Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak zkrotit žluté vesty

4. 2. 2019
 11 856
150 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Inu, demokracie...
_______________
Růst 0.9% ?
Po stopadesáté upozorňuji na fakt, že žádný růst už dlouho ve "vyspělém sociálně demokratickém" světě není (a proto se nelze divit náladám lidí - i když naprosto nechápou příčiny).

A jak se počítá to HDP, které prý skoro všude roste?
HDP = C + I + G + X
Velmi pofiderní je to G (vládní výdaje). Do HDP se prostě v plné míře započte každý vládní výdaj. I když jde na dotace řepky a tisíce dalších věcí, které ekonomiku spíše poškozují, než že něčemu pomáhají. Započte se každý výdaj, sebenesmyslnější. Sebepředraženější. A vládní výdaje spíše rostou (a tak se politici plácají po ramenou, že roste HDP).

A jak se počítá "růst HDP"? No tak, že se vezme předloňské (nesmyslné číslo) HDP, loňské HDP, to se očistí o inflaci a spočte se, o kolik to je víc.
Jenže vlády soustavně lžou (tendenčně mění metodiky výpočtu) o míře inflace:
http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

Kdyby vlády od nominálního růstu HDP odečítaly reálnou inflaci, neroste pomalu nikdo a to již hodně dlouho.

Jak by taky růst mohlo, v prostředí bujícího socialismu a uregulovávání k smrti.

Nahlásit
-
31
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"Demokracie zkrátka vede k tomu, že se celá scéna neustále posouvá doleva."

Dobře, tento trend je vidět už od 19.století a je jedním z příčin velkého zbohatnutí celých populací obyčejných lidí v průmyslově vyspělých, tj. převážně demokratických zemích. Nebýt právě levicových stran, v takovém Švýcarsku (a nejspíš i jinde v Evropě) by byl doposud středověk. Jenže to je hudba minulosti, dnes je levice skutečně cesta do pekel především tím, že všechno je x násobně přehnané. Společnost je přežraná a vymýšlí blbosti, zpětná vazba ji asi zase srazí na kolena.
Tohle vidím ale jen v Evropě. USA pod Trumpem se příliš nesocializuje, Izrael taky ne, nejprogresivnější země JV Asie i Jižní Korea má k našemu socíku asi ještě hodně daleko.

Máte pravdu, socialismus západoevropskího typu (nejen sovětského) vede ke stagnaci a tím krizi, ovšem demokracie má tu zpětnou vazbu, kdo ji využije je otázka. Británie to už jednou dokázala...............

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-11
+

Diskuze

To by potom musel být v každé hospodě mikroskop a superpřesné váhy.... vždyť je to blbost. Každý si přece může nakoupit zlata kolik chce, zlatnictví je naždém rohu a vydávají se zlaté medaile i mince...něma problema.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Je kouzelné sledovat ten zbytek, co zůstane poté, když dojdou i ty pseudoargumenty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ukrajinu napadli, asi jako USA napadly Sýrii.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jekyll a Hyde, aneb Fuld a Hanzl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zatím. Za dvacet let to může být jinak. Kdy by v roce 2010 řekl, že za pr let budou střední Evropou táhnout desetitisíce lidí jak v nějakém postapokalyptickém filmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V akapu by žádné papírky nebyly, troufám si říct. kde dostali lidé svobodu, vybrali si zlato.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud by stát zbankrotoval, důchodci jsou v pohodě, protože mají příjem z té zlé "nadnárodní korporace" a stát není zatížen příšernou platbou všem důchodcům, což je čisté politikum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Kouzlo je v tom, že průběžný pilíř je dluhový a platí se ze SR, kdežto kapitálový je přebytkový a platí ho privátní fondy.
Pokud si stát půjčuje od svých obyvatel, zase splácí svým lidem a oni peníze pouští do ekonomiky země. Pokud si půjčí v zahraničí (což děláme my asi na 95%) tak splátky taky jdou pryč.
Na splátku dluhopisů je vždycky a pokud stát nemusí platit 400 mld. ročnědůchodcáky, tak s tím nemá žádný problém. Zase si půjčí. Takhle se to přece točí v normálních zemí třeba 150 let!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Kolik proboha živíme bangladéšanů? Pár nešťastníků, kteří dostali děsivou mlatu a dnes trčí v naprosto nepochopitelné zemi, kde nerozumí vůbec ničemu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To je už lepší.
Tak nezadlužovat děcka, že?
Tohle udělá polovina občanů. A protože je svoboda, za těch 40 let jim ten "svobodný" majitel banky (nebo kde budete šetřit, vy banky přece nesnášíte), řekně něco jak ministr finací Pilný: "Na důchody nebude a někteří senioři můžou třeba sekat v parku trávu".
A ta druhá polovina s tím počítá dopředu a tak šetřit nebodou vůbec (ví, že jsou to jen papírky a infklace a darebáci atd.) a ono to nějak vždycky dopadne. Charita je v ancapu určitě silná, ale tohle asi nedá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejen přesnější. Je to prostě zdravotní a sociální daň.
Pouze lživý stát to nazývá "pojištění"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ekonomem není.
Historikem není.
Politickým filosofem není.
A fyzikem/technikem zjevně také ne.
Ideální kvalifikace pro poučování všech :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Sorry, tohle jsme v předmětu Automatizace měli někdy v prváku na střední.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A ty dlouhopisy státu bude splácet kdo jiný, než vaše děti?
1. průběžný pilíř a
3. kapitálový s investicemi do státních dluhopisů
jsou vlastně úplně TO SAMÉ.

Pokud za 20 let nebude v 1.pilíři na penze, tak nebude ani ve 3. pilíři na splátky dluhopisů.

Pokud si myslíme, že na splátky těch dluhopisů ve 3.pilíři si stát i za 20 let bude moci v pohodě zase půjčit, tak stejně tak si bude moci půjčit na penze pro první pilíř.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No tak samozřejmě mým ideálem je svoboda, tedy to, že i na penzi si každý bude spořit kolik chce a jakou formou chce a sám si za svá rozhodnutí ponese odpovědnost. Jsem odpůrcem násilím vynucených monopolů - i toho na zajištění na penzi (1.pilíř), i toho měnového.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A co uděláte se Somálci a Bangladéšany? Také budete řešit jejich chudobu?
No vlastně za své ji samozřejmě klidně řešte. Ale pokud by vás někdo násilím měl nutit živit chudého Somálce, Bruntálce, Bangladéšana, Chanovana, Porubana, Bělorusa či Moldavana, tak se myslím právem ozvete, že s ním nemáte nic společného, nikdy jste se nikde nezavázal, že budete nést za něj finanční odpovědnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ten názor je státní ruská politika, stačí se podívat, co se od té doby stalo. Ukrajinu napadli, Baltici by taky šli, kdyby tam Amíci neposlali armádu. My jsme už taky na lopatě, i vy to potvrzujete.
Žádný Libanon, Rusi nám to slibují už od války a nic. Náš průmysl patří Němcům, naše subdodávky půjdou do dža s nimi, kdybychom vypadli z EU.
Za 1. republiky i po ní jsme patřilu mezi 10 nejvyspělejších zemí světa, v r. 1989 na místě asi 96. Děkuji sovětská nadvláda byla nejhorší období našich dějin, dá se srovnat s dobou pobělohorsou nebo s husitstvím. Děkuji, už jsem zvracel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zase reagujete na něco, co jsem nikdy nepsal. Japonsko se zadlužilo přímo děsivým způspbem kvůli megalomanské politice a socialismu, ne kvůli důchodům.
Pro stát je mírný dluh zdravý (do 25 - 30%HDP) právě proto, aby měly do čeho investovat důchodové fondy. Tím má stát zdroje financování infrastruktury a hlavně nemusí plati 400 mld. ročně důchodů ze SR.
Co je na tom nezdravého?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jak zdravý je to systém, uvidíme brzy v Japonsku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No a? Názor jednoho politologa není oficiální ruská státní politika.
Nicméně vždycky je dobré mít alternativu. Pokud se západní Evropa změní v jeden obrovský Libanon kvůli přílivu barevných imigrantů, pak není Eurasie špatná alternativa. My máme průmysl, oni suroviny, a dostatečnou vojenskou moc, aby chaos udržela od našich hranic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přečtěte si toho Krupnova, tam to všechno je.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ad 1) Nečasova reforma byla první krok. Byla hyenizovaná a tím zdeformovaná, ale i tak to byl důležitý první krok, jahož parametry se můžou už průběžně měnit.
Pro stávající důchodce se nic nezměnilo, jen stát zvýšil DPH o 1% a tím kompenzoval asi 3% výpadku z průběžného, který šel do kapitálu. Další 2%? si na své konto posílal sám občan. Je to málo, ale s dnešním boomem by se tam moho posílat x krát více, místo dotací Agrofertu.
ad 2) Všechny důchodcáky investují do státních dluhopisů, tím se vyvažuje všeobecné žití na dluh a státy. i když jsou zbytečně předlužené, zase dluží svým občanům. To vidím jako zdravý systém, rozhodně zdravější, než že by mi důchod měly platit děti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pane Altmane, přenášet na svoje děti zbytečné dluhy je přece ryze socialistické!!
Ty mají přece vychovávat svoje děti a rozumnou mírou si šetřit na důchod. A k tomu je právě ten kapiálový důchodový systém.
Vy máte panickou hrůzu z bankovního sektoru, ale velké bankovní domy, ty zlé "nadnárodní finanční korporace" (Credit Suisse, Erste atd.) se chlubí tím, že za klidně 150 let své existence nikdy neokradly svého klienta ani o halíř a vždy mu vyplatily všechny úspory i s pěkným zhodnocením (vždy výrazně přes inflaci). Mají kapitálovou stabilitu větší, než celá ČR a je jen velmi důležitý předpoklad, že na důchodové fondy nesmí mít dráp žádný politik. Tohle bylo v Nečasově reformě splněno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pokud zvýšení hodnoty, přiváděné z výstupu na vstup, způsobí další zvýšení hodnoty na výstupu, jedná se o kladnou zpětnou vazbu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zpětná_vazba

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Rusové respektují moc, vojenskou, nebo ekonomickou. Je na nás, kolik dokážeme získat od obojího.
Balti se bojí právem, to ano. Ale Poláci neví, co sami se sebou, druhá světová válka je tak přeorala, že pořád budují svou novou identitu v západních hranicích. Ukrajina dostala, co si zasloužila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Víš co, Sašo? Jdi do ... s čecháčkem

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nečasova reforma neřešila nic.
1) kde vzít na současné důchodce
2) investice do státních dluhopisů. To opět nebylo řešení, jen se mezi stát a důchodce vmezeřil prostředník, který by tom slušně vydělal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jak může být zpětná vazba poztivní nebo negativní?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Velmi rozumnou reformu navrhl a dokonce prosadil Nečas, při současné prosperitě bychom stačili celý systém převést na kapitálový odhaduji do r. 2030. Jenže blbý čecháček.....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tohle řešila přece Nečasova reforma, pokud by se pokračovalo, současné přebytky by se daly do toho investovat a celý systém se převede asi za 20 let. Což zase není tolik, Slováci jsou skoro v polovině. Hlavně to bylo koncipované tak, aby na to nemohli dosáhnout žádní politiici. Credit Suisse nebo Generalli nevykradl za 150 let ani Stalin, ani Hitler a to byli nějací loupežníci!!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+
2/5