubete, ať z toho budete vzteklý sebevíc.
Socialisti vašeho ražení se budou snažit určovat nové "standardy ve zdravotnictví", abyste byli schopni udržet propagandistickou iluzi, že "zdravotnictví je zdarma a dostupné všem" a socanskou mantru "se zdravím se nekšeftuje".
Penze tou dobou nebude stačit ani na polovinu tržního nájmu (alespoň ve velkých městech ne).
A mladí se budou čím dál víc cukat platit penze a zdravotní péči CIZÍM starým lidem, když nemají dost prostředků ani pro sebe, na nájem, na péči o děti, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/5