Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Facebook zabodoval. Chytrý tah librou

10. 7. 2019
 8 168
159 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

- Libra se rozvojovými zeměmi jen zaštiťuje, reálně jí samozřejmě jde primárně o bonitní klienty v rozvinutých zemích (čímž neříkám, že nemůže pomoci i lidem v zemích rozvojových - může). Stejnou taktiku používají i zastánci bitcoinu, aby měli veřejné mínění na své straně a mohli tak účinněji odrážet pokusy států o omezování bitcoinu (argumentace Zimbabwe, Venezuelou, Čínou, ...).

- Libra bude kryta košem fiat měn, resp. balíkem instrumentů (dluhopisy, akcie, ...) v těchto měnách denominovaných. Výnos z těchto investičních instrumentů bude výnosem členů konsorcia (tzn. pokud 2mld lidí budou používat Libru a průměrný zůstatek bude ekvivalentem 100 USD, tak konsorcium ročně zkásne výnos z 200mld investic).

- Složení koše (US bondy, EU dluhopisy, ...) je opět jen vějičkou, úlitbou USA a EU, aby Libru nechali žít. Jakmile se však Libra rozjede, získá podporu klientů, získá i sebevědomí ve vztahu ke státní moci. Až tedy bude klientů dost na to, aby tvořili odstrašující sílu zásadně komplikující politikům zásah proti Libře, tak pak kdykoli konsorcium může přijít se změnou složení koše (to složení totiž není vytesané do kamene). Do koše se tak na jedné straně mohou dostat akcie členů konsorcia (a akcionáři členských firem budou profitovat z růstu ceny jejich akcií) a na straně druhé se do krycího koše může dostat něco, co budou vyžadovat klienti a státu se to již moc líbit nebude (bitcoin, zlato, ...), ale již s tím nic nenadělá, sebevědomí a síla Libry bude již příliš velká.

- I pokud výše zmíněné Libra neprovede, je to jedno. Libra totiž nezůstane sama. Facebook má mnoho konkurentů (Google, Apple, Amazon, Microsoft, ...), kteří nemohou Facebooku dlouhodobě ponechat výhodu v podobě vlastní úspěšné měny. Dříve či později přijdou s měnou vlastní. A jako ti, co nebyli první, budou muset přijít s něčím, co lidi zaujme (třeba krytí zlatem), aby si zajistili nějaký kus koláče na již rozděleném trhu (Libra, bitcoin).

- Fuldoidní vynucený peněžní monopol státu každopádně končí. A já jsem přesvědčen, že dnešní stát není bez měnového monopolu schopen přežít.

- Co se asi bude dít, až přijde krize a státy budou chtít provádět masivní QE, snižovat úroky výrazně do záporu, vypínat bankomaty, zkoušet "kazivé" peníze, vrtulníkové peníze či zavádět kapitálové kontroly? Doposud se takovéto zoufalé experimenty děly v situaci, kdy stát měl schopnost lidi ve svém systému silou udržet, to však končí.

Nahlásit
-
28
+

Nejméně oblíbený příspěvek

jo jasně Kam Putin tam Altman, Putinskou cestou kupředu.
Už mi začíná zpětně docházet, odkud vítr vane páně Altmanovy komenty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-18
+

Diskuze

Mluvit o rezervní měně je anachronismus z dob zlatého standardu. Dnešní bankovnictví není založeno na rezervách. Povinné minimální rezervy jsou rovněž anachronismem, který už některé státy dávno opustili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Další Lehman? Jen Vaše vlhké sny. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jako uchovatel hodnoty jsou účetní peníze vystaveny té nejtvrdší konkurenci. Nemusíte je držet v očekávání jejich zhodnocení. Můžete je směnit za cokoliv co Vás napadne a co bude podle Vás uchovávat hodnotu lépe.

Jako prostředek směny jsou účetní peníze z podstaty věci bezkonkurenční, a tak to má být. Prostředek směny je velmi důležitá infrastruktura ekonomiky na to, aby se diletantům dovolilo s ní experimentovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Opět provokativně trefný Petr Kubáč:

Naprosto fascinující je i jiná věc. Američani zároveň stavěli Apollo za neskutečné peníze a VE STEJNOU DOBU za 5x tolik válčili ve Vietnamu, přesto jejich státní pokladna toto všechno unesla, aniž by upadla do nesplatitelných dluhů, do kterých dnes vyspělé státy upadají, přestože ze státního neplatí nic než jen důchodce a "pyramidu flákačů" na ose netáhla z ghett - až předseda Evropské Unie.

Nahlásit

-
1
+

Nový Lehman?

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-kdyz-nemecky-bankster-kychne-d9s-/p_ekonomika.aspx?c=A190721_231939_p_ekonomika_wag

Lidé své vklady z DB vybírají jak o závod...

------------------------------ ----------
Ale juldotiskaři to určitě nějak "vyřeší":
https://roklen24.cz/a/Smecj/menova-politika-eurozony-se-nejspis--bude-i-nadale-deformovat

Nahlásit

-
2
+

https://www.zerohedge.com/news/2019-07-23/jpmorgan-we-believe-dollar-could-lose-its-status-worlds-reserve-currency

Nahlásit

-
2
+

Když jsou "účetní peníze" (eufemismus pro fiat, státní monopol na manipulace a padělání) tak skvělé, tak je zkusme vystavit otevřené konkurenci - uvidíme, jak uspějí.
Pokud jsou opravdu nejlepší, tak se nemáte čeho bát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mně nevadí nic, mne to pobavilo, že už ani mafie nevěří fiatu a přechází na solidní měnu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Juldové si nedaj pokoj, dokud to vratkou loďku fiatu nerozkejvou tak, že se převrhne.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4182074/shirai-japonsko-ukazuje-jak-realisticka-je-skutecna-fiskalni-dominance.html

Teď FED i ECB začnou uvolňovat aniž by byla krize, takže až ta skutečně přijde, nastoupí velmi odvážné experimenty. Ostatně proto ten strach z Libry a Bitcoinu - lidé by poprvé v historii měli kam jednoduše prchat.

Nahlásit

-
3
+

Co Vám vadí na tom, že policie nachytala drogové dealery s kupou zlata?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

už to začíná
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/policie-zabavila-na-heathrow-104-kilogramu-zlata-patrilo-drogovemu-kartelu.A190721_143950_zahranicni_knn

Nahlásit

-
0
+

Výjimka z pravidla jen potvrzuje pravidlo, že téměř žádné pravidlo neplatí na 100%. :-) V tomto ohledu je pravidlo, že výjimka potvrzuje pravidlo v souladu s výše uvedeným pravidlem. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pane Altmane,
Jestli budeme krachovat tempem Sovětského svazu, tak sepište paměti pro své vnuky...
Vidíte to velmi černobíle...
Nikdo neřekl, že nebude na penze, to není v půběžném systému možné. Bohužel, ta průběžnost ale také definuje, že nikdy to nebude na víc, než o chlup na pokrytí zakladních potřeb, dokud je pár naživu...
Stejně je to s měnou - do Zimbabwe máme hodně daleko, mnohem dále, než k dlouhoobě udržitelnému systému.
Podle mého je daleko pravděpodobnější, že se v tom takhle budeme plácat ještě 30 let, než že přijde nějaký zásadní šok, budeme tu nadávat na nekonečné utahování šroubů a omezování svobod..
Také neztrácím naděje na větší svobodu, ale pochybuji, že ji nabudeme v centru Evropy, tady je příliš zafuldováno...:-(((

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že nechápete propojení záporných sazeb s monetární expanzí je pochopitelné, u člověka, který nevidí souvislost mezi monetární expanzí a růstem cen bytů...
Záporné úročení dluhopisů (dnes v rekordní hodnotě 7 bilionů) je asi taktéž jen "nominální", že?
Jsou to všechno kecy v kleci. Buď jsou úroky tržní, a pak sotva budou záporné, nebo nejsou tržní, jsou centrálně diktované v zájmu vybrané skupiny, a pak je to vše trapná hra končící opakovaně fiaskem...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ještě štěstí, že jste si zvolil měnu, kterou nikomu nevnucujete. Máte na to policii ČR, finančák, soudy a další orgány, kteří se o to vnucování Koruny české postarají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já to tak dělám. To samé doporučuji Vám. Jen prosím nikomu nevnucujte tu, kterou chcete používat právě Vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ne. Je to stabilní měna se nízkou inflací, která slouží jako manévrovací prostor, pro případné deflační tendence. 2% inflační cíl, je čistě technická (nikoliv principiální) záležitost. Pokud by neexistovala neúročená hotovost, mohl by být inflační cíl 0%. Bohužel hotovost je historický anachronismus, kterého se špatně a problematicky zbavuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ten požadavek je hloupý. To je stejné jako chtít vyjmenovat státy, kdes se ještě dnes běžně vyskytují černé neštovice. :-) Účetní měna může být v principu deflační i inflační, podle toho, jak o tom rozhodnou ekonomické subjekty, které ji používají. A protože deflace je projevem krize ekonomiky a inflace je projevem přehřátí ekonomiky, není konečný výsledek ponechán pouze na vůli ekonomických subjektů a v nerovnovážných situacích zasahuje centrální banka. Já vím je to trošičku složitější...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Účetní měna není a priori inflační. Pokud bude poptávka po úvěrech nižší, než objem splácených úvěrů, stane se z účetní měny měna deflační. To jestli jsou aktuálně účetní peníze inflační nebo deflační je pouhým projevem toho, jak funguje ekonomika. Ekonomické subjekty určují, zda bude inflace nebo deflace. Není to vlastnost účetních peněz.

Jak zlatý standard k něčemu nutí? No když je zlata omezené množství, tak se jeho případnému nedostatku musíte přizpůsobit. Např. tím, že zkrachujete, protože Vám banka neobnoví provozní úvěr, pro nedostatek volných peněz. Čemu na tom nerozumíte?

Ve freebankingu by na 100% fungovala účetní měna, takže by nabídka peněz byla pružná. :-) Problém nastává ve Vámi zastávaném "poctivém" systému peněz založeném na konstantní peněžní nabídce.

A freebanking už tu máte. Každý může účetní peníze směnit za zlato, BTC, cokoliv. Nikdo Vám nebrání, pokud nechcete ohrožovat stabilitu oficiálního peněžního systému.

Ta Libra je vlastně zcela zjevně protizákonný projekt, na který chce Zuckerberg povolení od úřadů, které mu ho nesmí udělit, protože by tím porušili zákony. Pokud chce Zuckerberg Libru měl by si založit politickou stranu, vyhrát volby a prosadit příslušnou změnu zákona, která by vznik Libry umožňovala.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ano, myslím tím Ekvádor - a Panamu s Kostarikou.
Ekvádor není žádný ekonomický lumen, hodně mu uškodila orientace na Čínu v posledních letech - to ostatně platí i například v Panamě, kde se ale karta výrazně obrátila a věznice praskají ve švech pod náporem zájemců o jejich ubytovací služby. Vesměs protagonistů minulé vlády, kteří se nechávali okatě Číňany korumpovat.
Ekvádorský prezident - on se dokonce jmenuje Lenin Moreno - ač z mého pohledu bolívarovec a tedy levičák, je však v porovnání se současnou garniturou EU něco jako ultrapravicový pragmatik.
V současné době Ekvádor výrazně zredukoval sociální podporu, což světe div se, je prostými lidmi velmi dobře přijímáno. Znamená to, že proud emigrantů z Venezuely se více nasměruje do Kolumbie a Peru.
Peru se už ale bohužel dostává na hranici státního kolapsu. A to se jedná o emigranty se stejným kulturním zázemím, stejným jazykem a absolventy velmi podobných školních systémů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"nejdříve vzniká smysluplný produkt, který si následně někdo koupí."

Toto přece nemůžete myslet vážně. :-)

Otázka, zda musí nejprve vzniknout vyprodukovaná nabídka a pak teprve může vznikat poptávka a nebo jestli je to přesně naopak, je úplně nesmyslná a zbytečná. Když se nad tím zamyslíte, pak zjistíte, že v reálném světě to probíhá zcela běžně v obou směrech a mnohdy ani není zjistitelné, co bylo na začátku (jestli slepice nebo vejce :-) ). Jednou přijde nejprve někdo s produktem, který osloví zákazníky a vznikne po něm poptávka. Jindy iniciuje vznik produktu zákazník a produkt vzniká až jako důsledek této poptávky. Vždyť je to přece prosté. Proč v takto obyčejné věci hledáte nějaký jediný možný princip?

A ještě jste nijak nevysvětlil jak je Vaše teorie o prvotním vzniku nabídky v rozporu se systémem účetních peněz. I kdyby vždy platilo, že nejprve musí být produkt nabídnut a teprve potom může vzniknout poptávka, tak tomuto principu přece systém účetních peněz nijak nebrání. Naopak jej zcela jasně podporuje, jak je zřejmé z mého příkladu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ale já přece v tom příkladu neuvádím, že nové peníze posílí poptávku. NAOPAK! Píšu, že ta půjčka podpoří nabídku. Těch 100 tis. bylo v daném příkladu použito na pořízení nástroje na vytvoření nového produktu a tedy k rozšíření nabídky. Takto vzniká reálné bohatství na straně nabídky.

No a pokud si někdo půjčí na spotřebu, pak tím nakonec dojde rovněž k posílení nabídky, neboť daný dlužník bude muset produkovat více, než před tím, než dal vzniknout novým penězům. Bude si muset vzít novou práci, nebo si sehnat lépe placenou práci, aby svůj dluh splatil.

Je to právě princip účetních peněz, který v sobě imanentně a zcela systematicky obsahuje podporu produkce (i spotřeby), tedy běhu ekonomiky obecně.

Zlato je pak jen komodita, kus materiálu, který nedává ničemu novému vzniknout. Totéž všechny ty krypto"měny".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Přesně tak. Představa, že více peněz znamená více poptávky a tím i ekonomický růst, je fatální omyl fuldoekonomů posledních desetiletí a hlavní příčina krizí. Nechápou tak jednoduchou věc, že vytvořením nových peněz nevzniká reálné bohatství.

P.S. Jestli tou "druhou stranou zeměkoule" myslíte Ecuador, tak to nemáte daleko do Venezuely, což je typický příklad fuldonomiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já mám to štěstí, že na druhé straně zeměkoule jsem ještě obklopen světem, kde jsou funkční staletími osvědčené mechanismy.

Svět dlouhodobě nefunguje tak, jak si vy představujete - že nejdříve vznikne poptávka, pak banka vytvoří peníze, protože poptávající nemá prostředky a díky těmto novým penězům je vyroben produkt nebo poskytnuta služba. Je to přesně obráceně - nejdříve vzniká smysluplný produkt, který si následně někdo koupí. V normálním světě za své dříve nespotřebované peníze.

Pokud někdo začne vyrábět produkt, o který není zájem - auta s hranatými koly - zkrachuje a zmizí. Vše je v naprostém pořádku.

Já vaši teorii chápu - ona není nikterak složitá. Prostě ji ale nepovažuju za tak skvělou, jak ji prezentujete vy. Považuji ji za něco, proti čemu je třeba se ozývat a dehonestovat ji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jak rychle bude trvat, než do totálního extrému dojde ČR a EU (Itálií počínaje)?
Co asi vláda udělá, až dojdou peníze na penze (demografie)? Začne si je ve velkém tisknout.
To dobou však už bude i státní dluh na neúnosné úrovni.
Stát zavede záporné úroky (= každý se bude snažit své státní peníze na účtě vyměnit za něco jiného, co zápornému úroku nepodléhá), stát se bude snažit dostat k prostředkům růstem zdanění (= prudký nárůst motivace se tomu vyhnout), stát si peníze bude tisknout (= úprk od takové měny).

Koukněte se na současnou situaci. Nulové úroky, intervence a QE přestože jsme v bezprecedentním růstu, v žádné krizi. Co bude, až ta krize opravdu přijde?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

O kolik dál je absolutista Chávista, když u nás je zdanění práce cca 45 % a s dalšími daněmi jsme na 60 - 70 %?
Takže z druhé strany - z vaší práce vám stát nechá třetinu.
Tady už se otvírá velký prostor pro lidi, kterým stojí za to přejít jinam, třeba na BTC...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No jo, zase argmentace totálním extrémem, vládou absolutisty Chávisty...:-((
Když začnete jako firma používat měnu, kteou exekutiva považuje za ilegální, v jaké měně budet vyplácet lidi (budou chtít plat v ilegální měně?), jak budete platit sociální a zdravotní? Koupí fiatu za bicoin? A budete na to při velké korekci bitcoinu mít peníze???, Stát ještě bude třeba požadovat vyšší zálohu na daň z důvodu opodstatněného rizika neschopnosti platit. A můžete se se státem soudit...jestli máte hodně solidní cashflow...Jak by na takovou měnu přešla akciovka řízená dozorčí radou si neumím představit ani v nejbujnějším snu - každý, kdo by pro přechod hlasoval by byl v tu ránu jednou nohou v kriminále, kam by ho pohnala druhá polovina rady, jsou to trafiky státu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve Venezuele a Zimbabwe se možná také stát snaží firmy ohlídat.
Ale spíš na to rezignuje, protože mu došlo, že za lokální inflační měnu pro ty firmy nikdo nebude pracovat, nekoupí žádné vstupy, nic nedovezou, nezaplatí zahr. obchodním partnerům, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Myšlenka je OK, neodpovídá ale realitě...
Akcie je samzřejmě denominovaná v měně dle burzy, a dvojnásob to platí u domovských akcií, mající značnou část tržeb v domácí měně.
I kdyby hypoteticky došlo k nahrazení dolaru řekněme Bitcoinem (ponechme stranou, že k tomu nikdy nedojde), přejdou na něj firmy obchodujicí zase přdně s firmami jako poslední, neb ty si stát velmi snadno ohlídá...Daleko pravděpdobnější, než nahrazení měny je u BTC nahrazení zlata, ten kov totiž není potřeba, když měnu nelze fixlovat. Stačí dostatečná shoda, a ta se právě vytváří....Je to zlato bez kovu, který se dá sebrat, padělat, zabavit...Jestli bude někdy dlouhodobě rozšířenější než investiční zlato, to se ale uvidí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Autodestruční jsou především deflační peněžní systémy, jako je např. zlatý standard. BTC by pak představovalo rovnou hyperdeflační "peníze" A také pak papírové peníze, které umožňují hyperinflaci, jsou potenciálně autodestrukční. Oba systémy jsou shodné v tom, že se v nich jako peníze používají pouze komodity (jednou zlato, podruhé papír), která nikoho k ničemu nezavazují.

Naproti tomu systém účetních peněz má nejlepší předpoklady být stabilním. Při vzniku účetních peněz totiž vznikají vyváženě zároveň práva (u držitele peněz) i povinnosti (závazky dlužníka).

Bubliny jsou zpravidla projevem lidské chamtivosti a absence soudnosti, nikoliv peněžního systému. Tupipánovou bublinu přece nemají na svědomí tehdejší peníze, že? Dot com bublina by nastala bez ohledu na množství peněz v oběhu (peníze na kapitálových trzích obíhají velmi rychle).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+
2/6