Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Sorry jako. Zadarmo nižší daně nechtějte

4. 3. 2019
 19 075
67 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Na celé téhle "úvaze" je nejzajímavější pozorovat, jak ve skutečnosti funguje vláda.
Minist zdravotnictví, kterého se celý problém nejvíce týká, a který by měl v normálně fungující vládě být spoluautorem návrhu, je evidentně zaskočený a zmůže se pouze na konstatování, že jeho ministerstvo není autorem tohoto návrhu.

Už ve více situacích se ukázalo, že Schillerová funguje jako ochotná a loajální kráva, která zvoní zvoncem na pokyn svého pasáčka. Ten čeká, jak na onen zvuk zareagují v údolí. Pokud negativně, dá najevo, že krávě domluví a že její vyzvánění bylo bagatelní nedorozumnění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
47
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nesmysly. To, že živnostníci neleží doma a nepobírají nemocenskou, když jsou nemocní, je dáno tím, že si žádné nemocenské pojištění zpravidla neplatí. Na rozdíl od zaměstnanců, si OSVČ může (ale nemusí) platit nemocenské pojištění.

Povinně platí všichni zdravotní pojištění, z kterého je bezplatně poskytována zdravotní péče všem stejně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-16
+

Diskuze

Jak byste to taky mohl řešit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podobně strašili po revoluci, na co všechno lidi nebudou mít, až se to zprivatizuje.
Že prej z obchůdků s jídlem pro běžné lidi vzniknou samé luxusní butiky.
Něco takového může tvrdit jen naprostý ekonomický analfabet - tržní subjekty se vždy budou snažit najít adekvátní službu pro co nejvíce lidí. Opominout ve svém podnikání příjmově průměrného, mediánového či i podprůměrného klienta by byla velká hloupost. Takových je totiž nejvíc, v součtu tvoří nejzajímavější zákaznickou skupinu.

Navíc zde je cíleně ignorován fakt, že i čistě komerční pojištění je solidární a přerozděluje: od všech plátců k menšině, které vznikne pojistná událost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nesmysl.
Jsem naprosto přesvědčen, že odvody ze superhrubé mediánové (natož průměrné) mzdy by se slušnou rezervou stačily na komerční zdravotní pojištění. Ostatně jaké jiné příjmy, než ze zdravotního pojištění jednotlivců, ten zdrav. systém má?
V současném socialistickém systému se navíc podstatná část ztratí (korupce) a další významná část je prostě náklad zákonité neefektivity každého státně monopolního systému. Socialistické státní zdravotnictví zcela nutně a zákonitě funguje stejně "efektivně", jako jakékoli jiné státní odnože (pošta, dráhy, dříve AZNP Mladá Boleslav či Tesla - pamatujete ještě za kolik průměrných mezd nám nabízeli své podřadné produkty?).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

S takovými prohlášeními buďte opatrný! U mě ve firmě to lidi táhnou s nachlazením, dokud to jde, a když to nejde, berou si dovolenou. Za poslednich 10 let jsem vyplňoval jednu neschopenku...Často se tu pohoršujeme nad zevšeobecňováním a šířením mylných informacím, tak nyní nečiňte to samé...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Současný zdravotní systém potřebuje zásadní reformu a tento stav trvá už hodně dlouhou dobu a systém prostě nefunguje. Samozřejmě, že v něm platí klasický trojúhelník dostupnost péče/její kvalita/cena, tj. pokud je zdravotní péče dostupná a kvalitní, nemůže být zadarmo, když je dostupná a zadarmo, nemůže být kvalitní a do třetice kvalitní zdravotní péče, která je zdarma, přestane být dostupná. Reforma proto musí být postavená na ekonomice, která je diametrálně odlišná od současného tvrdě socialistického (chcete-li rovnostářského) pojetí, které tady obhajujete. BTW, trojúhelník kvalita/dostupnost/cena platí jak v socialistickém (státním), tak i v tržním zdravotnictví, a Váš argument o lidech s nízkou kupní sílou umírajících v důsledku neschopnosti platit zdravotní péči je, jako obvykle, zcela lichý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To ale není tím, že "zdravotní péče" o zvířata je tržní. Je to dáno tím, že je zde kupní síla a ochota za tuto péči platit. Jinými slovy je to argument k tomu, že tržní zdravotnictví by bezproblémově a komfortně fungovalo pro úzkou vrstvu majetných. Není to ale argument k tomu, že by to fungovalo bezproblémově a komfortně pro všechny lidi, tedy i pro ty, jejichž kupní síla by byla nedostatečná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OPRAVA: čerpají necelou polovinu ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

>>> "To, že živnostníci neleží doma a nepobírají nemocenskou, když jsou nemocní, je dáno tím, že si žádné nemocenské pojištění zpravidla neplatí."

Je to přesně opačně. Živnostníci si nemohou dovolit zůstat s každým běžným onemocněním doma, natož, aby si rádoby maroděním prodlužovali dovolenou a podobně, jako to dělají zaměstnanci. Z toho důvodu nemá cenu, aby si platili nemocenskou.

Navíc jsou vaše komentáře úplně mimo mísu, protože článek a tedy i můj původní komentář jsou o zdravotním pojištění a nikoliv o nemocenské. A podstatné je, že živnostníci čerpají necelou polovinu nemocenského pojištění, než kolik platí a to ze stejných důvodů, proč si neplatí nemocenskou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Berte to tak, že výpadek příjmů z důvodu nemoci není zdaleka tak významná záležitost, jako je např. úhrada samotné zdravotní péče, nebo strávení zbytku neproduktivní části života v důchodu, nebo výpadek příjmů v důsledku dlouhodobé nezaměstnanosti, nebo jiné případy ekonomické nouze.

Takže tam, kde jde o drobnosti, nemám nějaký vážný problém souhlasit s ponecháním dané věci na komerční sféře. Nicméně, i nemocenské pojištění zaměstnanců má v sobě prvek solidarity (byť namítnete, že o solidaritu nejde, protože je vynucená), která zajišťuje, že i skupina občanů s nejmenšími příjmy, která by neměla na úhradu komerčního pojištění a nemá ani prostředky na vytvoření finanční rezervy, nějakým způsobem období nemoci finančně přežije. Takže i ta možnost výběru, kterou mají OSVČ mi to principiálně vadí (vymaňují se z účasti na onom solidárním systému), ale vzhledem k reálným dopadům to nijak moc neřeším.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Kdyby se přímé daně a odvody (ze superhrubé) platily jednou ročně a lidi tu superhrubou napřed normálně dostali na účet....
... kdyby nebyly nepřímé daně (DPH, spotřebky, ...) a o to by byla větší ta jednorázová platba (dejme tomu 65% ročního příjmu) daní 1x za rok...
tak bychom tu nic nemuseli řešit, protože na místní levé diskutéry by přišel lid s pochodněmi a cepy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/93522/ocima-libertariana-lide-maji-prokazatelne-hure-dostupnou-zdravotni-peci-nez-zvirata-proc.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.facebook.com/liberalni.institut/posts/1928247710613429

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak to snad on ví. A třeba má pro případ zlomení obou rukou uzavřenu nějakou komerční pojistku.

Je super, že vám nevadí, že si neplatí nemocenskou.
Teď ještě abyste byl schopen mentálně absorbovat fakt, že mezi nemocenskou a zdravpoj není principiálního rozdílu a že by lidé měli mít právo i to zdravpoj buď neuzavřít, nebo uzavřít nějaké komerční. Případně si část současných odvodů investovat do budoucna, protože spoléhat na to, že i za 30 let bude doktor i léky "zdarma" pro všechny sice lze, ale moc moudré to není. Za 30 let se může odehrát tisíc společenských, ekonomických a politických změn.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ale já jim to nijak nevyčítám, že se nepojišťují. Když mají rezervy, tak ať žijí v době bez příjmu z rezerv, nebo si hodl budou muset na překlenutí období bez příjmů půjčit.

Je sice pěkné, že si uvědomují, že si nemohou dovolit kvůli zakázkám marodit. Nicméně pokud si například zlomí obě ruce živnostník, jehož výdělečná činnost je odvislá od používání jeho rukou (např. švec), tak bez ohledu na to, jestli si to může nebo nemůže dovolit, bude muset období bez výkonů (a tedy i příjmů) nějak překonat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každý vše hodnotí subjektivně.
A každý by měl mít právo podle svého subjektivního hodnocení a preferencí řídit svůj život.

Jestli myslíte, že vaše hodnocení zdravotního systému je nějaké objektivnější, tak jste dost arogantní jedinec.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Kde tam je logická chyba?

Tvrzení: "Nepobírá dávky v nemoci, protože si neplatí nemocenské pojištění." je přece logicky správné, a to i z pohledu příčin a následků.

Příčina je neplacení pojistného, následek je nepobírání dávek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Opravdu "objektivní" zhodnocení zdravotního systému. :-) O Vašem odhadu budoucnosti raději pomlčím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

No realita je asi takováto:
- měsíční pojistné cca 8tis
- když onemocním, tak se z pracovny přesunu do ložnice a vezmu si s sebou smartfoun a ultrabook a pracuju dál
- když jdu k zubaři, tak tam nechám při každé návštěvě čtyř až pětimístnou sumu a zdravotní pojišťovna mi proplatí kulové

Úplně úžasný systém.

A až jednou budu starý a budu opravdu nějakou péči potřebovat, tak na mě stát udělá dlouhý nos, protože peníze došly (plus tou dobou už budu jako daňový nevolník neperspektivní, takže ochota do údržby mého těla investovat se ze strany státu výrazně sníží - kdo zažil třeba britské zdravotnictví, tak chápe).
Jelikož nebude na penze, tak nebude ani na zdravotní péči - stejný problém: málo mladých zdravých plátců, hodně starých a nemocných příjemců. Takže až půjdu na operaci, dost pravděpodobně po mně budou chtít prachy na dřevo, nebo alespoň nezanedbatelnou spoluúčast - dnešní zubaři jsou takové hezké preview, co nás čeká. Že jsem celý život platit vysoké zdravpoj, to bude všem u otvoru.

Myslím, že kdybych platil poloviční zdravpoj, tak furt erár dostává víc, než si zaslouží i víc, než (za stejnou službu) platí mnozí ostatní. A tu druhou polovinu bych si mohl přidávat do svého 4. pilíře a v penzijním věku si z toho platit nějaké komerční zdravotní (při)pojištění.

Že by na něco takového neměla nezaměstnaná tkadlena z Tanvaldu je úplně stejně irelevantní protiargument, jako že na to nemá somálský sběrač planých citrusů. Sorryjako, ale ani kvůli jednomu z nich nehodlám v osmašedesáti pojít, protože mi socialistická VZP neproplatí operaci či dovozové léky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jak už je pravidlem vašich komentářů, jste opět na štíru s logikou. Tentokrát zaměňujete příčinu a následek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Neplatí, protože vědí, že si nepracovat nemohou dovolit. Nikoliv kvůli penězům, ale prostě proto, že mají nasmlouvané zakázky, odpovědnost za výsledek záležící jen na nich nebo prostě protože jejich práci nikdo jiný za ně neudělá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Nesmysly. To, že živnostníci neleží doma a nepobírají nemocenskou, když jsou nemocní, je dáno tím, že si žádné nemocenské pojištění zpravidla neplatí. Na rozdíl od zaměstnanců, si OSVČ může (ale nemusí) platit nemocenské pojištění.

Povinně platí všichni zdravotní pojištění, z kterého je bezplatně poskytována zdravotní péče všem stejně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-16
+

Už jako malí jsme říkali: "Kdo to říká, ten to je, na toho to pasuje."
Takže když od politiků slyšíte, že "všeci kradnú" a že lidi jsou paraziti, je zřejmé, co si o tom myslet...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jsem opakovaně slyšel na radiu Z, že podle dat VZP čerpají živnostníci necelou polovinu toho, co platí. Má to celkem logiku, protože živnostník jde marodit až když je na umření, kdežto zaměstnanec kdykoliv potřebuje volno. Po zrušení karenční doby to bude ještě horší. Takže ty řeči, jak živnostníci parazitují na současném systému, jsou prvoplánová lež, která má jenom poštvat společnost proti živnostníkům.

Nahlásit

-
10
+

Obecně a dlouhodobě k ničemu.
V krátkém horizontu ale může být dobrým nástrojem. Jako třeba USDT.
Někdy se zkrátka hodí mít měnu navázanou na dolar, která ale zároveň dolarem není (vláda USA nad ní nemá moc, nemůže od ní někoho odstřihnout, atd...).
Ale je to samozřejmě jen dočasná užitečnost. Ale pomůže překlenout to přechodné období. Pomůže lidem si na krypto zvyknout a pracovat s ním. Pak odejde na smetiště dějin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zafungovala by reforma, která by stát (poplatníky) nestála ani korunu navíc. Zaměstnavatel by vyplácel zaměstnanci celou superhrubou mzdu a ten by jednou za rok zašel odevzdat minimálně polovinu toho co dostal na finančák. A finanční gramotnost obyvatel (co se týče daní a odvodů) by se zvýšila skokem o dva řády. A pak by se začali dít věci...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
13
+

Tak k tomuhle právě měla mimo jiné sloužit superhrubá nuda...Bohužel to nezabralo, česi stále neumí spočíst, kolik je 45% ze sta...:-((

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

A k čemu je dobrá kryptoměna navázaná na hodnotu devalvujícího dolaru...?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak jsem se po čase díval na OVM. Jediným "argumentem" Schillerové" pro tu šílenou rošádu s pojistným je údajné zlepšení transparentnosti financování zdravotnictví, Argument se zlepšením transparentnosti financovaní zdravotnictví pak jako by Andrejovi z huby vypadl,přestože se Schillerová dušovala, že to je jen její nápad . :-)

Argument se zvyšováním transparentnosti financování zdravotnictví je ale v tomto případě zcela falešný a směšný, protože sorry jako, zrušením plateb za státní zaměstnance se transparentnost financování zdravotnictví nijak nezmění. Pokud chce Schillerová s Andrejem zvyšovat transparentnost fungování zdravotního systému musí si posvítit na hospodaření pojišťoven a poskytovatelů zdravotní péče.

V tomto ohledu dával částečně smysl spíše Kalouskův návrh, aby se zrušením superhrubé mzdy byla zavedena 19% daň z příjmů s tím, že by se platby státu za státní pojištěnce naopak několikanásobně zvýšily, protože jsou zcela neúměrně nízké. Potom by se možná i vytvořil prostor pro snížení odvodů na zdravotní pojištění. Takovéto řešení by ale zase zaseklo pěknou sekeru do státního rozpočtu. Takže nakonec se vláda možná dokope jen ke zrušení superhrubé mzdy a hrátky se zdravotním pojistným skončí tak rychle, jak začaly.

Zajímavé taky je, že nikdo zatím nikde neuvedl s jakými konkrétnímu dopady do státního rozpočtu by bylo to harakiri ve zdravotním pojistném spojeno.

Aby bylo možné celou věc posoudit měl by se někdo vytasit s tím, že snížení daně z příjmu na 15% se sníží příjmy státu o tolik miliard. Navýšením zdravotní daně o x% přinese do zdravotnictví tolik miliard a zrušení plateb za státní pojištěnce sníží náklady (a příjmy zdravotního systému) o tolik miliard. Pak by se i lépe celá věc hodnotila, resp. ztrhala.

Nahlásit

-
2
+

https://roklen24.cz/a/Si2ym/naval-prachy-zivnostniku

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tohle si lidi neuvědomí, dokud bude většinu platit zaměstnavatel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+
2/3