Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česká národní banka v minusu. Je čeho se bát?

28. 2. 2019
 77 101
81 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Je třeba si uvědomit, co bylo hlavním smyslem zavedení tzv. účetních peněz a definitivního přerušení vazby na zlato v 70. letech. Šlo o to dát do rukou vládám a vládnoucím elitám nástroj, kterým mohou téměř nepozorovaně okrádat obyvatele příslušného státu, v případě dolaru obyvatele téměř celého světa.
K tomu byl:
- vytvořen nesrozumitelný bankéřský metajazyk, kterému většina lidí vůbec nerozumí,
- vytvořen mýtus o nutnosti 2% inflace,
- vytvořen mýtus o škodlivosti deflace,
- vytvořen mýtus o nezbytnosti státního měnového monopolu,
- vytvořen mýtus o tom, že centrální banka je nezbytná pro stabilitu měny a hladký chod ekonomiky,
- zajištěna absence výuky finanční gramotnosti ve státním školství. Většina lidí nechápe, že státní dluh musí dříve nebo později někdo zaplatit a že to budou většinou občané, kteří nejsou příjemci peněz, které si stát půjčil. Ještě méně lidí chápe, že inflace je připravuje o benefity technického pokroku a je tedy několikrát vyšší, než jsou ta 2% (v tom lepším případě), o která , meziročně stoupnou ceny. Často ani podnikatelé nechápou, jak je CB banka poškozuje svými opatřeními.

Tato uměle udržovaná mlha je nezbytnou součástí fungování účetních peněz. Ve chvíli, když většině lidí dojde, že je to nástroj na jejich okrádání, tak to přestane fungovat. Chtít po ČNB, aby tu mlhu rozkryla, je jako chtít po lupiči, aby si sundal masku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
699
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Citace z rozhovoru Kamila Janáčka s Hospodářskými novinami, 9.12.2015:

* HN: Když jste zmínil zahraniční inspiraci ohledně intervencí a exitu, vynechal jste Švýcarsko, kde z udržování pevného kurzu centrální banka utekla v podstatě přes noc a způsobila trhům i ekonomice šok.

Švýcarský případ byl inspirací, ale situace není stejná, jako byla tady. My jsme na rozdíl od švýcarské centrální banky veřejná instituce a ztráta, která naší politikou vzniká, je účetní a nebude ji platit daňový poplatník, nebude hrazena ze státního rozpočtu.

Nahlásit
-
-86
+

Diskuze

I kdyby ano, v daném případě nejde zjevně o nepodmíněný příjem. Například: pokud nepřijme nabízenou práci, zase o ten příjem přijde a za zneužití hrozí až 6 let v kriminále.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemyslím si, že je třeba experimentů s NZP, ty už v jisté formě nemalá část populace dostává a výsledky jsou zcela explicitní.
Takoví příjemci nepodmíněného základního příjmu z oblastí jako je Chánov či sídliště Luník IX mají svérázný přístup k nabytým statkům.

https://finmag.penize.cz/kaleidoskop/326991-dostat-slovenske-romy-z-bidy-trva-generaci-a-nekdy-ani-ta-nestaci

Opakuji, co jsem napsal tehdy: od A do Z za tenhle marast může sociální stát, který poskytuje něco za nic.

Každý jeden z obyvatel chodil povinně (a zbytečně a zadarmo) devět let do školy.
Prakticky každý dospělý obyvatel dostává peníze za to, že dřepí doma.
O obyvatele zadarmo pečují sociální pracovníci (ať už je to cokoliv), poskytují poradenství, vyzývají k solidaritě.
Když se někomu něco stane, tak se o mě postarají ve špitále gratis.

Takhle vypadá svět nepodmíněného příjmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ten článek jsem četl a logika v této větě mě dorazila: .....Jestliže někdo ztratí na podpoře to, co získá díky novému zaměstnání, v podstatě to znamená, že čelí implicitní daňové sazbě ve výši 100 %. Lidé s nízkými příjmy tak efektivně čelí velmi vysokým implicitním sazbám, a to je při hledání zaměstnání může značně demotivovat....
To přece nemohou myslet vážně? I když v tomto případě se asi hodí jakýkoliv argument.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Třeba to u vyhlášených italských dříčů začne fungovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A co teprve tohle:

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4034599/italska-vlada-schvalila-nepodmineny-prijem-a-nizsi-duchodovy-vek.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.hayek.sk/wp-content/uploads/2012/12/rothbard_penize.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Omlouvám se, to není reakce na článek, ale na příspěvek autora Josef Fraj

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Největší mýtus je vaše obecná spiklenecké teorie o finančních institucích, jejich devastujícím vlivu na ekonomiku celého světa a tím směřování vývoje k apokalypse.
Ano, např. ČNR je v posledních letech nekorektní instituce, provádějící nekorektní kroky. Kdo by ale čekal něco jiného, když do jejího čela byli nekorektními jmenovateli najmenováni nekorektní členové, že?
Nakonec musím přiznat, že mě váš příspěvek celkem pobavil. Zejména jeden z bodů teorie, že "byl vytvořen nesrozumitelný bankéřský metajazyk, kterému většina lidí vůbec nerozumí". Obávám se ale, že odborníci téměř všech oborů používají terminologii, které většina lidí nerozumí.

Nahlásit

-
-11
+

Hlavně nás asi čeká tento vrtulník:
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4067132/univerzalni-prijem-ma-dve-velke-vyhody-mnozi-se-experimenty-s-nim.html

Přes veškerou kritiku a dosavadní negativní zkušenosti zkrátka tohoto Džina už nepůjde dostat zpět do lahve.
Různí politici budou toto téma stále zvedávat v naději, že na tom udělají kariéru. A veřejnost si pečené holuby zdarma nenechá sebrat. A jakmile se to zavede, hlavním tématem každých dalších voleb již bude výhradně valorizace základního příjmu, případně jak na něj získat další zdroje.
Exit!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

BTW.: Co jiného jsou "vlaky zdarma" nebo "školné zdarma", než vrtulníkové peníze? Stejný mechanizmus, jen ne tak agresivně přímočarý. Naopak, s velmi líbivě se podbízivým tónem, jazykem jezinek co chtějí Smolíčka, jazykem vlka co chce kůzlátka nebo prasátka, anebo lištička volá na Budulínka. Těch lidových pohádek na toto téma je tolik, že by si jeden řekl, jak je možné, aby jim na to zase někdo skočil?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A ekonomické potíže se nezvaly "ropným šokem" a svedly se na Araby, kteří jen chtěli poctivou cenu ze svou ropu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, toto byl Endlösung. Jak se vyrovnat se všemi otravnými věřiteli najednou a provždy.
V podstatě vyvlastnění měnového zlata bez náhrady. Proč to dělat po troškách devalvací a ztrácet důvěru solidního partnera.
Takto se všichni zařadili do zákrytu za největšího zloděje všech dob, který v té době ještě ekonomicky a vojensky světu dominoval. Ještě nejlépe z toho vyvázla Francie, kde si de Gaulle měnil dolary za zlato co to jen šlo. I když také není jasné co z toho dokázal skutečně transferovat do Paříže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Ano, v ideálním světě, kde by ekonomicky silné subjekty mohly svobodně založit například zlatem krytou měnu + transakční systém (takový modernější e-gold kombinovaný s Visou či PayPalem) a kde by moc státu byla nulová, nebo alespoň bezpečně omezená tak, aby lidé měli důvod věřit, že stát nemá a ani v budoucnu nebude mít sílu jim jejich zlaté účty (a rezervy fyzického kovu v sejfech provozovatele dané měny) ukrást, pak by bitcoin možná ztratil smysl.

Kdyby nepřicházelo do úvahy žádné zakleknutí finanční správy, žádné zajišťovací příkazy, žádné obstavení účtů, žádné zrušení účtu ze strany banky při podezření z jánevímčeho, žádné kapitálové kontroly, žádné obstrukce při zakládání účtu, žádná omezení komu kolik kam smím poslat, atd.... měl by možná bitcoin problém (i když stále by na jeho straně byla ta bezpečnost a robustnost systému s decentralizovaným konsensem a účetní knihou replikovanou na desetitisících počítačů).

Otázka je, zda/kdy se tak ideálního světa dočkáme.

Protože já spíš vidím na obzoru další utahování šroubů, další QE, další měnové intervence, silně záporné sazby, kazivé peníze, vrtulníkové peníze, bankrot penzijního systému, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Proti tomu jsou dobře pojištěni tzv. "nezávislostí" centrální banky. Protože volení politici se nikdy neshodnou na změnách zákonů včetně ústavních, které by s CB něco dokázaly udělat.

Pokud narážíte na postup zdola, t.j. hlasování nohama a odchod od státní měny, o tom tady již několik let opakovaně hovoříme :-)
S poctivou měnou by bitcoin zůstal hříčkou pro nerdy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

To, co se v 1971 stalo v USA byl v podstatě státní bankrot.

Definice bankrotu = NESCHOPNOST DOSTÁT SVÝM ZÁVAZKŮM

A v roce 1971 USA defaultovaly na svůj závazek na požádání vyrovnat pohledávky zahraničních věřitelů ve zlatě při kurzu 35 USD za unci.

Je to jako by dnes Řekové své EURové závazky chtěly vyrovnat několika rolemi toaletního papíru. Respektive toto by nebylo tak hrozné, jako US1971 default, protože nakonec papír jako papír.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Máte úplnou pravdu. Nicméně po roce 1971 kdy Nixon zrušil alespoň poslední chabou kotvu směnitelnosti USD za zlato je nejzajímavější právě fakt, že v účetnictví FED a následně i ostatních centrálních bank se to neprojevilo vůbec nijak.
Úplně poctivé účetnictví každé centrální banky by muselo rok 1971 zaúčtovat takto:
Aktiva - emisní monopol nekryté měny
999999999999999999999999999999 9999999999...99999999999999999 9999999999999999999999jednotek
Pasiva - vlastní kapitál banky
999999999999999999999999999999 9999999999...99999999999999999 9999999999999999999999jednotek

při takovéto bilanci, je pak skutečně nějaké roční hospodaření centrální banky naprostá prkotina.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Česká národní banka je akorát tak schopna pokrytecky se podivovat, že koruna neposiluje tak, jak očekávali a že ceny nahoru letí víc, než předpokládali (viz. třeba nemovitosti, energie, ...).

Co jim ale brání udělat opačnou operaci k těm intervencím? Nakoupená eura (byť se ztrátou) prodat a takto utržené koruny po rašínovsku "spálit".

Nahlásit

-
26
+

Citace z rozhovoru Kamila Janáčka s Hospodářskými novinami, 9.12.2015:

* HN: Když jste zmínil zahraniční inspiraci ohledně intervencí a exitu, vynechal jste Švýcarsko, kde z udržování pevného kurzu centrální banka utekla v podstatě přes noc a způsobila trhům i ekonomice šok.

Švýcarský případ byl inspirací, ale situace není stejná, jako byla tady. My jsme na rozdíl od švýcarské centrální banky veřejná instituce a ztráta, která naší politikou vzniká, je účetní a nebude ji platit daňový poplatník, nebude hrazena ze státního rozpočtu.

Nahlásit

-
-86
+

Jasně, nicméně ČNB sama sebe tak trochu demaskuje už teď, pokud hovoří pouze o pozitivních dopadech intervence a o negativních nemáme téměř žádné zprávy. Tím totiž ukazuje, že není schopna sebereflexe a zdravého postoje ohledně hodnot, které má svěřené. Pro mnohé občany právě toto jednání ČNB může znamenat poslední krok, aby vyslovili nedůvěru této instituci a vykázali ji do patřičného prostoru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
24
+

Je třeba si uvědomit, co bylo hlavním smyslem zavedení tzv. účetních peněz a definitivního přerušení vazby na zlato v 70. letech. Šlo o to dát do rukou vládám a vládnoucím elitám nástroj, kterým mohou téměř nepozorovaně okrádat obyvatele příslušného státu, v případě dolaru obyvatele téměř celého světa.
K tomu byl:
- vytvořen nesrozumitelný bankéřský metajazyk, kterému většina lidí vůbec nerozumí,
- vytvořen mýtus o nutnosti 2% inflace,
- vytvořen mýtus o škodlivosti deflace,
- vytvořen mýtus o nezbytnosti státního měnového monopolu,
- vytvořen mýtus o tom, že centrální banka je nezbytná pro stabilitu měny a hladký chod ekonomiky,
- zajištěna absence výuky finanční gramotnosti ve státním školství. Většina lidí nechápe, že státní dluh musí dříve nebo později někdo zaplatit a že to budou většinou občané, kteří nejsou příjemci peněz, které si stát půjčil. Ještě méně lidí chápe, že inflace je připravuje o benefity technického pokroku a je tedy několikrát vyšší, než jsou ta 2% (v tom lepším případě), o která , meziročně stoupnou ceny. Často ani podnikatelé nechápou, jak je CB banka poškozuje svými opatřeními.

Tato uměle udržovaná mlha je nezbytnou součástí fungování účetních peněz. Ve chvíli, když většině lidí dojde, že je to nástroj na jejich okrádání, tak to přestane fungovat. Chtít po ČNB, aby tu mlhu rozkryla, je jako chtít po lupiči, aby si sundal masku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
699
+

Přijde mi to velmi nefér, že se nedozvíme přímo od ČNB, jaké skutečné dopady s nákupem EUR souvisejí. Místo toho jen mlží ve stylu Fuldy. Například by mohli udělat pěkný rozbor právě toho případu Švýcarska, na reálných datech s reálnými výstupy. Místo toho jsme jen konejšeni, že se vlastně nic nestalo, že je to jen "účetní ztráta, která s reálnou ekonomikou nezahýbe".

Pokud by tomu tak skutečně bylo, pak by jednak intervence byla zcela zbytečná, a za druhé tím ČNB sama sebe odsuzuje k tomu, že nemá nástroje, jak hýbat reálnou ekonomikou, čili je zbytečná. Intervence ale jasný dopad mají, do reálné ekonomiky, do reálných úrokových sazeb, do reálné výkonnosti ekonomiky.

Za tenhle článek jsem rád, protože ukazuje, že ČNB je ochotná zamlčovat neblahé důsledky. Takže je řízená opět jen lidmi, kteří dělají seky jako každý jiný, a chovají se opět jako lidi. Není to žádná sorta nadlidí, ke kterým bychom měli vzhlížet jako k Olympu.

Nahlásit

-
25
+
3/3